min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

WPPI 2017 – fototävling och konferens

I början av februari 2017 var det så dags igen för WPPI’s årliga printtävling och stora fotokonferens med mässa, föredrag och annat skoj. Förra året var jag på konferensen för första gången och där mötte jag två härliga norska fotografer som också har inriktning mot nyföddfotografering, Miriam Skeide Brandstad och Tina Depui. I år var dessvärre inte Miriam med, men Tina dök upp och vi gick på jureringar, föredrag och award ceremony ihop. Skönt att ha någon bekant att hänga med och äta ihop med på kvällarna.

Printtävlingen

Årets höjdpunkt var utan tvekan jureringen under printtävlingen. Tävlingen är en av världens största printtävlingar för bröllops- och porträttfotografer. 2700 bidrag skapade av fotografer från 35 länder. Bilderna bedömdes och poängsattes under två hela dagar i 8 rum med flera kategorier i varje rum. Ett team bestående av en chairman och 7 domare, varav 5 domare är aktiva åt gången, jobbar i varje rum. Under lördagen bedömdes kategorierna Children och Newborn i ett rum. Jag satt som klistrad hela dagen då jag hade bilder i båda kategorierna. Till min stora lycka fick jag en Silver Distinction Award för min bild “We Are the World” som även hamnade på 3e plats i sin kategori. Jag fick också en Silver Award för min bild “Just Be You”.

Högre standard generellt bland nyföddfotografer

Det var riktigt intressant att se och höra hur pass mycket domarna hade höjt kraven för poäng i nyföddkategorin. För att få en award måste bilden få 80 poäng eller högre och beskrivningen för en Silver Award är: “Silver Award. Above average skill and technique in most areas”. Vi fick höra under den här helgen att standarden bland nyföddfotografer har höjts avsevärt jämfört med för ett par år sedan och därför måste även kraven för vad som är över genomsnittet bland tävlingsbilder höjas. Det är alltså svårare nu än för 2-3 år sedan att få en award i nyföddkategorin. Härligt att utvecklingen går framåt och att ribban höjs. Det är bara att hänga på och att höja sin egen ribba.

Mina mål för kommande år

Som fotograf vill jag hela tiden utvecklas och sätter gärna lite högre mål än vad som är hälsosamt. Det är såklart lite skrämmande att offentligt tala om vad man har för mål, då man blir sårbar och det inte känns så roligt om man inte uppnår målen. Men jag satsar fullt och hoppas på att lyckas. Och gör jag det inte så är det inte värre än att jag tar nya tag året efter. Inför kommande år har jag en förhoppning om att nå min Master i WPPI. För att få det behöver jag samla ihop 4,5 poäng under deras onlinetävlingar (2 st) och/eller printtävlingen i mars 2018. Man får räkna poängen för sina 4 printar med högst poäng från dessa tre deltävlingar. En Silver Award ger 1 poäng, en Silver Distinction ger 1,5 poäng, en Gold Award 2 poäng, Gold Distinction 2,5 poäng och Platinum 3 poäng. Detta betyder att jag minst måste få 3 st Silver Awards och 1 st Silver Distinction Award för att få min Mastertitel. 4 st Silver Awards skulle jag inte vara så orolig för, men just det där att behöva komma upp till Silver Distinction eller högre är en utmaning varje gång. Men det är bara att försöka. Friskt vågat! Anmälan till första onlinetävlingen är öppen och resultaten presenteras troligen någon gång kring midsommar.

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto