min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

Liam rockade sin nyföddfotografering

Den här lilla fåtöljen jag har för nyföddfotograferingar är just nu en absolut favorit att använda för mig! Jag kan variera den med olika färger på överdragen (alla är tvättbara såklart), den går att variera med och utan tyger, man kan lägga till blommor, en kudde eller bara hålla det enkelt och rent. Man kan också variera bebisens pose. Nästan alla bebisar gillar att liggsitta i den.

Här har jag kombinerat härligt, murrig skogsgrönt med grått. En helt fantastisk kombination om du frågar mig. Samma gröna färg har jag på en filt till min beanbag, så bilderna komplementerar varandra hur bra som helst.

Vem är Vilja?

Har du träffat Vilja? Det är Fotograf Laila Villebecks maskot. Hon var inte planerad, men ändå väldigt efterlängtad. Hon kom till av en slump när jag var på jakt efter en ny logo till företaget. Jag kontaktade en illustratör och skickade med en nyföddbild som inspiration för att skapa en fin illustration att ha som del av loggan. Han ritade Vilja och även om hans förslag till logga inte alls var vad jag hade tänkt mig, så blev jag blixtförälskad i henne vid första ögonkastet. Vilja är en mycket välkommen medhjälpare och hon ser till att hålla ordning på både mig och allt som måste göras. Ni kommer säkert att träffa på henne ofta om ni är kunder hos mig, eller om ni följer mig på sociala medier.

Vilja är en nyfiken, pigg och glad liten prick. Hon trivs som allra bäst när hon får ta hand om andra och hon delar gärna med sig av allt hon kan. Hennes energi verkar aldrig ta slut och det där charmiga leendet smittar verkligen av sig. Och jag kan lova er – precis som namnet antyder så är det mycket vilja i en liten kropp.

Namnet Vilja fick hon genom en omröstning bland mina följare på Instagram. Först lämnades förslag in (det kom massor av fyndiga och bra förslag) och sedan gick omröstningen i omgångar tills Vilja stod som det absoluta favoritnamnet.

Det finurliga med namnet är att det dels anspelar på maskotens personlighet och dels är en lek med mitt för och efternamn – samtidigt som det faktiskt är ett “riktigt” namn. Det hade inte kunnat bli bättre.

Sporträtt – ett unikt sätt att porträttera barn

2020 – året då ett helt nytt virus slog ner som en bomb i vår värld. Sjukvården blev hårt belastad, många företag gick under, jobbkontoren flyttades hem, fika och middagar avnjöts med vänner via facetime, möten anordnades via zoom, semesterplanerna fick ändras, flyg ställdes in, idrottsevenemang och konserter ställdes in, barnens idrottstävlingar likaså.

I början av allt detta, när allt var ovisst och jag inte alls vågade träffa och fota nyfödda, eftersom en nyföddfotografering innebär närkontakt och vi inte visste om nyfödda var en riskgrupp – då tog jag tag i en gammal idé att fota de lite äldre barnen med deras favoritsport som tema.

Jag ville uppmuntra barnen att hålla fast vid sitt intresse och att ge dem en extra motivation när tävlingar, uppvisningar, läger och kanske till och med träningar ställdes in.

Jag presenterade mitt koncept SPORTRÄTT där jag fotar två separata porträtt på barnen i sina sport-, tävlings- eller träningskläder och sätter samman dessa bilder till ett collage med ett bakgrundstema som tillhör sporten och med färger som matchar antingen klubbfärgerna eller kläderna som barnet har på sig.

Det blev genast en populär idé och några av de som kom för sporträttfotografering var systrarna Boquist. De kunde inte välja favoritsport, så de valde två sporter var och så här fina blev deras bilder:

Det här konceptet kommer snart att plockas in i mitt ordinarie utbud, men det går självklart bra att boka innan all information hinner komma upp på hemsidan.

Varmt välkomna!

Boka via mail till info@lailavillebeck.com

13 fantastiska fakta om nyfödda

1. Nyfödda föds med dykreflex

Dykreflexen gör att barnet automatiskt håller andan om det hamnar under vatten. Dykreflexen innebär också att bebisens hjärta slår långsammare och blodet omfördelas i kroppen för att spara på energi och syre.

2. Nyfödda har 300 ben i kroppen

Vid födseln har den nyfödda 300 ben i kroppen. I vuxen ålder har man 206 ben. Allteftersom barnet växer så fogas vissa ben ihop genom att brosk ersätts av skelett.

3. Nyfödda har inga knäskålar

Istället bestär bebisens knän av brosk och knäskålarna är inte utveckalde förrän vid ett halvårsålder, men det dröjer ändå tills barnet är 3-5 år innan knäskålarna utvecklats fullt ut till hårt ben.

4. En genomsnittsbebis gör av med ca 3000 blöjor under sitt första år

Japp. Förbered er på att halva kundvagnen kommer att fyllas med blöjor och våtservetter när ni åker och storhandlar. Och packningen inför semesterresan kommer att få lite större volym. Tur att kläderna inte tar så stor plats i alla fall de första månaderna.

5. Bebisar växer otroligt fort

Under de första 5 månaderna i livet fördubblar barnet sin vikt och vid ett års ålder är vikten ungefär 3 gånger så stor som vid födseln. Varje månad växer barnet ca 1-1,5 cm per månad. Om de skulle fortsätta växa i denna takt skulle de i vuxen ålder vara över 8 m långa.

6. Nyfödda gråter utan tårar

Vi vet ju alla att nyfödda kommunicerar sina behov genom att gråta/skrika. Men tårarna börjar inte produceras förrän efter ca 3 veckor, ibland kan det dröja tills de är 4-5 månader. Tårar innehåller stresshormoner och att gråta är ett sätt att hantera stress på. Människan är det enda djuret som gör detta. Som nyförlöst mamma med hormoner i omlopp så vägs väl bebisens brist på tårar upp ändå – haha!

7. Deras magsäck är ungefär lika stor som en valnöt

Inte konstigt att de vill äta hela tiden.

8. Bebisar håller sina föräldrar vakna

Under första året sover bebisen ungefär 5400 timmar. Detta varierar såklart oerhört mycket mellan olika individer. En del sover mer, en del sover mycket mindre. Men det kluriga i det hela är att samtidigt gör bebisen att dess föräldrar sover 44 dagar mindre under det första året jämfört med innan graviditet och barn.

9. Oproportionerliga kroppar

Huvudet på ett nyfött barn utgör ungefär 1/4 av kroppslängden, medan hos en vuxen är proportionen 1:7.

Ögonen på en nyfödd är redan ca 75% av storleken hos en vuxen.

10. En nyfödd bebis är närsynt

Under de första tre månaderna kan bebisen inte fokusera på föremål som är längre bort än 20-30 centimeter. Det här är det perfekta avståndet för att kunna få och hålla ögonkontakt med mamma under amningen och är säkert något som vuxit fram genom evolutionen för att det totalberoende människobarnet ska knyta an till sin mamma. Om man matar med flaska så faller det sig nog naturligt att man håller barnets ansikte på just detta avstånd och likaså när man bara myser och pratar med barnet. Avståndet är också lagom för bebisen att utforska sin egen kropp och sina händer.

12. Bebisens hjärna växer snabbt

Under första levnadsåret fördubblas storleken på hjärnan. Under resten av tillväxtåren kommer den sedan bara fördubblas i storlek innan den är färdigväxt vilket ju dröjer många år.

13. Det föds flest bebisar på onsdagar

På söndagar föds minst antal bebisar.

Vlogg – Följ med på en av mina babyfotograferingar

För ett par veckor sedan spelade jag in en vlogg när jag hade babyfotografering i studion. Kika gärna på videon om du är intresserad av hur det kan gå till före, under och efter en babyfotografering.

Mästarbrevet Fotografyrket

Under våren 2020 har jag gått en distansutbildning som nu lett till att jag har blivit tilldelad Mästarbrevet i Fotografyrket. Utbildningen påbörjades i Leksand tidigt i år och sedan har vi haft kurslitteratur att läsa och uppgifter att lämna in och nu är jag alltså godkänd på denna kurs.

Utdelningen av Mästarbrevet kommer att ske i Blå Hallen i Stockholms stadshus i november. Om nu inte pandemin sätter stopp för dessa festligheter.

Så här skriver Sveriges Hantverksråd om Mästarbrevet:

“Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).”

Jag har alltid varit noga med att se till att jag håller mig uppdaterad och utvecklar mig inom mina fotograferingskunskaper. I o m Mästarbrevet visar jag nu också att jag har höga kunskaper i att driva företag. Jag är stolt över mitt Mästarbrev och längtar tills jag får mitt diplom i handen under ceremonin i höst.

Nyföddfotografering Linköping, Astrid

Astrid chillar i en fåtölj med vitt hjärta i handen

Ojojojoj, vad många bra bilder vi fick på lilla Astrid under hennes nyföddfotografering. Vi valde neutrala färger genom hela fotograferingen, vitt och grått, och det blev sååå fint.

Astrid var precis en vecka när vi tog dessa bilder och det är verkligen den perfekta åldern för att fånga de allra bästa nyföddbilderna. Bebisarna sover så gott och störs inte av att man flyttar på armar och ben.

Här kan ni njuta av Astrids nyföddporträtt:

Sovande bebis

Nyföddfotograf i Linköping – Leia

Baby angel with pink wings

För ett par år sedan träffade jag en nyfödd liten kille som heter Liam. Jag fotade hans nyföddporträtt. Nu har han blivit storebror och det var lillasyster Leias tur att få sina nyföddbilder tagna. Ett önskemål från föräldrarna var att jag skulle använda rosa som temafärg genom fotograferingen. Sagt och gjort. Och visst blev det fint?

Sedan fick Liam ligga med lillasyster på armen – en bild som uppskattas av alla föräldrar. Den här typen av bild brukar fungera med barn som är ca 3 år och uppåt och det beror såklart på storasyskonets personlighet. Om barnet absolut inte kan tänka sig att ligga med ett syskon i famnen, eller om åldern gör att det är osäkert att låta syskonet hålla i bebisen, så gör jag en annan variant på syskonbild där syskonet inte behöver hålla i bebis, men de ändå kommer med i samma bild. Allt för säkerheten för den nyfödda och för att det äldre barnen ska känna sig komfortabel, trygg och glad.

Nyföddfotografering – Smilla, 8 dagar

Nyfödd i den klassiska Froggy Pose

Det är februari och lite lugnare på fotograferingsfronten. Däremot är det fullt ös i redigeringsverkstaden och det är många, många bilder som ska färdigställas och beställas från Lundeby som är min leverantör av kvalitetsprintar och ramar. Jag blev precis klar med beställningen av Smillas nyföddbilder och jag ser så mycket fram emot att själv få se de färdiga tavlorna och albumet! Det är en helt annan känsla att se bilderna i print. Även för mig efter många år i branschen.

Vabruari. Mina barn har hållt sig väldigt friska de senaste åren. Det där med vabruari har vi sluppit länge länge, men nu ligger min äldste son hemma med 40-graders feber. Och det är sportlov…. Stackarn. Nu håller vi tummarna för att han blir frisk snabbt och att vi andra slipper bli sjuka så att vi hinner ha ett par dagars lov ihop i alla fall.

Så länge passar jag på att redigera vidare och njuter av att beta av på att-göra-listan.

En leende nyfödd flicka med ett filtat hjärta i vitt
En sovande bebis på vinröd ull i vackert motljus
Vilsam bild på sovande nyfödd på grå filt och kudde

VLOGG SM i fotografi 2019

Äntligen har jag lagt upp min VLOGG från SM i fotografi 2019. Det var så mycket att göra innan jul så jag glömde helt bort att jag hade en halvfärdig video. Men, bättre sent än aldrig. Här kommer den:

Nyföddfotografering Iza, 6 dagar

“Den enda fotograferingen du kommer ångra, är den som aldrig blev av.”

Nu har jag varit nyföddfotograf i över 8 år. Jag var en av de allra första i Sverige som inriktade mig mot nyföddfotografering och då var det många som inte ens visste att man kunde fota sina nyfödda barn på det här sättet. Under en nyföddfotografering fokuserar jag på att skapa rofyllda bilder och fånga det där nya livet, som precis har börjat. Den där lilla, sköra kroppen som snabbt växer sig större och starkare.

Jag har bildvisning för mina kunder ca 2 veckor efter en fotografering och på bara de här två veckorna ser jag stor skillnad på den nyfödda. De växer så det knakar och lägger på sig sitt härliga och välbehövliga hull. Det här gör mig ännu mer överbevisad att dessa nyföddporträtt är så viktiga för att man verkligen ska minnas hur litet barnet var den där första tiden och för att kunna påminna sig om dragen bebisen hade alldeles i början. Det är spännande att få jämföra dessa bilder med bilder som tas när barnet blir större.

Jag är SÅ stolt över att kunna erbjuda mina tjänster och jag blir ledsen när jag hör när någon har skippat nyföddfotograferingen och sedan ångrar att de inte bokade den där tiden. För nog är det så, att den enda fotograferingen du kommer ångra, är den som aldrig blev av.

Någon som fick sin nyföddfotografering är lilla Iza. Henne träffade jag när hon var 6 dagar och hon var en dröm att fota.

Iza som nyfödd iklädd en liten brun nallekostym i brun fåtölj med grön filt.

Nu under hösten har jag börjat beställa hem filtar, kläder och rekvisita i härliga, murriga höstfärger. Det gör sig så otroligt bra för just nyföddbilder. Den här nallekostymen har jag i brunt och grått och utöver det har jag likadana dräkter fast utan öron på mössan i vinrött och blåturkost.

Nyfödd i en korg med gröna detaljer

Ofta försöker jag hålla mig till samma färger genom hela fotograferingen för att bilderna sedan ska kunna kombineras ihop på ett snyggt sätt. Här hänger Iza lite nonchalant över kanten på en korg. Hon har en grön mössa och för att ta upp det gröna pyntade jag med grönt lingonris från Photoprops by Julia.

Nyfödda Iza med sin storebror

Storebror Milo var också med under fotograferingen och vi fångade syskonbilder på dem båda. Här har jag dock (för säkerhetens skull) tagit separata foton på Iza i fåtöljen och sedan Milo separat bredvid en tom fåtölj och sedan har jag lagt samman dessa bilder i Photoshop. Små storasyskon har ofta inte riktigt koll på vad de gör med armar och ben och särskilt inte när en knasig fotograf försöker trolla fram leenden. Därför tar jag det säkra före det osäkra och fotar barnen ett och ett.

Är du intresserad av att boka en fotografering? Kontakta mig HÄR eller skicka ett mail direkt till info@lailavillebeck.com

Du kan läsa mer om mina nyföddfotograferingar HÄR.

Varmt välkommen.

SM i Fotografi 2019 – sammanfattning

Det har gått 5 veckor sedan årets upplaga av SM i Fotografi. Jag har visat några glimtar på min facebooksida och instagramkonto men inte gjort någon längre sammanfattning av helgen på Fotografiska. SM i Fotografi arrangeras av Svenska Porträttfotografers Förbund och är öppen för alla svenska fotografer, både amatörer och professionella. 2019 tävlade 125 st fotografer med totalt över 700 bilder fördelat på 10 olika kategorier.

Eftersom jag har tävlat SM med goda resultat innan med 2 st totalsegrar och en andraplats samt flertalet kategorisegrar, så ville jag i år utmana mig själv och satsa på bredd. Det vill säga, jag ville ställa upp i många kategorier och försöka mig på kategorier som inte är min specialitet och som jag inte tävlat i förut. Min kreativitet inom nyfödd- och barnfoto har legat lite på sparlåga det senaste året och att tävla inom nya kategorier var ett sätt att få upp ny energi och intresse för att skapa. Och jag måste säga att det gick bra! Jag vann kategorierna Digital Illustration och Reportage, och kom på andra plats i kategorierna Barn, Kreativt Porträtt och Kommersiell. Totalt sett kom jag på en hedrande andraplats efter fantastiska Martina Wärenfäldt. På tredje plats kom duktiga Therese Asplund.

Topp tre i SM i Fotografi 2019

Jag har tidigare sagt att mitt mål med mitt kreativa skapande (detta är min hobby vid sidan av mitt jobb som nyfödd-, baby- och barnfotograf) är att någon gång lyckas stoppa in en smula poesi i mina bilder. Svårt att förklara vad jag menar med det och jag kanske inte riktigt vet det själv, men det handlar egentligen om att skapa bilder utifrån mitt inre, utan att jag tänker på hur en betraktare ser bilden under tiden jag faktiskt skapar. Hur bilden upplevs av andra får helt enkelt tiden utvisa. Och en del bilder kanske jag inte ens kommer att visa upp för att de blir för personliga. Men det är här jag är nu. Jag skapar de där bilderna jag velat skapa, men inte klarat av att skapa eftersom jag funderat på om andra ska förstå budskapet, eller för att jag begränsat mig genom att hålla mig till vissa regler. De här nya bilderna jag skapar under höst 2019 och under 2020 kommer jag att hålla hemliga. För OM jag bestämmer mig för att visa upp dem för världen och att eventuellt tävla med dem, så vill jag inte att NÅGON ska ha sett dessa bilder innan SM 2020. Förutom jag själv och modellerna. Och kanske familjen 🙂 Det blir spännande i så fall att se om någon av mina fotografkollegor kan gissa vilka bilder som är mina. Jag tror inte det.

Nåja, åter till SM 2019. Jag skickade in 20 bilder i 8 olika kategorier. 19 av bilderna kom vidare till final. Alla 20 bilder fick någon form av diplom (2 bilder fick 79 poäng och resten av bilderna hade över 80 poäng). Här kommer mina första- och andraplaceringar:

Silver SM i Fotografi 2019 barn
Silver SM i Fotografi 2019 barn
Guld SM i Fotografi 2019 digital illustration
Guld SM i Fotografi 2019 digital illustration
Guld SM i Fotografi 2019 reportage
Guld SM i Fotografi 2019 reportage
Silver SM i Fotografi 2019 kreativt porträtt
Silver SM i Fotografi 2019 kreativt porträtt
Silver SM i Fotografi 2019 kommersiell
Silver SM i Fotografi 2019 kommersiell

Och här är ett galleri med mina övriga finalistbilder.

Ett stort tack till alla modeller och övriga inblandade och extra stort tack till Lundeby för fint printade bilder!

Behind the scenes, minifotografering med Sigrid

Nu har jag lagt upp en liten film från Sigrids minifotografering där ni får följa med bakom kulisserna. En minifotografering är en kort fotografering på max 15 min där jag fotar på en bakgrund och med en kläduppsättning. Bilderna väljs och beställs direkt efter fotograferingen, så det här är en typ av fotografering som passar för er som vet exakt vad ni vill ha och som bara vill beställa 1-5 bilder. Betalning sker via swish vid fotograferingstillfället. Snabbt och smidigt!

Nyföddfotografering med hösttema

Nyföddfotografering med hösttema.

Alltså, wow, vad naturen är vacker nu med träden som uppvisar alla höstens underbara färger! Jag har verkligen låtit mig inspireras av hösten nu under oktober och köpt in massor med fin rekvisita i höstkulörer. Dova färger i brunt, senapsgult, mörkgrönt, mörkrött osv.

Leia fotade jag under förra veckan och hon blev den första nyfödda som fick fotas i dessa färger. Här har jag använt en gammal brun canvasbakgrund som jag ofta använder vid mina fineartfotograferingar. En skål formad som ett hjärta täckte jag med brun ull. Runt rumpan har hon en senapsgul scarf och höstlöven är ett nytillskott i rekvisitaförrådet. De kommer från PhotoPropsByJulia om någon skulle vara intresserad av att köpa sådana. Julia har också massor av annat fint, så in på hennes instagram och kika vettja.

Nu ser jag fram emot att få träffa fler nya små liv och föreviga dem i färger som representerar den årstid de är födda i.

Varmt välkommen att boka tid för nyföddfotografering.

Temavecka nyföddfotografering

Just nu har jag en temavecka med nyföddfotografering i fokus på mitt konto på Instagram. Ni hittar mig på @fotograflailavillebeck

Om ni skulle läsa det här efter att veckan är över så är det inte försent. Inläggen och utvalda stories finns länkade under höjdpunkter. Se bild.

Bild på Instagramkontot för Fotograf Laila Villebeck som märker ut var mer information om nyföddfotografering finns att hämta

VLOGG: Digital bakgrund

Idag har jag testat att göra en digital bakgrund med magnoliablommor, med en snål budget. Jag passade på att filma och gjorde en liten video. Visar även upp helgens fynd av rekvisita på IKEA och Plantagen. Häng med.

Utkastet på magnoliabilden ser ni nedan. Den kan komma att ändras något.

Ny video från nyföddfotografering

Följ med bakom kulisserna när jag fotar nyfödda Molly. Med sig på fotograferingen hade hon (förutom mamma och pappa) sina bröder som jag också fotat som nyfödda. Tänk vad tiden går fort.

När barnen uppskattar sina porträtt

Fineart children's portraiture
Systrarna Ellie och Jelia i ett vackert porträtt i ljusa, jordnära färgnyanser.

Jag fick ett sååå fint mail häromdagen. Jag blev alldeles varm och gråtig. Det betyder massor för mig när jag hör hur glada, stolta och berörda barn blir över de porträtt jag skapar tillsammans med dem. Jag vet att bilderna betyder massor för föräldrarna, men jag måste säga att för mig är det viktigaste att bilderna stärker barnen. Så här löd mailet: ”Barnen blev så stolta över varandra när de i smyg fick se tavlan och Jelia började nästan gråta, hon blev så rörd och kände sig fin, bara det är värt så mycket för mig. I dagens samhälle där det är så stor kroppshets så är det svårt för “preteens” att uppleva att de duger.
Vi är så lyckliga att vi har dig som fotograf och kommer helt klart att återkomma.”

TACK fina Louise för att du delade med dig av reaktionerna 😍

Följ med behind the scenes

Jag ställde frågan till mina följare på instagram vad de ville se mer av och många svarade att de ville se klipp behind the scenes från mina fotograferingar. Så när jag fotade Alicia senast passade jag på att filma under fotograferingen.

Det här var en fotografering som jag främst gjorde för att testa ett annat ljus än jag brukar använda. Resultatet är första bilden nedan.

Hoppas att ni gillade videon. Kanske dyker det upp fler här inom kort.

Svartvitt porträtt butterfly light
Stämningsfullt barnporträtt
High Fashion Photpgraphy for kids

Nytt på hemsidan – inredningsinspiration

Jag vill inspirera er till att ta vackra porträtt på familjen och att inreda ert hem med bilderna från er fotografering. När barnens porträtt blir en del av inredningen skapar ni en wow-känsla som är unik för just ert hem. Visste ni förresten att barnens självkänsla och självförtroende ökar om deras porträtt från vara synliga i hemmet? Jag märker själv hur mina grabbar stolt visar upp sina bilder och diskuterar dem med sina kompisar ibland.

Viktigt att komma ihåg vid val av bild och bildstorlek är också att inte köpa för små storlekar. Till exempel kan 40×50 cm låta jättestort, men när det kommer upp på väggen hemma så är det inte alls stort. Ett tips är att mäta ut på väggarna hemma, där ni vill hänga era porträtt, hur stor yta ni vill att de ska täcka. Då får man ett bra hum om vilka storlekar som faktiskt krävs.

Här nedan ser ni några exempel på var och hur ni kan hänga och kombinera era bilder. Mer inspiration kommer att komma upp på hemsidans investeringssida allteftersom.

Och glöm inte att efter er fotografering hos mig, så är ni välkomna tillbaka ca 2 veckor efter fotograferingen för en bildvisning där ni kan känna och klämma på de olika typer av tavlor, ramar och album som jag erbjuder, och om ni vill kan jag också ge goda råd kring vilka bilder som passar bra ihop och hur de kan kombineras.

Varmt välkomna.

Ettårsfotografering i studion

Idag har Ellie varit på minifotografering för att få ett fint ettårsporträtt. Hon hade med sig sin gunghäst i form av en mammut. Hur sött som helst. (Ni vet väl att mammuten i Ice Age heter Ellie?) Nästa datum för minifotograferingar är den 20 maj 2019. En minifotografering kostar 500 kr, vi fotar upp till 15 min. Ni tittar på bilderna, beställer och betalar på plats direkt efter fotograferingen. Maila, eller kontakta mig på den här sidan för att boka eller om ni har frågor. Varmt välkommen.

Ellie på sin gunghäst under sin ettårsfotografering hos Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Trillingfotografering i Linköping

Lite då och då har jag minifotograferingar i studion. Jag försöker hålla mig till samma tema och/eller åldrar, t ex babyfotografering, ettårsfotografering eller fineart på mörk bakgrund. Trillingarna Tuva, Oliver och Melvin var på just en minifotografering. Mina minifotograferingar är 15 minuter långa fotograferingar där vi endast fotar på en bakgrund och med ett ombyte kläder. Bilderna väljer man, beställer och betalar direkt efter fotograferingen. Så det gäller att komma förberedd på vad det är man vill få med sig hem från fotograferingen. Perfekt för de familjer som bara vill ha fina väggporträtt och ändå inte är intresserade av att få med sig t ex ett album med 20 bilder.

Minifotografering i fineart-stil

Under påsklovet hade jag öppet i studion för minifotograferingar av skolbarn i fineartstil. Systrarna Tilde och Tove var på fotografering och deras porträtt blev såååå fina! Ser fram emot att få lämna över de färdiga printarna till familjen. Det kommer bli supersnyggt på väggen i deras hem. Så annorlunda mot de gamla vanliga skolporträtten.

Vill du också boka in en fineartfotografering eller minifotografering till dina barn? Maila på info@lailavillebeck.com så ordnar vi det. Varmt välkomna.

Vackert och avskalat svartvitt porträtt på flicka
Monokromt fineartporträtt på fräknig flicka

Fårklippning på Tuna Kungsgård

Något som jag länge velat göra som fotograf är att fota fårklippning. I år blev den drömmen besannad när jag fick komma till Tuna Kungsgård när Matilda klippte fåren där. All vinterull åkte av. Ett säkert tecken på att våren är på väg. Matilda vann under hösten 2018 ett SM-silver i fårklippning, så hon kan sin sak.

För att få bättre ljusförhållanden hade jag med mig en Elinchrom ELB500TTL som jag ställde upp där det fanns plats bland staket och boxar. Det var superlätt och smidigt att balansera det naturliga ljuset från fönstrena med blixtens ljus. Och sedan var det bara att leta efter ögonblicken och fota på.

Fårklipparen Matilda

Lilla Anhild följde nyfiket vad som hände i ladugården. Glad och nöjd och hela tiden med ett litet leende till hands.

Lilla Anhild följer intresserat vad som händer under fårklippningen

Studiebesök hos Lundeby

Jag är superstolt över att kunna erbjuda produkter av allra högsta kvalitet. För jag vill att era bilder ska hålla genom generationer så att barn och barnbarn ska kunna njuta av porträtten när de växer upp. Visste ni att ett barns självförtroende stärks när deras porträtt hänger uppe i familjens hem? Enligt mig är det helt klart bättre att investera i ett väggporträtt, än i 20 digitala bilder som ligger bortglömda på ett USB i en låda någonstans. För bilder är värda att njutas.

I den här videon får ni följa med på mitt studiebesök hos min leverantör Lundeby när ett av mina fineartporträtt printas, lamineras, monteras och ramas in. Modellen på bilden heter Ellen och henne hittar ni på youtube under LifeByEllen eller på Instagram under spetzellen.

Vill ni se fler videos? Vad vill ni att jag ska visa? Lämna gärna en kommentar så ska jag försöka dela med mig av det ni är intresserade av.

Nyföddfotografering med Lily och hennes tvillingbröder

Två stolta tvillingbröder ligger och håller om nyfödd lillasyster

De här tre sötnosarna var inne i studion för lillasyster Lilys nyföddfotografering häromdagen. Just den här bilden ovan är speciell för mig eftersom jag fotade tvillingarna Nils och Henry som nyfödda. De kom faktiskt till mig som modeller då jag hade ett par olika bilder jag ville skapa med nyfödda tvillingar. Det tog ett tag innan de somnade båda två och sedan ägnade jag nästan en timme åt att få dem att ligga perfekt med armarna precis som jag ville och med avslappnade fingrar. Även när nyfödda sover så kan de spänna fingrarna och rätt vad det är så sprätter de till och man får lägga armar, ben och huvud i position igen. Och när det är mer än en bebis med i bilden, så blir jobbet mer än det dubbla. Allt ska vara snyggt i förhållande till den andra bebisen också. Men jag är såååå nöjd med Nils och Henrys nyföddbild.

När grabbarna var ca 5 månader så var jag mitt inne i ett projekt att skapa bilder till min Master inom FEP. Jag frågade om Nils och Henry kunde ställa upp och det gjorde de. I min masterserie fotade jag nyfödda och sedan fotade jag dem igen efter 5-7 månader och försökte använda samma rekvisita, filtar och/eller färger. Tvillingarnas båda bilder ser ni nedan.

Såklart ville jag även skapa en syskonbild med alla tre barnen nu när grabbarna fått en lillasyster. Det gick ju jättebra. Vilka fina bröder som höll så fint i sin syster.

Nyfödda tvillingar som kramas
Tvillingpojkar ligger på en ullfilt och kramas

FEP Golden Camera Portrait 2019

FEP Awards 2019 Golden Camera Portrait
Foto: Adriano Scognamillo

Varje år håller Federation of European Photographers sin tävling, FEP European Professional Photographer of the Year. I år tävlade 300 fotografer från 27 länder med över 2400 bilder. Bland alla dessa kom jag till final (topp 10) i två kategorier; Portrait och Sports. Den 16 mars hölls prisutdelningen på Haus der Musik i Innsbruck och jag var på plats. Till min stora glädje kunde jag försvara min Golden Camera i Portrait från 2018. I sportkategorin kom jag på andra plats med simmarbilder från i somras och fick överraskande med mig en Silver Camera. Jag är så tacksam och glad för dessa priser och extra kul att det är just mina simbilder, nyföddbilder, barnbilder och bilder med temat “alla är olika men lika mycket värda” som fått högst poäng, då det är dessa typer av bilder som ligger mig varmast om hjärtat.

Vinnande bilder i porträttkategorin FEP 2019 Awards
Vinnande bilder i FEP Portrait Photographer of the Year Awards 2019. Golden Camera.
Vinnande bilder i sportkategorin FEP 2019 Awards
Vinnande bilder i FEP Sports Photographer of the Year Awards 2019. Silver Camera.

Tack till mina modeller Lea, Pauline, Alicia, Malva, Chanelle, Leah, Lilly, Livia, Clay, Therese och Vilma. Tack också till LASS som lät mig fotografera utan begränsningar på NUSS i på Medley Tinnerbäcksbadet i Linköping. Tack till Elinchrom, Olympus och Nikon för bra prylar.

Hela resan till Innsbruck var en upplevelse. De senaste veckorna har varit hektiska och jag har rest mycket. Så jag var inte jättepepp på att åka hemifrån igen denna helg. Men den känslan vände ganska snabbt. Jag mellanlandade i Wien och flygresan den sista biten till Innsbruck var i regn och mörker. Men när vi sakta sjönk ut ur molnen kunde man ändå se alptopparna med skidbackar och små upplysta hus. Det var så vackert att jag på riktigt fällde en tår. Jag ÄLSKAR bergen.

Det var också väldigt roligt att träffa mina fotografvänner från alla håll i Europa. Redan när jag anlände till hotellet så stod ett gäng välbekanta ansikten utanför entrén. Och sedan stötte jag såklart på fler och fler som jag lärt känna på de FEP-tillställningar jag hunnit vara på.

På lördagen, innan prisceremonin hann jag med ett simpass i en av Innsbrucks simhallar. Det var väl tur att jag hade fått ett färdigt simpass av min siminstruktör Konrad, annars hade jag nog mest stått vid kanten och stirrat på bergstopparna utanför fönstret…

Simhall i vackra Innsbruck med Alperna i bakgrunden

Elise på Minifotografering

En glad liten tjej i vit spetsbody från Newbie, KappAhl

Förra veckan hade jag en tävling på Facebook där man kunde vinna en minifotografering. Motiveringen som Elises mamma gav var att Elise har sin storasyster som idol och att hon ville ha en tavla att hänga bredvid storasysters fina porträtt hemma.

Jag vet ju hur mycket barn uppskattar sina bilder som hänger hemma på väggarna och det blev helt tydligt även i studion igår när jag visade upp bilderna på TV’n. Elise skrattade till när hon såg sina bilder. Hennes tavla är beställd och snart får familjen hem den så att Elise kan se den varje dag och känna att hon är en uppskattad och älskad del av familjen. Ovärderligt!

SWPP 2019

Nyföddporträttet Bundle of Love kom på tredje plats i SWPP print competition 2019
3e plats i kategorin Portrait Newborn och 2a plats i kategoring Portrait Children, SWPP 2019

I år tävlade jag för första gången i SWPP’s Annual 16×20″ print competition som hålls i London. Jag skickade in 6 st bilder och alla bilder fick Merit Awards. Dessutom kom två bilder till final och till slut fick jag veta att jag kom trea i nyföddkategorin efter Kelly Brown (som kom 1a och 2a) samt två i barnkategorin (där Lisa Saad vann och Kelly Brown kom 3a). UPPDATERING: DÅ VINNAREN I BARNKATEGORIN DISKATS BLEV JAG UTSEDD TILL 2019 PORTRAIT CHILDREN PHOTOGRAPHER OF THE YEAR.
Jag kan inte riktigt ta in att jag faktiskt är där uppe på prispallen med så duktiga fotografer. Heeeeelt galet…

Tack till John Hellström för bilder och uppdateringar från London.

Nyföddfoto när det är som bäst

Liten newborn i grå mössa på en grå fäll

När jag fotar nyfödda försöker jag hålla mig till max två färger genom fotograferingen för att bilderna ska få en röd tråd och passa ihop i väggrupper och/eller album. Grått är en av mina absoluta favoritfärger att ha som basfärg. Om man gillar svartvita bilder är det fantastiskt fint att låta all rekvisita gå i grå nyanser och låta bebisen bli stjärnan i bilden genom att huden blir det som poppar i allt det grå.

Alldeles ny i världen

Anhild omgiven av sin familj under nyföddfotografering

Ett stort tack till alla föräldrar som kommit med sina små nyfödda krabater för en nyföddfotografering under 2018. Nu har vi just gått in i ett nytt spännande år och det är året då ert barn fyller ett år. Jag slår vad om att mycket har hänt i bebisens (och ert) liv redan nu och det finns så mycket mer spännande och underbart ni kommer uppleva. Och bilderna från nyföddfotograferingen finns ju där för att påminna er om de allra första dagarna i bebisens liv.

Här är det lilla Anhild som blivit fotograferad tillsammans med mamma, pappa och storasyster Lovisa. Familjen har får hemma, så det var otroligt passande att jag hade en ny liten mössa med lammöron och ett stickat litet lamm som rekvisita.

Välkommen 2019

Nyfödd flicka med stort leende i grå kanindräkt

Nu är 2019 här. Som jag sett fram emot ett alldeles nytt år att sätta tänderna i. Det ska bli så spännande att se vad 2019 har att erbjuda. Bland annat ska studion få sig en makeover och jag hoppas att det blir en del av en fin utveckling för mitt företagande och fotograferande.

Varmt välkomna att boka din nyföddfotografering, babyfotografering, ettårsfotografering eller barnfotografering under 2019. Boka lätt genom att fylla i formuläret på kontaktsidan HÄR.

Nyföddfotografering – Leon

En nyfödd liten pojke ligger och sover under en filt med ena armen sträckt över huvudet

Hela vägen från Västerås kom lille Leon med familj för att få de där alldeles första nyföddporträtten. Jag är enormt tacksam och lite stolt över att bli utvald som fotograf för de här viktiga bilderna. De första dagarna är både omtöcknande och underbara på samma gång. Blöjbyten, amning och en hel rad nya rutiner som ska in i livet gör att dagarna försvinner fortare än man önskar. Att gå till en professionell nyföddfotograf som kan föreviga den nyfödda är ovärderligt.

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Disco i studion

Alicia gör ett splitthopp i sin tävlingsdräkt i blått och guld. I bakgrunden syns rödrosa strålkastare

Alicia träffade jag första gången i somras då hon var i studion för några fineart-porträtt. Då fick jag veta att hon dansade och efter att ha sett hennes nya tävlingsdräkt på sociala medier kände jag att jag bara måste få ta lite coola dansporträtt på henne i studion. På samma gång passade jag på att leka loss lite extra med ljussättning. På bilderna i det här inlägget har jag ljussatt med 3 st Elinchrom ELC1000. Framifrån med en Rotalux Octa 175 och bakom Alicia hade en lampa till höger och en till vänster med enkla reflektorer och en röd plastficka framför varje. OBS! För att undvika brandrisk stängde jag av inställningsljuset på de bakre lamporna. Jag hade ingen chans att ha rök eller dimma i studion för att kunna synliggöra ljusstrålar, så redan innan fotograferingen hade jag klart för mig att jag skulle redigera in färgat strålkastarljus i bilderna. Därför ville jag färga ljuset som kom in bakifrån för att det skulle se autentiskt ut.

Alicia är så grymt duktig på att dansa disco och jag tokälskar hennes leende och enorma energi i dansen. Vi fotade både hopp, olika poser och jag experimenterade med ljus på olika sätt.

Otroligt roligt att få göra lite andra saker mot vad jag gör i mitt vardagsjobb.

Alicia dansar disco i sin tävlingsdräkt i blått och guld.
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Hundporträtt, Edison

Hundporträtt på Edison, en gul labrador på en studiobakgrund i samma ton

För ett tag sedan lade jag upp ett inlägg från en nyföddfotografering med lilla Ida, du kan läsa det inlägget HÄR.

Familjen har också två labradorer. Den äldsta heter Tesla och henne fotade jag för några år sedan. Eftersom hon är svart ville jag fota henne på svart bakgrund och experimentera med ljussättningen för att få fram hennes konturer och päls. (Se nedan.) När familjens andra hund, Edison, kom in till studion och jag såg hennes cremefärgade päls mot den studiobakgrund som jag hade fotat mot under hela nyföddfotograferingen så kunde jag inte låta bli att ta ett enskilt porträtt på henne mot den bakgrunden för att matcha det tidigare porträttet på Tesla.

En jämförelse av en bild på svart labrador på svart bakgrund och en gul labrador på cremefärgad bakgrund
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Vidar – Nyföddfotograf i Linköping

Närbild på ett litet gosetroll till bebis

Det finns inget bättre än att fota nyfödda små människor. Vilken ära det är att få bli utvald till just den fotografen som ska föreviga den allra första tiden i bebisens liv. Vilket förtroende och vilken glädje jag får känna från er föräldrar.

Här är det lille Vidar som blev porträtterad under en av de första dagarna i livet. Färgerna jag använde var vitt, cremefärgat, grått och ljusblått. Trots att Vidar var en liten smula orolig under fotograferingen så fick vi många fina bilder.

Är du gravid med BF under 2019? Då är du varmt välkommen att boka in er för en nyföddfotografering. Mer information finns att läsa HÄR. Boka genom att maila till info@lailavillebeck.com eller fyll i kontaktformuläret HÄR. Hoppas att vi ses.

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Valter – nyföddfotografering i Linköping

Newborn pose facing forward

Rekvisita, söta korgar, nallar o dyl i all ära. Men ett enkelt uppbyggd nyföddporträtt med enbart bebisen på en neutral, enfärgad filt är såååå vackert. Blicken får lov att vila på det som ändå är det viktigaste i bilden. Ett litet näpet ansikte. Kanske med små bulliga kinder. De där dragen som kommer att finnas med bebisen resten av livet… 

Ja, för mig är nyföddbilder väldigt speciella och kommer alltid att vara det.

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Licea och Meija – nyföddfotografering i Linköping

Familj med två barn i svartvitt på svart bakgrund

Storasyster Meija fotade jag som nyfödd och under hösten kom hon till studion med en alldeles ny bebis. Det blev en härlig nyföddfotografering och vi fick många fina bilder både på barnen och hela familjen.

Svartvitt porträtt på två systrar.
Nyfödd bebis på svart bakgrund omgiven av övriga familjemedlemmarnas händer. Svartvitt.
En nyfödd liten flicka ligger i en korg som står på en brun flokati.
Nyfödd bebis med runda gosiga kinder
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Återblick 2018

Det är alltid lika spännande att se tillbaka på året som gått och jag tror att det är viktigt att man gör en tillbakablick och sammanfattar vad som hänt. Annars blir det nog lätt så att tiden bara går och man glömmer bort att uppskatta alla fina minnen.

Året har varit fyllt av möten med helt underbara familjer och jag har fått fotografera så många fina bebisar och barn. Här väljer jag dock att sammanfatta de upplevelser som varit lite utöver det vanliga och som skiljer sig från mitt vardagsliv som fotograf.

Norske Landskonkurransen, feb 2018
Mitt första uppdrag för året var som en del i domarjuryn för Norske Landskonkurransen 2018. Det var en stor ära att få frågan om att döma den största tävlingen i Norge för fotografer. Första delen i bedömningen gjordes digitalt, online. Sedan träffades vi 5 domare samt huvuddomaren i Fotografiens Hus i Oslo för att åter bedöma de bilder som fått 76 poäng eller mer och den här gången presenterades bilderna i print. Fantastiska bilder. Jag har under ett par år fascinerats över den höga kvaliteten på den norska bidragen till denna tävling.

WPPI 16×20 Annual Print Competition, feb 2018
Jag har tävlat i WPPI’s årliga printtävling sedan 2015, så det här var mitt 4e år. 2016 och 2017 var jag på plats och hörde jureringen och tog del av konferensen i Las Vegas. I år åkte jag dock inte, men min vän och kollega Martina Wärenfeldt fanns på plats och servade mig med poäng och lite kommentarer från domarna. TACK Martina. Jag är så tacksam. Martina var även med under Awards Ceremony och snacka om min lycka när hon skickade videon nedan till mig. Och strax därefter bilden under videon. Jag fick en andraplats i nyföddkategorin och en andraplats i barnkategorin. Helt otroligt.

Live iPhone bild från awards ceremony WPPI Las Vegas 2018, andra plats i kategorin Children
Foto: Martina Wärenfeldt, live från Las Vegas med mobiltelefonen

FEP European Professional Photographer of the Year 2018
I slutet av mars åkte jag till Dublin för att vara med på FEP’s prisutdelning för FEP European Professional Photographer of the Year. Jag reste ensam, men redan på flygplatsen mötte jag svenska kollegan Andreas Varro. Han skulle åka in till centrum och njuta av staden, medan jag tog bussen direkt till hotellet där FEP’s tillställning skulle hållas dagen efter. Det var också här, på flygplatsen, som jag fick ett sms från tävlingskommitén för SM i fotografi där de frågade om jag kunde tänka mig att vara domare i SM i oktober. Jag tackade ja på stående fot.

Hotellet vi bodde på i Dublin hade en gullig liten pool som jag tränade lite simning i på mornarna. Jag tror den var ca 12 m lång. Vid den här tiden på året hade jag problem med mina voltvändningar i frisimmet så en såpass kort bassäng var ju perfekt för att få in några vändningar.

Fin pool på hotellet

Prisceremonin var en spännande tillställning där topp 10 i varje kategori presenterades. Jag slutade på andra plats i kategorin Illustration, Digital Art and Fine Art samt på första plats i kategorin Porträtt.

Besök av Mastiff i studion
I april fick jag finbesök i studion då Mastiff spelade in realityserien “Oops, det blev trillingar” och familjen Hanna ville uppdatera sitt familjeporträtt. Avsnittet där familjen är i studion för fotografering hittar du HÄR
och de kommer till studion 10 min in i klippet.

Fotograf Laila Villebeck tar emot trillingarna Hanna i studion för en familjefotografering. Ur TV4's Oops det blev trillingar.

QEP and MQEP judging session, FEP Tampere juni 2018
I juni hade jag äran att ingå i domarpanelen som bedömde inskickade bildserier från fotografer som ville kvalificera sig som Qualified European Photographer (QEP) eller Master Qualified European Photographer (MQEP). Den här gången träffades vi i Tampere, Finland, och vi fick njuta av många fantastiskt fina bildserier, fint värdskap, vackert väder och underbar finländsk natur.

Solnedgång i Tampere med fotografer som fotar fåglar vid strandkanten

Undervattensfotografering med Olympus
Eftersom jag simmar mycket själv har jag länge funderat på att prova på undervattensfotografering. I juli fick jag möjligheten då Olympus så snällt lånade ut en undervattenshus och ett lämpligt objektiv till mig.

Olympus undervattenhus med olympuskamera och objektiv

RISE International Photography Awards
Så till den där knäppa upplevelsen då jag stod som totalsegrare av RISE Internationa Photography Awards 2018. Mer om det kan ni läsa HÄR

Domarutbildning och SM i fotografi
Så är vi framme i oktober och SM-helgen i Sollentuna. För min del började det med att jag tillsammans med ett gäng andra svenska fotografer gick en domarutbildning där vi drillades i konsten att bedöma andras bilder. Lärare var danske Jörgen Brandt.

Danske fotografen Jörgen Brandt omgiven av åtta svenska fotografer vid domarutbildningen i Stockholm 2018

Dagen efter var det så dags att bedöma alla finalbilder i SM i fotografi. Juryn bestod av fotografer från Danmark, Norge, Finland, Belgien, Portugal och så jag från Sverige. En fantastisk kompetent jury. Och väääääldigt många fenomenala bilder i årets SM. Som vinnare stod Andreas Varro från Örebro.

Stort tack till alla er, mina följare. Jag har haft ett fantastiskt år tillsammans med er och det är med glädje jag blickar fram emot ett nytt år 2019. Låt oss göra 2019 till något riktigt bra. 

Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

Nyföddfotografering med Ida och storasyster Majken

Jag är så otroligt glad när familjer kommer tillbaka för nya fotograferingar allteftersom familjen växer. Storasyster Majken här fotade jag som liten bebis. Fast det började egentligen med att jag fotade familjens hund en gång för länge sedan, när jag fortfarande hyrde in mig i Studiefrämjandets studio på Hunnebergsgatan. Oj, det känns som om det var ett helt liv sedan. 

Men därefter har jag alltså fotat Majken och nu var det lillasyster Idas tur att förevigas i form av nyföddporträtt. Vi tog enskilda bilder på Ida, syskonbilder och familjebilder.

På en cremefärgad fäll ligger Majken och håller stolt nyfödda Ida som sover på hennes arm
Storasyster Majken tittar stolt och nyfiket på nyfödda lillasyster Ida som sover sött i en liten säng

Familjen hade matchat ihop sina kläder så fint inför familjebilden och jag försökte plocka upp den gröna färgen de valt ut och få in den, tillsammans med cremefärgat, genom hela fotograferingen för att få bilder som går bra ihop och kan kombineras som man önskar.

Mamma, pappa, nyfödd, storasyster i en härlig familjebild under nyföddfotografering i studio
Inlindad bebis med mössa ligger med händerna under hakan
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto