min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Nybörjarkamera – var börjar man?

Jag fick en fråga på instagram angående nybörjarkameror. Jag är absolut ingen tekniknörd och undviker gärna att lägga tekniktermer och teknikkunskap på hjärnan (trots att jag är filosofie dr inom molekylär bioteknik i grunden). Men jag skulle vilja säga att idag är alla systemkameror så pass bra att alla fungerar toppen som nybörjarkameror. Sedan är väl frågan om man tror att man vill växa och utvecklas vidare som fotograf och därmed satsa på en lite mer avancerad kamera, eller om man ska nöja sig med det billigaste alternativet.

Skulle jag köpa allt helt nytt idag, så skulle jag utan tvekan köpa en spegellös kamera med ett bra objektiv. Och då skulle jag gå till en butik och klämma och känna lite på den olika märkena för att se vilken som spontant känns bäst i handen. För köper man ett märke och sedan vill utvecklas, så är det mest ekonomiska att såklart vara kvar i samma märke. Börja med ett objektiv, förslagsvis ett zoomobjektiv inom “normalområdet”. Nästa steg kan vara att utöka med andra, kanske bättre objektiv. Och sedan kan man ha kvar dessa objektiv när man behöver förnya och/eller förbättra sitt kamerahus.

För vardagsbilder på barnen så kan faktiskt t o m dagens mobilkameror duga gott. Det viktiga här är att fånga minnen av vardagen och att man faktiskt gör något med bilderna sedan. När mina barn var små så bestämde jag vissa veckor på året då jag skulle fota (minst) en bild per dag för att illustrera vad barnen gillade att göra vid just den tidpunkten. Sedan var det bara att hålla sig till planen. Och att faktiskt se till att göra något med bilderna efteråt. Spara dem ordentligt på en hårddisk och i slutet på året samla alla bilder i en liten fotobok.

Fokusera inte så mycket på antal pixlar, utan hitta ljuset, låt barnen göra vad de brukar göra och fånga dem i leken, uppgiften eller vad de nu håller på med. Du behöver inte påkalla uppmärksamhet på bilderna, dvs de behöver inte titta in i kameran.

I det här inlägget ser ni några av de bilder som jag tog på mina barn för många år sedan (den enklaste kameran idag är bättre än den kameran jag hade då, jag lovar).

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto