min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Finalist i 5 kategorier i SM i fotografi 2022

Announcement av finalister i SM i fotografi 2022, Fotograf Laila Villebeck

Det är dags igen! SM i fotografi närmar sig med stormsteg och finalisterna i de olika kategorierna har offentliggjorts.

Jag kom till final i 5 olika kategorier: Baby, Gravid, Klassiskt Barnporträtt, Kreativt Barnporträtt och Tama Djur. Jag skickade “bara” in bilder i dessa fem kategorier, så det känns verkligen som en jackpot. Tyvärr är det inte tillåtet att visa vilka bilder man är med och tävlar med, eftersom bilderna presenteras helt anonymt under jureringen i printfinalen i Alingsås i början av oktober.

Men jag får återkomma och visa bilderna vid ett senare tillfälle.

Det som sker nu är att printar håller på att framställas av finalbilderna. De printas, kontrolleras, kanske printas på ett annat papper, kontrolleras igen, monteras i passepartout och sedan ska de lämnas in till tävlingsgruppen. Spännande!

Vill du läsa mer om SM i Fotografi så hittar du deras hemsida HÄR

Nyföddfotograf i Linköping, triss i tjejer

Nyföddfotograf Linköping, familjebild

Den här familjen träffade jag första gången när mellansystern var nyfödd. Då var de inne för hennes nyföddbilder. Nu var det dags för syster nummer tre att få sina nyföddbilder tagna. Vi fick så många fina bilder och färgtemat var Dark Mauve, med inslag av Vanilla.

Nyföddfotograf Linköping
Syskonfotografering under en nyföddfotografering
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping

Rankad 3a i världen

One Eyeland Portrait Photographer Rank 3

Varje år rankar One Eyeland världens fotografer inom olika genrer och de presenterar World’s Top 10 Photograpers i varje genre.

I år hamnade jag på listan World’s Top 10 Portrait Photographers och blev rankad som nummer 3. Hur stort är inte det!?!? Så oerhört tacksam att mina bilder ses och uppskattas av andra. Jag är också evinnerligt tacksam för alla kunder och modeller som jag fotat i dessa bilder. Utan er skulle ju bilderna inte existera, så ni är en stor del av denna rankingen också. På riktigt. TACK.

Här visar jag några av de bilderna som fick höga poäng i rankingen.

One Eyeland Portrait Photographer Rank 3
One Eyeland Portrait Photographer Rank 3
One Eyeland Portrait Photographer Rank 3
One Eyeland Portrait Photographer Rank 3
One Eyeland Portrait Photographer Rank 3

Nyföddfotograf Örebro – Lucas på besök

Nyföddfotograf Örebro, Lucas i en liten bytta

Jag hade den stora glädjen att få vara Lucas nyföddfotograf. Han och hans föräldrar åkte från Örebro till min studio i Linköping för att ta hans nyföddbilder.

Lucas fyllde faktiskt en månad på dagen för fotograferingen, vilket kan vara lite för “gammalt” för en nyföddfotografering, men ibland går det bra. Och för Lucas gick det strålande. Han var fortfarande liten och han sov riktigt bra genom fotograferingen.

Nyföddfotograf Örebro - nyföddfotografering med Lucas där han ligger i en miniatyrsäng med nallemössa och nalle i händerna
Nyföddfotograf Örebro - nyfödd i mammas och pappas händer
Nyföddfotograf Örebro, Lucas inlindad och ligger i ett hjärta
Nyföddfotograf Örebro
Nyföddfotograf Örebro - Lucas gör pussmun

Eir från Mjölby på nyföddfotografering

Nyföddfotografering med bebis från Mjölby. Temafärg FOREST. Lilla Eir håller i en nalle och ler ett litet leende.

Sötaste lilla Eir från Mjölby har jag fått äran att vara nyföddfotograf för.

Eir är lillasyster till Idun som jag fotade förra året, till mitt projekt med en serie bilder som ska visa att alla nyfödda inte alls föds likadana. Du kanske känner igen bilden på Idun? Den har jag tävlat med i både SM och ett par internationella tävlingar. Idun har Down’s och i bilden håller hon i sin extra kromosom, stolt och med ett härligt leende.

Nyföddfotografering med Idun som har Down's Syndrome. I handen håller hon en extra kromosom av filtad ull.

Nyföddfotograf i Linköping – Meja i färgen Plum

Nyföddfotografering i Norrköping med färgtema plum. Nyfödd poserad i ett hjärta

Jag är så glad att lilla Meja föddes här i Linköping så att jag hann göra hennes nyföddfotografering innan familjen flyttar “hem” till Stockholm igen. För oj, så många bra bilder vi fick. Det var verkligen en fröjd att få jobba med Meja.

Familjen valde färgtema Plum för Mejas nyföddbilder. Plum är en av mina nyaste färgteman och kombinerar lila och gammelrosa nyanser. Här får ni se några utvalda bilder från fotograferingen.

Nyföddfotografering i Linköping med färgtema plum
Nyföddfotografering i Norrköping med färgtema plum
Nyföddfotografering i Linköping med färgtema plum
Nyföddfotografering i Linköping med färgtema plum och chocolate
Nyföddfotografering i Norrköping med färgtema plum och chocolate
Nyföddfotografering i Linköping med färgtema plum och chocolate
Nyföddfotografering Motala med färgtema plum och chocolate

Gravidfotografering i Linköping

Vackra Kinda åkte från Norrköping för att fota sina gravidbilder hos mig i studion. Tänk att det ligger en liten bebis i den där magen på bilden. Och att den bebisen nu är född och ute i riktiga världen. Jag slutar på riktigt aldrig att förundras.

Foliobox – en favoritprodukt

För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg med Milans fina nyföddbilder. Du hittar det inlägget HÄR.

Nu har Milans fina Foliobox med digitala bilder och små printar lämnats över till familjen. De valde en beige box och den passar superbra med bilderna.

NYHET! Nyfödd Mini

Nu är den här! Min nyhet inom nyföddfotografering, nämligen sessionstypen Nyfödd Mini.

Nyfödd Mini är en kortare variant av mina ordinarie nyföddfotograferingar. Fotograferingen är ca 1 timme lång. Skulle bebisen vara orolig eller extra hungrig när ni kommer så är det dock ingen stress. Skulle fotograferingen ta längre tid på grund av detta så tar den längre tid helt enkelt. Bebisen bestämmer och jag tar inte extra betalt om det drar över tiden såklart.

Bebisen är inlindad genom hela fotograferingen. Bilderna blir en variation av foton där bebisen ligger på en fäll, en filt eller i någon rekvisita.

Under en Nyfödd Mini ingår inga syskon- eller familjebilder. Önskar man denna typ av bilder så är det en vanlig nyföddfotografering man får boka.

Nyfödd Mini är ett färdigt paket där fotografering och 5 st digitala bilder ingår. Fotograferingen betalas i en bokningsavgift. Efter fotograferingen väljer man ut de fem bilder man önskar och då betalar man också resterande del av fotopaketet. Självklart går det att köpa till bilder och man kan även köpa mina ordinarie fotoprodukter som tillval till grundpaketet.

Här kommer några av bilderna från Olles Nyfödd Mini-session:

2022 SWPP Newborn Photographer of the Year

SWPP 2022 Newborn Photographer of the Year

För mig är det här stort. Newborn Photographer of the Year 2022. Med fantastiskt duktiga fotografer från hela världen som deltog i tävlingen.

Det är ett tag sedan jag skickade in bilder till en internationell printtävling, men i år kände jag att det var dags igen och oj, vad jag är glad att jag gjorde det. Det gick så himla bra. Med den här bilden, “Son of Queens” vann jag nyföddkategorin.

Bilden hyllar samkönade par som vågar låta kärleken övervinna allt och bildar familj med barn. Det är ju en självklarhet att två personer som älskar varandra ska kunna leva ihop, gifta sig och skaffa barn om de önskar. Tyvärr finns det fortfarande många som inte har förstått detta. I många länder är det förbjudet med samkönade äktenskap. Fruktansvärt. Här i Sverige är vi generellt mer öppenhjärtliga, men tyvärr finns det individer som är fyrkantiga även i vårt fina land. Så konstigt. Det är ju kärlek. All form av kärlek borde lyftas, hyllas och firas. Fyll vår värld av kärlek, så lovar jag att vi alla kommer få det så mycket bättre.

Nyföddfotograf i Linköping – Milan

En otroligt vacker bild på en inlindad nyfödd på en blå filt med konturerna av ett hjärta.

För några veckor sedan var lille Milan hos mig för sin nyföddfotografering. Han var 10 dagar gammal. Han hade också med sig sina två storasystrar, Emily och Elina, så vi passade såklart på att även ta några syskonbilder.

Vacker avskalad bild av nyfödd på en ljusblå fäll, iklädd matchande mössa och inlindad i en stickad wrap.
En pojke under sin nyföddfotografering i Linköping. På en ljusblå fäll med matchande stickad nallemössa och teddy i sin hand.
Syskonbild på nyfödd kille med sina två storasystrar. De ligger på en cremefärgad fäll och håller om varandra.

Mysig studio för nyföddfotografering i Linköping

Bilden visar soffgruppsdelen av Fotograf Laila Villebecks studio som är anpassad för nyföddfoto

Under våren har det jobbats febrilt för att piffa upp studion. Jag har rensat bort rekvisita som jag inte använder, köpt in nya visningsprodukter, bytt ut matta och ökat mysfaktorn med filtar till soffgruppen. Jobbet är långt ifrån färdigt, men sakta, sakta börjar studion formas till det jag vill att den ska vara.

Jag har samlat på mig rekvisita och annat under mer än 10 år utan att göra någon större utrensning, så det var verkligen på tiden nu. Samtidigt som jag rensar ut gammalt, så kompletterar jag också mitt rekvisitaförråd. Främst för nyföddfotografering till att börja med. Sedan är det gravidklänningar och babyoutfits som ska kompletteras. Målet är att dessa tre delar, samt det övergripande utseendet av studion, ska vara helt klart i slutet av 2022. Då ska även nya informationsblad och prislistor vara klara och lite nya rutiner tas i bruk. Det är alltid kul att få uppdatera sitt arbetssätt och hela tiden försöka hitta bättre lösningar.

En av hyllorna hos nyföddfotograf Laila Villebeck i Linköping. Här ryms stora, härliga fällar i regnbågens alla färger. Även filtar och rekvisita får plats.
Ett urval av de ramar som går att välja bland hos nyföddfotograf Laila Villebeck i Linköping
Längs ena kortsidan hos nyföddfotograf Laila Villebeck i Linköping finns alla internationella priser och diplom på display. En svart vägg med tavelhyllor gör att glastrofeerna framträder tydligt.
En liten detalj med en bildbox och en bild i passepartout som visas upp på ett staffli, i nyföddfotograf Laila Villebecks studio i Linköping
En vacker inredningsdetalj hos nyföddfotograf Laila Villebeck i Linköping. En porslinskanin står bredvid produkter i härliga, pastelliga färger.

Ettårsfotografering med Lily från Mjölby

Söta Lily och hennes storebror Loke var på fotografering hos mig tidigare i år. Det var Lilys ettårsbilder som stod på agendan, men självklart smög vi in någon syskonbild också. Jag har fotat båda barnen både som nyfödda och vid 1 år och ettårsbilderna matchar med samma beige bakgrund. Jag packade upp de färdigprintade och inramade bilderna igår och oj, vad fint det blev.

De flesta väljer att köpa touchtavlor på sina barn, och just touchtavlor är min stora favorit. De passar i alla hem och i alla rum. Tidlösa. Men inramade bilder är allt bra fina de också. Själv har jag faktiskt en blandning av touchtavlor utan ram och tavlor med ram hemma. En härlig variation om jag får säga det själv.

Här kommer några fler av bilderna från Lilys fotografering.

Syskonbild i studio med två barn på beige bakgrund

Babyfotografering i Linköping – Algot

En liten kille som kryper mot fotografens kamera på helvit studiobakgrund

Sötaste lille Algot fotar sitt första år hos mig. Jag har fotat honom som nyfödd, 4 månader, 7 månader och om några veckor är det dags för hans ettårsfotografering. Hans två storasyskon har jag fotat vid samma åldrar och det är så roligt att se likheter och olikheter mellan syskonen.

Här bjuder jag på några av bilderna från Algots 7-månadersfotografering. En av mina absoluta favoritåldrar att fota.

En bild från studio på helvit bakgrund där en kille på 7 månader sitter och håller i ett trähjärta i nästan samma storlek som han själv.
Bebis Algot sitter i en miniatyrsäng och ler ett sammanbitet leende in i kameran.
En 7 månader gammal kille står upp och håller sig i en antik mjölkspann under fotografering på vit bakgrund
En bebis sitter på vit bakgrund och ler. Framför honom står en gunghäst i miniatyr.

Barnfotografering i Linköping

Jag måste säga att jag älskar variationen i mitt arbete. Allt från nyfödd till tonåringar, familjer och gravida. För några veckor sedan fotade jag ett porträtt på en mormor till barn jag fotat som nyfödda. Hur mysigt?

Jag får fota på allt från mina mjuka fällar och murriga träbakgrunder till busiga barnporträtt på kritvit bakgrund.

Här har jag fått fota en liten kille vid två tillfällen, som halvåring och sedan som ett och ett halvt år, för att matcha fina collage som hans syster tagit hos annan fotograf. Den här andre fotografen hade inte möjlighet att jobba under pandemin och då rycker jag självklart in och hjälper familjen att få bilder på lillebror i samma ålder som storasyster har. Och med collage som liknar de storasyster har. Jag tror det blev riktigt bra till slut. Även om jag inte har exakt samma ramar som ursprungsfotografen, så hade jag en ram som passade bra och det kanske t o m blev lite bra att systerns två collage har en sorts ram och lillebror har en annan ram. Men att det ändå matchar. Finemang liksom.

Att välja färg för nyföddfotografering

Hos Fotograf Laila Villebeck finns kompletta uppsättningar av stickade outfits, flokatis (fällar), mössor, hårband, filtar och annan rekvisita för nyföddfotografering i flera olika färger. Dessutom finns mindre uppsättningar av olika rekvisita i andra färger. Här presenteras de färger där uppsättningen är komplett och där samma färg därmed kan användas genom hela fotograferingen.

Om du vill välja färg själv för ditt barns nyföddfotografering så börja med att välja en grundfärg. Grundfärgerna är cremevitt, grått och brunt. Att de kallas grundfärger är för att i vissa av nyföddbilderna under fotograferingen fotas bebisen i rekvisita där en bakgrund används. Bakgrunden kan vara just cremevit, grå eller brun. En bra utgångspunkt är att välja grundfärg utifrån vad som passar bäst i ert hem. På så sätt kan ni efter fotograferingen beställa tavlor som blir en del av inredningen.

Det går bra att låta hela fotograferingen gå i grundfärgen. Det går också bra att välja en accentfärg som används på filtar, flokati (fäll) och annat som inte är bakgrund.

Tillgängliga och populära accentfärger är ljusrosa, gammelrosa, mellanblå, senapsgul, ljusblå, plommonlila och beige.

Fler färger som finns är grön, vinröd och dimgrön. Inlägget uppdateras allteftersom färgerna blir kompletta.

Ettårsfotografering med Isabella – Linköping

Alltså, dessa härliga bilder på lilla Isabella från hennes ettårsfotografering. Jag blir alldeles lycklig när jag ser dem. Och därför har jag bestämt mig för att beställa en grupp med visningstavlor med några av hennes bilder i studion. För man vill ju må bra och vara glad när man är på jobbet och hur kan man inte bli glad av dessa bilder.

Sporträtt – Milou och gymnastik

Sporträtt där Milou står i brygga med ett ben sträckt upp i luften. I bakgrunden ett porträtt i gymnastikdräkt.

Milou och hennes bror fick varsin sporträttfotografering i julklapp och för några veckor sedan var de på besök i studion för att ta sina bilder.

På en sporträttfotografering fotas barnet med fördel i tävlings-/uppvisningskläder i sin respektive sport. Har man ingen tävlingsdräkt eller motsvarande, så går det givetvis utmärkt att fota i träningskläder.

Jag tar två olika bilder, ett närmare porträtt som ligger i bakgrunden av det slutliga collaget, samt en helkropps- eller 3/4-bild som ligger i förgrunden. Förgrundsbilden har ofta en pose som har med sporten att göra, om möjligt. Bakgrundsporträttet är oftast en enklare porträtt.

Jag har olika teman för olika sporter och jag har fotat allt från gymnastik, dans, balett, fotboll, handboll, friidrott, ridsport, pingis, judo mm mm. Men det går att ta fram mallar/bakgrunder för i princip alla sporter. Det är bara att höra av sig på mail till fotograf@lailavillebeck.se och höra om jag kan ordna ett sporträtt för just ditt barns sport. Ett tips är att boka en tid på sportlov, påsklov, höstlov eller en studiedag.

Varmt välkomna.

2019 SWPP Children Photographer of the Year

Bilden på nyfödda enäggstrillingar som gav Laila Villebeck en seger och titeln 2019 SWPP Portrait Children Photographer of the Year

“We Have A Dream”

TACK alla tjejer med mammor som kom till min studio i Linköping för denna fotografering. Jag sökte modeller med olika utseenden och bakgrund och jag tycker att det blev riktigt bra. Lea (Stockholm), Pauline (Skåne), Alicia (Linköping), Malva (Dalarna) och Chanelle (Linköping) var såååå duktiga framför kameran och de gav mig EXAKT det jag ville ha.

Jag har tävlat mycket med den här bilden både i SM (där den fick SM-silver i barnkategorin) och internationellt där den fått fina poäng och placerat sig bra. Den placering som jag är allra mest stolt över är förstaplatsen i printtävlingen hos SWPP i London där jag tack vare denna bild blev utsedd till 2019 SWPP Children Photographer of the Year. En helt otroligt fin ära och något som jag kommer bära med mig i hjärtat för alltid.

Är du intresserad av att boka en barnfotografering för ditt/dina barn? Du kan läsa mer om mina barnfotograferingar samt fylla i ett kontaktformulär genom att KLICKA HÄR

2017 SM-guld barnfotografering

Bilden på en vacker tjej med fräknar som gav Laila Villebeck SM-guld i barnfotografering 2017

2017 startade jag upp ett projekt där jag fotade fräkniga barn i enkla, svartvita porträtt, men där jag utmanade mig själv med sättet jag använde ljuset. Jag ville ha lowkey (mörka) porträtt.

När jag öppnade upp just den här bilden på Zoe så drog jag efter andan. Wow, vilken kontakt med kameran. Jag kände att man nästan ser in i själen på henne. Och jag tyckte också att kontrollen på ljuset var väldigt bra med bra täckning i både högdagrar och lågdagrar, vilket kan vara en utmaning vid just lowkey-bilder.

Det blev ett ganska självklart val att skicka in den här bilden till SM i fotografi och det ångrar jag inte en sekund. Den vann barnklassen och tillsammans med poängen från mina andra bilder (bl a även en förstaplats i nyföddkategorin) så stod jag som totalsegrare och Svensk Mästare i Porträttfotografi 2017.

Härliga minnen.

Är du intresserad av att boka en barnfotografering för ditt/dina barn? Du kan läsa mer om mina barnfotograferingar samt fylla i ett kontaktformulär genom att KLICKA HÄR

Nyföddfotograf i Linköping – Vilgot

Nyföddfotografering med syskon

Här kommer en snabb liten kik på bilder från Vilgots nyföddfotografering. Vilgot hade lite trubbel med magen, stackaren, så vi fick kämpa lite extra för hans bilder och sänka kraven på vilka olika typer av bilder vi tog. Huvudmålet var att fixa en mysig syskonbild (vi fick flera) och någon bild som skulle matcha storasysters nyföddbild. Allt annat var bonus.

Om bebisen är orolig så är ett bra knep att linda in honom/henne. Det brukar lugna ner och bebisen känner sig trygg med händer och fötter tätt intill kroppen. Så som det var i livmodern för inte alls länge sedan. När man lindar in så förhindrar man också att bebisen råkar rycka till med armar och ben och väcker sig själv på så sätt.

Ytterligare en fördel med att linda in är att en del bebisar tycker att det är lite obehagligt att ligga med naken hud, även om luften är varm som det är när jag fotar nyfödda i min studio. Det är något jag märkt av mer på senare tid. Jag har haft ett par små knytten som varit oroliga som jag försökt lugna och söva, men inte riktigt lyckats få dem att falla i djupsömn. När jag ändå provat att klä på dessa någon av mina outfits, så har de blivit helt avslappnade och somnat gott. Jag ska tillägga att andra bebisar inte bryr sig det minsta om ifall de har kläder på kroppen eller inte.

Nyföddfotografering med färgtema grått
Nyföddfotografering med färgtema grått

2015 SM-guld nyföddfotografering

Intervju av Fotograf Laila Villebeck i TV4 Nyhetsmorgon. Jenny Strömstedt och Steffo Thörnqvist ställer frågor kring SM-guldet i nyföddfotografering 2015

2015 var mitt andra SM i fotografi som jag deltog i. Jag hade väl aldrig kunnat drömma om att det skulle gå så bra! Det blev SM-guld i nyföddfotografering, SM-guld i familjefotografering, SM-guld i fine art och SM-silver i barnfotografering. Tack vare höga poäng på så många bilder, så blev jag även utsedd till totalvinnare och korad till Svensk Mästare i Porträttfotografi 2015.

Extra roligt var det att TV4 Nyhetsmorgon ringde upp och jag fick prata en stund med Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist. Här kan ni se den intervjun:

Är du intresserad av att boka en nyföddfotografering för ditt barn som kanske ligger och gror i din gravidmage just nu? Läs mer om mina nyföddfotograferingar genom att KLICKA HÄR

2020 SM-guld nyföddfotografering

Nyföddbilden som gav fotograf Laila Villebeck SM-guld i nyföddfotografering 2020

“The End of Our Struggle Begins With You”

Ofrivillig barnlöshet är så mycket vanligare än man tror. Det finns så många par som kämpar och kämpar för att få barn. Ibland går det inte alls och man kanske skaffar barn genom adoption. Eller så väljer man att leva vidare utan barn. Men tack och lov lyckas många par till slut få sitt efterlängtade barn. Den här bilden skapade jag för att hylla alla dessa par och familjer. De vissna höstlöven representerar alla försök att bli gravida, kanske finns några IVF-försök med på vägen. Jag lämnade tomma ytor i bilder som representerar tomheten, sorgen och ångesten över att inte kunna klara av det mest naturliga i livet – att bli med barn. Och så i nedre, högra hörnet, barnet som man efter en tuff resa äntligen får möta. Placerat i ett hjärta för att visa den gränslösa kärlek som man känner till sitt efterlängtade barn.

Är du intresserad av att boka en nyföddfotografering för ditt barn som kanske ligger och gror i din gravidmage just nu? Läs mer om mina nyföddfotograferingar genom att KLICKA HÄR

2017 SM-guld nyföddfotografering

Bilden på nyfödda enäggstrillingar som gav Laila Villebeck SM-guld i nyföddfotografering 2017 och som även kom på en sjätte plats i VM-finalen för fotografer.

“Bundle of Love” är titeln på den här bilden som jag vann SM i nyföddfotografi med 2017. På bilden är enäggstrillingarna Leah, Livia och Lilly. Jag tror att just den här bilden (bara den här bilden) tog en timme att få till sådär perfekt som jag ville att den skulle vara. Först skulle alla tre tjejerna vara mätta och nöjda och somna ordentligt för att kunna posera dem. Sedan var det dags att lägga ner första tjejen i skålen som jag täckt med ett lager ull. När första tjejen var på plats fick en förälder hålla upp huvud och överkropp så att jag kunde sticka in ben och underkropp undertill. På så sätt kunde trilling 1 vila på trilling 2. När de två första tjejerna var på plats var det dags för trilling 3. Vi gjorde på samma sätt, en förälder fick hålla upp huvud och överkropp på trilling 2 medan jag stoppade ner trilling 3. Detta var lite mer trixigt eftersom jag ville att alla tre skulle ligga i samma vinkel, med lika mycket av överkroppen som stack upp och på samma avstånd från varandra. Dessutom ville jag att ansiktena skulle synas lika mycket på alla och att händerna skulle ligga i symmetri. Lägg därtill svårigheten att en bebis sällan ligger helt stilla, utan huvuden dras ofta ner mot kroppen och händer och fötter lever sina egna liv. Och nu var det tre huvuden och tre små kroppar att hålla koll på. När två låg perfekt så hade den tredje ändrat sin position osv.

När jag kände att jag fått till poseringen som jag ville, så var nästa utmaning att placera ljuset så bra som möjligt. Det är en större utmaning än man kanske först kan tro, men titta på bilden så ser ni att tjejernas ansikten riktas åt tre olika håll…

En annan utmaning var att hitta den perfekta vinkeln att fota ifrån. Jag höll på att få panik, för jag fick inte alls till det som jag ville med fotovinkeln. Jag tog ett par bilder ändå, sa högt att “det får bli bra så, jag kan nog inte få det bättre”. Lade ner kameran på golvet och tog ett litet steg åt höger. Jag tittade ner på trillingarna och där, DÄR, var den där magiska vinkeln jag letat efter. Såklart tog jag upp kameran igen, justerade ljuset, och tog bilden ovan. Ibland när man tycker att något är omöjligt, så behöver man bara ta ett steg tillbaka och så hittar man rätt väg. Så är det bara.

Är du intresserad av att boka en nyföddfotografering för ditt barn som kanske ligger och gror i din gravidmage just nu? Läs mer om mina nyföddfotograferingar genom att KLICKA HÄR

Barnfotograf i Linköping – syskonfotografering

Syskonfotografering med tre glada barn

Det är bara februari, men redan har jag hunnit göra flera barnfotograferingar med härliga syskon. Ofta när 1-2-åringar är med i bilden så är vit bakgrund att föredra i studion. Detta för att ljuset jag sätter upp för vit bakgrund är mycket mer förlåtande och täcker en större yta av studion, vilket kan behövas när man fotar ett barn med mycket egen vilja och mycket energi. Det blir så mycket lättare för mig att fånga de där härliga uttrycken och gesterna som hör till varje individ.

För den här syskonfotograferingen bestämde vi på förhand att vi skulle använda vit bakgrund. Vit är också en färg som aldrig går ur tiden, utan bilderna kommer att passa i hemmet i framtiden när möbler och inredning byts ut.

Syskonfotografering med tre glada barn
Syskonfotografering med tre glada barn
Barnporträtt
ettårsfotografering
Barnporträtt
Syskon som ligger på mage på en vit bakgrund och ler stort rakt in i kameran

Topp 100 bilder MPI IIC 2021

Om ni är intresserade av fantastiskt vackra bilder i fler kategorier än nyfödd, baby och barn (som är den typen av bilder jag oftast bjuder på), så kolla in den här länken till de 100 bilderna med högst poäng i tävlingen MPI IIC 2021, alla kategorier.

Det är allt från Natur, Fine art, Illustration, Porträtt mm mm med alla underkategorier. Jag känner mig otroligt hedrad som fått med 2 bilder i denna lista. En nyföddbild och en barnbild. Tacksam och stolt över att allt hårt arbete har gett resultat.

Söt tjej från Norrköping

Glad bebis som sitter i en liten miniatyrsäng. Hon har en tyllkjol, volangbody och hårrosett på sig. Allt matchar i cremevitt, medan bakgrunden är mörkt brun och får bebisen att poppa ut i bilden.

Ibland är livet som fotograf inte jättesvårt. Som när den här lilla tjejen besökte mig i studion här i Linköping för att få sina 7-månadersporträtt tagna. Supergullig, utvilad, mätt, belåten och glad. Då går det nästan lite som på räls.

Jag fotade henne som nyfödd också och familjen bygger upp en fantastiskt fin collagevägg med touchtavlor hemma med bilder från nyföddfotografering, 7-månadersfotografering och sedan kommer vi även att göra en ettårsfotografering för att toppa collaget. Storebror har ett likadant collage.

Här kommer några av alla fina bilder vi fick från denna fotografering:

Den här tjejen gjorde det inte svårt att vara fotograf. 7-månaders bebis som tittar rakt in i kameran med en blick som undrar vad fotografen håller på med.
En glad liten bebis som sitter i en byrålåda.
Från en bebisfotografering med en hjärtformad skål i bakgrunden.
Söt tjej från Norrköping som blivit fotad i min studio i Linköping

Och så här ser gruppen med touchtavlor ut so far. Hur fint?

Ett exempel på hur man kan sätta ihop bilder från olika fotograferingar under barnets första år. Här har tre bilder från nyföddfotografering och tre bilder från 7-månadersfotografering satts samman med 6 separata touchtavlor.

2021 Topp 50 bland fotografer i världen

1a plats wpe awards newborn 2021

I december kom resultatet från den sista deltävlingen i WPE Awards. Till min stora glädje kom jag på både 1a och 2a plats i kategorin Newborn. På 1a plats kom bilden ovan, som jag kallar Son of Queens. Och på 2a plats kom bilden nedan, Born With Congenital Adrenal Hyperplasia:

1a plats wpe awards newborn 2021

Båda dessa bilder ingår i ett projekt jag startat upp där jag vill visa det fina i att vi alla är olika, redan från den dagen vi föds. Det kan vara olika hur familjen man föds i ser ut, man kan födas med olika sjukdomar och ibland förloras en närstående i samband med förlossningen.

Jag hoppas kunna skapa några fler bilder i detta projekt under 2022.

Varje år gör WPE Awards en sammanställning över de 100 högst rankade fotograferna i världen. Det är en stor ära att få vara med på den listan, bland 9000 fotografer med alla möjliga olika fotoinriktningar, från över 160 länder i världen. Jag är också väldigt glad över att ha 4 vänner bland top 5: André, Antti, Therese och Martina. Patrizia, Hanna, Jenny, Anna och Miriam är fler vänner som är med i top 50 tillsammans med mig. Så otroligt häftigt att alla är så duktiga. Som ni förstår, då flera av dessa är svenskar, så är konkurrensen i SM stenhård.

Listan över topp 100 fotografer i världen 2021:

En lista på de 100 högst rankade fotograferna 2021 enligt wpe awards

Två bilder som jag tävlat med i en tidigare deltävling 2021 är dessa, som jag vann nyfödd- och barnkategorierna med, och som såklart bidragit till min placering på listan:

1a plats wpe awards newborn 2021
1a plats wpe awards children 2021

SWPP Gold Awards 2021

Digitalt manipulerat porträtt som illustrerar förlossningsdepression och som vunnit en gold award i SWPP monthly competition 2021

Nu kommer det väldigt många roliga besked i mailen. Idag fick jag veta att ytterligare två bilder har vunnit Gold Awards i SWPP monthly competition för 2021. Den ena är bilden ovan som jag döpt till “Postpartum Depression – when the last piece doesn’t fit”. Med den här bilden har jag försökt illustrera förlossningsdepression. Ni vet när man fått sitt barn och man borde vara lyckligast i världen och känna den största kärleken till barnet, men de känslorna inte infinner sig. Som när sista pusselbiten i familjelivet kommer, men den passar inte in – verkligheten matchar inte förväntningarna inför förlossningen.

Den andra bilden som fått en Gold Award är den nedan. En nyföddbild som heter “Born with Congenital Adrenal Hyperplasia”.

Nyföddporträtt som vunnit en gold award i SWPP monthly competition 2021

I förlängningen innebär en Gold Award i SWPP monthly competition att bilderna bedöms ytterligare en gång av domare som tar ut 3 bilder i varje kategori som nomineras till SWPP Photographer of the Year.

Under 2021 har jag också fått en tredje Gold Award i SWPP’s månatliga tävling och den kan ni se här:

http://fotograflailavillebeck.se/babyfotografering/swpp-gold-award-i-kategorin-newborn/

2021 MPI IIC, 1a plats Maternity and Newborn

Officiellt certifikat 1a plats nyföddkategorin MPI IIC 2021

Resultaten från Master Photographers International, International Image Challenge – MPI IIC – Annual 2021 är äntligen ute! Jag hoppade till av lycka när jag satt och tittade på slideshowen med alla vinnarbilder och såg att min nyföddbild “Sharing DNA” fanns med där. MPI IIC är en helt ny tävling för mig (den är dock inna på sitt 7e år som världsomspännande tävling) och det är alltid nervkittlande när man ser vilka fantastiska fotografer som är med och tävlar. Denna tävling är inget undantag. Jag hade verkligen inga förväntningar, men så mycket roligare då när jag fick äran att vinna klassen Maternity and Newborn.

Sharing DNA är absolut en av mina favoritbilder bland de nyföddbilder jag tävlat med. Jag har haft idén till bilden i flera år, men inte riktigt kunnat lista ut hur jag skulle skapa en DNA-sträng som var tillräckligt stor för att omsluta nyfödda tvillingar. Det skulle ju också vara tydligt att det var en DNA-sträng för en okänd betraktare som bara har några sekunder på sig att tyda och poängsätta bilden. Men till slut så trillade polletten ner för mig och jag satte samman frigolitkulor som sedan målades med sprayfärg.

I MPI IIC hade de i år även infört “Judges Choice Award” där varje domare fick välja en bild bland alla tävlande bidrag som de fallit extra för. Det här var inget som jag hade tänkt särskilt mycket på i förväg, men när jag fick se att två av domarna valt ut varsin av mina bilder för sin speciella Judges Choice Award så blev jag helt golvad. Mina bilder, av alla fantastiska bilder? Wow! Det betyder extremt mycket för mig eftersom när jag skapar tävlingsbilder så är min högsta önskan att bilderna ska göra intryck hos betraktaren. Jag vill att de ska väcka tankeverksamhet, eller känslor och vara bilder som tåls att tänka på även en tid efter man sett bilden/-erna. De ska vara minnesvärda. Så detta är ett så extremt fint pris och bevis för mig att jag jobbar åt rätt håll.

Bilderna som fick Judges Choice Awards var mina tävlingsbilder där Melissa Fröhlich stått modell:

Judges choice, Joseph Simones favoritbild under MPI IIC 2021
MPI IIC 2021 - MercuryMegaloudis utvalda favoritbild

Vilken liten maskot hon är, Melissa. Det är ju inte utan att man blir väldigt sugen på att skapa något nytt. Både med Melissa och med nyfödda.

Utöver dessa fantastiska utmärkelser fick jag flera Gold, Silver och Bronze Awards för mina bilder.

Här är de officiella certifikaten på mina tre prisbelönta bilder som jag visat ovan.

Officiellt certifikat, gold award i kategorin Maternity and Newborn i MPI IIC 2021 med bilden "Sharing DNA"
Officiellt certifikat, gold award i kategorin Digitally Created Fantasy i MPI IIC 2021 med bilden "Think inside the box"
Officiellt certifikat, gold award i kategorin Digital Illustrative Storytelling i MPI IIC 2021 med bilden "Puppet Master"

Är du intresserad av att boka en nyföddfotografering för ditt barn som kanske ligger och gror i din gravidmage just nu? Läs mer om mina nyföddfotograferingar genom att KLICKA HÄR

Nyföddfotograf i Linköping – höstens färger

Nyfödd liten flicka ligger över kanten på en brun hink. På huvudet har hon ett diadem med ekorröron och i ena handen håller hon en liten ekorre i miniatyr.

Ni som följer mig på mina olika kanaler vet hur mycket jag tycker om höstens färger och jag blev såklart överlycklig när mamman till den här vackra lilla flickan valde senapsgult och brunt som temafärger genom fotograferingen.

Jag försöker hålla mig till samma färg genom en hel fotografering och detta är av den enkla anledningen att alla bilder ska fungera ihop. Så att om man vill beställa en vacker tavelgrupp, antingen som touchtavlor eller inramade tavlor, så ska i princip alla bilderna i fotograferingen passa ihop och hålla en röd tråd. Ibland finns det särskilda önskemål om t ex en familjebild och då kan den sticka ut lite från de andra bilderna. Men hittills har de allra flesta valt att hänga familjebild separat och den nyföddas bilder (ev med syskonbilder) på ett annat ställe i rummet, eller i ett helt annat rum.

Just nu håller jag på att köpa in rekvisita, flokatis, stickade små outfits och så vidare i ett par helt nya färger. Lila och turkost är två färger som är jättesvåra att hitta matchande rekvisita i eftersom det finns en miljard olika nyanser av dessa färger. Men nu har jag en uppsättning i en ljusare lila på ingång, och jag har även två flokatis i mörklila och turkos på väg från Australien. Jag håller alla tummar och tår för att jag tolkat färgerna på bilderna online korrekt och att jag hittar matchande garn från någon av mina favoritleverantörer. Det dröjer ytterligare några veckor innan jag får hem de nya flokatimattorna. Så jobbigt att vänta.

Men åter till senapsgult. Här kommer några av bilderna från den här höstiga fotograferingen:

Nyföddfotografering med en inlindad bebis på en senapsgul flokati. Hon har en liten nallemössa på sig och i handen håller hon en nalle i miniatyr.
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult

Barnfotograf i Linköping – Smilla, 2 år

Supersöta lilla fröken Smilla var på 2-årsfotografering hos mig nu under hösten. Tänk att jag fick träffa henne när hon var nyfödd och ta hennes nyföddbilder. Och tänk att nu är hon så här stor. Om ni vill se hennes nyföddbilder kan ni titta HÄR.

Smillas 2-årsfotografering gick otroligt smidigt. En väldigt snäll, lugn och trygg tjej helt enkelt. Men så har hon också helt fantastiska föräldrar.

Vi fotade Smilla på min ljusbeigea bakgrund med trägolv. Jag tycker att den här bakgrunden ger en mjuk känsla och den passar i de flesta hem om man väljer att förstora upp och göra en vacker tavla eller tavelgrupp. Ett tips från fotografen.

Nyföddfotografering Linköping

En leende nyfödd bebis är inlindad i vit stickad linda med matchande mössa.

Då och då kommer det långväga små nyfödda för att bli fotade hos mig. Just den här lilla tjejen åkte ända från Värnamo och jag känner en stor tacksamhet för att föräldrarna valde mig till deras dotters nyföddfotograf.

Som färgtema körde vi cremevitt och ljusrosa. Det blev så himla fint.

Nyföddfotografering med liten tjej från Värnamo. Hon har en nallemössa på huvudet och håller i en liten miniatyrnalle i händerna
En nyfödd tjej håller ett vitt hjärta med sina händer under hakan. På huvudet har hon ett vitt hårband med rosetter på rad.
En bild från en nyföddfotografering där bebisen hänger över kanten på en hink med en kanin intill kinden och kaninöron på huvudet.

SWPP Gold Award i kategorin Newborn

Nyfödda tvillingar ligger ihopkurade som yin yang i en korg som är en del av en DNA-molekyl. Bakgrund och rekvisita går i en härligt blå ton.

Oj, wow. Vilken glad överraskning jag fick när jag fick se att jag fått en Gold Award för mitt nyföddporträtt “Sharing DNA” i SWPPs monthly image competition.

Själv betyder den här bilden så mycket för mig eftersom den på något sätt knyter samman mitt gamla jobb inom biokemi (med DNA-kedjan som jag knåpat ihop med hjälp av frigolitkulor) med mitt nuvarande jobb som nyföddfotograf.

Stort tack till de små flickorna Edele och Elenie och deras föräldrar för att ni tillät mig att testa denna idé med egenhändigt gjord rekvisita. Tack, tack, tack.

Barnfotograf i Linköping – Isabella, 3 år

En fundersam paus under en barnfotografering i studion i Linköping

Isabella var på sin 3-årsfotografering för några veckor sedan och vi fick så många fina och varierade bilder. Isabella hade bland annat med sig olika afrikanska traditionella klänningar och hon var så fin. Jag tror att hon själv kände sig väldigt fin för lite då och då poserade hon omedvetet och hon hade stenkoll på att hon skulle titta in i kameran och le. En liten supermodell helt enkelt.

Det som är så roligt med barnfotograferingar för mig som barnfotograf är just att de barnen som kommer till studion har så olika personlighet. En del hoppar och studsar och har väldig kort attention span, medan andra barn är lugna, lyssnar och verkar ha all tålmodighet i världen. Och så finns allt däremellan. Älskar att träffa alla olika personligheter och att få den stora äran att fånga deras personlighet på bild.

3-årig tjej står och poserar omedvetet i sin afrikanska klänning
En 3-årig flicka i afrikansk klänning på en barnfotografering i Linköping
En glad och busig tjej i afrikansk klänning sitter på en stol i studion under en barnfotografering
Flicka på 3-årsfotografering i studio i Linköping

Elias på nyföddfotografering i Linköping

Nyfödd i stickad outfit och nallemössa sitter och sover i en fåtölj i miniatyr.

Lille Elias kom till studion för sin nyföddfotografering tillsammans med sin mamma, pappa och storebror. Jag tycker att kombinationen av brunt och mellanblått passade honom väldigt bra. Mina favoritbilder från Elias session måste nog vara dem där han har nallekostymen på sig. Den passade verkligen honom som handen i handsken.

Sedan kan man ju inte låta bli att älska syskonbilden. Storebror Elmi är bara 2 år och vid tiden för nyföddfotograferingen var han lite osäker när bebisen var nära. Det är vanligt för de mindre syskonen att inte vara intresserade, vara osäkra, eller vara lite för hårdhänta utan att förstå, så när jag fotar syskonbilder med de minsta storasyskonen så fotar jag bebis separat och syskon separat och sedan sätter jag ihop bilderna i efterbearbetningen.

Lille storebror Elmi skrattar stort där han sitter bredvid en blå hink där hans lillebror Elias hänger över kanten, sovandes. Bilden är en kompositbild uppbyggd av två separata bilder för att hålla hög säkerhet under fotograferingen.

Tänk, vad roligt dessa två ska ha ihop när de blir lite äldre och Elias blir så stor att de kan leka.

Höstens färger i nyföddstudion

Nyfödd pojke invirad en en härligt murrigt grön stickad filt, placerad på en mörkgrön flokati. Två små hjärtan som går ton i ton med resten av det gröna i bilden pyntar bilden och är placerade i botten av bebisens stickade wrap.

Nu börjar löven där ute skifta färg. Det är så vackert med höstens färger och toner. Och sedan jag började marknadsföra nyföddbilder med höstfärger som tema, så väljer fler och fler mörkgrönt, vinrött eller senapsgult som temafärg för sin nyföddas fotografering.

Lille Vidar från Klockrike är en sommarbebis, men han fotades i en härligt murrig grön färg.

Håller tummarna för många fler fotograferingar i höstens toner. Men självklart kan höstbebisar fotas i mer neutrala färger, eller blått eller rosa – det är det ni som föräldrar som själva väljer. Såklart. Det är bara jag som tycker det är uppfriskande med variation i mitt arbete. Lite som att man uppskattar varje årstid, men tröttnar lite i slutet och välkomnar den följande årstiden när den kommer. Om ni förstår hur jag menar.

Finalplatser i SM i Fotografi 2021

Fyra listor med finalister i SM 2021. Listorna presenterar de fotografer som kommit till final i kategorierna Gravid, Baby, Familj/Grupp samt Klassiskt Barnporträtt

Nu är det klart. Vilka som gått till final i SM i fotografi 2021. I år är det rekordmånga kategorier att tävla i, men jag fokuserade på ett fåtal av dem. Och med stor glädje kan jag meddela att jag gick till final i fyra kategorier; Gravid, Baby, Familj/Grupp och Klassiskt barnporträtt.

Jag brukar ju även vara med i de lite mer kreativa kategorierna. Men i år har all min kreativitet gått åt till att gå all in på mina nyföddbilder. Och jag är jätteglad för att jag tagit mig tiden för det.

Det som händer nu är att alla finalister ska färdigställa tävlingsprintar och skicka in dessa till SM-gruppen i månadsskiftet september/oktober.

Tävlingsbilderna är fortfarande högst hemliga, så jag kan inte visa mina tävlingsbilder ännu. Men jag lovar att jag kommer att visa dem och berätta mer om dem så snart SM är avgjort. Finalbedömningarna sker den 7-8 oktober och den stora prisutdelningen sker den 9 oktober.

Finalen sker med en internationell jury på plats i Göteborg, men vi deltagare (och alla som vill se och höra jureringen) får även i år titta på den digitalt via en live streaming. Vi får hoppas på en traditionell festhelg 2022.

Vill du läsa mer om SM i fotografi så kika på deras hemsida här.

Stort grattis till alla fotografer som gått till final i SM. Det är stort. Konkurrensen är stenhård och det är bara positivt. Konkurrensen gör att vi alla lyfter varandra och fotografyrket till något större och bättre. År för år. Svenska fotografer håller en mycket hög kvalitet och det kan man se på alla tävlingsbilder i SM från år till år.

Jag längtar till finalhelgen och att få se alla tävlingsbilder. Så inspirerande och nervkittlande på samma gång.

Ettårsfotografering i Linköping – Söta Clara

Söta Clara ligger på mage på den vita bakgrunden i fotostudion. Hon har en mörkblå klänning på sig med ett matchande hårband. Hon ler och tittar rakt in i kameran.

Supersöta Clara är nummer fyra i syskonskaran och jag har haft det stora nöjet att få fota henne och hennes tre äldre bröder som ettåringar. Killarna har alla haft samma kläder på sig på sina ettårsfotograferingar, så jag var såklart väldigt nyfiken på vad Clara skulle ha på sig. Hon kom med en jättesöt mörkblå klänning, en kjol i samma tyg med en vit topp till, samt en rosa liten tyllkjol. Jättefint alltihop.

Här kommer ett litet axplock av hennes fina ettårsbilder:

Glad ettåring sitter och leker med klossar i trä.
Ett vackert och ärligt porträtt på ettåriga Clara där hon tittar in i kameran och ler vänligt.
Otroligt gullig bild på ettåring som sitter i en liten trälåda, med ena foten upp på kanten, ena handen över kanten och med andra handen pekar hon med pekfingret på pannan, över ögat. Ett stort busigt leende sprider sig över hennes ansikte.
Ett lycklig ettåring står upp på fotografens studiogolv. Hon har en kortbent mörkblå playsuit på sig och skrattar stort.

10-årsjubileum! Ett decennium som fotograf!

Fotograf Laila Villebeck står med sifferballoner nummer 10, glitterhatt och glitterboa. En glad bild för att fira 10 år som fotograf i Linköping

1 september 2021 fyllde Fotograf Laila Villebeck 10 år. Jag vill rikta ett stort tack till ALLA jag träffat under mina 10 år som fotograf i Linköping. Alla kunder, vänner, familj, leverantörer, modeller, samarbetspartners…. Utan ER vore jag ingenting. TACK! Låt oss ha lika roligt i många fler år framöver.

Personligt – Vi köper kaniner

Mina instagramföljare önskade att jag gjorde en video på när vi hämtade hem våra kaninungar och här är den. Lite personligt så här mitt i fotoflödet. Förbered er på en sötchock.

Nyföddfotograf – Julia från Motala

Familjebild i svartvitt under nyföddfotografering där hela familjen står i profil, mamma, pappa, storebror och lillasyster.

Lilla Julia var blott 10 dagar när hon kom för sin nyföddfotografering och med sig hade hon sin mamma, sin pappa och sin storebror Daniel. Daniel var så gullig med sin lillasyster och han väntade ivrigt (men tålmodigt) på att lillasyster skulle somna och bli lugn inför de gemensamma bilderna. Så himla gulligt.

En stolt storebror kramar om sin nyfödda lillasyster. En svartvit bild där barnen ligger på en mjuk, vit fäll. Storebror har ett halsband med kors och lillasyster är inlindad.
En sovande nyfödd flicka sover med en gosekanin i händerna. På huvudet har hon ett vackert hårband med vita rosetter på rad.
En vaken liten nyfödd tjej tittar in i kameran med undrande blick

Ettårsfotografering i Linköping – Valter

Hur gullig är inte den här bilden där storasyster Ester hjälper Valter på hans ettårsfotografering och håller honom i händerna så att han kan stå tryggt.

Valter var så fin i sina hängslebyxor och han fick prova en massa olika saker i studion. Klättra på stege, bygga klossar med storasyster, klättra upp och ner från soffan, läsa bok, stå själv, krypa osv osv. Här kommer ett litet urval från fotograferingen.

Nyföddfotograf – Minou från Söderköping

Triss i systrar. Två stolta storasystrar ligger på en fäll och håller sin nyfödda lillasyster emellan sig.

Vilken glädje det var att få fota lilla Minou som nyfödd. Jag fotade mellansystern Lowa när hon var nyfödd i början av min karriär som nyföddfotograf. Det var på den tiden jag åkte hem till familjen för att ta nyföddbilder. Jag är så glad att jag numera har min studio så att jag har tillgång till all rekvisita jag behöver, en värmefläkt, ljuskällor med konstant effekt (blixtarna istället för ljuset från fönstrena i familjens hem).

För Minous syskonbilder hade storasystrarna så fina blå jumpsuits och vi matchade med en blå wrap i en lite mörkare ton i den här bilden. Så himla fint. En triss i tjejer.

Nyföddfotografering – Olle från Ljungsbro

Sötaste lille Olle sitter och sover i en liten brun fåtölj i miniatyr. Han håller ena handen kring snöret från mössa han har på sig. Mössan är brun med öron och matchar den stickade outfiten med fötter.

Sötaste lille Olle var 20 dagar när jag fotade hans nyföddbilder. Vi hade beige och bruna toner som tema genom hela fotograferingen. Tidlöst och lätt att matcha tavlor med inredningen i hemmet.

Olle, blott tre veckor, ligger på en liten kudde och sover. Benen är uppdragna och ligger på typiskt nyföddvis i kors över magen. I ena handen håller han ett hjärta. Allt i bilden går ton-i-ton i beige och brunt,
Ett nyföddporträtt där bebisen ligger i en korg. Han är inlindad och har mössa på huvudet. Han kramar om ett litet filtat gosedjur i formen av ett rådjur.
Här är Olle klarvaken trots att han var på nyföddfotografering och önskan var att han skulle sova. Han ligger på en liten miniatyrkudde och tittar med stora ögon in i kameran.
Nyföddporträtt
Nyfödda Olle ligger och sover i nyföddfotografens minifåtölj i studion i Linköping.
En klassisk nyföddpose där bebisen ligger på mage med ena armen under hakan och den andra handen under kinden.

Gravidfotografering – Sara från Norrköping

Ett helkroppsporträtt av en gravid kvinna. Hon bär en rosa klänning i sjöjungfrumodell. Klänningen har utsvängda ärmar med pälskant och nederdelen av klänningen är av rosa tyll. Hon står i profil och tittar ner på gravidmagen.

Supervackra Sara kom till min studio från Norrköping för sin gravidfotografering. Vi lekte loss med 3 olika gravidklänningar som alla finns till utlån i min studio. Hösten 2022 kommer gravidfotograferingar finnas i mitt utbud igen, efter att jag gjort ett längre uppehåll på just gravida till förmån för nyfödd-, baby- och barnfotograferingar. Nu när jag smyger igång med lite portfoliofotograferingar så inser jag hur roligt det faktiskt är att fota gravida.

Ett helkroppsporträtt av en gravid vacker kvinna med en rosa klänning i sjöjungfrumodell med utsvängda ärmar.
Gravidbild på Sara i studion med dramatiskt ljus mot mörkgrå bakgrund. Sara bär en rosa klänning med utsvängda ärmar och ett bälte i blingbling.
En gravid kvinna i profil. Hon bär en volymös tyllklänning i ljusbeige och har en blomkrans i håret.
Gravidporträtt på en vacker kvinna i en turkosblå klänning.

Nyföddfotografering – Henry från Stockholm på besök i studion

Tre syskon ligger på en cremefärgad fäll.

Alltså, hur fina är inte dessa tre… Henry var inne för sin nyföddfotografering och med sig hade han storasystrarna Saga och Leah, som jag också fotat när de var alldeles nyfödda. Jag blir alldeles rörd när jag tänker på att jag hållt i alla tre som pyttesmå bebisar och att tjejerna är så stora nu. Men en liten lillebror. Vi tog lite olika syskonbilder och avslutade fotograferingen med enskilda bilder på Henry.

Två söta systrar i likadana rosa tyllklänningar sitter med sin nyfödda lillebror i knät och ler in i kameran
Syskonkärlek när två storasystrar tittar ner på sin nyfödda lillebror
Lycka är att få en lillebror. Det syns i Sagas och Leahs ansikten när de ler stort med lillebror i knät.
Nyfödda Henry sitter i en poseringsfåtölj hos fotografen i Linköping

Maja på ettårsfotografering i Linköping

Allra sötaste Maja kom på besök i min studio för sin ettårsfotografering. Med sig hade hon sin storasyster som också fick vara med på bild och hon hade också med sig sin söta gosedjurskanin som hon mer än gärna kramade om. Så himla gulligt.

Maja, 1 år, läser en bok och tokskrattar. Bredvid henne sitter en hennes gosedjurskanin.
Ettåriga Maja står med ena handen på en soffkant och andra handen på sin fina, vita klänning. Fötterna står lite nätt i kors.

Gravidfotografering i Linköping

Gravidfotografering

Vackra Hanna väntar sitt tredje barn och jag fick äran att ta hennes gravidporträtt i min studio. Vi provade ett par nya gravidklänningar som jag har till utlån. Nu längtar jag tills bebis kommit till världen så att vi även får ta nyföddbilderna till den nya lilla människan som ligger där i magen.

Vacker gravid kvinna i profil med vackert ljus och mot svart bakgrund. Bildern är svartvit.

Barnfotografering med Viktor, Linköping

Viktor är glad och ler stort med sin kickbike över axlarna

Viktor var i studion på påsklovet för en minifotografering där vi fokuserade på att fånga hans personlighet på bild. Han hade med sig sin kickbike som vi tog några bilder med och han visade även upp sina färdigheter i break dance för mig. Här är några av bilderna vi hann ta under fotograferingen.

Viktor står med sin kickbike nonchalant uppslängd bakom nacken.
Viktor står med armarna i kors och har en svart keps på huvudet
Busig kille i svart t-shirt och keps som står med armarna i kors och tittar lite snett in i kameran med ett finurligt leende
Viktor sitter på golvet med handen i håret.

Nyföddfotograf – Ossian från Norrköping

Nyfödda Ossian ligger och sover i en hjärtformad skål. Han kramar om en liten miniatyrnalle och hela bilden går ton i ton i off white.

Lille Ossian åkte från Norrköping för att bli förevigad i min studio. Han var 9 dagar vid fotograferingen och sov som en liten prins. Vi höll oss till härliga, naturliga färger och ton i ton – några bilder i vitt och några bilder i en härligt ljus, grön färg.

Ossian är bara drygt en vecka gammal, men här halvsitter han i en specialdesignad fåtölj för nyföddfotografering. Han har en liten vit björndräkt på sig.
Tryggt inlindad i en vit wrap ligger Ossian och sover.
Ossian, 9 dagar, ligger och ler i en korg. Han har en vit mössa, är inlindad i en vit stickad filt och ligger på en chunky blanket i samma vita nyans.
Liten bebis ligger och sover tryggt på en grön filt.
Den klassiska nyföddposen bum up.

Lykke – ettårsfotografering i Linköping

En glad ettåring ler stort när hon sitter i en låda under sin ettårsfotografering.

Härlig Lykke var i studion för sin ettårsfotografering. Jag fotade henne även som nyfödd och det som är lite extra härligt att jag även fotat hennes storebröder, Caspian och Adrian, som nyfödda och bebisar. Tre syskon som är såååå lika.

Lykke var lite rädd när hon kom in i studion och började tok-gråta när hon såg mig. Men vi gav henne bara tid, lekte lite och sedan bjöd fröken på många glada leenden.

Lykke sitter i en liten docksäng av mörkt trä och sträcker upp två klossar i luften.
Lykke ler mot kameran och fotografen under sin ettårsfotografering.
Lykke sitter i en liten docksäng av mörkt trä och sträcker upp två klossar i luften.

2 segrar i WPE Awards 1st Half 2021

Men woooow! I helgen fick jag reda på att jag vunnit två kategorier i WPE Awards First Half 2021.

I kategorin Newborn/Maternity/Family vann jag med den här bilden på trillingarna Leah, Livia och Lilly:

Första plats och Gold Award i nyföddkategorin fick den här bilden på enäggstrillingarna Leah, Livia och Lilly

I kategorin Children vann jag med bilden på tvillingarna Saga och Märta. Deras mamma hjälpte till att fläta håret på dem och jag älskar att de är inlindade tillsammans i ull. Stort grattis också till min fina vän Miriam Skeide (NOR) som kom tvåa i barnkategorin.

De blonda tvillingarna Märta och Saga sitter ihop med en fläta. Bilden vann barnkategorin i WPE Awards Children First Half 2021

Stort tack till mina modeller för att jag får leka loss och att ni ställer upp på mina idéer.

Stort grattis också till mina andra vänner som tog emot fina priser i WPE Awards: Therese Asplund (SWE), Antti Karppinen (FIN), André Boto (PRT) och Patrizia Burro (ITA).

Postpartum Depression – förlossningsdepression

En följare på Instagram undrade om det hänt att det gått dåligt för mig i någon tävling, eller om det händer att jag inte håller med domare i deras kommentarer och poängsättning. Jag höll en omröstning på stories på Instagram och 94% av mina följare ville höra om detta ämne, så nu har jag gjort en storytime på min Youtube-kanal där jag berättar om en bild som jag tävlade med i SM 2020.

Bilden tar upp ämnet Förlossningsdepression och var min absoluta favoritbild inför SM (säkert för att jag kämpat i flera år med att få fram en bra bild med detta ämne), men det var den bilden som fick lägst poäng av alla mina bilder som kom vidare till final. Jag ska tillägga att den fick ändå många fina ord och höga poäng, men jag höll inte med om allt som domarna påpekade. I videon pratar jag om saker som gick fel inför tävlingen, vad jag oroade mig för, vad domarna hade för synpunkter och hur jag reagerar på deras kommentarer. Vissa tar jag åt mig och försöker förändra inför nästa tävling jag skickar bilden till, andra saker håller jag inte med om och berättar vad jag kan förändra för att min tanke ska komma fram tydligare till nästa gång.

Hösttema på nyföddfotografering

Rofyllt porträtt av en sovande nyfödd pojke iklädd en stickad senapsgul mössa och invirad i en matchande filt.

I november var söta Viggo i studion för sin nyföddfotografering. Han fick äran att inviga mycket nytt som jag precis fått in i senapsgult – en färg som passar perfekt till en liten höstbebis.

Kolla in Viggos fantastiska hår. Tänk att födas med en helt perfekt frisyr. Och de där små ögonfransarna som kikar fram redan. Så fint.

Viggo halvsitter sovandes i den specialanpassade fåtöljen som används specifikt för nyföddfotograferingar. Fåtöljens klädsel är utbytbar och här matchar klädseln den fina bodyn i semapsgult perfekt.
Nyfödda fotas för det mesta när de sover, men ibland är de såpass vakna så att man kan fånga en vaken och nyfiken blick.

Babyns första år med Alice

Porträtt av liten flicka som håller upp en kloss i trä

Den här lilla söta tjejen heter Alice och hon har varit och fotat sig under sitt första år hos mig. Vid 5 månader, 8 månader och 12 måndader tog vi porträtt av henne för att föreviga de olika milstolparna vid de olika åldrarna. Storasyster Alva var med på samtliga fotograferingar. Det som är lite extra roligt är att jag fotade Alva under hennes första år också. Och helt plötsligt är hon en jättestor tjej med en liten lillasyster.

Ossian på nyföddfotografering

Nyfödd pojke i grått sitter på en måne och håller i månen med höger hand över huvudet

Ossian kom hela vägen från Stockholm för att göra sin nyföddfotografering. Temafärgen blev grått och det blir alltid så fint med det neutrala gråa till en liten nyfödd.

Ny rekvisita för 2020 är månar i olika färger och de kommer med all sannolikhet användas massor under 2021.

Nyföddfotograf i Linköping – Juni

Nyfödd tjej sover i cool pose på en brun kudde och vinröd filt

Under hösten har jag uppdaterat mitt förråd av nyföddrekvisita med superfina saker. Det är ett enormt arbete att hitta färger som matchar perfekt. Om jag fick drömma fritt så skulle jag ha filt, wrap, flera outfits av olika modeller, 2-3 hårband, 2-3 mössor, filtar i olika material, överdrag till min lilla fåtölj för nyfödda osv i samma färg och av varje färg. Det är så fint när hela sessionen går ton i ton.

Här har jag fotat Juni och hennes session gick i vinrött och med brunt som grundfärg.

Under hösten har jag gått all in på höstens färger. Vinrött, mörkgrönt, senapsgult…. Färger som jag älskar året runt, men lite extra kul att introducera dem ordentligt under hösten när samma färger finns utomhus.

Nyfödd flicka i vinrött sitter och sover i fåtölj under nyföddfotografering
Poserad nyfödd i en korg med hjärtform under en nyföddfotografering
Vaken nyfödd i vacker rekvisita i vinrött för nyföddfotografering
Bebis som gäspar stort när hon fotas av nyföddfotograf

Information ang anpassningar pga covid-19

Uppdatering 2022-02-18:

De allra flesta restriktionerna har hävts, vilket såklart är jätteskönt. Men tänk på att smittor fortfarande finns i omlopp. Inte bara covid, utan RS-virus, influensa, magsjuka osv och vi är just nu mitt i februari som brukar vara en ganska intensiv smittotid på året. Jag ber er därför att vara noga med att stanna hemma om ni har något symtom på sjukdom. Jag fotar många nyfödda och vill minimera risken att föra vidare någon sjukdom till bebis eller nybliven mamma. Hör av er till mig om ni behöver flytta fram fotograferingen. Självklart ordnar vi en ny tid. Stort tack för visad hänsyn.

________________________________________________________

Uppdatering 2021-01-09:

Med anledning av den nya pandemilagen som träder i kraft 2021-01-10 så vill jag göra en uppdatering här. För att varje person ska ha 10 kvadratmeter att tillgå så kan max 5 personer vistas i min studio samtidigt. Lagen säger att man inte kan splittra på sällskap som tillhör samma hushåll när de besöker en lokal. För mig som fotograf innebär detta inga förändringar i sättet jag jobbat under pandemin. Jag har endast en kund/familj i studion åt gången. För att skapa utrymme tillåter jag endast att det eller de barn som ska fotograferas vistas i studion. Naturligtvis är en förälder välkommen att stanna kvar i studion under fotograferingen. Ska hela familjen fotograferas så går det bra att alla närvarar förutsatt att samtliga bor varaktigt tillsammans.

Fotografering och bildvisning sker enligt tidsbokning och jag har inga drop-in-tider. Nu sker även upphämtning av bilder vid överenskommet klockslag, så att inga kunder ska behöva riskera att mötas i eller precis utanför lokalen.

Ta hand om er själva och om varandra! Snart, snart kommer allt bli bättre!

_______________________________________________________________________

2020 blev året då allt ställdes på ända. Det nya coronaviruset påverkar alla länder och alla verksamheter. Fotograf Laila Villebeck tar smittan på allra största allvar och följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer och anpassar efter dessa.

Som nyföddfotograf har jag under alla år haft rutiner för att förhindra olika typer av smittor, t ex RS-virus, och nu är dessa rutiner förstärkta och utökade till samtliga kundmöten.

Detta gör jag för att minimera smittrisken:

  • Möjlighet att tvätta händerna inne i studion.
  • Handsprit finns tillgänglig i studion
  • Endast tidsbokning och endast en kund i studion åt gången. Den närmsta familjen, dvs de som bor under samma tak, kan följa med på fotograferingen, men om endast ett barn ska fotograferas får syskon stanna hemma.
  • Jag tar max 3 fotograferingar per vecka och lämnar gott om tid mellan fotograferingarna.
  • Den enda person ni träffar under fotograferingen är mig.
  • Det som lånas under fotograferingen tvättas eller spritas av mellan varje kund.
  • Vi håller avstånd i studion! Undantag är nyföddfotograferingar där jag måste vara i närkontakt med bebisen för att kunna skapa bilderna. Jag undviker dock närkontakt med föräldrar i så stor utsträckning det går och fotar just nu inte familjebilder under en nyföddfotografering. Syskonbilder är ok och anpassas efter ålder på syskonet/syskonen.
  • FineArt-fotograferingar med äldre barn är på paus eftersom de innebär mycket närkontakt mellan mig och barnet pga styling av hår och kläder, samt hjälp med posering. Dock bokar jag fortfarande “vanliga” barnfotograferingar, sporträttfotograferingar och minifotograferingar av barn där närkontakt kan undvikas.

Stanna hemma om du är sjuk!

Om du har bokat en fotografering hos mig, men barnet eller någon i familjen visar symtom innan fotograferingen så bokar vi om! Detsamma gäller om jag som fotograf (eller någon i min familj) får sjukdomssymtom. Ombokningen kostar inget och det är jätteviktigt att vi följer denna enkla regel. Detta är en regel även utan pandemi, då jag träffar många nyfödda.

Elias på nyföddfotografering i Linköping

Fantastiskt söta Elias var tre veckor när han var på nyföddfotografering i min studio. Han var en vaken, pigg och nyfiken liten kille med stora, fina ögon. Jag passade på att ta några söta vakenbilder innan han somnade gott.

Elias fick äran att inviga min lilla mintgröna kaninoutfit som jag köpt in för att få lite variation i kläderna jag lånar ut under mina nyföddfotograferingar. Jag vill kunna erbjuda både mer neutrala kläder och de här gulliga med djuröron på mössorna. Jag själv tycker att båda stilarna är fina.

Jag passade på att filma lite under fotograferingen också. Här kommer en liten filmsnutt därifrån:

Vad ska jag köpa; digitalt eller produkt?

Så, du har bokat en professionell fotograf. Grattis! Du har startat en rolig och spännande resa mot att få skapa en riktig minnesinvestering i form av bilder. Något som du kommer att ha glädje av i resten av livet.

När du bokat en tid är det lätt att fastna i att bara fokusera på fotograferingen. Hur ska det gå, kommer barnen sköta sig, vad ska vi ta med oss, vilka kläder passar bäst, osv? Men jag skulle vilja uppmana dig att också tänka ytterligare ett steg framåt. Fundera på vad du vill göra med bilderna efter fotograferingen. Vad är det stora målet med fotograferingen? Drömmer du om en stor tavla ovanför soffan? Eller kanske en maffig grupp och tavlor som matchar snyggt? Kanske något fint på barnens rum? Ett album? När du ändå spenderar några tusenlappar på en fotografering så är det viktigt att du får hem precis det som passar hemma hos er.

Om du vet vad du vill göra med bilderna blir det så mycket lättare att under bildvisningen välja ut bilder som passar perfekt till just den typ av produkt som du är ute efter. Jag hjälper såklart till med tips om det behövs, helt utifrån dina önskemål.

Jag träffar många familjer som just håller på att flytta, bygger hus, har släktingar som bor utomlands osv och då kan det vara smidigt att köpa loss digitala högupplösta bilder. Därför har jag skapat helt magiska bildpaket där du kan köpa 5, 10, 15 eller 20 digitala filer. Eftersom fysiska produkter är viktiga för mig som professionell fotograf, så bjuder jag på mindre förstoringar av de digitala filer du väljer. Allt samlat i en supersnygg Folio Box.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED FYSISKA PRODUKTER

+ Du får den absolut högsta professionella kvaliteten på papper, laminat, ram osv

+ Färger, kontrast och ljus blir helt perfekt (ett resultat du aldrig får hos ett billigt fotolab om du köper digitala filer och printar själv)

+ Monteringen blir top notch och du slipper billiga fotopapper som buktar sig under glaset på ramen

+ Du får hem produkter som är färdiga att hänga på väggen – otrolig lyx som varje småbarnsförälder uppskattar

+ Ni kan njuta av bilderna varje dag direkt när fotografen levererar era bilder

– Kvalitet kostar

– Du kan inte göra egna kopior av bilden, utan det blir one of a kind (vilket kanske inte är helt fel heller)

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED DIGITALA FILER

+ Du får möjlighet att själv arkivera bilderna och ta eget ansvar för att de inte försvinner om fotografens hårddiskar kraschar, eller om fotografen av någon anledning försvinner från marknaden

+ Du kan skicka bilder till släktingar utomlands så att de kan printa förstoringar själva

+ Du kan göra egna tack- eller julkort, egna förstoringar att ge bort osv

+ Om du är mittemellan boenden så behöver du inte bestämma dig för exakt vad du ska ha för produkter vid bildvisningen, utan du kan återkomma med beställning av produkter när hemmet börjar ta form

– Det är en stor risk att ett usb med digitala filer hamnar i en låda – och blir liggandes där

– Du kan aldrig få den kvalitet du får på printar hos en professionell fotograf om du printar själv eller på ett billigt fotolab

– Du lägger pengar på en icke-färdig produkt – och en digital bild är inte mindre värd än en printad produkt. Särskilt inte för fotografen som lägger lika mycket jobb på fotografering, allt kringarbete och redigering och dessutom blir av med den ensamma rätten att printa bilden.

– När du printar bilden själv kan färger och kontraster bli helt skeva och du går miste om att få uppleva bilden på det alldeles bästa sättet

– Att montera en print är ett hantverk och att göra det själv kanske inte ger det bästa resultatet

Hur väljer jag rätt fotograf?

Att gå till fotografen är något man inte gör varje dag och resultatet av fotograferingen är förhoppningsvis bilder som ni kommer att ha kvar i familjen i lång, lång tid framöver. Därför är det viktigt att tänka efter lite extra innan du väljer fotograf. Här kommer lite tips på punkter du bör fundera igenom vid ditt val.

KVALITET ELLER KVANTITET? VAD ÄR SYFTET MED DEN FOTOGRAFERINGEN DU PLANERAR?

Vad förväntar du dig som slutresultat efter fotograferingen? Är du ute efter att få hem många digitala filer till lågt pris mest för att dela på sociala medier? Eller är syftet mer långsiktigt – att bevara minnen från en av de viktigaste stunderna i livet och spara dessa i form av kvalitetsprodukter av högsta professionella kvalitet? Tänk på att digitala filer ofta blir bortglömda i en låda, medan tavlor och album kan vara på display i hemmet och glädja er varje dag i livet.

När du vet vad du är ute efter, kolla upp vad det är dina favoritfotografer erbjuder som slutprodukt.

ÄR FOTOGRAFEN EXPERT PÅ SITT OMRÅDE?

När du ändå investerar flera tusen på att gå till fotografen, så är det klart att du ska välja den fotografen som är bäst lämpad för jobbet. Kolla upp om fotografen har specialiserat sig på det område som du eftersöker. Om det är en nyföddfotograf du är ute efter är det inte så troligt att modefotografen tar de bilder du är ute efter. En nyföddfotograf med lång erfarenhet och som specialiserat sig är expert på just nyföddfotografering och kan förmodligen hantera de flesta situationer som kan uppstå med en alldeles ny liten människa.

TYCKER DU OM FOTOGRAFENS STIL?

Om du inte är en erfaren fotograf själv kan det vara svårt att sätta fingret på vad olika fotografer har för stil. Men om du har hittat ett par olika fotografer som levererar den slutprodukt som du är ute efter och som är experter på sitt område, kan det vara värt att sätta sig ner och jämföra bilderna från de olika fotograferna. Ger fotografens bilder dig en bra känsla i magen? Då är sannolikheten stor att du blir nöjd med bilderna från din egen fotografering också. Kom ihåg också att varje fotograf jobbar fram sin egen stil och att en fotograf kanske varken kan eller vill kopiera en annan fotografs arbete.

HÅLLER FOTOGRAFEN EN HÖG OCH JÄMN KVALITET?

“En fotograf är aldrig bättre än sin senaste bild.” Alla fotografer med en grundläggande kunskap i sin kamera och ljussättning kan få till en riktig höjdarbild då och då. Men hur jämn är kvaliteten över tid? Och hur ser man det? Ett tips är att kika på fotografens blogg och se om hen har publicerat inlägg med flera bilder från samma fotografering. Är kvaliteten på dessa bilder tillräckligt hög och håller de en jämn kvalitetsnivå?

VAD KOSTAR DET?

Kvalitet kostar. Det har man ju hört förut. Och så är det givetvis även inom fotografins värld. En erfaren fotograf med bra utrustning, anpassad lokal och kvalitetsprodukter kostar såklart mer än en ny fotograf som enbart säljer oredigerade digitala filer. Så vad är du beredd att betala? Och då kommer vi tillbaka till den första frågan i det här inlägget – vad är syftet med fotograferingen? Är det bilder som du vill ska leva vidare i familjen och bevaras så att barn, barnbarn och barnbarnsbarn kan få se och njuta av bilderna? Då är det värt att lägga en extra slant på kvalitet. Kom också ihåg att printade bilder (om de printas professionellt) garanterat har längre livslängd än digitala filer. Samtidigt kan digitala filer som tillval vara en bra säkerhet att ha för att printa fler bilder i framtiden.

ANNAT SOM KAN VARA VÄRT ATT KOLLA UPP

Hur länge sparar fotografen bilderna efter fotograferingen?

När och hur får ni se bilderna från fotograferingen?

Hjälper fotografen er med val av bilder och produkter som en extra tjänst?

Hur många bilder får ni se från fotograferingen – hjälper fotografen er med det första urvalet så att det blir ett rimligt antal bilder att välja bland, eller lämnar fotografen er med 100 bilder som blir omöjligt att välja bland?

Hur lång är leveranstiden? Tänk på att kvalitet tar längre tid. Känns det ok att vänta 10 veckor på bilder av hög kvalitet när ni vet att ni har glädje av dem resten av livet? I det perspektivet är 10 veckor inte så lång tid.

Går det att göra efterbeställningar?

Kan man dela upp betalningen av bildbeställningen?

Ingår syskon- och familjebilder i fotograferingen eller kostar det extra?

ÄR DU REDO ATT KONTAKTA DIN NYFÖDDFOTOGRAF?

Hoppas att det här inlägget gjorde det lite mer klart vad ni söker för typ av fotograf. Är du nyfiken på att veta mer om Fotograf Laila Villebeck, eller redo att boka, så ta kontakt via DENNA SIDA

Nyföddfotografering med Antonia

Nyfödd flicka i hink med kaninmössa

Sockersöta lilla Antonia kom till min studio för en nyföddfotografering och hon rockade verkligen sin session. Jag fick chansen att prova ut mina nyinköpta växter ihop med fjärilar och min kaninmössa i rekvisitaförrådet.

Jag har kommit in i en period då det är dags att förnya mitt arbetssätt för att hålla mitt jobb levande och roligt. Det blir nog så i alla konstnärliga arbeten. Man jobbar fram ett sätt som man gillar att arbeta på, sedan kör man på rutin under en period tills man tröttnar och då testar man lite nytt för att se om man kan plocka in det i skapandet.

För mig är det just nu så att jag faktiskt har köpt in en massa rekvisita som jag inte riktigt visste hur jag skulle få in i mina fotograferingar, så jag har fått tänka lite utanför min egen box och matcha ihop lite gammalt och nytt på ett inspirerande sätt. Det har verkligen blivit en boost i mitt jobb med nyfödda.

Saga – nyföddfotografering vid 30 dagar

A baby on a blanket. As simple as that.

Söta lilla Saga fick boka om sin fotografering och hann bli 30 dagar innan jag var redo att ta emot henne. Jag hade nämligen en lätt sommarförkylning med hosta och självklart vill jag vara kärnfrisk när jag träffar nyfödda. Lika viktigt för mig innan, som under och efter pandemin.


Normalt fotar jag nyfödda när de är ca en vecka gamla, men Saga bevisade att det är fullt möjligt att ta nyföddbilder även när man är en månad.

De risker som finns med att vänta med sin nyföddfotografering är att man inte får lika många sovbilder, utan att bebisen är vaken under en längre period av fotograferingen. Om bebisen är vaken och/eller mer orolig som de kan vara när de är lite äldre, så blir det fler bilder där bebisen är inlindad. Bebisen kan också hunnit få babyacne eller kolik. Så jag föredrar fortfarande att fota nyfödda när de är runt en vecka, men är bebisen lugn och trygg och mår bra, så bokar jag självklart gärna in bebisar som är 3-4 veckor och fotar dem precis likadant som enveckors. Eventuellt med fler vakenbilder som slutresultat. Men det är också jättegulligt.

Nyföddfotografering i studion

Hela vägen från Örebro kom dessa två grabbar för att ta lillebrors nyföddbilder. Storebror var också på nyföddfotografering när han var alldeles ny i världen och det är alltid lite extra spännande för mig som fotograf att dels träffa barnen när de blivit större, men också att träffa nya familjemedlemmar.

Ettårsfotografering i studion

Jag känner mig så otroligt hedrad när jag får följa en familj ända från början. Den här lille killens föräldrar fotade jag för ett par år sedan när de gifte sig. Sedan fick jag glädjande nog äran att träffa dem igen när det var dags för nyföddfotografering och nu igen för ettårsfotografering. Så fint att se att två har blivit tre.

Vi avslutade sessionen med lite plask och bus i badkaret.

Master of WPPI

Titeln “Master of WPPI” visar att man hållit en hög kvalitet som fotograf över en lång tid. Systemet bygger på att man samlar poäng på enskilda bilder under de tävlingar som den amerikanska organisationen Wedding And Portrait Photographers International (WPPI) anordnar varje år. Det är 2 st stora internationalle online-tävlingar och en internationell printtävling. Printtävlingen hålls varje år i Las Vegas, under WPPI’s årliga megastora konferens med deltagare från hela världen.

Man samlar alltså poäng mot sina titlar i ett program som de kallar Honors of Excellence och de beskriver det själva så här:

“WPPI—HONORS OF EXCELLENCE – The program’s main goal is to encourage excellence, educate photographers and motivate them to be constantly committed to their craft by entering the competition and to be recognized by their peers for their achievements.”

Poängsystemet i HONORS OF EXCELLENCE

Varje år så räknas de 4 tävlingsbilder med högst poängresultat in till fotografens accumulerande Honors of Excellence-poäng. Har man 5 poäng erhåller man “Associate of WPPI”, 20 poäng “Master of WPPI”, 35 poäng “Double Master of WPPI” osv. Det tar med andra ord några år att klättra på stegen och titeln betyder därmed att man visat att man håller en hög kvalitet över en lång tid.

För att få ett poäng i Honors of Excellence måste man fått en domarbedömning av en bild på 80-84 poäng, vilket också innebär en Silver Award. Ju högre poäng på tävlingsbilden, desto fler poäng i Honors of Excellence.

79 p eller lägreInga poäng.
80-84 pFotografen får 1 poäng i programmet Honors of Excellence.
85-89 pFotografen får 1.5 poäng i programmet Honors of Excellence.
90-94 pFotografen får 2 poäng i programmet Honors of Excellence.
95-99 pFotografen får 2.5 poäng i programmet Honors of Excellence.
100 pFotografen får 3 poäng i programmet Honors of Excellence.

2018 fick jag som första svensk titeln “Master of WPPI”.

Mästarbrev i fotografyrket

Våren 2020 avslutade jag utbildningen för att få mitt Mästarbrev i fotografyrket. Utbildningen innefattade distansföreläsningar och uppgifter i ämnena företagsekonomi, marknadsföring och varumärke. Men vad är egentligen Mästarbrevet?

“Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).” Sveriges Hantverksråd

Innan man kan påbörja utbildningen för Mästarbrevet måste man inneha ett Gesällbrev. Gesällbrevet är en kvalitetsgaranti för hantverkare- Gesällprovetet i fotografyrket består både i ett teoretiskt prov och praktiska inlämningsuppgifter där du visar att du har de kunskaper som krävs för att utföra yrket. En trygghet för den privatperson eller det företag som anställer dig för ett uppdrag.

Kort Historik Gesäll- & Mästarbrev

Så här skriver Sveriges Hantverksråd om historiken kring Gesäll- och Mästarbrevet:

“Vi börjar vår resa 1356. Skräddarna som bodde i Stockholm fick detta år ensamrätt på att tillverka kläder. För att kunna bli skräddare i huvudstaden behövde man tillhöra ett så kallat skrå. Det här var innan fackföreningar och arbetsgivarorganisationer som LO och Svenskt Näringsliv fanns, men man kan beskriva skråämbetena som en slags föreningar för hantverkare inom ett visst yrke. Med tiden kom detta system, med skråväsenden som dikterar ordningen för vilka som får arbeta som hantverkare och inte, att gälla för fler än skräddare i Stockholm. Andra hantverksyrken fick egna skråämbeten, och 1621 förbjöds all handel utanför skråsystemet

Kring år 1700 var modellen med skråämbeten utbredd i nästan alla svenska städer, och det gav staten möjlighet att kontrollera hantverksmarknaden. Bara de hantverkare som fått titeln Mästare hade rätt att bestämma själva och vara sina egna chefer. Allting har sin början, så även att bli Mästare i sitt yrke. Det första steget på denna karriärstege var att bli lärling hos någon som redan var Mästare. Lärotiden brukade vara tre till fem år. När lärotiden var över blev lärlingarna Gesäller. Gesäll kan beskrivas som en slags yrkesexamen, och mot slutet av tidsperioden med skråordningen som system behövde lärlingarna bli godkända i ett Gesällprov. Ett så kallat Gesällbrev blev beviset för denna uppgradering och drömmen om den egna Mästartiteln kom närmare.

Den sista prövningen för Gesällerna innan de fick ett Mästarbrev och slutligen kunde kalla sig Mästare, var ett Mästarprov. Detta krävde stor hantverksskicklighet, och många Gesäller gjorde så kallade Gesällvandringar mellan olika Mästares gårdar för att förfina sina kunskaper. Som Mästare kunde man ta egna lärlingar och Gesäller, och genom att sätta en Mästarstämpel på sina varor garanterades god kvalitet.

Idag lever vi i ett helt annat samhälle, men behovet av skickliga hantverkare kvarstår. Alltfler efterfrågar kvalitet och expertis. Sveriges Hantverksråd vill ta det bästa ur hantverksyrkets historia och förankra det i samtiden. Genom våra Gesäll- och mästarutbildningar får du ett djupt yrkeskunnande, och för vidare en stolt tradition som skapat kompetenta hantverkare i århundraden.”

MQEP – Master Qualified European Photographer

Våren 2016 fick jag titeln “Master Qualified European Photographer” – den högsta titeln man kan få inom organisationen FEP (Federation of European Photographers). Vilken ära! Men vad innebär detta och hur får man titeln?

FEP beskriver MQEP på hemsidan: “The Master Qualified European Photographer (MQEP) Certificate is reserved for the more accomplished QEP holders and is awarded to photographers who have demonstrated an outstanding command of their craft. To reach MQEP level the photograper must demonstrate flawless technical skills as well as strong vision.”

7 domare sitter framför min MQEP-panel, redo att bedöma bilderna. Polen.
Foto: Tiina Haring

Hur visar man då att man besitter dessa egenskaper som fotograf? Först måste man få en godkänd QEP-panel. Att bli QEP (Qualified European Photographer) går till på ungefär samma sätt, fast med lägre krav, men jag börjar direkt att beskriva en MQEP-panel.

Som sökande fotograf skickar man in en panel med 20 bilder för att få dem granskade av en jury bestående av 7 st erfarna domare från olika delar av Europa. Bilderna ska hålla hög kvalitet och visa höga tekniska kunskaper. Dessutom ska bilderna i panelen på något sätt ha en röd tråd.

Jag skickade in en panel med 10 nyfödda bebisar fotade på olika sätt och 10 bilder på samma bebisar ca 7 månader senare. Jag såg till att bilderna på varje bebis hörde ihop. Att de var fotade t ex med samma bakgrund, med samma rekvisita, samma färgtoner osv. För mig var det också viktigt att varitationen mellan de olika barnen var stor.

De 7 domarna börjar med att gå in i rummet där hela panelen är uppställd så att de får en överblick. De sätter sig i tysthet och tittar på helheten i panelen. Passar bilderna ihop? Har de en wow-faktor när man ser alla bilder tillsammans? Sedan går de, fortfarande utan att prata med varandra, fram för att granska varje bild i detalj. De kontrollerar skärpa, teknik osv i varje bild. Var och en av domarna röstar ja eller nej utan att ha pratat med någon av de andra domarna.

Om minst 5 av de 7 domarna röstar ja är panelen automatiskt godkänd och fotografen får nu mottaga sitt MQEP-diplom. Och tvärtom, om 5 eller fler röstar nej är man automatiskt icke-godkänd. Är det 3 mot 4 håller domarna en diskussion för att lyfta vad som är bra och vad som är mindre bra. Sedan röstar alla anonymt en gång till. Vid andra omröstningen måste minst 5 domare röstat ja, annars godkänns panelen ej.

Lyckligtvis var domarna på min sida och röstade ja. Jag fick min titel MQEP.

Tack till Tiina Haring för bilderna från jureringen i Polen!

Det här var min MQEP-panel:

Ultimata tipsen på presenter till Baby shower

Är din väninna gravid och det är en Baby shower på gång? Det finns en uppsjö av bra presenter att ge bort vid ett sådant tillfälle. Här kommer några riktigt bra tips på uppskattade gåvor.

1. BLÖJTÅRTA

Ett måste på varje Babyshower! En nyfödd liten bebis förbrukar fler blöjor än man ens kan föreställa sig. Så att få en hel uppsättning med blöjor på ett så vackert sätt som i en blöjtårta är uppskattat av alla mammaplånböcker.

2. ROLIGA NAPPAR

Det finns en uppsjö av roliga nappar. Allt från nappar med roliga figurer eller text, till nappar med mustasch eller tänder.

3. BARNETS FÖRSTA-ÅR-BOK

Ett fantastiskt sätt att kunna anteckna allt som händer under bebisens första tid i livet. Helt underbart att plocka fram när barnet blir äldre och på så sätt kunna prata om när alla milstolpar som att sitta, krypa, stå, första tanden osv uppnåddes.

4. FIGURER AV TVÄTTLAPPAR

Tvättlappar kan man inte få för många av under bebistiden. Och att ge bort dem som färdiga, söta figurer känns ju lite roligare.

5. AMNINGSKUDDE

Tänk så många timmar man sitter och ammar, eller bara sitter och myser med en sovande bebis i famnen. En amningskudde underlättar och sparar på nacke och rygg hos mamman.

6. DREGLISAR/HAKLAPPAR

Hjälper till att hålla bebisens kläder torra om det kommer mycket kräks de första veckorna. Är också guld värda när tänderna är på väg och dregglet fullkomligt rinner non-stop.

7. BABYSITTER ELLER BABYGYM

Ovärderlig avlastning där bebisen kan underhålla sig själv för en stund.

8. TAKTIL MASSAGE

Bjud din gravida kompis på en massage anpassat för just gravida. Kolla upp att massören har kunskap om massage för gravida och har en massagebänk med hål för bebismagen så att det blir en bekväm upplevelse.

9. HAND- OCH FOTAVTRYCKSPAKET

Det är inte klokt så små fingrar och tår de nyfödda har när de föds. Som förälder vill man såklart minnas det för alltid och ett hand- och fotavtryck är ett perfekt sätt föreviga detta. Det finns olika typer av avtryck. Vanliga avtryck med stämpeldyna, gipsavtryck, eller 3D-gipsavgjutningar.

10. PRESENTKORT PÅ NYFÖDDFOTOGRAFERING

Som förälder fotar man sin bebis non-stop med mobilen. Man får inte nog och kärleken svämmar över till den nya lilla livet som kommit till familjen. Mobilbilder i all ära, men professionella bilder av högsta kvalitet tagna av en erfaren nyföddfotograf är helt ovärderliga och kommer att vara det finaste minnet för familjen resten av livet.

Som nyföddfotograf säljer jag presentkort just för Babyshowers. Kontakta mig på info@lailavillebeck.com eller fyll i det här KONTAKTFORMULÄRET

Stort lycka till med er Babyshower!

10 viktigaste sakerna att packa i BB-väskan

Den ultimata packlistan för bb-väskan

1. SKÖNA KLÄDER TILL DIG

En morgonrock kan vara praktisk att ha med sig för att kunna ligga mycket hud mot hud med bebis, men snabbt kunna vara “klädd” vid toalettbesök mm.

Sköna och mjuka kläder till dig själv. Mjukisbyxor eller leggings, gärna av gravidmodell då det dröjer ett tag innan magen försvinner efter en förlossning. Ett amningslinne och en mjuk, skön kofta. Amnings-bh. Mjuka trosor.

2. TOFFLOR

3. VATTENFLASKA

Det är viktigt att dricka ordentligt under förlossningsarbetet. Och om du ligger ner kan det vara svårt att dricka ur ett glas.

4. SNACKS

En del kan känna att de vill äta hela tiden under förlossningen, medan andra inte äter allt. Men se till att packa med ditt favoritsnacks. Om inte annat så kan det vara gott att ha efteråt, på BB. Se till att partnern har något att äta för att hålla energinivån uppe också.

5. MJUKA KLÄDER TILL BEBIS

Packa inte med för mycket kläder. Troligen kommer ni mest att ligga hud mot hud under tiden på BB. Men för hemfärden behöver bebis kläder och kanske ett extra ombyte, ifall blöjan skulle läcka innan ni hinner hem. 2 st bodies (jag rekommenderar varmt omlottbodies för smidiga klädbyten utan att behöva dra kläder över huvudet på bebis) och 2 st tunna byxor, alternativs 2 st pyjamasar, en tunn mössa, ev vantar, ett par strumpor (tips är långa strumpor som sitter kvar längre på foten), ev en overall eller åkpåse om det är kallt ute.

Se till att alla bebiskläder är tvättade med ett milt och parfymfritt tvättmedel innan de packas.

Ett babyskydd kan ni ha installerat i bilen när ni åker in till förlossningen, men lämna den i bilen och så kan partnern hämta det när det är dags för hemfärd.

6. FILT TILL BEBIS

En tunn och mjuk filt till bebis är guld att ha med sig. Ha den gärna i sängen några dagar innan den packas i BB-väskan så att den luktar “hemma”.

7. NECESSÄR

Bröstvårtskräm, tandkräm, tandborste, deo, duschtvål, schampoo och ev balsam, hårsnoddar, amningsinlägg, läppcerat (toppen om man använder lustgas under värkarbetet), borste, intimtvätt, bindor av största storlek, öronproppar ev torrschampo och en mild ansiktskräm.

8. KLÄDER TILL PARTNER

9. MOBIL OCH LADDARE

10. KAMERA

Glöm inte laddat batteri och ett tomt minneskort!

BONUSTIPS!

(Men ta inte med allt, utan välj det som du tycker verkligen passar just dig och din partner.) TENS-apparat, mjukt toapapper (BB’s papper kan kännas lite som sandpapper och det är extra oskönt efter att man fött barn), blöjor till hemfärden, ID-kort, förlossningsbrev, betalkort, ev mynt till parkering och/eller kaffeautomat, present till syskon som kommer och hälsar på, bok/tidning/surfplatta, värktablett till partner, vetekudde, musik, hörlurar, ev napp.

HAR DU BOKAT DIN NYFÖDDFOTOGRAFERING?

Kom ihåg att den där allra första dagarna och veckorna med bebisen går otoligt fort. Du kommer att vilja ha bilder att se tillbaka på och är det viktigt för dig med riktigt fina och professionella bilder, så glöm inte att boka din nyföddfotograf. Har du inte gjort det än, så kan det vara hög tid att kontakta en specialiserad nyföddfotograf nu, för att ni ska fått den där första kontakten och ni ska vara väl förtrogna med hur allt går till. Nyfödda fotas redan när de är ca 4-10 dagar, så planera och dröm om din nyföddfotografering redan under graviditeten. Du kan läsa mer om du klicka HÄR

saxat från rullavagn.nu, mamma.nu, viforaldrar.se, barnnet.se, libero.se

Grönt är skönt – Gunnar på nyföddfotografering

HUR mysigt ser inte det här ut då!?!? Jag älskar verkligen bilder med färger ton i ton. Det blir något slags lugn över det och bebisen för liksom “poppa” i bilden. Ni vet, man får det här klassiska svartvita känslan, men det är färg.

Jag är ständigt på jakt efter rekvisita som passar ihop och som matchar i ton. Ofta bestämmer jag mig för en färg och så letar jag i ett par månader efter saker i just den färgen. Ibland tröttnar jag på färgen ett tag och matchar ihop någon annan färg, för att sedan hitta tillbaka till det som jag gillade innan. Det är väl så det är när man har lite av en konstnärssjäl?

Inför hösten är mina funderingar kring om jag ska gå all in på att hitta rekvisita i mörkt trä och i creme. Jag får klura vidare på det.

Liam rockade sin nyföddfotografering

Den här lilla fåtöljen jag har för nyföddfotograferingar är just nu en absolut favorit att använda för mig! Jag kan variera den med olika färger på överdragen (alla är tvättbara såklart), den går att variera med och utan tyger, man kan lägga till blommor, en kudde eller bara hålla det enkelt och rent. Man kan också variera bebisens pose. Nästan alla bebisar gillar att liggsitta i den.

Här har jag kombinerat härligt, murrig skogsgrönt med grått. En helt fantastisk kombination om du frågar mig. Samma gröna färg har jag på en filt till min beanbag, så bilderna komplementerar varandra hur bra som helst.

Första versionen av maskoten Vilja

Vilja är Fotograf Laila Villebecks maskot. Hon har många arbetsuppgifter i företaget. Bland annat är hon en del av företagets logotyp.

Vilja kom till av en slump och har inte alltid sett ut som hon gör nu. Jag kontaktade nämligen en illustratör för att få hjälp med en ny logga sommaren 2020. Jag ville testa om jag äntligen kunde få fram en logga med en nyfödd – en dröm jag haft sedan företaget startades 2011.

Den här första illustratörens förslag till logo var inte alls i min smak, men illustrationen av den nyfödda föll jag pladask för! Jag förkastade loggan men accepterade Vilja. Så himla söt var hon! Jag var inne på att ge upp min önskan om nyfödd i min logo igen, för hundrafemtielfte gången. Men så gjorde jag ett sista försök med en annan illustratör och hon gjorde ett toppenjobb. Hon ritade den nya Vilja som fick ingå i min logga. Men det här innebar också att den första versionen av maskoten Vilja fick gå i graven eftersom stilarna krockade ganska rejält.

Jag är mycket nöjd med nya Vilja, men kommer såklart inte glömma den första versionen.

Sporträtt – ett unikt sätt att porträttera barn

2020 – året då ett helt nytt virus slog ner som en bomb i vår värld. Sjukvården blev hårt belastad, många företag gick under, jobbkontoren flyttades hem, fika och middagar avnjöts med vänner via facetime, möten anordnades via zoom, semesterplanerna fick ändras, flyg ställdes in, idrottsevenemang och konserter ställdes in, barnens idrottstävlingar likaså.

I början av allt detta, när allt var ovisst och jag inte alls vågade träffa och fota nyfödda, eftersom en nyföddfotografering innebär närkontakt och vi inte visste om nyfödda var en riskgrupp – då tog jag tag i en gammal idé att fota de lite äldre barnen med deras favoritsport som tema.

Jag ville uppmuntra barnen att hålla fast vid sitt intresse och att ge dem en extra motivation när tävlingar, uppvisningar, läger och kanske till och med träningar ställdes in.

Jag presenterade mitt koncept SPORTRÄTT där jag fotar två separata porträtt på barnen i sina sport-, tävlings- eller träningskläder och sätter samman dessa bilder till ett collage med ett bakgrundstema som tillhör sporten och med färger som matchar antingen klubbfärgerna eller kläderna som barnet har på sig.

Det blev genast en populär idé och några av de som kom för sporträttfotografering var systrarna Boquist. De kunde inte välja favoritsport, så de valde två sporter var och så här fina blev deras bilder:

Det här konceptet kommer snart att plockas in i mitt ordinarie utbud, men det går självklart bra att boka innan all information hinner komma upp på hemsidan.

Varmt välkomna!

Boka via mail till info@lailavillebeck.com

13 fantastiska fakta om nyfödda

1. Nyfödda föds med dykreflex

Dykreflexen gör att barnet automatiskt håller andan om det hamnar under vatten. Dykreflexen innebär också att bebisens hjärta slår långsammare och blodet omfördelas i kroppen för att spara på energi och syre.

2. Nyfödda har 300 ben i kroppen

Vid födseln har den nyfödda 300 ben i kroppen. I vuxen ålder har man 206 ben. Allteftersom barnet växer så fogas vissa ben ihop genom att brosk ersätts av skelett.

3. Nyfödda har inga knäskålar

Istället bestär bebisens knän av brosk och knäskålarna är inte utveckalde förrän vid ett halvårsålder, men det dröjer ändå tills barnet är 3-5 år innan knäskålarna utvecklats fullt ut till hårt ben.

4. En genomsnittsbebis gör av med ca 3000 blöjor under sitt första år

Japp. Förbered er på att halva kundvagnen kommer att fyllas med blöjor och våtservetter när ni åker och storhandlar. Och packningen inför semesterresan kommer att få lite större volym. Tur att kläderna inte tar så stor plats i alla fall de första månaderna.

5. Bebisar växer otroligt fort

Under de första 5 månaderna i livet fördubblar barnet sin vikt och vid ett års ålder är vikten ungefär 3 gånger så stor som vid födseln. Varje månad växer barnet ca 1-1,5 cm per månad. Om de skulle fortsätta växa i denna takt skulle de i vuxen ålder vara över 8 m långa.

6. Nyfödda gråter utan tårar

Vi vet ju alla att nyfödda kommunicerar sina behov genom att gråta/skrika. Men tårarna börjar inte produceras förrän efter ca 3 veckor, ibland kan det dröja tills de är 4-5 månader. Tårar innehåller stresshormoner och att gråta är ett sätt att hantera stress på. Människan är det enda djuret som gör detta. Som nyförlöst mamma med hormoner i omlopp så vägs väl bebisens brist på tårar upp ändå – haha!

7. Deras magsäck är ungefär lika stor som en valnöt

Inte konstigt att de vill äta hela tiden.

8. Bebisar håller sina föräldrar vakna

Under första året sover bebisen ungefär 5400 timmar. Detta varierar såklart oerhört mycket mellan olika individer. En del sover mer, en del sover mycket mindre. Men det kluriga i det hela är att samtidigt gör bebisen att dess föräldrar sover 44 dagar mindre under det första året jämfört med innan graviditet och barn.

9. Oproportionerliga kroppar

Huvudet på ett nyfött barn utgör ungefär 1/4 av kroppslängden, medan hos en vuxen är proportionen 1:7.

Ögonen på en nyfödd är redan ca 75% av storleken hos en vuxen.

10. En nyfödd bebis är närsynt

Under de första tre månaderna kan bebisen inte fokusera på föremål som är längre bort än 20-30 centimeter. Det här är det perfekta avståndet för att kunna få och hålla ögonkontakt med mamma under amningen och är säkert något som vuxit fram genom evolutionen för att det totalberoende människobarnet ska knyta an till sin mamma. Om man matar med flaska så faller det sig nog naturligt att man håller barnets ansikte på just detta avstånd och likaså när man bara myser och pratar med barnet. Avståndet är också lagom för bebisen att utforska sin egen kropp och sina händer.

12. Bebisens hjärna växer snabbt

Under första levnadsåret fördubblas storleken på hjärnan. Under resten av tillväxtåren kommer den sedan bara fördubblas i storlek innan den är färdigväxt vilket ju dröjer många år.

13. Det föds flest bebisar på onsdagar

På söndagar föds minst antal bebisar.

Vlogg – Följ med på en av mina babyfotograferingar

För ett par veckor sedan spelade jag in en vlogg när jag hade babyfotografering i studion. Kika gärna på videon om du är intresserad av hur det kan gå till före, under och efter en babyfotografering.

Mästarbrevet Fotografyrket

Under våren 2020 har jag gått en distansutbildning som nu lett till att jag har blivit tilldelad Mästarbrevet i Fotografyrket. Utbildningen påbörjades i Leksand tidigt i år och sedan har vi haft kurslitteratur att läsa och uppgifter att lämna in och nu är jag alltså godkänd på denna kurs.

Utdelningen av Mästarbrevet kommer att ske i Blå Hallen i Stockholms stadshus i november. Om nu inte pandemin sätter stopp för dessa festligheter.

Så här skriver Sveriges Hantverksråd om Mästarbrevet:

“Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).”

Jag har alltid varit noga med att se till att jag håller mig uppdaterad och utvecklar mig inom mina fotograferingskunskaper. I o m Mästarbrevet visar jag nu också att jag har höga kunskaper i att driva företag. Jag är stolt över mitt Mästarbrev och längtar tills jag får mitt diplom i handen under ceremonin i höst.

Nyföddfotografering Linköping, Astrid

Astrid chillar i en fåtölj med vitt hjärta i handen

Ojojojoj, vad många bra bilder vi fick på lilla Astrid under hennes nyföddfotografering. Vi valde neutrala färger genom hela fotograferingen, vitt och grått, och det blev sååå fint.

Astrid var precis en vecka när vi tog dessa bilder och det är verkligen den perfekta åldern för att fånga de allra bästa nyföddbilderna. Bebisarna sover så gott och störs inte av att man flyttar på armar och ben.

Här kan ni njuta av Astrids nyföddporträtt:

Sovande bebis

Nyföddfotograf i Linköping – Leia

Baby angel with pink wings

För ett par år sedan träffade jag en nyfödd liten kille som heter Liam. Jag fotade hans nyföddporträtt. Nu har han blivit storebror och det var lillasyster Leias tur att få sina nyföddbilder tagna. Ett önskemål från föräldrarna var att jag skulle använda rosa som temafärg genom fotograferingen. Sagt och gjort. Och visst blev det fint?

Sedan fick Liam ligga med lillasyster på armen – en bild som uppskattas av alla föräldrar. Den här typen av bild brukar fungera med barn som är ca 3 år och uppåt och det beror såklart på storasyskonets personlighet. Om barnet absolut inte kan tänka sig att ligga med ett syskon i famnen, eller om åldern gör att det är osäkert att låta syskonet hålla i bebisen, så gör jag en annan variant på syskonbild där syskonet inte behöver hålla i bebis, men de ändå kommer med i samma bild. Allt för säkerheten för den nyfödda och för att det äldre barnen ska känna sig komfortabel, trygg och glad.

Nyföddfotografering – Smilla, 8 dagar

Nyfödd i den klassiska Froggy Pose

Det är februari och lite lugnare på fotograferingsfronten. Däremot är det fullt ös i redigeringsverkstaden och det är många, många bilder som ska färdigställas och beställas från Lundeby som är min leverantör av kvalitetsprintar och ramar. Jag blev precis klar med beställningen av Smillas nyföddbilder och jag ser så mycket fram emot att själv få se de färdiga tavlorna och albumet! Det är en helt annan känsla att se bilderna i print. Även för mig efter många år i branschen.

Vabruari. Mina barn har hållt sig väldigt friska de senaste åren. Det där med vabruari har vi sluppit länge länge, men nu ligger min äldste son hemma med 40-graders feber. Och det är sportlov…. Stackarn. Nu håller vi tummarna för att han blir frisk snabbt och att vi andra slipper bli sjuka så att vi hinner ha ett par dagars lov ihop i alla fall.

Så länge passar jag på att redigera vidare och njuter av att beta av på att-göra-listan.

En leende nyfödd flicka med ett filtat hjärta i vitt
En sovande bebis på vinröd ull i vackert motljus
Vilsam bild på sovande nyfödd på grå filt och kudde

VLOGG SM i fotografi 2019

Äntligen har jag lagt upp min VLOGG från SM i fotografi 2019. Det var så mycket att göra innan jul så jag glömde helt bort att jag hade en halvfärdig video. Men, bättre sent än aldrig. Här kommer den:

Nyföddfotografering Iza, 6 dagar

“Den enda fotograferingen du kommer ångra, är den som aldrig blev av.”

Nu har jag varit nyföddfotograf i över 8 år. Jag var en av de allra första i Sverige som inriktade mig mot nyföddfotografering och då var det många som inte ens visste att man kunde fota sina nyfödda barn på det här sättet. Under en nyföddfotografering fokuserar jag på att skapa rofyllda bilder och fånga det där nya livet, som precis har börjat. Den där lilla, sköra kroppen som snabbt växer sig större och starkare.

Jag har bildvisning för mina kunder ca 2 veckor efter en fotografering och på bara de här två veckorna ser jag stor skillnad på den nyfödda. De växer så det knakar och lägger på sig sitt härliga och välbehövliga hull. Det här gör mig ännu mer överbevisad att dessa nyföddporträtt är så viktiga för att man verkligen ska minnas hur litet barnet var den där första tiden och för att kunna påminna sig om dragen bebisen hade alldeles i början. Det är spännande att få jämföra dessa bilder med bilder som tas när barnet blir större.

Jag är SÅ stolt över att kunna erbjuda mina tjänster och jag blir ledsen när jag hör när någon har skippat nyföddfotograferingen och sedan ångrar att de inte bokade den där tiden. För nog är det så, att den enda fotograferingen du kommer ångra, är den som aldrig blev av.

Någon som fick sin nyföddfotografering är lilla Iza. Henne träffade jag när hon var 6 dagar och hon var en dröm att fota.

Iza som nyfödd iklädd en liten brun nallekostym i brun fåtölj med grön filt.

Nu under hösten har jag börjat beställa hem filtar, kläder och rekvisita i härliga, murriga höstfärger. Det gör sig så otroligt bra för just nyföddbilder. Den här nallekostymen har jag i brunt och grått och utöver det har jag likadana dräkter fast utan öron på mössan i vinrött och blåturkost.

Nyfödd i en korg med gröna detaljer

Ofta försöker jag hålla mig till samma färger genom hela fotograferingen för att bilderna sedan ska kunna kombineras ihop på ett snyggt sätt. Här hänger Iza lite nonchalant över kanten på en korg. Hon har en grön mössa och för att ta upp det gröna pyntade jag med grönt lingonris från Photoprops by Julia.

Nyfödda Iza med sin storebror

Storebror Milo var också med under fotograferingen och vi fångade syskonbilder på dem båda. Här har jag dock (för säkerhetens skull) tagit separata foton på Iza i fåtöljen och sedan Milo separat bredvid en tom fåtölj och sedan har jag lagt samman dessa bilder i Photoshop. Små storasyskon har ofta inte riktigt koll på vad de gör med armar och ben och särskilt inte när en knasig fotograf försöker trolla fram leenden. Därför tar jag det säkra före det osäkra och fotar barnen ett och ett.

Är du intresserad av att boka en fotografering? Kontakta mig HÄR eller skicka ett mail direkt till info@lailavillebeck.com

Du kan läsa mer om mina nyföddfotograferingar HÄR.

Varmt välkommen.

SM i Fotografi 2019 – sammanfattning

Det har gått 5 veckor sedan årets upplaga av SM i Fotografi. Jag har visat några glimtar på min facebooksida och instagramkonto men inte gjort någon längre sammanfattning av helgen på Fotografiska. SM i Fotografi arrangeras av Svenska Porträttfotografers Förbund och är öppen för alla svenska fotografer, både amatörer och professionella. 2019 tävlade 125 st fotografer med totalt över 700 bilder fördelat på 10 olika kategorier.

Eftersom jag har tävlat SM med goda resultat innan med 2 st totalsegrar och en andraplats samt flertalet kategorisegrar, så ville jag i år utmana mig själv och satsa på bredd. Det vill säga, jag ville ställa upp i många kategorier och försöka mig på kategorier som inte är min specialitet och som jag inte tävlat i förut. Min kreativitet inom nyfödd- och barnfoto har legat lite på sparlåga det senaste året och att tävla inom nya kategorier var ett sätt att få upp ny energi och intresse för att skapa. Och jag måste säga att det gick bra! Jag vann kategorierna Digital Illustration och Reportage, och kom på andra plats i kategorierna Barn, Kreativt Porträtt och Kommersiell. Totalt sett kom jag på en hedrande andraplats efter fantastiska Martina Wärenfäldt. På tredje plats kom duktiga Therese Asplund.

Topp tre i SM i Fotografi 2019

Jag har tidigare sagt att mitt mål med mitt kreativa skapande (detta är min hobby vid sidan av mitt jobb som nyfödd-, baby- och barnfotograf) är att någon gång lyckas stoppa in en smula poesi i mina bilder. Svårt att förklara vad jag menar med det och jag kanske inte riktigt vet det själv, men det handlar egentligen om att skapa bilder utifrån mitt inre, utan att jag tänker på hur en betraktare ser bilden under tiden jag faktiskt skapar. Hur bilden upplevs av andra får helt enkelt tiden utvisa. Och en del bilder kanske jag inte ens kommer att visa upp för att de blir för personliga. Men det är här jag är nu. Jag skapar de där bilderna jag velat skapa, men inte klarat av att skapa eftersom jag funderat på om andra ska förstå budskapet, eller för att jag begränsat mig genom att hålla mig till vissa regler. De här nya bilderna jag skapar under höst 2019 och under 2020 kommer jag att hålla hemliga. För OM jag bestämmer mig för att visa upp dem för världen och att eventuellt tävla med dem, så vill jag inte att NÅGON ska ha sett dessa bilder innan SM 2020. Förutom jag själv och modellerna. Och kanske familjen 🙂 Det blir spännande i så fall att se om någon av mina fotografkollegor kan gissa vilka bilder som är mina. Jag tror inte det.

Nåja, åter till SM 2019. Jag skickade in 20 bilder i 8 olika kategorier. 19 av bilderna kom vidare till final. Alla 20 bilder fick någon form av diplom (2 bilder fick 79 poäng och resten av bilderna hade över 80 poäng). Här kommer mina första- och andraplaceringar:

Silver SM i Fotografi 2019 barn
Silver SM i Fotografi 2019 barn
Guld SM i Fotografi 2019 digital illustration
Guld SM i Fotografi 2019 digital illustration
Guld SM i Fotografi 2019 reportage
Guld SM i Fotografi 2019 reportage
Silver SM i Fotografi 2019 kreativt porträtt
Silver SM i Fotografi 2019 kreativt porträtt
Silver SM i Fotografi 2019 kommersiell
Silver SM i Fotografi 2019 kommersiell

Och här är ett galleri med mina övriga finalistbilder.

Ett stort tack till alla modeller och övriga inblandade och extra stort tack till Lundeby för fint printade bilder!

Behind the scenes, minifotografering med Sigrid

Nu har jag lagt upp en liten film från Sigrids minifotografering där ni får följa med bakom kulisserna. En minifotografering är en kort fotografering på max 15 min där jag fotar på en bakgrund och med en kläduppsättning. Bilderna väljs och beställs direkt efter fotograferingen, så det här är en typ av fotografering som passar för er som vet exakt vad ni vill ha och som bara vill beställa 1-5 bilder. Betalning sker via swish vid fotograferingstillfället. Snabbt och smidigt!

Nyföddfotografering med hösttema

Nyföddfotografering med hösttema.

Alltså, wow, vad naturen är vacker nu med träden som uppvisar alla höstens underbara färger! Jag har verkligen låtit mig inspireras av hösten nu under oktober och köpt in massor med fin rekvisita i höstkulörer. Dova färger i brunt, senapsgult, mörkgrönt, mörkrött osv.

Leia fotade jag under förra veckan och hon blev den första nyfödda som fick fotas i dessa färger. Här har jag använt en gammal brun canvasbakgrund som jag ofta använder vid mina fineartfotograferingar. En skål formad som ett hjärta täckte jag med brun ull. Runt rumpan har hon en senapsgul scarf och höstlöven är ett nytillskott i rekvisitaförrådet. De kommer från PhotoPropsByJulia om någon skulle vara intresserad av att köpa sådana. Julia har också massor av annat fint, så in på hennes instagram och kika vettja.

Nu ser jag fram emot att få träffa fler nya små liv och föreviga dem i färger som representerar den årstid de är födda i.

Varmt välkommen att boka tid för nyföddfotografering.

Temavecka nyföddfotografering

Just nu har jag en temavecka med nyföddfotografering i fokus på mitt konto på Instagram. Ni hittar mig på @fotograflailavillebeck

Om ni skulle läsa det här efter att veckan är över så är det inte försent. Inläggen och utvalda stories finns länkade under höjdpunkter. Se bild.

Bild på Instagramkontot för Fotograf Laila Villebeck som märker ut var mer information om nyföddfotografering finns att hämta

VLOGG: Digital bakgrund

Idag har jag testat att göra en digital bakgrund med magnoliablommor, med en snål budget. Jag passade på att filma och gjorde en liten video. Visar även upp helgens fynd av rekvisita på IKEA och Plantagen. Häng med.

Utkastet på magnoliabilden ser ni nedan. Den kan komma att ändras något.

Ny video från nyföddfotografering

Följ med bakom kulisserna när jag fotar nyfödda Molly. Med sig på fotograferingen hade hon (förutom mamma och pappa) sina bröder som jag också fotat som nyfödda. Tänk vad tiden går fort.

När barnen uppskattar sina porträtt

Fineart children's portraiture
Systrarna Ellie och Jelia i ett vackert porträtt i ljusa, jordnära färgnyanser.

Jag fick ett sååå fint mail häromdagen. Jag blev alldeles varm och gråtig. Det betyder massor för mig när jag hör hur glada, stolta och berörda barn blir över de porträtt jag skapar tillsammans med dem. Jag vet att bilderna betyder massor för föräldrarna, men jag måste säga att för mig är det viktigaste att bilderna stärker barnen. Så här löd mailet: ”Barnen blev så stolta över varandra när de i smyg fick se tavlan och Jelia började nästan gråta, hon blev så rörd och kände sig fin, bara det är värt så mycket för mig. I dagens samhälle där det är så stor kroppshets så är det svårt för “preteens” att uppleva att de duger.
Vi är så lyckliga att vi har dig som fotograf och kommer helt klart att återkomma.”

TACK fina Louise för att du delade med dig av reaktionerna 😍

Följ med behind the scenes

Jag ställde frågan till mina följare på instagram vad de ville se mer av och många svarade att de ville se klipp behind the scenes från mina fotograferingar. Så när jag fotade Alicia senast passade jag på att filma under fotograferingen.

Det här var en fotografering som jag främst gjorde för att testa ett annat ljus än jag brukar använda. Resultatet är första bilden nedan.

Hoppas att ni gillade videon. Kanske dyker det upp fler här inom kort.

Svartvitt porträtt butterfly light
Stämningsfullt barnporträtt
High Fashion Photpgraphy for kids

Nytt på hemsidan – inredningsinspiration

Jag vill inspirera er till att ta vackra porträtt på familjen och att inreda ert hem med bilderna från er fotografering. När barnens porträtt blir en del av inredningen skapar ni en wow-känsla som är unik för just ert hem. Visste ni förresten att barnens självkänsla och självförtroende ökar om deras porträtt från vara synliga i hemmet? Jag märker själv hur mina grabbar stolt visar upp sina bilder och diskuterar dem med sina kompisar ibland.

Viktigt att komma ihåg vid val av bild och bildstorlek är också att inte köpa för små storlekar. Till exempel kan 40×50 cm låta jättestort, men när det kommer upp på väggen hemma så är det inte alls stort. Ett tips är att mäta ut på väggarna hemma, där ni vill hänga era porträtt, hur stor yta ni vill att de ska täcka. Då får man ett bra hum om vilka storlekar som faktiskt krävs.

Här nedan ser ni några exempel på var och hur ni kan hänga och kombinera era bilder. Mer inspiration kommer att komma upp på hemsidans investeringssida allteftersom.

Och glöm inte att efter er fotografering hos mig, så är ni välkomna tillbaka ca 2 veckor efter fotograferingen för en bildvisning där ni kan känna och klämma på de olika typer av tavlor, ramar och album som jag erbjuder, och om ni vill kan jag också ge goda råd kring vilka bilder som passar bra ihop och hur de kan kombineras.

Varmt välkomna.

Ettårsfotografering i studion

Idag har Ellie varit på minifotografering för att få ett fint ettårsporträtt. Hon hade med sig sin gunghäst i form av en mammut. Hur sött som helst. (Ni vet väl att mammuten i Ice Age heter Ellie?) Nästa datum för minifotograferingar är den 20 maj 2019. En minifotografering kostar 500 kr, vi fotar upp till 15 min. Ni tittar på bilderna, beställer och betalar på plats direkt efter fotograferingen. Maila, eller kontakta mig på den här sidan för att boka eller om ni har frågor. Varmt välkommen.

Ellie på sin gunghäst under sin ettårsfotografering hos Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Trillingfotografering i Linköping

Lite då och då har jag minifotograferingar i studion. Jag försöker hålla mig till samma tema och/eller åldrar, t ex babyfotografering, ettårsfotografering eller fineart på mörk bakgrund. Trillingarna Tuva, Oliver och Melvin var på just en minifotografering. Mina minifotograferingar är 15 minuter långa fotograferingar där vi endast fotar på en bakgrund och med ett ombyte kläder. Bilderna väljer man, beställer och betalar direkt efter fotograferingen. Så det gäller att komma förberedd på vad det är man vill få med sig hem från fotograferingen. Perfekt för de familjer som bara vill ha fina väggporträtt och ändå inte är intresserade av att få med sig t ex ett album med 20 bilder.

Minifotografering i fineart-stil

Under påsklovet hade jag öppet i studion för minifotograferingar av skolbarn i fineartstil. Systrarna Tilde och Tove var på fotografering och deras porträtt blev såååå fina! Ser fram emot att få lämna över de färdiga printarna till familjen. Det kommer bli supersnyggt på väggen i deras hem. Så annorlunda mot de gamla vanliga skolporträtten.

Vill du också boka in en fineartfotografering eller minifotografering till dina barn? Maila på info@lailavillebeck.com så ordnar vi det. Varmt välkomna.

Vackert och avskalat svartvitt porträtt på flicka
Monokromt fineartporträtt på fräknig flicka

Fårklippning på Tuna Kungsgård

Något som jag länge velat göra som fotograf är att fota fårklippning. I år blev den drömmen besannad när jag fick komma till Tuna Kungsgård när Matilda klippte fåren där. All vinterull åkte av. Ett säkert tecken på att våren är på väg. Matilda vann under hösten 2018 ett SM-silver i fårklippning, så hon kan sin sak.

För att få bättre ljusförhållanden hade jag med mig en Elinchrom ELB500TTL som jag ställde upp där det fanns plats bland staket och boxar. Det var superlätt och smidigt att balansera det naturliga ljuset från fönstrena med blixtens ljus. Och sedan var det bara att leta efter ögonblicken och fota på.

Fårklipparen Matilda

Lilla Anhild följde nyfiket vad som hände i ladugården. Glad och nöjd och hela tiden med ett litet leende till hands.

Lilla Anhild följer intresserat vad som händer under fårklippningen

Studiebesök hos Lundeby

Jag är superstolt över att kunna erbjuda produkter av allra högsta kvalitet. För jag vill att era bilder ska hålla genom generationer så att barn och barnbarn ska kunna njuta av porträtten när de växer upp. Visste ni att ett barns självförtroende stärks när deras porträtt hänger uppe i familjens hem? Enligt mig är det helt klart bättre att investera i ett väggporträtt, än i 20 digitala bilder som ligger bortglömda på ett USB i en låda någonstans. För bilder är värda att njutas.

I den här videon får ni följa med på mitt studiebesök hos min leverantör Lundeby när ett av mina fineartporträtt printas, lamineras, monteras och ramas in. Modellen på bilden heter Ellen och henne hittar ni på youtube under LifeByEllen eller på Instagram under spetzellen.

Vill ni se fler videos? Vad vill ni att jag ska visa? Lämna gärna en kommentar så ska jag försöka dela med mig av det ni är intresserade av.

Nyföddfotografering med Lily och hennes tvillingbröder

Två stolta tvillingbröder ligger och håller om nyfödd lillasyster

De här tre sötnosarna var inne i studion för lillasyster Lilys nyföddfotografering häromdagen. Just den här bilden ovan är speciell för mig eftersom jag fotade tvillingarna Nils och Henry som nyfödda. De kom faktiskt till mig som modeller då jag hade ett par olika bilder jag ville skapa med nyfödda tvillingar. Det tog ett tag innan de somnade båda två och sedan ägnade jag nästan en timme åt att få dem att ligga perfekt med armarna precis som jag ville och med avslappnade fingrar. Även när nyfödda sover så kan de spänna fingrarna och rätt vad det är så sprätter de till och man får lägga armar, ben och huvud i position igen. Och när det är mer än en bebis med i bilden, så blir jobbet mer än det dubbla. Allt ska vara snyggt i förhållande till den andra bebisen också. Men jag är såååå nöjd med Nils och Henrys nyföddbild.

När grabbarna var ca 5 månader så var jag mitt inne i ett projekt att skapa bilder till min Master inom FEP. Jag frågade om Nils och Henry kunde ställa upp och det gjorde de. I min masterserie fotade jag nyfödda och sedan fotade jag dem igen efter 5-7 månader och försökte använda samma rekvisita, filtar och/eller färger. Tvillingarnas båda bilder ser ni nedan.

Såklart ville jag även skapa en syskonbild med alla tre barnen nu när grabbarna fått en lillasyster. Det gick ju jättebra. Vilka fina bröder som höll så fint i sin syster.

Nyfödda tvillingar som kramas
Tvillingpojkar ligger på en ullfilt och kramas

2019 FEP European Portrait Photographer of the Year

FEP Awards 2019 Golden Camera Portrait
Foto: Adriano Scognamillo

Varje år håller Federation of European Photographers sin tävling, FEP European Professional Photographer of the Year. I år tävlade 300 fotografer från 27 länder med över 2400 bilder. Bland alla dessa kom jag till final (topp 10) i två kategorier; Portrait och Sports. Den 16 mars hölls prisutdelningen på Haus der Musik i Innsbruck och jag var på plats. Till min stora glädje kunde jag försvara min Golden Camera i Portrait från 2018. I sportkategorin kom jag på andra plats med simmarbilder från i somras och fick överraskande med mig en Silver Camera. Jag är så tacksam och glad för dessa priser och extra kul att det är just mina simbilder, nyföddbilder, barnbilder och bilder med temat “alla är olika men lika mycket värda” som fått högst poäng, då det är dessa typer av bilder som ligger mig varmast om hjärtat.

Vinnande bilder i porträttkategorin FEP 2019 Awards
Vinnande bilder i FEP Portrait Photographer of the Year Awards 2019. Golden Camera.
Vinnande bilder i sportkategorin FEP 2019 Awards
Vinnande bilder i FEP Sports Photographer of the Year Awards 2019. Silver Camera.

Tack till mina modeller Lea, Pauline, Alicia, Malva, Chanelle, Leah, Lilly, Livia, Clay, Therese och Vilma. Tack också till LASS som lät mig fotografera utan begränsningar på NUSS i på Medley Tinnerbäcksbadet i Linköping. Tack till Elinchrom, Olympus och Nikon för bra prylar.

Hela resan till Innsbruck var en upplevelse. De senaste veckorna har varit hektiska och jag har rest mycket. Så jag var inte jättepepp på att åka hemifrån igen denna helg. Men den känslan vände ganska snabbt. Jag mellanlandade i Wien och flygresan den sista biten till Innsbruck var i regn och mörker. Men när vi sakta sjönk ut ur molnen kunde man ändå se alptopparna med skidbackar och små upplysta hus. Det var så vackert att jag på riktigt fällde en tår. Jag ÄLSKAR bergen.

Det var också väldigt roligt att träffa mina fotografvänner från alla håll i Europa. Redan när jag anlände till hotellet så stod ett gäng välbekanta ansikten utanför entrén. Och sedan stötte jag såklart på fler och fler som jag lärt känna på de FEP-tillställningar jag hunnit vara på.

På lördagen, innan prisceremonin hann jag med ett simpass i en av Innsbrucks simhallar. Det var väl tur att jag hade fått ett färdigt simpass av min siminstruktör Konrad, annars hade jag nog mest stått vid kanten och stirrat på bergstopparna utanför fönstret…

Simhall i vackra Innsbruck med Alperna i bakgrunden

Elise på Minifotografering

En glad liten tjej i vit spetsbody från Newbie, KappAhl

Förra veckan hade jag en tävling på Facebook där man kunde vinna en minifotografering. Motiveringen som Elises mamma gav var att Elise har sin storasyster som idol och att hon ville ha en tavla att hänga bredvid storasysters fina porträtt hemma.

Jag vet ju hur mycket barn uppskattar sina bilder som hänger hemma på väggarna och det blev helt tydligt även i studion igår när jag visade upp bilderna på TV’n. Elise skrattade till när hon såg sina bilder. Hennes tavla är beställd och snart får familjen hem den så att Elise kan se den varje dag och känna att hon är en uppskattad och älskad del av familjen. Ovärderligt!

SWPP 2019

Nyföddporträttet Bundle of Love kom på tredje plats i SWPP print competition 2019
3e plats i kategorin Portrait Newborn och 2a plats i kategoring Portrait Children, SWPP 2019

I år tävlade jag för första gången i SWPP’s Annual 16×20″ print competition som hålls i London. Jag skickade in 6 st bilder och alla bilder fick Merit Awards. Dessutom kom två bilder till final och till slut fick jag veta att jag kom trea i nyföddkategorin efter Kelly Brown (som kom 1a och 2a) samt två i barnkategorin (där Lisa Saad vann och Kelly Brown kom 3a). UPPDATERING: DÅ VINNAREN I BARNKATEGORIN DISKATS BLEV JAG UTSEDD TILL 2019 PORTRAIT CHILDREN PHOTOGRAPHER OF THE YEAR.
Jag kan inte riktigt ta in att jag faktiskt är där uppe på prispallen med så duktiga fotografer. Heeeeelt galet…

Tack till John Hellström för bilder och uppdateringar från London.

Nyföddfoto när det är som bäst

Liten newborn i grå mössa på en grå fäll

När jag fotar nyfödda försöker jag hålla mig till max två färger genom fotograferingen för att bilderna ska få en röd tråd och passa ihop i väggrupper och/eller album. Grått är en av mina absoluta favoritfärger att ha som basfärg. Om man gillar svartvita bilder är det fantastiskt fint att låta all rekvisita gå i grå nyanser och låta bebisen bli stjärnan i bilden genom att huden blir det som poppar i allt det grå.

Alldeles ny i världen

Anhild omgiven av sin familj under nyföddfotografering

Ett stort tack till alla föräldrar som kommit med sina små nyfödda krabater för en nyföddfotografering under 2018. Nu har vi just gått in i ett nytt spännande år och det är året då ert barn fyller ett år. Jag slår vad om att mycket har hänt i bebisens (och ert) liv redan nu och det finns så mycket mer spännande och underbart ni kommer uppleva. Och bilderna från nyföddfotograferingen finns ju där för att påminna er om de allra första dagarna i bebisens liv.

Här är det lilla Anhild som blivit fotograferad tillsammans med mamma, pappa och storasyster Lovisa. Familjen har får hemma, så det var otroligt passande att jag hade en ny liten mössa med lammöron och ett stickat litet lamm som rekvisita.

Välkommen 2019

Nyfödd flicka med stort leende i grå kanindräkt

Nu är 2019 här. Som jag sett fram emot ett alldeles nytt år att sätta tänderna i. Det ska bli så spännande att se vad 2019 har att erbjuda. Bland annat ska studion få sig en makeover och jag hoppas att det blir en del av en fin utveckling för mitt företagande och fotograferande.

Varmt välkomna att boka din nyföddfotografering, babyfotografering, ettårsfotografering eller barnfotografering under 2019. Boka lätt genom att fylla i formuläret på kontaktsidan HÄR.

Nyföddfotografering – Leon

En nyfödd liten pojke ligger och sover under en filt med ena armen sträckt över huvudet

Hela vägen från Västerås kom lille Leon med familj för att få de där alldeles första nyföddporträtten. Jag är enormt tacksam och lite stolt över att bli utvald som fotograf för de här viktiga bilderna. De första dagarna är både omtöcknande och underbara på samma gång. Blöjbyten, amning och en hel rad nya rutiner som ska in i livet gör att dagarna försvinner fortare än man önskar. Att gå till en professionell nyföddfotograf som kan föreviga den nyfödda är ovärderligt.

Disco i studion

Alicia gör ett splitthopp i sin tävlingsdräkt i blått och guld. I bakgrunden syns rödrosa strålkastare

Alicia träffade jag första gången i somras då hon var i studion för några fineart-porträtt. Då fick jag veta att hon dansade och efter att ha sett hennes nya tävlingsdräkt på sociala medier kände jag att jag bara måste få ta lite coola dansporträtt på henne i studion. På samma gång passade jag på att leka loss lite extra med ljussättning. På bilderna i det här inlägget har jag ljussatt med 3 st Elinchrom ELC1000. Framifrån med en Rotalux Octa 175 och bakom Alicia hade en lampa till höger och en till vänster med enkla reflektorer och en röd plastficka framför varje. OBS! För att undvika brandrisk stängde jag av inställningsljuset på de bakre lamporna. Jag hade ingen chans att ha rök eller dimma i studion för att kunna synliggöra ljusstrålar, så redan innan fotograferingen hade jag klart för mig att jag skulle redigera in färgat strålkastarljus i bilderna. Därför ville jag färga ljuset som kom in bakifrån för att det skulle se autentiskt ut.

Alicia är så grymt duktig på att dansa disco och jag tokälskar hennes leende och enorma energi i dansen. Vi fotade både hopp, olika poser och jag experimenterade med ljus på olika sätt.

Otroligt roligt att få göra lite andra saker mot vad jag gör i mitt vardagsjobb.