min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

Barnfotograf i Linköping – Smilla, 2 år

Supersöta lilla fröken Smilla var på 2-årsfotografering hos mig nu under hösten. Tänk att jag fick träffa henne när hon var nyfödd och ta hennes nyföddbilder. Och tänk att nu är hon så här stor. Om ni vill se hennes nyföddbilder kan ni titta HÄR.

Smillas 2-årsfotografering gick otroligt smidigt. En väldigt snäll, lugn och trygg tjej helt enkelt. Men så har hon också helt fantastiska föräldrar.

Vi fotade Smilla på min ljusbeigea bakgrund med trägolv. Jag tycker att den här bakgrunden ger en mjuk känsla och den passar i de flesta hem om man väljer att förstora upp och göra en vacker tavla eller tavelgrupp. Ett tips från fotografen.

Nyföddfotografering Linköping

En leende nyfödd bebis är inlindad i vit stickad linda med matchande mössa.

Då och då kommer det långväga små nyfödda för att bli fotade hos mig. Just den här lilla tjejen åkte ända från Värnamo och jag känner en stor tacksamhet för att föräldrarna valde mig till deras dotters nyföddfotograf.

Som färgtema körde vi cremevitt och ljusrosa. Det blev så himla fint.

Nyföddfotografering med liten tjej från Värnamo. Hon har en nallemössa på huvudet och håller i en liten miniatyrnalle i händerna
En nyfödd tjej håller ett vitt hjärta med sina händer under hakan. På huvudet har hon ett vitt hårband med rosetter på rad.
En bild från en nyföddfotografering där bebisen hänger över kanten på en hink med en kanin intill kinden och kaninöron på huvudet.

SWPP Gold Award i kategorin Newborn

Nyfödda tvillingar ligger ihopkurade som yin yang i en korg som är en del av en DNA-molekyl. Bakgrund och rekvisita går i en härligt blå ton.

Oj, wow. Vilken glad överraskning jag fick när jag fick se att jag fått en Gold Award för mitt nyföddporträtt “Sharing DNA” i SWPPs monthly image competition.

Själv betyder den här bilden så mycket för mig eftersom den på något sätt knyter samman mitt gamla jobb inom biokemi (med DNA-kedjan som jag knåpat ihop med hjälp av frigolitkulor) med mitt nuvarande jobb som nyföddfotograf.

Stort tack till de små flickorna Edele och Elenie och deras föräldrar för att ni tillät mig att testa denna idé med egenhändigt gjord rekvisita. Tack, tack, tack.

Barnfotograf i Linköping – Isabella, 3 år

En fundersam paus under en barnfotografering i studion i Linköping

Isabella var på sin 3-årsfotografering för några veckor sedan och vi fick så många fina och varierade bilder. Isabella hade bland annat med sig olika afrikanska traditionella klänningar och hon var så fin. Jag tror att hon själv kände sig väldigt fin för lite då och då poserade hon omedvetet och hon hade stenkoll på att hon skulle titta in i kameran och le. En liten supermodell helt enkelt.

Det som är så roligt med barnfotograferingar för mig som barnfotograf är just att de barnen som kommer till studion har så olika personlighet. En del hoppar och studsar och har väldig kort attention span, medan andra barn är lugna, lyssnar och verkar ha all tålmodighet i världen. Och så finns allt däremellan. Älskar att träffa alla olika personligheter och att få den stora äran att fånga deras personlighet på bild.

3-årig tjej står och poserar omedvetet i sin afrikanska klänning
En 3-årig flicka i afrikansk klänning på en barnfotografering i Linköping
En glad och busig tjej i afrikansk klänning sitter på en stol i studion under en barnfotografering
Flicka på 3-årsfotografering i studio i Linköping

Elias på nyföddfotografering i Linköping

Nyfödd i stickad outfit och nallemössa sitter och sover i en fåtölj i miniatyr.

Lille Elias kom till studion för sin nyföddfotografering tillsammans med sin mamma, pappa och storebror. Jag tycker att kombinationen av brunt och mellanblått passade honom väldigt bra. Mina favoritbilder från Elias session måste nog vara dem där han har nallekostymen på sig. Den passade verkligen honom som handen i handsken.

Sedan kan man ju inte låta bli att älska syskonbilden. Storebror Elmi är bara 2 år och vid tiden för nyföddfotograferingen var han lite osäker när bebisen var nära. Det är vanligt för de mindre syskonen att inte vara intresserade, vara osäkra, eller vara lite för hårdhänta utan att förstå, så när jag fotar syskonbilder med de minsta storasyskonen så fotar jag bebis separat och syskon separat och sedan sätter jag ihop bilderna i efterbearbetningen.

Lille storebror Elmi skrattar stort där han sitter bredvid en blå hink där hans lillebror Elias hänger över kanten, sovandes. Bilden är en kompositbild uppbyggd av två separata bilder för att hålla hög säkerhet under fotograferingen.

Tänk, vad roligt dessa två ska ha ihop när de blir lite äldre och Elias blir så stor att de kan leka.

Höstens färger i nyföddstudion

Nyfödd pojke invirad en en härligt murrigt grön stickad filt, placerad på en mörkgrön flokati. Två små hjärtan som går ton i ton med resten av det gröna i bilden pyntar bilden och är placerade i botten av bebisens stickade wrap.

Nu börjar löven där ute skifta färg. Det är så vackert med höstens färger och toner. Och sedan jag började marknadsföra nyföddbilder med höstfärger som tema, så väljer fler och fler mörkgrönt, vinrött eller senapsgult som temafärg för sin nyföddas fotografering.

Lille Vidar från Klockrike är en sommarbebis, men han fotades i en härligt murrig grön färg.

Håller tummarna för många fler fotograferingar i höstens toner. Men självklart kan höstbebisar fotas i mer neutrala färger, eller blått eller rosa – det är det ni som föräldrar som själva väljer. Såklart. Det är bara jag som tycker det är uppfriskande med variation i mitt arbete. Lite som att man uppskattar varje årstid, men tröttnar lite i slutet och välkomnar den följande årstiden när den kommer. Om ni förstår hur jag menar.

Finalplatser i SM i Fotografi 2021

Fyra listor med finalister i SM 2021. Listorna presenterar de fotografer som kommit till final i kategorierna Gravid, Baby, Familj/Grupp samt Klassiskt Barnporträtt

Nu är det klart. Vilka som gått till final i SM i fotografi 2021. I år är det rekordmånga kategorier att tävla i, men jag fokuserade på ett fåtal av dem. Och med stor glädje kan jag meddela att jag gick till final i fyra kategorier; Gravid, Baby, Familj/Grupp och Klassiskt barnporträtt.

Jag brukar ju även vara med i de lite mer kreativa kategorierna. Men i år har all min kreativitet gått åt till att gå all in på mina nyföddbilder. Och jag är jätteglad för att jag tagit mig tiden för det.

Det som händer nu är att alla finalister ska färdigställa tävlingsprintar och skicka in dessa till SM-gruppen i månadsskiftet september/oktober.

Tävlingsbilderna är fortfarande högst hemliga, så jag kan inte visa mina tävlingsbilder ännu. Men jag lovar att jag kommer att visa dem och berätta mer om dem så snart SM är avgjort. Finalbedömningarna sker den 7-8 oktober och den stora prisutdelningen sker den 9 oktober.

Finalen sker med en internationell jury på plats i Göteborg, men vi deltagare (och alla som vill se och höra jureringen) får även i år titta på den digitalt via en live streaming. Vi får hoppas på en traditionell festhelg 2022.

Vill du läsa mer om SM i fotografi så kika på deras hemsida här.

Stort grattis till alla fotografer som gått till final i SM. Det är stort. Konkurrensen är stenhård och det är bara positivt. Konkurrensen gör att vi alla lyfter varandra och fotografyrket till något större och bättre. År för år. Svenska fotografer håller en mycket hög kvalitet och det kan man se på alla tävlingsbilder i SM från år till år.

Jag längtar till finalhelgen och att få se alla tävlingsbilder. Så inspirerande och nervkittlande på samma gång.

Ettårsfotografering i Linköping – Söta Clara

Söta Clara ligger på mage på den vita bakgrunden i fotostudion. Hon har en mörkblå klänning på sig med ett matchande hårband. Hon ler och tittar rakt in i kameran.

Supersöta Clara är nummer fyra i syskonskaran och jag har haft det stora nöjet att få fota henne och hennes tre äldre bröder som ettåringar. Killarna har alla haft samma kläder på sig på sina ettårsfotograferingar, så jag var såklart väldigt nyfiken på vad Clara skulle ha på sig. Hon kom med en jättesöt mörkblå klänning, en kjol i samma tyg med en vit topp till, samt en rosa liten tyllkjol. Jättefint alltihop.

Här kommer ett litet axplock av hennes fina ettårsbilder:

Glad ettåring sitter och leker med klossar i trä.
Ett vackert och ärligt porträtt på ettåriga Clara där hon tittar in i kameran och ler vänligt.
Otroligt gullig bild på ettåring som sitter i en liten trälåda, med ena foten upp på kanten, ena handen över kanten och med andra handen pekar hon med pekfingret på pannan, över ögat. Ett stort busigt leende sprider sig över hennes ansikte.
Ett lycklig ettåring står upp på fotografens studiogolv. Hon har en kortbent mörkblå playsuit på sig och skrattar stort.

10-årsjubileum! Ett decennium som fotograf!

Fotograf Laila Villebeck står med sifferballoner nummer 10, glitterhatt och glitterboa. En glad bild för att fira 10 år som fotograf i Linköping

1 september 2021 fyllde Fotograf Laila Villebeck 10 år. Jag vill rikta ett stort tack till ALLA jag träffat under mina 10 år som fotograf i Linköping. Alla kunder, vänner, familj, leverantörer, modeller, samarbetspartners…. Utan ER vore jag ingenting. TACK! Låt oss ha lika roligt i många fler år framöver.

Personligt – Vi köper kaniner

Mina instagramföljare önskade att jag gjorde en video på när vi hämtade hem våra kaninungar och här är den. Lite personligt så här mitt i fotoflödet. Förbered er på en sötchock.

Nyföddfotograf – Julia från Motala

Familjebild i svartvitt under nyföddfotografering där hela familjen står i profil, mamma, pappa, storebror och lillasyster.

Lilla Julia var blott 10 dagar när hon kom för sin nyföddfotografering och med sig hade hon sin mamma, sin pappa och sin storebror Daniel. Daniel var så gullig med sin lillasyster och han väntade ivrigt (men tålmodigt) på att lillasyster skulle somna och bli lugn inför de gemensamma bilderna. Så himla gulligt.

En stolt storebror kramar om sin nyfödda lillasyster. En svartvit bild där barnen ligger på en mjuk, vit fäll. Storebror har ett halsband med kors och lillasyster är inlindad.
En sovande nyfödd flicka sover med en gosekanin i händerna. På huvudet har hon ett vackert hårband med vita rosetter på rad.
En vaken liten nyfödd tjej tittar in i kameran med undrande blick

Ettårsfotografering i Linköping – Valter

Hur gullig är inte den här bilden där storasyster Ester hjälper Valter på hans ettårsfotografering och håller honom i händerna så att han kan stå tryggt.

Valter var så fin i sina hängslebyxor och han fick prova en massa olika saker i studion. Klättra på stege, bygga klossar med storasyster, klättra upp och ner från soffan, läsa bok, stå själv, krypa osv osv. Här kommer ett litet urval från fotograferingen.

Nyföddfotograf – Minou från Söderköping

Triss i systrar. Två stolta storasystrar ligger på en fäll och håller sin nyfödda lillasyster emellan sig.

Vilken glädje det var att få fota lilla Minou som nyfödd. Jag fotade mellansystern Lowa när hon var nyfödd i början av min karriär som nyföddfotograf. Det var på den tiden jag åkte hem till familjen för att ta nyföddbilder. Jag är så glad att jag numera har min studio så att jag har tillgång till all rekvisita jag behöver, en värmefläkt, ljuskällor med konstant effekt (blixtarna istället för ljuset från fönstrena i familjens hem).

För Minous syskonbilder hade storasystrarna så fina blå jumpsuits och vi matchade med en blå wrap i en lite mörkare ton i den här bilden. Så himla fint. En triss i tjejer.

Nyföddfotografering – Olle från Ljungsbro

Sötaste lille Olle sitter och sover i en liten brun fåtölj i miniatyr. Han håller ena handen kring snöret från mössa han har på sig. Mössan är brun med öron och matchar den stickade outfiten med fötter.

Sötaste lille Olle var 20 dagar när jag fotade hans nyföddbilder. Vi hade beige och bruna toner som tema genom hela fotograferingen. Tidlöst och lätt att matcha tavlor med inredningen i hemmet.

Olle, blott tre veckor, ligger på en liten kudde och sover. Benen är uppdragna och ligger på typiskt nyföddvis i kors över magen. I ena handen håller han ett hjärta. Allt i bilden går ton-i-ton i beige och brunt,
Ett nyföddporträtt där bebisen ligger i en korg. Han är inlindad och har mössa på huvudet. Han kramar om ett litet filtat gosedjur i formen av ett rådjur.
Här är Olle klarvaken trots att han var på nyföddfotografering och önskan var att han skulle sova. Han ligger på en liten miniatyrkudde och tittar med stora ögon in i kameran.
Nyföddporträtt
Nyfödda Olle ligger och sover i nyföddfotografens minifåtölj i studion i Linköping.
En klassisk nyföddpose där bebisen ligger på mage med ena armen under hakan och den andra handen under kinden.

Gravidfotografering – Sara från Norrköping

Ett helkroppsporträtt av en gravid kvinna. Hon bär en rosa klänning i sjöjungfrumodell. Klänningen har utsvängda ärmar med pälskant och nederdelen av klänningen är av rosa tyll. Hon står i profil och tittar ner på gravidmagen.

Supervackra Sara kom till min studio från Norrköping för sin gravidfotografering. Vi lekte loss med 3 olika gravidklänningar som alla finns till utlån i min studio. Hösten 2022 kommer gravidfotograferingar finnas i mitt utbud igen, efter att jag gjort ett längre uppehåll på just gravida till förmån för nyfödd-, baby- och barnfotograferingar. Nu när jag smyger igång med lite portfoliofotograferingar så inser jag hur roligt det faktiskt är att fota gravida.

Ett helkroppsporträtt av en gravid vacker kvinna med en rosa klänning i sjöjungfrumodell med utsvängda ärmar.
Gravidbild på Sara i studion med dramatiskt ljus mot mörkgrå bakgrund. Sara bär en rosa klänning med utsvängda ärmar och ett bälte i blingbling.
En gravid kvinna i profil. Hon bär en volymös tyllklänning i ljusbeige och har en blomkrans i håret.
Gravidporträtt på en vacker kvinna i en turkosblå klänning.

Nyföddfotografering – Henry från Stockholm på besök i studion

Tre syskon ligger på en cremefärgad fäll.

Alltså, hur fina är inte dessa tre… Henry var inne för sin nyföddfotografering och med sig hade han storasystrarna Saga och Leah, som jag också fotat när de var alldeles nyfödda. Jag blir alldeles rörd när jag tänker på att jag hållt i alla tre som pyttesmå bebisar och att tjejerna är så stora nu. Men en liten lillebror. Vi tog lite olika syskonbilder och avslutade fotograferingen med enskilda bilder på Henry.

Två söta systrar i likadana rosa tyllklänningar sitter med sin nyfödda lillebror i knät och ler in i kameran
Syskonkärlek när två storasystrar tittar ner på sin nyfödda lillebror
Lycka är att få en lillebror. Det syns i Sagas och Leahs ansikten när de ler stort med lillebror i knät.
Nyfödda Henry sitter i en poseringsfåtölj hos fotografen i Linköping

Maja på ettårsfotografering i Linköping

Allra sötaste Maja kom på besök i min studio för sin ettårsfotografering. Med sig hade hon sin storasyster som också fick vara med på bild och hon hade också med sig sin söta gosedjurskanin som hon mer än gärna kramade om. Så himla gulligt.

Maja, 1 år, läser en bok och tokskrattar. Bredvid henne sitter en hennes gosedjurskanin.
Ettåriga Maja står med ena handen på en soffkant och andra handen på sin fina, vita klänning. Fötterna står lite nätt i kors.

Gravidfotografering i Linköping

Gravidfotografering

Vackra Hanna väntar sitt tredje barn och jag fick äran att ta hennes gravidporträtt i min studio. Vi provade ett par nya gravidklänningar som jag har till utlån. Nu längtar jag tills bebis kommit till världen så att vi även får ta nyföddbilderna till den nya lilla människan som ligger där i magen.

Vacker gravid kvinna i profil med vackert ljus och mot svart bakgrund. Bildern är svartvit.

Barnfotografering med Viktor, Linköping

Viktor är glad och ler stort med sin kickbike över axlarna

Viktor var i studion på påsklovet för en minifotografering där vi fokuserade på att fånga hans personlighet på bild. Han hade med sig sin kickbike som vi tog några bilder med och han visade även upp sina färdigheter i break dance för mig. Här är några av bilderna vi hann ta under fotograferingen.

Viktor står med sin kickbike nonchalant uppslängd bakom nacken.
Viktor står med armarna i kors och har en svart keps på huvudet
Busig kille i svart t-shirt och keps som står med armarna i kors och tittar lite snett in i kameran med ett finurligt leende
Viktor sitter på golvet med handen i håret.

Nyföddfotograf – Ossian från Norrköping

Nyfödda Ossian ligger och sover i en hjärtformad skål. Han kramar om en liten miniatyrnalle och hela bilden går ton i ton i off white.

Lille Ossian åkte från Norrköping för att bli förevigad i min studio. Han var 9 dagar vid fotograferingen och sov som en liten prins. Vi höll oss till härliga, naturliga färger och ton i ton – några bilder i vitt och några bilder i en härligt ljus, grön färg.

Ossian är bara drygt en vecka gammal, men här halvsitter han i en specialdesignad fåtölj för nyföddfotografering. Han har en liten vit björndräkt på sig.
Tryggt inlindad i en vit wrap ligger Ossian och sover.
Ossian, 9 dagar, ligger och ler i en korg. Han har en vit mössa, är inlindad i en vit stickad filt och ligger på en chunky blanket i samma vita nyans.
Liten bebis ligger och sover tryggt på en grön filt.
Den klassiska nyföddposen bum up.

Lykke – ettårsfotografering i Linköping

En glad ettåring ler stort när hon sitter i en låda under sin ettårsfotografering.

Härlig Lykke var i studion för sin ettårsfotografering. Jag fotade henne även som nyfödd och det som är lite extra härligt att jag även fotat hennes storebröder, Caspian och Adrian, som nyfödda och bebisar. Tre syskon som är såååå lika.

Lykke var lite rädd när hon kom in i studion och började tok-gråta när hon såg mig. Men vi gav henne bara tid, lekte lite och sedan bjöd fröken på många glada leenden.

Lykke sitter i en liten docksäng av mörkt trä och sträcker upp två klossar i luften.
Lykke ler mot kameran och fotografen under sin ettårsfotografering.
Lykke sitter i en liten docksäng av mörkt trä och sträcker upp två klossar i luften.

2 segrar i WPE Awards 1st Half 2021

Men woooow! I helgen fick jag reda på att jag vunnit två kategorier i WPE Awards First Half 2021.

I kategorin Newborn/Maternity/Family vann jag med den här bilden på trillingarna Leah, Livia och Lilly:

Första plats och Gold Award i nyföddkategorin fick den här bilden på enäggstrillingarna Leah, Livia och Lilly

I kategorin Children vann jag med bilden på tvillingarna Saga och Märta. Deras mamma hjälpte till att fläta håret på dem och jag älskar att de är inlindade tillsammans i ull. Stort grattis också till min fina vän Miriam Skeide (NOR) som kom tvåa i barnkategorin.

De blonda tvillingarna Märta och Saga sitter ihop med en fläta. Bilden vann barnkategorin i WPE Awards Children First Half 2021

Stort tack till mina modeller för att jag får leka loss och att ni ställer upp på mina idéer.

Stort grattis också till mina andra vänner som tog emot fina priser i WPE Awards: Therese Asplund (SWE), Antti Karppinen (FIN), André Boto (PRT) och Patrizia Burro (ITA).

Postpartum Depression – förlossningsdepression

En följare på Instagram undrade om det hänt att det gått dåligt för mig i någon tävling, eller om det händer att jag inte håller med domare i deras kommentarer och poängsättning. Jag höll en omröstning på stories på Instagram och 94% av mina följare ville höra om detta ämne, så nu har jag gjort en storytime på min Youtube-kanal där jag berättar om en bild som jag tävlade med i SM 2020.

Bilden tar upp ämnet Förlossningsdepression och var min absoluta favoritbild inför SM (säkert för att jag kämpat i flera år med att få fram en bra bild med detta ämne), men det var den bilden som fick lägst poäng av alla mina bilder som kom vidare till final. Jag ska tillägga att den fick ändå många fina ord och höga poäng, men jag höll inte med om allt som domarna påpekade. I videon pratar jag om saker som gick fel inför tävlingen, vad jag oroade mig för, vad domarna hade för synpunkter och hur jag reagerar på deras kommentarer. Vissa tar jag åt mig och försöker förändra inför nästa tävling jag skickar bilden till, andra saker håller jag inte med om och berättar vad jag kan förändra för att min tanke ska komma fram tydligare till nästa gång.

Hösttema på nyföddfotografering

Rofyllt porträtt av en sovande nyfödd pojke iklädd en stickad senapsgul mössa och invirad i en matchande filt.

I november var söta Viggo i studion för sin nyföddfotografering. Han fick äran att inviga mycket nytt som jag precis fått in i senapsgult – en färg som passar perfekt till en liten höstbebis.

Kolla in Viggos fantastiska hår. Tänk att födas med en helt perfekt frisyr. Och de där små ögonfransarna som kikar fram redan. Så fint.

Viggo halvsitter sovandes i den specialanpassade fåtöljen som används specifikt för nyföddfotograferingar. Fåtöljens klädsel är utbytbar och här matchar klädseln den fina bodyn i semapsgult perfekt.
Nyfödda fotas för det mesta när de sover, men ibland är de såpass vakna så att man kan fånga en vaken och nyfiken blick.

Babyns första år med Alice

Porträtt av liten flicka som håller upp en kloss i trä

Den här lilla söta tjejen heter Alice och hon har varit och fotat sig under sitt första år hos mig. Vid 5 månader, 8 månader och 12 måndader tog vi porträtt av henne för att föreviga de olika milstolparna vid de olika åldrarna. Storasyster Alva var med på samtliga fotograferingar. Det som är lite extra roligt är att jag fotade Alva under hennes första år också. Och helt plötsligt är hon en jättestor tjej med en liten lillasyster.

Ossian på nyföddfotografering

Nyfödd pojke i grått sitter på en måne och håller i månen med höger hand över huvudet

Ossian kom hela vägen från Stockholm för att göra sin nyföddfotografering. Temafärgen blev grått och det blir alltid så fint med det neutrala gråa till en liten nyfödd.

Ny rekvisita för 2020 är månar i olika färger och de kommer med all sannolikhet användas massor under 2021.

Nyföddfotograf i Linköping – Juni

Nyfödd tjej sover i cool pose på en brun kudde och vinröd filt

Under hösten har jag uppdaterat mitt förråd av nyföddrekvisita med superfina saker. Det är ett enormt arbete att hitta färger som matchar perfekt. Om jag fick drömma fritt så skulle jag ha filt, wrap, flera outfits av olika modeller, 2-3 hårband, 2-3 mössor, filtar i olika material, överdrag till min lilla fåtölj för nyfödda osv i samma färg och av varje färg. Det är så fint när hela sessionen går ton i ton.

Här har jag fotat Juni och hennes session gick i vinrött och med brunt som grundfärg.

Under hösten har jag gått all in på höstens färger. Vinrött, mörkgrönt, senapsgult…. Färger som jag älskar året runt, men lite extra kul att introducera dem ordentligt under hösten när samma färger finns utomhus.

Nyfödd flicka i vinrött sitter och sover i fåtölj under nyföddfotografering
Poserad nyfödd i en korg med hjärtform under en nyföddfotografering
Vaken nyfödd i vacker rekvisita i vinrött för nyföddfotografering
Bebis som gäspar stort när hon fotas av nyföddfotograf

Information ang anpassningar pga covid-19

Uppdatering 2021-01-09:

Med anledning av den nya pandemilagen som träder i kraft 2021-01-10 så vill jag göra en uppdatering här. För att varje person ska ha 10 kvadratmeter att tillgå så kan max 5 personer vistas i min studio samtidigt. Lagen säger att man inte kan splittra på sällskap som tillhör samma hushåll när de besöker en lokal. För mig som fotograf innebär detta inga förändringar i sättet jag jobbat under pandemin. Jag har endast en kund/familj i studion åt gången. För att skapa utrymme tillåter jag endast att det eller de barn som ska fotograferas vistas i studion. Naturligtvis är en förälder välkommen att stanna kvar i studion under fotograferingen. Ska hela familjen fotograferas så går det bra att alla närvarar förutsatt att samtliga bor varaktigt tillsammans.

Fotografering och bildvisning sker enligt tidsbokning och jag har inga drop-in-tider. Nu sker även upphämtning av bilder vid överenskommet klockslag, så att inga kunder ska behöva riskera att mötas i eller precis utanför lokalen.

Ta hand om er själva och om varandra! Snart, snart kommer allt bli bättre!

_______________________________________________________________________

2020 blev året då allt ställdes på ända. Det nya coronaviruset påverkar alla länder och alla verksamheter. Fotograf Laila Villebeck tar smittan på allra största allvar och följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer och anpassar efter dessa.

Som nyföddfotograf har jag under alla år haft rutiner för att förhindra olika typer av smittor, t ex RS-virus, och nu är dessa rutiner förstärkta och utökade till samtliga kundmöten.

Detta gör jag för att minimera smittrisken:

  • Möjlighet att tvätta händerna inne i studion.
  • Handsprit finns tillgänglig i studion
  • Endast tidsbokning och endast en kund i studion åt gången. Den närmsta familjen, dvs de som bor under samma tak, kan följa med på fotograferingen, men om endast ett barn ska fotograferas får syskon stanna hemma.
  • Jag tar max 3 fotograferingar per vecka och lämnar gott om tid mellan fotograferingarna.
  • Den enda person ni träffar under fotograferingen är mig.
  • Det som lånas under fotograferingen tvättas eller spritas av mellan varje kund.
  • Vi håller avstånd i studion! Undantag är nyföddfotograferingar där jag måste vara i närkontakt med bebisen för att kunna skapa bilderna. Jag undviker dock närkontakt med föräldrar i så stor utsträckning det går och fotar just nu inte familjebilder under en nyföddfotografering. Syskonbilder är ok och anpassas efter ålder på syskonet/syskonen.
  • FineArt-fotograferingar med äldre barn är på paus eftersom de innebär mycket närkontakt mellan mig och barnet pga styling av hår och kläder, samt hjälp med posering. Dock bokar jag fortfarande “vanliga” barnfotograferingar, sporträttfotograferingar och minifotograferingar av barn där närkontakt kan undvikas.

Stanna hemma om du är sjuk!

Om du har bokat en fotografering hos mig, men barnet eller någon i familjen visar symtom innan fotograferingen så bokar vi om! Detsamma gäller om jag som fotograf (eller någon i min familj) får sjukdomssymtom. Ombokningen kostar inget och det är jätteviktigt att vi följer denna enkla regel. Detta är en regel även utan pandemi, då jag träffar många nyfödda.

Elias på nyföddfotografering i Linköping

Fantastiskt söta Elias var tre veckor när han var på nyföddfotografering i min studio. Han var en vaken, pigg och nyfiken liten kille med stora, fina ögon. Jag passade på att ta några söta vakenbilder innan han somnade gott.

Elias fick äran att inviga min lilla mintgröna kaninoutfit som jag köpt in för att få lite variation i kläderna jag lånar ut under mina nyföddfotograferingar. Jag vill kunna erbjuda både mer neutrala kläder och de här gulliga med djuröron på mössorna. Jag själv tycker att båda stilarna är fina.

Jag passade på att filma lite under fotograferingen också. Här kommer en liten filmsnutt därifrån:

Vad ska jag köpa; digitalt eller produkt?

Så, du har bokat en professionell fotograf. Grattis! Du har startat en rolig och spännande resa mot att få skapa en riktig minnesinvestering i form av bilder. Något som du kommer att ha glädje av i resten av livet.

När du bokat en tid är det lätt att fastna i att bara fokusera på fotograferingen. Hur ska det gå, kommer barnen sköta sig, vad ska vi ta med oss, vilka kläder passar bäst, osv? Men jag skulle vilja uppmana dig att också tänka ytterligare ett steg framåt. Fundera på vad du vill göra med bilderna efter fotograferingen. Vad är det stora målet med fotograferingen? Drömmer du om en stor tavla ovanför soffan? Eller kanske en maffig grupp och tavlor som matchar snyggt? Kanske något fint på barnens rum? Ett album? När du ändå spenderar några tusenlappar på en fotografering så är det viktigt att du får hem precis det som passar hemma hos er.

Om du vet vad du vill göra med bilderna blir det så mycket lättare att under bildvisningen välja ut bilder som passar perfekt till just den typ av produkt som du är ute efter. Jag hjälper såklart till med tips om det behövs, helt utifrån dina önskemål.

Jag träffar många familjer som just håller på att flytta, bygger hus, har släktingar som bor utomlands osv och då kan det vara smidigt att köpa loss digitala högupplösta bilder. Därför har jag skapat helt magiska bildpaket där du kan köpa 5, 10, 15 eller 20 digitala filer. Eftersom fysiska produkter är viktiga för mig som professionell fotograf, så bjuder jag på mindre förstoringar av de digitala filer du väljer. Allt samlat i en supersnygg Folio Box.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED FYSISKA PRODUKTER

+ Du får den absolut högsta professionella kvaliteten på papper, laminat, ram osv

+ Färger, kontrast och ljus blir helt perfekt (ett resultat du aldrig får hos ett billigt fotolab om du köper digitala filer och printar själv)

+ Monteringen blir top notch och du slipper billiga fotopapper som buktar sig under glaset på ramen

+ Du får hem produkter som är färdiga att hänga på väggen – otrolig lyx som varje småbarnsförälder uppskattar

+ Ni kan njuta av bilderna varje dag direkt när fotografen levererar era bilder

– Kvalitet kostar

– Du kan inte göra egna kopior av bilden, utan det blir one of a kind (vilket kanske inte är helt fel heller)

FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED DIGITALA FILER

+ Du får möjlighet att själv arkivera bilderna och ta eget ansvar för att de inte försvinner om fotografens hårddiskar kraschar, eller om fotografen av någon anledning försvinner från marknaden

+ Du kan skicka bilder till släktingar utomlands så att de kan printa förstoringar själva

+ Du kan göra egna tack- eller julkort, egna förstoringar att ge bort osv

+ Om du är mittemellan boenden så behöver du inte bestämma dig för exakt vad du ska ha för produkter vid bildvisningen, utan du kan återkomma med beställning av produkter när hemmet börjar ta form

– Det är en stor risk att ett usb med digitala filer hamnar i en låda – och blir liggandes där

– Du kan aldrig få den kvalitet du får på printar hos en professionell fotograf om du printar själv eller på ett billigt fotolab

– Du lägger pengar på en icke-färdig produkt – och en digital bild är inte mindre värd än en printad produkt. Särskilt inte för fotografen som lägger lika mycket jobb på fotografering, allt kringarbete och redigering och dessutom blir av med den ensamma rätten att printa bilden.

– När du printar bilden själv kan färger och kontraster bli helt skeva och du går miste om att få uppleva bilden på det alldeles bästa sättet

– Att montera en print är ett hantverk och att göra det själv kanske inte ger det bästa resultatet

Hur väljer jag rätt fotograf?

Att gå till fotografen är något man inte gör varje dag och resultatet av fotograferingen är förhoppningsvis bilder som ni kommer att ha kvar i familjen i lång, lång tid framöver. Därför är det viktigt att tänka efter lite extra innan du väljer fotograf. Här kommer lite tips på punkter du bör fundera igenom vid ditt val.

KVALITET ELLER KVANTITET? VAD ÄR SYFTET MED DEN FOTOGRAFERINGEN DU PLANERAR?

Vad förväntar du dig som slutresultat efter fotograferingen? Är du ute efter att få hem många digitala filer till lågt pris mest för att dela på sociala medier? Eller är syftet mer långsiktigt – att bevara minnen från en av de viktigaste stunderna i livet och spara dessa i form av kvalitetsprodukter av högsta professionella kvalitet? Tänk på att digitala filer ofta blir bortglömda i en låda, medan tavlor och album kan vara på display i hemmet och glädja er varje dag i livet.

När du vet vad du är ute efter, kolla upp vad det är dina favoritfotografer erbjuder som slutprodukt.

ÄR FOTOGRAFEN EXPERT PÅ SITT OMRÅDE?

När du ändå investerar flera tusen på att gå till fotografen, så är det klart att du ska välja den fotografen som är bäst lämpad för jobbet. Kolla upp om fotografen har specialiserat sig på det område som du eftersöker. Om det är en nyföddfotograf du är ute efter är det inte så troligt att modefotografen tar de bilder du är ute efter. En nyföddfotograf med lång erfarenhet och som specialiserat sig är expert på just nyföddfotografering och kan förmodligen hantera de flesta situationer som kan uppstå med en alldeles ny liten människa.

TYCKER DU OM FOTOGRAFENS STIL?

Om du inte är en erfaren fotograf själv kan det vara svårt att sätta fingret på vad olika fotografer har för stil. Men om du har hittat ett par olika fotografer som levererar den slutprodukt som du är ute efter och som är experter på sitt område, kan det vara värt att sätta sig ner och jämföra bilderna från de olika fotograferna. Ger fotografens bilder dig en bra känsla i magen? Då är sannolikheten stor att du blir nöjd med bilderna från din egen fotografering också. Kom ihåg också att varje fotograf jobbar fram sin egen stil och att en fotograf kanske varken kan eller vill kopiera en annan fotografs arbete.

HÅLLER FOTOGRAFEN EN HÖG OCH JÄMN KVALITET?

“En fotograf är aldrig bättre än sin senaste bild.” Alla fotografer med en grundläggande kunskap i sin kamera och ljussättning kan få till en riktig höjdarbild då och då. Men hur jämn är kvaliteten över tid? Och hur ser man det? Ett tips är att kika på fotografens blogg och se om hen har publicerat inlägg med flera bilder från samma fotografering. Är kvaliteten på dessa bilder tillräckligt hög och håller de en jämn kvalitetsnivå?

VAD KOSTAR DET?

Kvalitet kostar. Det har man ju hört förut. Och så är det givetvis även inom fotografins värld. En erfaren fotograf med bra utrustning, anpassad lokal och kvalitetsprodukter kostar såklart mer än en ny fotograf som enbart säljer oredigerade digitala filer. Så vad är du beredd att betala? Och då kommer vi tillbaka till den första frågan i det här inlägget – vad är syftet med fotograferingen? Är det bilder som du vill ska leva vidare i familjen och bevaras så att barn, barnbarn och barnbarnsbarn kan få se och njuta av bilderna? Då är det värt att lägga en extra slant på kvalitet. Kom också ihåg att printade bilder (om de printas professionellt) garanterat har längre livslängd än digitala filer. Samtidigt kan digitala filer som tillval vara en bra säkerhet att ha för att printa fler bilder i framtiden.

ANNAT SOM KAN VARA VÄRT ATT KOLLA UPP

Hur länge sparar fotografen bilderna efter fotograferingen?

När och hur får ni se bilderna från fotograferingen?

Hjälper fotografen er med val av bilder och produkter som en extra tjänst?

Hur många bilder får ni se från fotograferingen – hjälper fotografen er med det första urvalet så att det blir ett rimligt antal bilder att välja bland, eller lämnar fotografen er med 100 bilder som blir omöjligt att välja bland?

Hur lång är leveranstiden? Tänk på att kvalitet tar längre tid. Känns det ok att vänta 10 veckor på bilder av hög kvalitet när ni vet att ni har glädje av dem resten av livet? I det perspektivet är 10 veckor inte så lång tid.

Går det att göra efterbeställningar?

Kan man dela upp betalningen av bildbeställningen?

Ingår syskon- och familjebilder i fotograferingen eller kostar det extra?

Nyföddfotografering med Antonia

Nyfödd flicka i hink med kaninmössa

Sockersöta lilla Antonia kom till min studio för en nyföddfotografering och hon rockade verkligen sin session. Jag fick chansen att prova ut mina nyinköpta växter ihop med fjärilar och min kaninmössa i rekvisitaförrådet.

Jag har kommit in i en period då det är dags att förnya mitt arbetssätt för att hålla mitt jobb levande och roligt. Det blir nog så i alla konstnärliga arbeten. Man jobbar fram ett sätt som man gillar att arbeta på, sedan kör man på rutin under en period tills man tröttnar och då testar man lite nytt för att se om man kan plocka in det i skapandet.

För mig är det just nu så att jag faktiskt har köpt in en massa rekvisita som jag inte riktigt visste hur jag skulle få in i mina fotograferingar, så jag har fått tänka lite utanför min egen box och matcha ihop lite gammalt och nytt på ett inspirerande sätt. Det har verkligen blivit en boost i mitt jobb med nyfödda.

Saga – nyföddfotografering vid 30 dagar

A baby on a blanket. As simple as that.

Söta lilla Saga fick boka om sin fotografering och hann bli 30 dagar innan jag var redo att ta emot henne. Jag hade nämligen en lätt sommarförkylning med hosta och självklart vill jag vara kärnfrisk när jag träffar nyfödda. Lika viktigt för mig innan, som under och efter pandemin.


Normalt fotar jag nyfödda när de är ca en vecka gamla, men Saga bevisade att det är fullt möjligt att ta nyföddbilder även när man är en månad.

De risker som finns med att vänta med sin nyföddfotografering är att man inte får lika många sovbilder, utan att bebisen är vaken under en längre period av fotograferingen. Om bebisen är vaken och/eller mer orolig som de kan vara när de är lite äldre, så blir det fler bilder där bebisen är inlindad. Bebisen kan också hunnit få babyacne eller kolik. Så jag föredrar fortfarande att fota nyfödda när de är runt en vecka, men är bebisen lugn och trygg och mår bra, så bokar jag självklart gärna in bebisar som är 3-4 veckor och fotar dem precis likadant som enveckors. Eventuellt med fler vakenbilder som slutresultat. Men det är också jättegulligt.

Nyföddfotografering i studion

Hela vägen från Örebro kom dessa två grabbar för att ta lillebrors nyföddbilder. Storebror var också på nyföddfotografering när han var alldeles ny i världen och det är alltid lite extra spännande för mig som fotograf att dels träffa barnen när de blivit större, men också att träffa nya familjemedlemmar.

Ettårsfotografering i studion

Jag känner mig så otroligt hedrad när jag får följa en familj ända från början. Den här lille killens föräldrar fotade jag för ett par år sedan när de gifte sig. Sedan fick jag glädjande nog äran att träffa dem igen när det var dags för nyföddfotografering och nu igen för ettårsfotografering. Så fint att se att två har blivit tre.

Vi avslutade sessionen med lite plask och bus i badkaret.

Master of WPPI

Titeln “Master of WPPI” visar att man hållit en hög kvalitet som fotograf över en lång tid. Systemet bygger på att man samlar poäng på enskilda bilder under de tävlingar som den amerikanska organisationen Wedding And Portrait Photographers International (WPPI) anordnar varje år. Det är 2 st stora internationalle online-tävlingar och en internationell printtävling. Printtävlingen hålls varje år i Las Vegas, under WPPI’s årliga megastora konferens med deltagare från hela världen.

Man samlar alltså poäng mot sina titlar i ett program som de kallar Honors of Excellence och de beskriver det själva så här:

“WPPI—HONORS OF EXCELLENCE – The program’s main goal is to encourage excellence, educate photographers and motivate them to be constantly committed to their craft by entering the competition and to be recognized by their peers for their achievements.”

Poängsystemet i HONORS OF EXCELLENCE

Varje år så räknas de 4 tävlingsbilder med högst poängresultat in till fotografens accumulerande Honors of Excellence-poäng. Har man 5 poäng erhåller man “Associate of WPPI”, 20 poäng “Master of WPPI”, 35 poäng “Double Master of WPPI” osv. Det tar med andra ord några år att klättra på stegen och titeln betyder därmed att man visat att man håller en hög kvalitet över en lång tid.

För att få ett poäng i Honors of Excellence måste man fått en domarbedömning av en bild på 80-84 poäng, vilket också innebär en Silver Award. Ju högre poäng på tävlingsbilden, desto fler poäng i Honors of Excellence.

79 p eller lägreInga poäng.
80-84 pFotografen får 1 poäng i programmet Honors of Excellence.
85-89 pFotografen får 1.5 poäng i programmet Honors of Excellence.
90-94 pFotografen får 2 poäng i programmet Honors of Excellence.
95-99 pFotografen får 2.5 poäng i programmet Honors of Excellence.
100 pFotografen får 3 poäng i programmet Honors of Excellence.

2018 fick jag som första svensk titeln “Master of WPPI”.

Mästarbrev i fotografyrket

Våren 2020 avslutade jag utbildningen för att få mitt Mästarbrev i fotografyrket. Utbildningen innefattade distansföreläsningar och uppgifter i ämnena företagsekonomi, marknadsföring och varumärke. Men vad är egentligen Mästarbrevet?

“Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).” Sveriges Hantverksråd

Innan man kan påbörja utbildningen för Mästarbrevet måste man inneha ett Gesällbrev. Gesällbrevet är en kvalitetsgaranti för hantverkare- Gesällprovetet i fotografyrket består både i ett teoretiskt prov och praktiska inlämningsuppgifter där du visar att du har de kunskaper som krävs för att utföra yrket. En trygghet för den privatperson eller det företag som anställer dig för ett uppdrag.

Kort Historik Gesäll- & Mästarbrev

Så här skriver Sveriges Hantverksråd om historiken kring Gesäll- och Mästarbrevet:

“Vi börjar vår resa 1356. Skräddarna som bodde i Stockholm fick detta år ensamrätt på att tillverka kläder. För att kunna bli skräddare i huvudstaden behövde man tillhöra ett så kallat skrå. Det här var innan fackföreningar och arbetsgivarorganisationer som LO och Svenskt Näringsliv fanns, men man kan beskriva skråämbetena som en slags föreningar för hantverkare inom ett visst yrke. Med tiden kom detta system, med skråväsenden som dikterar ordningen för vilka som får arbeta som hantverkare och inte, att gälla för fler än skräddare i Stockholm. Andra hantverksyrken fick egna skråämbeten, och 1621 förbjöds all handel utanför skråsystemet

Kring år 1700 var modellen med skråämbeten utbredd i nästan alla svenska städer, och det gav staten möjlighet att kontrollera hantverksmarknaden. Bara de hantverkare som fått titeln Mästare hade rätt att bestämma själva och vara sina egna chefer. Allting har sin början, så även att bli Mästare i sitt yrke. Det första steget på denna karriärstege var att bli lärling hos någon som redan var Mästare. Lärotiden brukade vara tre till fem år. När lärotiden var över blev lärlingarna Gesäller. Gesäll kan beskrivas som en slags yrkesexamen, och mot slutet av tidsperioden med skråordningen som system behövde lärlingarna bli godkända i ett Gesällprov. Ett så kallat Gesällbrev blev beviset för denna uppgradering och drömmen om den egna Mästartiteln kom närmare.

Den sista prövningen för Gesällerna innan de fick ett Mästarbrev och slutligen kunde kalla sig Mästare, var ett Mästarprov. Detta krävde stor hantverksskicklighet, och många Gesäller gjorde så kallade Gesällvandringar mellan olika Mästares gårdar för att förfina sina kunskaper. Som Mästare kunde man ta egna lärlingar och Gesäller, och genom att sätta en Mästarstämpel på sina varor garanterades god kvalitet.

Idag lever vi i ett helt annat samhälle, men behovet av skickliga hantverkare kvarstår. Alltfler efterfrågar kvalitet och expertis. Sveriges Hantverksråd vill ta det bästa ur hantverksyrkets historia och förankra det i samtiden. Genom våra Gesäll- och mästarutbildningar får du ett djupt yrkeskunnande, och för vidare en stolt tradition som skapat kompetenta hantverkare i århundraden.”

MQEP – Master Qualified European Photographer

Våren 2016 fick jag titeln “Master Qualified European Photographer” – den högsta titeln man kan få inom organisationen FEP (Federation of European Photographers). Vilken ära! Men vad innebär detta och hur får man titeln?

FEP beskriver MQEP på hemsidan: “The Master Qualified European Photographer (MQEP) Certificate is reserved for the more accomplished QEP holders and is awarded to photographers who have demonstrated an outstanding command of their craft. To reach MQEP level the photograper must demonstrate flawless technical skills as well as strong vision.”

7 domare sitter framför min MQEP-panel, redo att bedöma bilderna. Polen.
Foto: Tiina Haring

Hur visar man då att man besitter dessa egenskaper som fotograf? Först måste man få en godkänd QEP-panel. Att bli QEP (Qualified European Photographer) går till på ungefär samma sätt, fast med lägre krav, men jag börjar direkt att beskriva en MQEP-panel.

Som sökande fotograf skickar man in en panel med 20 bilder för att få dem granskade av en jury bestående av 7 st erfarna domare från olika delar av Europa. Bilderna ska hålla hög kvalitet och visa höga tekniska kunskaper. Dessutom ska bilderna i panelen på något sätt ha en röd tråd.

Jag skickade in en panel med 10 nyfödda bebisar fotade på olika sätt och 10 bilder på samma bebisar ca 7 månader senare. Jag såg till att bilderna på varje bebis hörde ihop. Att de var fotade t ex med samma bakgrund, med samma rekvisita, samma färgtoner osv. För mig var det också viktigt att varitationen mellan de olika barnen var stor.

De 7 domarna börjar med att gå in i rummet där hela panelen är uppställd så att de får en överblick. De sätter sig i tysthet och tittar på helheten i panelen. Passar bilderna ihop? Har de en wow-faktor när man ser alla bilder tillsammans? Sedan går de, fortfarande utan att prata med varandra, fram för att granska varje bild i detalj. De kontrollerar skärpa, teknik osv i varje bild. Var och en av domarna röstar ja eller nej utan att ha pratat med någon av de andra domarna.

Om minst 5 av de 7 domarna röstar ja är panelen automatiskt godkänd och fotografen får nu mottaga sitt MQEP-diplom. Och tvärtom, om 5 eller fler röstar nej är man automatiskt icke-godkänd. Är det 3 mot 4 håller domarna en diskussion för att lyfta vad som är bra och vad som är mindre bra. Sedan röstar alla anonymt en gång till. Vid andra omröstningen måste minst 5 domare röstat ja, annars godkänns panelen ej.

Lyckligtvis var domarna på min sida och röstade ja. Jag fick min titel MQEP.

Tack till Tiina Haring för bilderna från jureringen i Polen!

Det här var min MQEP-panel:

Ultimata tipsen på presenter till Baby shower

Är din väninna gravid och det är en Baby shower på gång? Det finns en uppsjö av bra presenter att ge bort vid ett sådant tillfälle. Här kommer några riktigt bra tips på uppskattade gåvor.

1. BLÖJTÅRTA

Ett måste på varje Babyshower! En nyfödd liten bebis förbrukar fler blöjor än man ens kan föreställa sig. Så att få en hel uppsättning med blöjor på ett så vackert sätt som i en blöjtårta är uppskattat av alla mammaplånböcker.

2. ROLIGA NAPPAR

Det finns en uppsjö av roliga nappar. Allt från nappar med roliga figurer eller text, till nappar med mustasch eller tänder.

3. BARNETS FÖRSTA-ÅR-BOK

Ett fantastiskt sätt att kunna anteckna allt som händer under bebisens första tid i livet. Helt underbart att plocka fram när barnet blir äldre och på så sätt kunna prata om när alla milstolpar som att sitta, krypa, stå, första tanden osv uppnåddes.

4. FIGURER AV TVÄTTLAPPAR

Tvättlappar kan man inte få för många av under bebistiden. Och att ge bort dem som färdiga, söta figurer känns ju lite roligare.

5. AMNINGSKUDDE

Tänk så många timmar man sitter och ammar, eller bara sitter och myser med en sovande bebis i famnen. En amningskudde underlättar och sparar på nacke och rygg hos mamman.

6. DREGLISAR/HAKLAPPAR

Hjälper till att hålla bebisens kläder torra om det kommer mycket kräks de första veckorna. Är också guld värda när tänderna är på väg och dregglet fullkomligt rinner non-stop.

7. BABYSITTER ELLER BABYGYM

Ovärderlig avlastning där bebisen kan underhålla sig själv för en stund.

8. TAKTIL MASSAGE

Bjud din gravida kompis på en massage anpassat för just gravida. Kolla upp att massören har kunskap om massage för gravida och har en massagebänk med hål för bebismagen så att det blir en bekväm upplevelse.

9. HAND- OCH FOTAVTRYCKSPAKET

Det är inte klokt så små fingrar och tår de nyfödda har när de föds. Som förälder vill man såklart minnas det för alltid och ett hand- och fotavtryck är ett perfekt sätt föreviga detta. Det finns olika typer av avtryck. Vanliga avtryck med stämpeldyna, gipsavtryck, eller 3D-gipsavgjutningar.

10. PRESENTKORT PÅ NYFÖDDFOTOGRAFERING

Som förälder fotar man sin bebis non-stop med mobilen. Man får inte nog och kärleken svämmar över till den nya lilla livet som kommit till familjen. Mobilbilder i all ära, men professionella bilder av högsta kvalitet tagna av en erfaren nyföddfotograf är helt ovärderliga och kommer att vara det finaste minnet för familjen resten av livet.

Som nyföddfotograf säljer jag presentkort just för Babyshowers. Kontakta mig på info@lailavillebeck.com eller fyll i det här KONTAKTFORMULÄRET

Stort lycka till med er Babyshower!

10 viktigaste sakerna att packa i BB-väskan

Den ultimata packlistan för bb-väskan

1. SKÖNA KLÄDER TILL DIG

En morgonrock kan vara praktisk att ha med sig för att kunna ligga mycket hud mot hud med bebis, men snabbt kunna vara “klädd” vid toalettbesök mm.

Sköna och mjuka kläder till dig själv. Mjukisbyxor eller leggings, gärna av gravidmodell då det dröjer ett tag innan magen försvinner efter en förlossning. Ett amningslinne och en mjuk, skön kofta. Amnings-bh. Mjuka trosor.

2. TOFFLOR

3. VATTENFLASKA

Det är viktigt att dricka ordentligt under förlossningsarbetet. Och om du ligger ner kan det vara svårt att dricka ur ett glas.

4. SNACKS

En del kan känna att de vill äta hela tiden under förlossningen, medan andra inte äter allt. Men se till att packa med ditt favoritsnacks. Om inte annat så kan det vara gott att ha efteråt, på BB. Se till att partnern har något att äta för att hålla energinivån uppe också.

5. MJUKA KLÄDER TILL BEBIS

Packa inte med för mycket kläder. Troligen kommer ni mest att ligga hud mot hud under tiden på BB. Men för hemfärden behöver bebis kläder och kanske ett extra ombyte, ifall blöjan skulle läcka innan ni hinner hem. 2 st bodies (jag rekommenderar varmt omlottbodies för smidiga klädbyten utan att behöva dra kläder över huvudet på bebis) och 2 st tunna byxor, alternativs 2 st pyjamasar, en tunn mössa, ev vantar, ett par strumpor (tips är långa strumpor som sitter kvar längre på foten), ev en overall eller åkpåse om det är kallt ute.

Se till att alla bebiskläder är tvättade med ett milt och parfymfritt tvättmedel innan de packas.

Ett babyskydd kan ni ha installerat i bilen när ni åker in till förlossningen, men lämna den i bilen och så kan partnern hämta det när det är dags för hemfärd.

6. FILT TILL BEBIS

En tunn och mjuk filt till bebis är guld att ha med sig. Ha den gärna i sängen några dagar innan den packas i BB-väskan så att den luktar “hemma”.

7. NECESSÄR

Bröstvårtskräm, tandkräm, tandborste, deo, duschtvål, schampoo och ev balsam, hårsnoddar, amningsinlägg, läppcerat (toppen om man använder lustgas under värkarbetet), borste, intimtvätt, bindor av största storlek, öronproppar ev torrschampo och en mild ansiktskräm.

8. KLÄDER TILL PARTNER

9. MOBIL OCH LADDARE

10. KAMERA

Glöm inte laddat batteri och ett tomt minneskort!

BONUSTIPS!

(Men ta inte med allt, utan välj det som du tycker verkligen passar just dig och din partner.) TENS-apparat, mjukt toapapper (BB’s papper kan kännas lite som sandpapper och det är extra oskönt efter att man fött barn), blöjor till hemfärden, ID-kort, förlossningsbrev, betalkort, ev mynt till parkering och/eller kaffeautomat, present till syskon som kommer och hälsar på, bok/tidning/surfplatta, värktablett till partner, vetekudde, musik, hörlurar, ev napp.

HAR DU BOKAT DIN NYFÖDDFOTOGRAFERING?

Kom ihåg att den där allra första dagarna och veckorna med bebisen går otoligt fort. Du kommer att vilja ha bilder att se tillbaka på och är det viktigt för dig med riktigt fina och professionella bilder, så glöm inte att boka din nyföddfotograf. Har du inte gjort det än, så kan det vara hög tid att kontakta en specialiserad nyföddfotograf nu, för att ni ska fått den där första kontakten och ni ska vara väl förtrogna med hur allt går till. Nyfödda fotas redan när de är ca 4-10 dagar, så planera och dröm om din nyföddfotografering redan under graviditeten. Du kan läsa mer om du klicka HÄR

saxat från rullavagn.nu, mamma.nu, viforaldrar.se, barnnet.se, libero.se

Grönt är skönt – Gunnar på nyföddfotografering

HUR mysigt ser inte det här ut då!?!? Jag älskar verkligen bilder med färger ton i ton. Det blir något slags lugn över det och bebisen för liksom “poppa” i bilden. Ni vet, man får det här klassiska svartvita känslan, men det är färg.

Jag är ständigt på jakt efter rekvisita som passar ihop och som matchar i ton. Ofta bestämmer jag mig för en färg och så letar jag i ett par månader efter saker i just den färgen. Ibland tröttnar jag på färgen ett tag och matchar ihop någon annan färg, för att sedan hitta tillbaka till det som jag gillade innan. Det är väl så det är när man har lite av en konstnärssjäl?

Inför hösten är mina funderingar kring om jag ska gå all in på att hitta rekvisita i mörkt trä och i creme. Jag får klura vidare på det.

Liam rockade sin nyföddfotografering

Den här lilla fåtöljen jag har för nyföddfotograferingar är just nu en absolut favorit att använda för mig! Jag kan variera den med olika färger på överdragen (alla är tvättbara såklart), den går att variera med och utan tyger, man kan lägga till blommor, en kudde eller bara hålla det enkelt och rent. Man kan också variera bebisens pose. Nästan alla bebisar gillar att liggsitta i den.

Här har jag kombinerat härligt, murrig skogsgrönt med grått. En helt fantastisk kombination om du frågar mig. Samma gröna färg har jag på en filt till min beanbag, så bilderna komplementerar varandra hur bra som helst.

Första versionen av maskoten Vilja

Vilja är Fotograf Laila Villebecks maskot. Hon har många arbetsuppgifter i företaget. Bland annat är hon en del av företagets logotyp.

Vilja kom till av en slump och har inte alltid sett ut som hon gör nu. Jag kontaktade nämligen en illustratör för att få hjälp med en ny logga sommaren 2020. Jag ville testa om jag äntligen kunde få fram en logga med en nyfödd – en dröm jag haft sedan företaget startades 2011.

Den här första illustratörens förslag till logo var inte alls i min smak, men illustrationen av den nyfödda föll jag pladask för! Jag förkastade loggan men accepterade Vilja. Så himla söt var hon! Jag var inne på att ge upp min önskan om nyfödd i min logo igen, för hundrafemtielfte gången. Men så gjorde jag ett sista försök med en annan illustratör och hon gjorde ett toppenjobb. Hon ritade den nya Vilja som fick ingå i min logga. Men det här innebar också att den första versionen av maskoten Vilja fick gå i graven eftersom stilarna krockade ganska rejält.

Jag är mycket nöjd med nya Vilja, men kommer såklart inte glömma den första versionen.

Sporträtt – ett unikt sätt att porträttera barn

2020 – året då ett helt nytt virus slog ner som en bomb i vår värld. Sjukvården blev hårt belastad, många företag gick under, jobbkontoren flyttades hem, fika och middagar avnjöts med vänner via facetime, möten anordnades via zoom, semesterplanerna fick ändras, flyg ställdes in, idrottsevenemang och konserter ställdes in, barnens idrottstävlingar likaså.

I början av allt detta, när allt var ovisst och jag inte alls vågade träffa och fota nyfödda, eftersom en nyföddfotografering innebär närkontakt och vi inte visste om nyfödda var en riskgrupp – då tog jag tag i en gammal idé att fota de lite äldre barnen med deras favoritsport som tema.

Jag ville uppmuntra barnen att hålla fast vid sitt intresse och att ge dem en extra motivation när tävlingar, uppvisningar, läger och kanske till och med träningar ställdes in.

Jag presenterade mitt koncept SPORTRÄTT där jag fotar två separata porträtt på barnen i sina sport-, tävlings- eller träningskläder och sätter samman dessa bilder till ett collage med ett bakgrundstema som tillhör sporten och med färger som matchar antingen klubbfärgerna eller kläderna som barnet har på sig.

Det blev genast en populär idé och några av de som kom för sporträttfotografering var systrarna Boquist. De kunde inte välja favoritsport, så de valde två sporter var och så här fina blev deras bilder:

Det här konceptet kommer snart att plockas in i mitt ordinarie utbud, men det går självklart bra att boka innan all information hinner komma upp på hemsidan.

Varmt välkomna!

Boka via mail till info@lailavillebeck.com

13 fantastiska fakta om nyfödda

1. Nyfödda föds med dykreflex

Dykreflexen gör att barnet automatiskt håller andan om det hamnar under vatten. Dykreflexen innebär också att bebisens hjärta slår långsammare och blodet omfördelas i kroppen för att spara på energi och syre.

2. Nyfödda har 300 ben i kroppen

Vid födseln har den nyfödda 300 ben i kroppen. I vuxen ålder har man 206 ben. Allteftersom barnet växer så fogas vissa ben ihop genom att brosk ersätts av skelett.

3. Nyfödda har inga knäskålar

Istället bestär bebisens knän av brosk och knäskålarna är inte utveckalde förrän vid ett halvårsålder, men det dröjer ändå tills barnet är 3-5 år innan knäskålarna utvecklats fullt ut till hårt ben.

4. En genomsnittsbebis gör av med ca 3000 blöjor under sitt första år

Japp. Förbered er på att halva kundvagnen kommer att fyllas med blöjor och våtservetter när ni åker och storhandlar. Och packningen inför semesterresan kommer att få lite större volym. Tur att kläderna inte tar så stor plats i alla fall de första månaderna.

5. Bebisar växer otroligt fort

Under de första 5 månaderna i livet fördubblar barnet sin vikt och vid ett års ålder är vikten ungefär 3 gånger så stor som vid födseln. Varje månad växer barnet ca 1-1,5 cm per månad. Om de skulle fortsätta växa i denna takt skulle de i vuxen ålder vara över 8 m långa.

6. Nyfödda gråter utan tårar

Vi vet ju alla att nyfödda kommunicerar sina behov genom att gråta/skrika. Men tårarna börjar inte produceras förrän efter ca 3 veckor, ibland kan det dröja tills de är 4-5 månader. Tårar innehåller stresshormoner och att gråta är ett sätt att hantera stress på. Människan är det enda djuret som gör detta. Som nyförlöst mamma med hormoner i omlopp så vägs väl bebisens brist på tårar upp ändå – haha!

7. Deras magsäck är ungefär lika stor som en valnöt

Inte konstigt att de vill äta hela tiden.

8. Bebisar håller sina föräldrar vakna

Under första året sover bebisen ungefär 5400 timmar. Detta varierar såklart oerhört mycket mellan olika individer. En del sover mer, en del sover mycket mindre. Men det kluriga i det hela är att samtidigt gör bebisen att dess föräldrar sover 44 dagar mindre under det första året jämfört med innan graviditet och barn.

9. Oproportionerliga kroppar

Huvudet på ett nyfött barn utgör ungefär 1/4 av kroppslängden, medan hos en vuxen är proportionen 1:7.

Ögonen på en nyfödd är redan ca 75% av storleken hos en vuxen.

10. En nyfödd bebis är närsynt

Under de första tre månaderna kan bebisen inte fokusera på föremål som är längre bort än 20-30 centimeter. Det här är det perfekta avståndet för att kunna få och hålla ögonkontakt med mamma under amningen och är säkert något som vuxit fram genom evolutionen för att det totalberoende människobarnet ska knyta an till sin mamma. Om man matar med flaska så faller det sig nog naturligt att man håller barnets ansikte på just detta avstånd och likaså när man bara myser och pratar med barnet. Avståndet är också lagom för bebisen att utforska sin egen kropp och sina händer.

12. Bebisens hjärna växer snabbt

Under första levnadsåret fördubblas storleken på hjärnan. Under resten av tillväxtåren kommer den sedan bara fördubblas i storlek innan den är färdigväxt vilket ju dröjer många år.

13. Det föds flest bebisar på onsdagar

På söndagar föds minst antal bebisar.

Vlogg – Följ med på en av mina babyfotograferingar

För ett par veckor sedan spelade jag in en vlogg när jag hade babyfotografering i studion. Kika gärna på videon om du är intresserad av hur det kan gå till före, under och efter en babyfotografering.

Mästarbrevet Fotografyrket

Under våren 2020 har jag gått en distansutbildning som nu lett till att jag har blivit tilldelad Mästarbrevet i Fotografyrket. Utbildningen påbörjades i Leksand tidigt i år och sedan har vi haft kurslitteratur att läsa och uppgifter att lämna in och nu är jag alltså godkänd på denna kurs.

Utdelningen av Mästarbrevet kommer att ske i Blå Hallen i Stockholms stadshus i november. Om nu inte pandemin sätter stopp för dessa festligheter.

Så här skriver Sveriges Hantverksråd om Mästarbrevet:

“Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).”

Jag har alltid varit noga med att se till att jag håller mig uppdaterad och utvecklar mig inom mina fotograferingskunskaper. I o m Mästarbrevet visar jag nu också att jag har höga kunskaper i att driva företag. Jag är stolt över mitt Mästarbrev och längtar tills jag får mitt diplom i handen under ceremonin i höst.

Nyföddfotografering Linköping, Astrid

Astrid chillar i en fåtölj med vitt hjärta i handen

Ojojojoj, vad många bra bilder vi fick på lilla Astrid under hennes nyföddfotografering. Vi valde neutrala färger genom hela fotograferingen, vitt och grått, och det blev sååå fint.

Astrid var precis en vecka när vi tog dessa bilder och det är verkligen den perfekta åldern för att fånga de allra bästa nyföddbilderna. Bebisarna sover så gott och störs inte av att man flyttar på armar och ben.

Här kan ni njuta av Astrids nyföddporträtt:

Sovande bebis

Nyföddfotograf i Linköping – Leia

Baby angel with pink wings

För ett par år sedan träffade jag en nyfödd liten kille som heter Liam. Jag fotade hans nyföddporträtt. Nu har han blivit storebror och det var lillasyster Leias tur att få sina nyföddbilder tagna. Ett önskemål från föräldrarna var att jag skulle använda rosa som temafärg genom fotograferingen. Sagt och gjort. Och visst blev det fint?

Sedan fick Liam ligga med lillasyster på armen – en bild som uppskattas av alla föräldrar. Den här typen av bild brukar fungera med barn som är ca 3 år och uppåt och det beror såklart på storasyskonets personlighet. Om barnet absolut inte kan tänka sig att ligga med ett syskon i famnen, eller om åldern gör att det är osäkert att låta syskonet hålla i bebisen, så gör jag en annan variant på syskonbild där syskonet inte behöver hålla i bebis, men de ändå kommer med i samma bild. Allt för säkerheten för den nyfödda och för att det äldre barnen ska känna sig komfortabel, trygg och glad.

Nyföddfotografering – Smilla, 8 dagar

Nyfödd i den klassiska Froggy Pose

Det är februari och lite lugnare på fotograferingsfronten. Däremot är det fullt ös i redigeringsverkstaden och det är många, många bilder som ska färdigställas och beställas från Lundeby som är min leverantör av kvalitetsprintar och ramar. Jag blev precis klar med beställningen av Smillas nyföddbilder och jag ser så mycket fram emot att själv få se de färdiga tavlorna och albumet! Det är en helt annan känsla att se bilderna i print. Även för mig efter många år i branschen.

Vabruari. Mina barn har hållt sig väldigt friska de senaste åren. Det där med vabruari har vi sluppit länge länge, men nu ligger min äldste son hemma med 40-graders feber. Och det är sportlov…. Stackarn. Nu håller vi tummarna för att han blir frisk snabbt och att vi andra slipper bli sjuka så att vi hinner ha ett par dagars lov ihop i alla fall.

Så länge passar jag på att redigera vidare och njuter av att beta av på att-göra-listan.

En leende nyfödd flicka med ett filtat hjärta i vitt
En sovande bebis på vinröd ull i vackert motljus
Vilsam bild på sovande nyfödd på grå filt och kudde

VLOGG SM i fotografi 2019

Äntligen har jag lagt upp min VLOGG från SM i fotografi 2019. Det var så mycket att göra innan jul så jag glömde helt bort att jag hade en halvfärdig video. Men, bättre sent än aldrig. Här kommer den:

Nyföddfotografering Iza, 6 dagar

“Den enda fotograferingen du kommer ångra, är den som aldrig blev av.”

Nu har jag varit nyföddfotograf i över 8 år. Jag var en av de allra första i Sverige som inriktade mig mot nyföddfotografering och då var det många som inte ens visste att man kunde fota sina nyfödda barn på det här sättet. Under en nyföddfotografering fokuserar jag på att skapa rofyllda bilder och fånga det där nya livet, som precis har börjat. Den där lilla, sköra kroppen som snabbt växer sig större och starkare.

Jag har bildvisning för mina kunder ca 2 veckor efter en fotografering och på bara de här två veckorna ser jag stor skillnad på den nyfödda. De växer så det knakar och lägger på sig sitt härliga och välbehövliga hull. Det här gör mig ännu mer överbevisad att dessa nyföddporträtt är så viktiga för att man verkligen ska minnas hur litet barnet var den där första tiden och för att kunna påminna sig om dragen bebisen hade alldeles i början. Det är spännande att få jämföra dessa bilder med bilder som tas när barnet blir större.

Jag är SÅ stolt över att kunna erbjuda mina tjänster och jag blir ledsen när jag hör när någon har skippat nyföddfotograferingen och sedan ångrar att de inte bokade den där tiden. För nog är det så, att den enda fotograferingen du kommer ångra, är den som aldrig blev av.

Någon som fick sin nyföddfotografering är lilla Iza. Henne träffade jag när hon var 6 dagar och hon var en dröm att fota.

Iza som nyfödd iklädd en liten brun nallekostym i brun fåtölj med grön filt.

Nu under hösten har jag börjat beställa hem filtar, kläder och rekvisita i härliga, murriga höstfärger. Det gör sig så otroligt bra för just nyföddbilder. Den här nallekostymen har jag i brunt och grått och utöver det har jag likadana dräkter fast utan öron på mössan i vinrött och blåturkost.

Nyfödd i en korg med gröna detaljer

Ofta försöker jag hålla mig till samma färger genom hela fotograferingen för att bilderna sedan ska kunna kombineras ihop på ett snyggt sätt. Här hänger Iza lite nonchalant över kanten på en korg. Hon har en grön mössa och för att ta upp det gröna pyntade jag med grönt lingonris från Photoprops by Julia.

Nyfödda Iza med sin storebror

Storebror Milo var också med under fotograferingen och vi fångade syskonbilder på dem båda. Här har jag dock (för säkerhetens skull) tagit separata foton på Iza i fåtöljen och sedan Milo separat bredvid en tom fåtölj och sedan har jag lagt samman dessa bilder i Photoshop. Små storasyskon har ofta inte riktigt koll på vad de gör med armar och ben och särskilt inte när en knasig fotograf försöker trolla fram leenden. Därför tar jag det säkra före det osäkra och fotar barnen ett och ett.

Är du intresserad av att boka en fotografering? Kontakta mig HÄR eller skicka ett mail direkt till info@lailavillebeck.com

Du kan läsa mer om mina nyföddfotograferingar HÄR.

Varmt välkommen.

SM i Fotografi 2019 – sammanfattning

Det har gått 5 veckor sedan årets upplaga av SM i Fotografi. Jag har visat några glimtar på min facebooksida och instagramkonto men inte gjort någon längre sammanfattning av helgen på Fotografiska. SM i Fotografi arrangeras av Svenska Porträttfotografers Förbund och är öppen för alla svenska fotografer, både amatörer och professionella. 2019 tävlade 125 st fotografer med totalt över 700 bilder fördelat på 10 olika kategorier.

Eftersom jag har tävlat SM med goda resultat innan med 2 st totalsegrar och en andraplats samt flertalet kategorisegrar, så ville jag i år utmana mig själv och satsa på bredd. Det vill säga, jag ville ställa upp i många kategorier och försöka mig på kategorier som inte är min specialitet och som jag inte tävlat i förut. Min kreativitet inom nyfödd- och barnfoto har legat lite på sparlåga det senaste året och att tävla inom nya kategorier var ett sätt att få upp ny energi och intresse för att skapa. Och jag måste säga att det gick bra! Jag vann kategorierna Digital Illustration och Reportage, och kom på andra plats i kategorierna Barn, Kreativt Porträtt och Kommersiell. Totalt sett kom jag på en hedrande andraplats efter fantastiska Martina Wärenfäldt. På tredje plats kom duktiga Therese Asplund.

Topp tre i SM i Fotografi 2019

Jag har tidigare sagt att mitt mål med mitt kreativa skapande (detta är min hobby vid sidan av mitt jobb som nyfödd-, baby- och barnfotograf) är att någon gång lyckas stoppa in en smula poesi i mina bilder. Svårt att förklara vad jag menar med det och jag kanske inte riktigt vet det själv, men det handlar egentligen om att skapa bilder utifrån mitt inre, utan att jag tänker på hur en betraktare ser bilden under tiden jag faktiskt skapar. Hur bilden upplevs av andra får helt enkelt tiden utvisa. Och en del bilder kanske jag inte ens kommer att visa upp för att de blir för personliga. Men det är här jag är nu. Jag skapar de där bilderna jag velat skapa, men inte klarat av att skapa eftersom jag funderat på om andra ska förstå budskapet, eller för att jag begränsat mig genom att hålla mig till vissa regler. De här nya bilderna jag skapar under höst 2019 och under 2020 kommer jag att hålla hemliga. För OM jag bestämmer mig för att visa upp dem för världen och att eventuellt tävla med dem, så vill jag inte att NÅGON ska ha sett dessa bilder innan SM 2020. Förutom jag själv och modellerna. Och kanske familjen 🙂 Det blir spännande i så fall att se om någon av mina fotografkollegor kan gissa vilka bilder som är mina. Jag tror inte det.

Nåja, åter till SM 2019. Jag skickade in 20 bilder i 8 olika kategorier. 19 av bilderna kom vidare till final. Alla 20 bilder fick någon form av diplom (2 bilder fick 79 poäng och resten av bilderna hade över 80 poäng). Här kommer mina första- och andraplaceringar:

Silver SM i Fotografi 2019 barn
Silver SM i Fotografi 2019 barn
Guld SM i Fotografi 2019 digital illustration
Guld SM i Fotografi 2019 digital illustration
Guld SM i Fotografi 2019 reportage
Guld SM i Fotografi 2019 reportage
Silver SM i Fotografi 2019 kreativt porträtt
Silver SM i Fotografi 2019 kreativt porträtt
Silver SM i Fotografi 2019 kommersiell
Silver SM i Fotografi 2019 kommersiell

Och här är ett galleri med mina övriga finalistbilder.

Ett stort tack till alla modeller och övriga inblandade och extra stort tack till Lundeby för fint printade bilder!

Behind the scenes, minifotografering med Sigrid

Nu har jag lagt upp en liten film från Sigrids minifotografering där ni får följa med bakom kulisserna. En minifotografering är en kort fotografering på max 15 min där jag fotar på en bakgrund och med en kläduppsättning. Bilderna väljs och beställs direkt efter fotograferingen, så det här är en typ av fotografering som passar för er som vet exakt vad ni vill ha och som bara vill beställa 1-5 bilder. Betalning sker via swish vid fotograferingstillfället. Snabbt och smidigt!

Nyföddfotografering med hösttema

Nyföddfotografering med hösttema.

Alltså, wow, vad naturen är vacker nu med träden som uppvisar alla höstens underbara färger! Jag har verkligen låtit mig inspireras av hösten nu under oktober och köpt in massor med fin rekvisita i höstkulörer. Dova färger i brunt, senapsgult, mörkgrönt, mörkrött osv.

Leia fotade jag under förra veckan och hon blev den första nyfödda som fick fotas i dessa färger. Här har jag använt en gammal brun canvasbakgrund som jag ofta använder vid mina fineartfotograferingar. En skål formad som ett hjärta täckte jag med brun ull. Runt rumpan har hon en senapsgul scarf och höstlöven är ett nytillskott i rekvisitaförrådet. De kommer från PhotoPropsByJulia om någon skulle vara intresserad av att köpa sådana. Julia har också massor av annat fint, så in på hennes instagram och kika vettja.

Nu ser jag fram emot att få träffa fler nya små liv och föreviga dem i färger som representerar den årstid de är födda i.

Varmt välkommen att boka tid för nyföddfotografering.

Temavecka nyföddfotografering

Just nu har jag en temavecka med nyföddfotografering i fokus på mitt konto på Instagram. Ni hittar mig på @fotograflailavillebeck

Om ni skulle läsa det här efter att veckan är över så är det inte försent. Inläggen och utvalda stories finns länkade under höjdpunkter. Se bild.

Bild på Instagramkontot för Fotograf Laila Villebeck som märker ut var mer information om nyföddfotografering finns att hämta

VLOGG: Digital bakgrund

Idag har jag testat att göra en digital bakgrund med magnoliablommor, med en snål budget. Jag passade på att filma och gjorde en liten video. Visar även upp helgens fynd av rekvisita på IKEA och Plantagen. Häng med.

Utkastet på magnoliabilden ser ni nedan. Den kan komma att ändras något.

Ny video från nyföddfotografering

Följ med bakom kulisserna när jag fotar nyfödda Molly. Med sig på fotograferingen hade hon (förutom mamma och pappa) sina bröder som jag också fotat som nyfödda. Tänk vad tiden går fort.

När barnen uppskattar sina porträtt

Fineart children's portraiture
Systrarna Ellie och Jelia i ett vackert porträtt i ljusa, jordnära färgnyanser.

Jag fick ett sååå fint mail häromdagen. Jag blev alldeles varm och gråtig. Det betyder massor för mig när jag hör hur glada, stolta och berörda barn blir över de porträtt jag skapar tillsammans med dem. Jag vet att bilderna betyder massor för föräldrarna, men jag måste säga att för mig är det viktigaste att bilderna stärker barnen. Så här löd mailet: ”Barnen blev så stolta över varandra när de i smyg fick se tavlan och Jelia började nästan gråta, hon blev så rörd och kände sig fin, bara det är värt så mycket för mig. I dagens samhälle där det är så stor kroppshets så är det svårt för “preteens” att uppleva att de duger.
Vi är så lyckliga att vi har dig som fotograf och kommer helt klart att återkomma.”

TACK fina Louise för att du delade med dig av reaktionerna 😍

Följ med behind the scenes

Jag ställde frågan till mina följare på instagram vad de ville se mer av och många svarade att de ville se klipp behind the scenes från mina fotograferingar. Så när jag fotade Alicia senast passade jag på att filma under fotograferingen.

Det här var en fotografering som jag främst gjorde för att testa ett annat ljus än jag brukar använda. Resultatet är första bilden nedan.

Hoppas att ni gillade videon. Kanske dyker det upp fler här inom kort.

Svartvitt porträtt butterfly light
Stämningsfullt barnporträtt
High Fashion Photpgraphy for kids

Nytt på hemsidan – inredningsinspiration

Jag vill inspirera er till att ta vackra porträtt på familjen och att inreda ert hem med bilderna från er fotografering. När barnens porträtt blir en del av inredningen skapar ni en wow-känsla som är unik för just ert hem. Visste ni förresten att barnens självkänsla och självförtroende ökar om deras porträtt från vara synliga i hemmet? Jag märker själv hur mina grabbar stolt visar upp sina bilder och diskuterar dem med sina kompisar ibland.

Viktigt att komma ihåg vid val av bild och bildstorlek är också att inte köpa för små storlekar. Till exempel kan 40×50 cm låta jättestort, men när det kommer upp på väggen hemma så är det inte alls stort. Ett tips är att mäta ut på väggarna hemma, där ni vill hänga era porträtt, hur stor yta ni vill att de ska täcka. Då får man ett bra hum om vilka storlekar som faktiskt krävs.

Här nedan ser ni några exempel på var och hur ni kan hänga och kombinera era bilder. Mer inspiration kommer att komma upp på hemsidans investeringssida allteftersom.

Och glöm inte att efter er fotografering hos mig, så är ni välkomna tillbaka ca 2 veckor efter fotograferingen för en bildvisning där ni kan känna och klämma på de olika typer av tavlor, ramar och album som jag erbjuder, och om ni vill kan jag också ge goda råd kring vilka bilder som passar bra ihop och hur de kan kombineras.

Varmt välkomna.

Ettårsfotografering i studion

Idag har Ellie varit på minifotografering för att få ett fint ettårsporträtt. Hon hade med sig sin gunghäst i form av en mammut. Hur sött som helst. (Ni vet väl att mammuten i Ice Age heter Ellie?) Nästa datum för minifotograferingar är den 20 maj 2019. En minifotografering kostar 500 kr, vi fotar upp till 15 min. Ni tittar på bilderna, beställer och betalar på plats direkt efter fotograferingen. Maila, eller kontakta mig på den här sidan för att boka eller om ni har frågor. Varmt välkommen.

Ellie på sin gunghäst under sin ettårsfotografering hos Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Trillingfotografering i Linköping

Lite då och då har jag minifotograferingar i studion. Jag försöker hålla mig till samma tema och/eller åldrar, t ex babyfotografering, ettårsfotografering eller fineart på mörk bakgrund. Trillingarna Tuva, Oliver och Melvin var på just en minifotografering. Mina minifotograferingar är 15 minuter långa fotograferingar där vi endast fotar på en bakgrund och med ett ombyte kläder. Bilderna väljer man, beställer och betalar direkt efter fotograferingen. Så det gäller att komma förberedd på vad det är man vill få med sig hem från fotograferingen. Perfekt för de familjer som bara vill ha fina väggporträtt och ändå inte är intresserade av att få med sig t ex ett album med 20 bilder.

Minifotografering i fineart-stil

Under påsklovet hade jag öppet i studion för minifotograferingar av skolbarn i fineartstil. Systrarna Tilde och Tove var på fotografering och deras porträtt blev såååå fina! Ser fram emot att få lämna över de färdiga printarna till familjen. Det kommer bli supersnyggt på väggen i deras hem. Så annorlunda mot de gamla vanliga skolporträtten.

Vill du också boka in en fineartfotografering eller minifotografering till dina barn? Maila på info@lailavillebeck.com så ordnar vi det. Varmt välkomna.

Vackert och avskalat svartvitt porträtt på flicka
Monokromt fineartporträtt på fräknig flicka

Fårklippning på Tuna Kungsgård

Något som jag länge velat göra som fotograf är att fota fårklippning. I år blev den drömmen besannad när jag fick komma till Tuna Kungsgård när Matilda klippte fåren där. All vinterull åkte av. Ett säkert tecken på att våren är på väg. Matilda vann under hösten 2018 ett SM-silver i fårklippning, så hon kan sin sak.

För att få bättre ljusförhållanden hade jag med mig en Elinchrom ELB500TTL som jag ställde upp där det fanns plats bland staket och boxar. Det var superlätt och smidigt att balansera det naturliga ljuset från fönstrena med blixtens ljus. Och sedan var det bara att leta efter ögonblicken och fota på.

Fårklipparen Matilda

Lilla Anhild följde nyfiket vad som hände i ladugården. Glad och nöjd och hela tiden med ett litet leende till hands.

Lilla Anhild följer intresserat vad som händer under fårklippningen

Studiebesök hos Lundeby

Jag är superstolt över att kunna erbjuda produkter av allra högsta kvalitet. För jag vill att era bilder ska hålla genom generationer så att barn och barnbarn ska kunna njuta av porträtten när de växer upp. Visste ni att ett barns självförtroende stärks när deras porträtt hänger uppe i familjens hem? Enligt mig är det helt klart bättre att investera i ett väggporträtt, än i 20 digitala bilder som ligger bortglömda på ett USB i en låda någonstans. För bilder är värda att njutas.

I den här videon får ni följa med på mitt studiebesök hos min leverantör Lundeby när ett av mina fineartporträtt printas, lamineras, monteras och ramas in. Modellen på bilden heter Ellen och henne hittar ni på youtube under LifeByEllen eller på Instagram under spetzellen.

Vill ni se fler videos? Vad vill ni att jag ska visa? Lämna gärna en kommentar så ska jag försöka dela med mig av det ni är intresserade av.

Nyföddfotografering med Lily och hennes tvillingbröder

Två stolta tvillingbröder ligger och håller om nyfödd lillasyster

De här tre sötnosarna var inne i studion för lillasyster Lilys nyföddfotografering häromdagen. Just den här bilden ovan är speciell för mig eftersom jag fotade tvillingarna Nils och Henry som nyfödda. De kom faktiskt till mig som modeller då jag hade ett par olika bilder jag ville skapa med nyfödda tvillingar. Det tog ett tag innan de somnade båda två och sedan ägnade jag nästan en timme åt att få dem att ligga perfekt med armarna precis som jag ville och med avslappnade fingrar. Även när nyfödda sover så kan de spänna fingrarna och rätt vad det är så sprätter de till och man får lägga armar, ben och huvud i position igen. Och när det är mer än en bebis med i bilden, så blir jobbet mer än det dubbla. Allt ska vara snyggt i förhållande till den andra bebisen också. Men jag är såååå nöjd med Nils och Henrys nyföddbild.

När grabbarna var ca 5 månader så var jag mitt inne i ett projekt att skapa bilder till min Master inom FEP. Jag frågade om Nils och Henry kunde ställa upp och det gjorde de. I min masterserie fotade jag nyfödda och sedan fotade jag dem igen efter 5-7 månader och försökte använda samma rekvisita, filtar och/eller färger. Tvillingarnas båda bilder ser ni nedan.

Såklart ville jag även skapa en syskonbild med alla tre barnen nu när grabbarna fått en lillasyster. Det gick ju jättebra. Vilka fina bröder som höll så fint i sin syster.

Nyfödda tvillingar som kramas
Tvillingpojkar ligger på en ullfilt och kramas

FEP Golden Camera Portrait 2019

FEP Awards 2019 Golden Camera Portrait
Foto: Adriano Scognamillo

Varje år håller Federation of European Photographers sin tävling, FEP European Professional Photographer of the Year. I år tävlade 300 fotografer från 27 länder med över 2400 bilder. Bland alla dessa kom jag till final (topp 10) i två kategorier; Portrait och Sports. Den 16 mars hölls prisutdelningen på Haus der Musik i Innsbruck och jag var på plats. Till min stora glädje kunde jag försvara min Golden Camera i Portrait från 2018. I sportkategorin kom jag på andra plats med simmarbilder från i somras och fick överraskande med mig en Silver Camera. Jag är så tacksam och glad för dessa priser och extra kul att det är just mina simbilder, nyföddbilder, barnbilder och bilder med temat “alla är olika men lika mycket värda” som fått högst poäng, då det är dessa typer av bilder som ligger mig varmast om hjärtat.

Vinnande bilder i porträttkategorin FEP 2019 Awards
Vinnande bilder i FEP Portrait Photographer of the Year Awards 2019. Golden Camera.
Vinnande bilder i sportkategorin FEP 2019 Awards
Vinnande bilder i FEP Sports Photographer of the Year Awards 2019. Silver Camera.

Tack till mina modeller Lea, Pauline, Alicia, Malva, Chanelle, Leah, Lilly, Livia, Clay, Therese och Vilma. Tack också till LASS som lät mig fotografera utan begränsningar på NUSS i på Medley Tinnerbäcksbadet i Linköping. Tack till Elinchrom, Olympus och Nikon för bra prylar.

Hela resan till Innsbruck var en upplevelse. De senaste veckorna har varit hektiska och jag har rest mycket. Så jag var inte jättepepp på att åka hemifrån igen denna helg. Men den känslan vände ganska snabbt. Jag mellanlandade i Wien och flygresan den sista biten till Innsbruck var i regn och mörker. Men när vi sakta sjönk ut ur molnen kunde man ändå se alptopparna med skidbackar och små upplysta hus. Det var så vackert att jag på riktigt fällde en tår. Jag ÄLSKAR bergen.

Det var också väldigt roligt att träffa mina fotografvänner från alla håll i Europa. Redan när jag anlände till hotellet så stod ett gäng välbekanta ansikten utanför entrén. Och sedan stötte jag såklart på fler och fler som jag lärt känna på de FEP-tillställningar jag hunnit vara på.

På lördagen, innan prisceremonin hann jag med ett simpass i en av Innsbrucks simhallar. Det var väl tur att jag hade fått ett färdigt simpass av min siminstruktör Konrad, annars hade jag nog mest stått vid kanten och stirrat på bergstopparna utanför fönstret…

Simhall i vackra Innsbruck med Alperna i bakgrunden

Elise på Minifotografering

En glad liten tjej i vit spetsbody från Newbie, KappAhl

Förra veckan hade jag en tävling på Facebook där man kunde vinna en minifotografering. Motiveringen som Elises mamma gav var att Elise har sin storasyster som idol och att hon ville ha en tavla att hänga bredvid storasysters fina porträtt hemma.

Jag vet ju hur mycket barn uppskattar sina bilder som hänger hemma på väggarna och det blev helt tydligt även i studion igår när jag visade upp bilderna på TV’n. Elise skrattade till när hon såg sina bilder. Hennes tavla är beställd och snart får familjen hem den så att Elise kan se den varje dag och känna att hon är en uppskattad och älskad del av familjen. Ovärderligt!

SWPP 2019

Nyföddporträttet Bundle of Love kom på tredje plats i SWPP print competition 2019
3e plats i kategorin Portrait Newborn och 2a plats i kategoring Portrait Children, SWPP 2019

I år tävlade jag för första gången i SWPP’s Annual 16×20″ print competition som hålls i London. Jag skickade in 6 st bilder och alla bilder fick Merit Awards. Dessutom kom två bilder till final och till slut fick jag veta att jag kom trea i nyföddkategorin efter Kelly Brown (som kom 1a och 2a) samt två i barnkategorin (där Lisa Saad vann och Kelly Brown kom 3a). UPPDATERING: DÅ VINNAREN I BARNKATEGORIN DISKATS BLEV JAG UTSEDD TILL 2019 PORTRAIT CHILDREN PHOTOGRAPHER OF THE YEAR.
Jag kan inte riktigt ta in att jag faktiskt är där uppe på prispallen med så duktiga fotografer. Heeeeelt galet…

Tack till John Hellström för bilder och uppdateringar från London.

Nyföddfoto när det är som bäst

Liten newborn i grå mössa på en grå fäll

När jag fotar nyfödda försöker jag hålla mig till max två färger genom fotograferingen för att bilderna ska få en röd tråd och passa ihop i väggrupper och/eller album. Grått är en av mina absoluta favoritfärger att ha som basfärg. Om man gillar svartvita bilder är det fantastiskt fint att låta all rekvisita gå i grå nyanser och låta bebisen bli stjärnan i bilden genom att huden blir det som poppar i allt det grå.

Alldeles ny i världen

Anhild omgiven av sin familj under nyföddfotografering

Ett stort tack till alla föräldrar som kommit med sina små nyfödda krabater för en nyföddfotografering under 2018. Nu har vi just gått in i ett nytt spännande år och det är året då ert barn fyller ett år. Jag slår vad om att mycket har hänt i bebisens (och ert) liv redan nu och det finns så mycket mer spännande och underbart ni kommer uppleva. Och bilderna från nyföddfotograferingen finns ju där för att påminna er om de allra första dagarna i bebisens liv.

Här är det lilla Anhild som blivit fotograferad tillsammans med mamma, pappa och storasyster Lovisa. Familjen har får hemma, så det var otroligt passande att jag hade en ny liten mössa med lammöron och ett stickat litet lamm som rekvisita.

Välkommen 2019

Nyfödd flicka med stort leende i grå kanindräkt

Nu är 2019 här. Som jag sett fram emot ett alldeles nytt år att sätta tänderna i. Det ska bli så spännande att se vad 2019 har att erbjuda. Bland annat ska studion få sig en makeover och jag hoppas att det blir en del av en fin utveckling för mitt företagande och fotograferande.

Varmt välkomna att boka din nyföddfotografering, babyfotografering, ettårsfotografering eller barnfotografering under 2019. Boka lätt genom att fylla i formuläret på kontaktsidan HÄR.

Nyföddfotografering – Leon

En nyfödd liten pojke ligger och sover under en filt med ena armen sträckt över huvudet

Hela vägen från Västerås kom lille Leon med familj för att få de där alldeles första nyföddporträtten. Jag är enormt tacksam och lite stolt över att bli utvald som fotograf för de här viktiga bilderna. De första dagarna är både omtöcknande och underbara på samma gång. Blöjbyten, amning och en hel rad nya rutiner som ska in i livet gör att dagarna försvinner fortare än man önskar. Att gå till en professionell nyföddfotograf som kan föreviga den nyfödda är ovärderligt.

Disco i studion

Alicia gör ett splitthopp i sin tävlingsdräkt i blått och guld. I bakgrunden syns rödrosa strålkastare

Alicia träffade jag första gången i somras då hon var i studion för några fineart-porträtt. Då fick jag veta att hon dansade och efter att ha sett hennes nya tävlingsdräkt på sociala medier kände jag att jag bara måste få ta lite coola dansporträtt på henne i studion. På samma gång passade jag på att leka loss lite extra med ljussättning. På bilderna i det här inlägget har jag ljussatt med 3 st Elinchrom ELC1000. Framifrån med en Rotalux Octa 175 och bakom Alicia hade en lampa till höger och en till vänster med enkla reflektorer och en röd plastficka framför varje. OBS! För att undvika brandrisk stängde jag av inställningsljuset på de bakre lamporna. Jag hade ingen chans att ha rök eller dimma i studion för att kunna synliggöra ljusstrålar, så redan innan fotograferingen hade jag klart för mig att jag skulle redigera in färgat strålkastarljus i bilderna. Därför ville jag färga ljuset som kom in bakifrån för att det skulle se autentiskt ut.

Alicia är så grymt duktig på att dansa disco och jag tokälskar hennes leende och enorma energi i dansen. Vi fotade både hopp, olika poser och jag experimenterade med ljus på olika sätt.

Otroligt roligt att få göra lite andra saker mot vad jag gör i mitt vardagsjobb.

Alicia dansar disco i sin tävlingsdräkt i blått och guld.

Hundporträtt, Edison

Hundporträtt på Edison, en gul labrador på en studiobakgrund i samma ton

För ett tag sedan lade jag upp ett inlägg från en nyföddfotografering med lilla Ida, du kan läsa det inlägget HÄR.

Familjen har också två labradorer. Den äldsta heter Tesla och henne fotade jag för några år sedan. Eftersom hon är svart ville jag fota henne på svart bakgrund och experimentera med ljussättningen för att få fram hennes konturer och päls. (Se nedan.) När familjens andra hund, Edison, kom in till studion och jag såg hennes cremefärgade päls mot den studiobakgrund som jag hade fotat mot under hela nyföddfotograferingen så kunde jag inte låta bli att ta ett enskilt porträtt på henne mot den bakgrunden för att matcha det tidigare porträttet på Tesla.

En jämförelse av en bild på svart labrador på svart bakgrund och en gul labrador på cremefärgad bakgrund

Vidar – Nyföddfotograf i Linköping

Närbild på ett litet gosetroll till bebis

Det finns inget bättre än att fota nyfödda små människor. Vilken ära det är att få bli utvald till just den fotografen som ska föreviga den allra första tiden i bebisens liv. Vilket förtroende och vilken glädje jag får känna från er föräldrar.

Här är det lille Vidar som blev porträtterad under en av de första dagarna i livet. Färgerna jag använde var vitt, cremefärgat, grått och ljusblått. Trots att Vidar var en liten smula orolig under fotograferingen så fick vi många fina bilder.

Är du gravid med BF under 2019? Då är du varmt välkommen att boka in er för en nyföddfotografering. Mer information finns att läsa HÄR. Boka genom att maila till info@lailavillebeck.com eller fyll i kontaktformuläret HÄR. Hoppas att vi ses.

Valter – nyföddfotografering i Linköping

Newborn pose facing forward

Rekvisita, söta korgar, nallar o dyl i all ära. Men ett enkelt uppbyggd nyföddporträtt med enbart bebisen på en neutral, enfärgad filt är såååå vackert. Blicken får lov att vila på det som ändå är det viktigaste i bilden. Ett litet näpet ansikte. Kanske med små bulliga kinder. De där dragen som kommer att finnas med bebisen resten av livet… 

Ja, för mig är nyföddbilder väldigt speciella och kommer alltid att vara det.

Licea och Meija – nyföddfotografering i Linköping

Familj med två barn i svartvitt på svart bakgrund

Storasyster Meija fotade jag som nyfödd och under hösten kom hon till studion med en alldeles ny bebis. Det blev en härlig nyföddfotografering och vi fick många fina bilder både på barnen och hela familjen.

Svartvitt porträtt på två systrar.
Nyfödd bebis på svart bakgrund omgiven av övriga familjemedlemmarnas händer. Svartvitt.
En nyfödd liten flicka ligger i en korg som står på en brun flokati.
Nyfödd bebis med runda gosiga kinder

Återblick 2018

Det är alltid lika spännande att se tillbaka på året som gått och jag tror att det är viktigt att man gör en tillbakablick och sammanfattar vad som hänt. Annars blir det nog lätt så att tiden bara går och man glömmer bort att uppskatta alla fina minnen.

Året har varit fyllt av möten med helt underbara familjer och jag har fått fotografera så många fina bebisar och barn. Här väljer jag dock att sammanfatta de upplevelser som varit lite utöver det vanliga och som skiljer sig från mitt vardagsliv som fotograf.

Norske Landskonkurransen, feb 2018
Mitt första uppdrag för året var som en del i domarjuryn för Norske Landskonkurransen 2018. Det var en stor ära att få frågan om att döma den största tävlingen i Norge för fotografer. Första delen i bedömningen gjordes digitalt, online. Sedan träffades vi 5 domare samt huvuddomaren i Fotografiens Hus i Oslo för att åter bedöma de bilder som fått 76 poäng eller mer och den här gången presenterades bilderna i print. Fantastiska bilder. Jag har under ett par år fascinerats över den höga kvaliteten på den norska bidragen till denna tävling.

WPPI 16×20 Annual Print Competition, feb 2018
Jag har tävlat i WPPI’s årliga printtävling sedan 2015, så det här var mitt 4e år. 2016 och 2017 var jag på plats och hörde jureringen och tog del av konferensen i Las Vegas. I år åkte jag dock inte, men min vän och kollega Martina Wärenfeldt fanns på plats och servade mig med poäng och lite kommentarer från domarna. TACK Martina. Jag är så tacksam. Martina var även med under Awards Ceremony och snacka om min lycka när hon skickade videon nedan till mig. Och strax därefter bilden under videon. Jag fick en andraplats i nyföddkategorin och en andraplats i barnkategorin. Helt otroligt.

Live iPhone bild från awards ceremony WPPI Las Vegas 2018, andra plats i kategorin Children
Foto: Martina Wärenfeldt, live från Las Vegas med mobiltelefonen

FEP European Professional Photographer of the Year 2018
I slutet av mars åkte jag till Dublin för att vara med på FEP’s prisutdelning för FEP European Professional Photographer of the Year. Jag reste ensam, men redan på flygplatsen mötte jag svenska kollegan Andreas Varro. Han skulle åka in till centrum och njuta av staden, medan jag tog bussen direkt till hotellet där FEP’s tillställning skulle hållas dagen efter. Det var också här, på flygplatsen, som jag fick ett sms från tävlingskommitén för SM i fotografi där de frågade om jag kunde tänka mig att vara domare i SM i oktober. Jag tackade ja på stående fot.

Hotellet vi bodde på i Dublin hade en gullig liten pool som jag tränade lite simning i på mornarna. Jag tror den var ca 12 m lång. Vid den här tiden på året hade jag problem med mina voltvändningar i frisimmet så en såpass kort bassäng var ju perfekt för att få in några vändningar.

Fin pool på hotellet

Prisceremonin var en spännande tillställning där topp 10 i varje kategori presenterades. Jag slutade på andra plats i kategorin Illustration, Digital Art and Fine Art samt på första plats i kategorin Porträtt.

Besök av Mastiff i studion
I april fick jag finbesök i studion då Mastiff spelade in realityserien “Oops, det blev trillingar” och familjen Hanna ville uppdatera sitt familjeporträtt. Avsnittet där familjen är i studion för fotografering hittar du HÄR
och de kommer till studion 10 min in i klippet.

Fotograf Laila Villebeck tar emot trillingarna Hanna i studion för en familjefotografering. Ur TV4's Oops det blev trillingar.

QEP and MQEP judging session, FEP Tampere juni 2018
I juni hade jag äran att ingå i domarpanelen som bedömde inskickade bildserier från fotografer som ville kvalificera sig som Qualified European Photographer (QEP) eller Master Qualified European Photographer (MQEP). Den här gången träffades vi i Tampere, Finland, och vi fick njuta av många fantastiskt fina bildserier, fint värdskap, vackert väder och underbar finländsk natur.

Solnedgång i Tampere med fotografer som fotar fåglar vid strandkanten

Undervattensfotografering med Olympus
Eftersom jag simmar mycket själv har jag länge funderat på att prova på undervattensfotografering. I juli fick jag möjligheten då Olympus så snällt lånade ut en undervattenshus och ett lämpligt objektiv till mig.

Olympus undervattenhus med olympuskamera och objektiv

RISE International Photography Awards
Så till den där knäppa upplevelsen då jag stod som totalsegrare av RISE Internationa Photography Awards 2018. Mer om det kan ni läsa HÄR

Domarutbildning och SM i fotografi
Så är vi framme i oktober och SM-helgen i Sollentuna. För min del började det med att jag tillsammans med ett gäng andra svenska fotografer gick en domarutbildning där vi drillades i konsten att bedöma andras bilder. Lärare var danske Jörgen Brandt.

Danske fotografen Jörgen Brandt omgiven av åtta svenska fotografer vid domarutbildningen i Stockholm 2018

Dagen efter var det så dags att bedöma alla finalbilder i SM i fotografi. Juryn bestod av fotografer från Danmark, Norge, Finland, Belgien, Portugal och så jag från Sverige. En fantastisk kompetent jury. Och väääääldigt många fenomenala bilder i årets SM. Som vinnare stod Andreas Varro från Örebro.

Stort tack till alla er, mina följare. Jag har haft ett fantastiskt år tillsammans med er och det är med glädje jag blickar fram emot ett nytt år 2019. Låt oss göra 2019 till något riktigt bra. 

Nyföddfotografering med Ida och storasyster Majken

Jag är så otroligt glad när familjer kommer tillbaka för nya fotograferingar allteftersom familjen växer. Storasyster Majken här fotade jag som liten bebis. Fast det började egentligen med att jag fotade familjens hund en gång för länge sedan, när jag fortfarande hyrde in mig i Studiefrämjandets studio på Hunnebergsgatan. Oj, det känns som om det var ett helt liv sedan. 

Men därefter har jag alltså fotat Majken och nu var det lillasyster Idas tur att förevigas i form av nyföddporträtt. Vi tog enskilda bilder på Ida, syskonbilder och familjebilder.

På en cremefärgad fäll ligger Majken och håller stolt nyfödda Ida som sover på hennes arm
Storasyster Majken tittar stolt och nyfiket på nyfödda lillasyster Ida som sover sött i en liten säng

Familjen hade matchat ihop sina kläder så fint inför familjebilden och jag försökte plocka upp den gröna färgen de valt ut och få in den, tillsammans med cremefärgat, genom hela fotograferingen för att få bilder som går bra ihop och kan kombineras som man önskar.

Mamma, pappa, nyfödd, storasyster i en härlig familjebild under nyföddfotografering i studio
Inlindad bebis med mössa ligger med händerna under hakan

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto