Porträtt på Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Hej och varmt välkommen till min blogg! Det är jag som är Laila Villebeck, din fotograf i Linköping.

Om du är nyfiken på att veta mer om mig eller mina fotograferingar, klicka på knappen nedan. Eller scrolla vidare mot blogginläggen.

fotograf

laila villebeck

bloggar

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Populära blogginlägg

Read More

Smash the Cake med Lovelia från Norrköping

Smash the cake, ettårsfotografering, med Lovelia från Norrköping. Temafärgen var ljusrosa och det blev verkligen så bra! Lovelia visar hur roligt hon tyckte det var att få kladda med sin alldeles egna tårta.

Smash the Cake är en maxad ettårsfotografering där firandet av barnets första födelsedag i livet står i fokus. Fotograferingen innehåller vanliga ettårsporträtt, kladd med barnets första och alldeles egna tårta, samt ett bad för att avsluta fotograferingen på topp.

Bilderna klara innan ettårsdagen

För ett tag sedan var Lovelia från Norrköping på besök i min studio för en Smash the Cake-fotografering. Föräldrarna ville ha bilder klara lagom till Lovelias ettårsdag för att fira dagen lite extra och därför bokade vi in en tid ett par veckor innan födelsedagen för att hinna med bildurval, beställning, redigering av bilder och leverans.

Jag hinner aldrig redigera klart en hel bildbeställning på så kort tid, men ca 1-3 digitala bilder från en Smash the Cake brukar jag kunna ordna med expressfart, så att det går att lägga upp bilder från fotograferingen på sociala medier och kanske använda bilderna på ett kreativt sätt till ettårskalaset (tryck på tårta eller bakelser, trycksaker till dukningen osv).

Lovelias fotografering blev fantastiskt lyckad. Vi började med de vanliga ettårsbilderna, gick över på tårtan och avslutade med ett bad.

Ljusrosa färgtema på Smash the Cake

Ettåring från Norrköping på ettårsfotografering Smash the Cake. Nytt favoritfärgtema för smash the cake är ljusrosa.

Under en Smash the Cake får man välja ett färgtema. Genom att hålla sig till ett färgtema genom fotograferingen blir det sedan lätt att kombinera ihop favoritbilderna till ett fint album och/eller tavelgrupp.

För Lovelia körde vi på ljusrosa och det blev verkligen fräscha, somriga och fina bilder.

Egen blombukett med rosa rosor

Lovelias mamma älskar blommor och när vi bokade Smash the Cake-fotograferingen nämnde hon att de skulle ha med sig en liten bukett med blommor att ha som rekvisita i fotograferingen. Jag stylade därför bakgrunden med 3 eukalyptusringar där jag även stoppade in några rosa blommor för att matcha buketten. Det blev riktigt fint!

Lovelia från Norrköping hade med sig en liten bukett med blommor till första delen av sin ettårsfotografering Smash the Cake och vi matchade bakgrunden med blomkransar

De olika delarna i en Smash the Cake

Jag delar in en Smash the Cake i 3 olika delar.

  • Vanliga ettårsporträtt – så att vi inte går miste om de traditionella ettårsbilderna på barnet
  • Smash the cake – busiga bilder där barnet kladdar med tårta
  • Bad i badkar – nästan alla ettåringar gillar att plaska med vatten

På så sätt maximerar vi fotograferingen och får ut det bästa av allt samtidigt som vi har väldans roligt – både barn, föräldrar och fotograf.

Del 1: De vanliga porträtten

Lovelia under första delen av Smash the Cake-fotograferingen där vanliga ettårsporträtt tas.

Smash the Cake börjar alltid med de vanliga ettårsporträtten. Det kan vara fint att låta färgtemat gå igen även i dessa bilder. Antingen i färgerna på kläderna, eller i detaljer, som här i de rosa blommorna. Alternativt kan man hålla det helt neutralt – vitt, creme, eller beige. På så sätt passar bilderna från de olika delarna av fotograferingen ihop och kan mixas och matchas i bildprodukterna sedan så att slutresultatet blir riktigt bra.

Ettårsporträtt i studio på flicka från Norrköping med blombukett

Del 2: Smash the Cake

Ettårsfotografering Smash the Cake med tema ljusrosa. Lovelia från Norrköping älskade att kladda med tårtan och provsmakade ordentligt på tårtan.

Efter den “vanliga ettårsfotograferingen” börjar den del i Smash the Cake-fotograferingen som gett den sitt namn. Det är dags att duka fram ballonger och tårta och låta barnet gå loss på att kladda. Här matchas tårta, kläder, ballonger och eventuellt vimplar.

Låna kläder

För tjejer finns drömmiga tyllkjolar att låna i mina standard temafärger: gammelrosa, ljusrosa, vit, lila och grön. I lånegarderoben finns även hårband och hårklämmor som matchar tyllkjolarna perfekt.

För pojkar finns enkla bomullsbyxor i neutrala färger och hängslebyxor.

Självklart kan ni ta med egna kläder även till den här delen av fotograferingen, men håll det gärna enkelt. Bara armar och fötter är det gulligaste när det ska kladdas.

Del 3: Bad i miniatyrbadkar

Flicka från Norrköping som badar i miniatyrbadkar under sista delen av en Smash the Cake fotografering hos Fotograf Laila Villebeck

Efter tårtan blir det ett litet bad i mitt miniatyrbadkar. Ofta kan barnet vara trött så här i slutet på en intensiv fotografering. Men om man får bada och plaska så finns det alltid lite extra energi kvar ändå.

Smidigt att åka från Norrköping

Från Norrköping är det supersmidigt att ta sig till min studio både med bil och kommunalt. Studion ligger på Garnisonsområdet i Linköping, alldeles ovanför sjukhuset. Beroende på var man bor i Norrköping så tar det ca 45 min med bil. Ett tips är att låta bilturen bli en naturlig sovstund för ettåringen inför fotograferingen, och vi kan boka in tiden för Smash the Cake-fotograferingen så att det passar in i barnets rutiner.

Parkering utanför studion

Det finns stora parkeringsytor alldeles utanför studion. Om du inte redan har laddat hem parkeringsappen LinPark kan du med fördel göra det innan dagen för fotograferingen, så går det snabbt och smidigt att parkera.

Åka kommunalt

Om du åker kommunalt så är det tät tågtrafik från Norrköping. Från tågstationen går det sedan bussar till Garnisonen och busshållplatsen är bara ca 200 meter från studion.

Fotografens tips: Planera dagen smart

Ett förslag till planering är att barnet får äta en tidig lunch, eller ett rejält mellanmål innan ni åker från Norrköping. Sedan sover han eller hon förhoppningsvis i bilen. Om ditt barn brukar sova längre än de 45 min det tar att köra, så kan det vara en idé att ta en liten extra tur med bilen. Man kan t ex åka Norrköping-Mjölby, Mjölby-Linköping. Allt för att få de allra bästa förutsättningarna för ett piggt, glatt och nyfiket barn under fotograferingen.

Ettårsfotografering Smash the Cake med tema ljusrosa. Lovelia från Norrköpng älskade att kladda med tårtan och provsmakade ordentligt på tårtan.

Smash the Cake kan vara en ganska intensiv fotografering, men det blir alltid en naturlig paus efter de vanliga ettårsporträtten medan jag plockar fram tårtan och förbereder det sista inför cakesmash-delen av fotograferingen. Då kan det passa bra med ett litet mellis om det skulle behövas. Men bara något lätt, t ex en klämmis, så att tårtan fortfarande är intressant att smaka på.

Efter fotograferingen är barnet oftast trött igen och sover kanske en powernap till på vägen hem. Det brukar bli väldig bra tajming.

Varmt välkommen med din bokningsförfrågan

Hoppas att du blivit inspirerad till att boka in en Smash the Cake för ditt barn. Mer information hittar du på min HEMSIDA (klicka här) och där finns även ett kontaktformulär där du skickar in din bokningsförfrågan.

Varmt välkommen!

läs mer om din fotografering:

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto