min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

SM i porträttfotografi – Bakgrund

Kan man tävla i fotografi? Ja, men absolut! Varje år arrangerar Svenska Porträttfotografers Förbund (SvPF – tidigare SFG) ett svenskt mästerskap i porträttfotografi. Hur går det till då och kan man verkligen jämföra bilder och tävla på lika villkor? Hur man ser en bild är ju så individuellt. Subjektivt. Vem avgör vad som är bra och vad som är mindre bra? I en liten serie inlägg tänkte jag här berätta om hur SM i porträttfotografi går till, hur bilderna bedöms och hur jag som fotograf väljer ut och förbereder mina tävlingsbidrag.

I det här första inlägget skriver jag lite om SM i allmänhet och föreningen som ligger bakom.

Bakgrund till SM i porträttfotografi

Varje år arrangerar Svenska Porträttfotografers Förbund (SvPF) SM i porträttfotografi. SvPF är Sveriges största branschorganisation för professionella, yrkesverksamma porträttfotografer. Huvudinriktningen för medlemmarna är Porträtt-, Barn- , Familj-, Bröllop- och Nyföddfotografering. Även Företagsporträtt och reklamfoto till företag är vanligt förekommande. Föreningen arbetar målmedvetet för att medlemsföretagen skall hålla en hög nivå avseende kvalitet, yrkeskunskap och företagande. Mer om SvPF hittar du här.

SM är öppet för professionella, yrkesverksamma fotografer som är anslutna till SvPF eller Svenska Fotografers Förbund (SFF). För att tävla om titeln Svensk Mästare i Porträttfotografi måste man dessutom ha fotografi som sin huvudsysselsättning. (Inte som en bisyssla.) Fulltidsfotografer har möjlighet att tävla med upp till 6 bilder i en eller flera av de 8 tävlingskategorierna (se nedan), och SM-titeln ges till den fotograf som får den högsta sammanlagda poängen på sina bilder. Dock räknas endast de bilder som får 70 poäng eller mer då detta är gränsen för vad som anses vara en bild som håller professionell kvalitet i tävlingssammanhang. Bilder som får under 70 poäng “går ut” ur tävlingen.

Fotografer som har fotografi som bisyssla eller har huvudinkomst på annat håll, men är anslutna till SvPF eller SFF är välkomna att tävla med upp till 3 bilder i valfri kategori. Dessa fotografer är med och slåss om titeln “Årets fotograf” i respektive kategori (se nedan).

Tävlingen utgörs alltså av två moment, dels “Årets Fotograf” i de 8 kategorierna, dels titeln Svensk Mästare i Porträttfotografi.

SM-kategorier 2017

Tävlingskategorierna har sett lite olika år från år till år, men i år (2017) är det följande 8 kategorier som gäller:

– Bröllop
– Barn
– Baby (barn upp till 6mån)
– Porträtt
– Fine Art
– Familj/Grupp (minst 2 personer)
– Kommersiell
– Digital Illustration

I nästa inlägg i min SM-serie kommer jag att beskriva hur bilderna bedöms efter ett särskilt poängsystem samt hur årets domarjury ser ut.  

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto