min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

SM i porträttfotografi – Poängsystem och jury 2017

Kan man tävla i fotografi? Ja, men absolut! Varje år arrangerar Svenska Porträttfotografers Förbund (SvPF – tidigare SFG) ett svenskt mästerskap i porträttfotografi. Hur går det till då och kan man verkligen jämföra bilder och tävla på lika villkor? Hur man ser en bild är ju så individuellt. Subjektivt. Vem avgör vad som är bra och vad som är mindre bra? I en liten serie inlägg tänkte jag här berätta om hur SM i porträttfotografi går till, hur bilderna bedöms och hur jag som fotograf väljer ut och förbereder mina tävlingsbidrag.

I det första inlägget skriver jag lite om SM i allmänhet och föreningen som ligger bakom. Nu vill jag berätta om hur bildbedömningen går till och hur årets jury ser ut.

SM i porträttfotografi är en printtävling

Idag fotar i princip alla porträttfotografer med digital systemkamera. Det är dock lika viktigt idag att kunna hantera och förbereda bilder för print. Att skapa kvalitetsprintar är ett hantverk och det är något som varje professionell fotograf ska behärska och erbjuda sina kunder.

Många fototävlingar har också blivit digitala för att de är smidigare att anordna, utan att arrangörerna behöver hantera hundratals eller tusentals printar med varsamma händer för att ingen bild ska skadas. Det blir stora volymer bilder som ska hanteras i större tävlingar. Men det är mycket viktigt att printtävlingar finns kvar och porträtt-SM är en av dessa printtävlingar.

Poängsättning

Varje tävlande fotograf skickar alltså in färdiga printar till tävlingen och dessa printar bedöms av andra välmeriterade fotografer. Juryn bedömer en kategori i taget och en bild åt gången. En bild ställs upp mot en neutral bakgrund i ett specifikt ljus. Domarna får höra bildens titel, men fotografen är anonym. Domarna har möjlighet att gå fram och titta på bilden och dess detaljer på nära håll. De utgår från högsta poäng, 100, och drar sedan av poäng från denna summa för missar i utförandet. De tittar på saker som kreativitet/nyskapande, impact (wow-faktor), ljussättning, komposition, färger, presentation, teknik, retusch, poser osv. Varje domare sätter sin egen poäng och en medelpoäng räknas ut. Ofta är domarna eniga om vilka poäng en bild ska få, men titt som tätt händer det att poängen spretar och då kan domarna utmana och prata för bilden för att försöka få med de andra domarna att sätta högre (eller i enstaka fall lägre) poäng. Dessa diskussioner är intressanta att lyssna på! När var och en av domarna fått säga sitt om bilden som blivit utmanad så röstar domarna igen och en ny poäng räknas ut.

(Bilden är inte från en faktisk jurering, utan en bildkritik efter 2015 års SM. Här pratar Kelly Brown (Australien) och Malou Reedorf (Danmark/Italien) om min vinnarbild i kategorin Grupp/Familj 2015)

På SM faller bilderna i följande rankingsystem utifrån poängen som sätts:
100-95 Excellent
94-88 Utmärkt
87-80 Meriterad
79-76 Hedersomnämnande
75-70 Acceptabel tävlingskvalitet
69-0 Under tävlingskvalitet

Årets Jury

Förra året utökades juryn till att bestå av 5 internationella domare samt en huvuddomare. Det är alltså 5 domare som bedömer och poängsätter bilderna. Huvuddomaren finns där som ett vakande öga och hjälpande hand för att se till att juryn är alerta, att de vågar variera sina poäng utifrån bildernas kvalitet. Huvuddomaren kan rycka in och prata för en bild om han eller hon anser att det är något de 5 domarna missat. Huvuddomaren kan också behöva rycka in och poängsätta en bild som det är så att någon av domarna anser sig inte kunna bedöma bilden de har framför sig. Det kan vara om de själva varit inblandade i skapandet av bilden, har diskuterat bilden med bildskaparen, har sett och/eller bedömt bilden flera gånger tidigare och därför inte kan se bilden med objektiva ögon.

I år ser juryn ut som följer:

Damian Mc Gillicuddy, Storbritannien (huvuddomare)

Jim Lowe, Storbritannien

Miriam Skeide, Norge

Stig Håvard Dirdal, Norge

Mikaela Holmberg, Finland

Rose-Marie Borgström, Sverige

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto