min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Gesällbrev och produktfoto

Nu har Gesällbrev och Mästarbrev för fotografer återinförts i Sverige. Att jobba som fotograf är att ha ett hantverksyrke och jag tycker att det är toppenbra att man nu kan visa sin kompetens med dessa brev. Min förhoppning är att jag kan sätta undan lite tid under året för att skapa de arbetsprover som krävs för att söka Gesällbrevet.

Arbetsproverna består av 4 bilder inom 5 olika områden, bland annat produktfoto. Fota produkter är något jag i princip aldrig gör, men det är sååå kul när man har en idé som är annorlunda och speciell och sedan lyckas få fram den på bild. För några dagar sedan testade jag en idé jag hade för reklamfoto av en baddräkt. Jag ville ha bilden färgstark, men på vit bakgrund och jag ville att baddräkten skulle gå över i vatten. Så jag plåtade baddräkt och vatten var för sig och redigerade sedan ihop de olika bilderna var för sig i Photoshop.

Gesällprov kan avläggas i ca 80 olika hantverksyrken. Varje höst hålls en ceremoni i Blå Hallen i Stockholm där Gesäller och Mästare får ta emot sina diplom och bevis på skicklighet inom sina respektive yrken.

Jag har saknat den här typen av bevis på yrkesskicklighet i Sverige tidigare och därför har jag sökt mig utomlands för att få bekräftat att jag håller en bra nivå på mitt arbete. Jag har sedan 2016 en Master Qualified European Photographer från Federation of European Photographers, och jag jobbar mot att få en Mastertitel även hos WPPI (Wedding and Portrait Photographers International). Men jag tror att det för framtiden kan vara bra att ha ett Gesällbrev så jag tror att jag ska lämna in arbetsprover och göra det prov som krävs. Det som är lite extra roligt är att jag får utmana mig lite extra inom områden som jag normalt inte fotar så som produktfoto, reportagefoto och arkitekturfotografering. Produkt och reportage ser jag fram emot att fota. Arkitektur däremot, det skrämmer mig lite. Kanske mest för att jag inte har en aning om vad jag ska fotografera…
http://www.sfoto.se/gesall

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto