Porträtt på Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Hej och varmt välkommen till min blogg! Det är jag som är Laila Villebeck, din fotograf i Linköping.

Om du är nyfiken på att veta mer om mig eller mina fotograferingar, klicka på knappen nedan. Eller scrolla vidare mot blogginläggen.

När gör man nyföddfotografering? Och varför så tidigt?

Nyfödd fotograferad vid 1 veckas ålder, tryggt poserad medan han sover.

Har du också upptäckt nyföddfotografering med fantastiskt vackra och rogivande bilder på sovande nyfödda bebisar? Väntar du barn och vill veta mer om hur en nyföddfotografering går till, eller är du bara nyfiken på hur dessa nyföddbilder skapas och vad man behöver tänka på? Då har du hamnat rätt. I det här inlägget har jag samlat viktiga punkter att tänka på (och varför) för att få de allra finaste nyföddbilderna.

Nyfödda fotas när de är 1-3 veckor

En nyföddfotografering gör man när bebisen bara är 1-3 veckor. Det finns flera anledningar till detta:

  • Bebisen sover i princip dygnet runt med korta pauser för t ex mat och blöjbyten
  • Bebisen störs inte nämnvärt av att man ändrar position på honom eller henne
  • Det finns en risk för att bebisen får kolik om man fotar senare (kolik kan komma redan vid 2 veckors ålder)
  • Bebisens skelett är inte fullt utvecklat och det är lättare att posera i de klassiska nyföddposerna
  • Bebisen växer otroligt snabbt och bilderna från en nyföddfotografering visar hur pytteliten bebisen är vid födseln.

Är du nybliven förälder och har missat att boka en nyföddfotografering och nu är bebisen “för gammal”? Lugn, det är aldrig för sent att fånga minnesvärda bilder på sitt barn. Bebisen utvecklas enormt mycket under hela det första levnadsåret och det finns många milstolpar som är värda att föreviga hos en professionell fotograf. Läs mer på min sida om BABYFOTOGRAFERING

Bebisens sömn de första veckorna

Nyfödd pojke som är vaken en stund trots att han sover större delen av dygnet.

Redan från födseln är barn olika och det gäller även sömnen. En del bebisar sover djupt, ibland flera timmar i stöten, och vaknar bara till för att äta och sköta magen innan det är dags att sova igen. Andra bebisar sover kortare stunder och som förälder kan man uppleva att de vill “äta hela tiden”. Men generellt sett så sover nyfödda som mest de allra första veckorna i livet för att sedan få längre vakenperioder och bli mer nyfikna på omgivningen.

Jag som nyföddfotograf vill att bebisen ska sova för att jag ska kunna ta vackra nyföddbilder. En vaken nyfödd går inte att posera på samma sätt – ögonen går ofta i kors och armar och ben rör sig i stora yviga rörelser vilken gör att bilderna inte får samma harmoni.

Om bebisen skulle vara vaken och lugn, så tar jag givetvis gärna ett par vakenbilder också, men 99,9 % av mina nyföddbilder är på sovande bebisar.

När uppstår kolik?

Nyfödd fotograferad vid 1 veckas ålder för att undvika varje risk till kolik vid fotograferingen

En anledning till att inte vänta längre än 1-3 veckor efter födseln när man gör nyföddfotografering är att det finns en risk att bebisen får kolik. Långt ifrån alla bebisar får såklart kolik, men man vet aldrig på förhand vilken bebis som får kolik och vem som inte får det.

Kolik kan uppstå redan vid 2 veckor och därför försöker jag alltid fota nyfödda när de är ca 1 vecka om och när det är möjligt. Kolik kan hålla i tills bebisen är ca 5 månader och är oftast som värst när barnet är 6-8 år gammalt.

En bebis föds med ett outvecklat skelett

Nyfödd harmoniskt poserad under en nyföddfotografering hos Fotograf Laila Villebeck

När bebisen föds är skelettet långt ifrån färdigutvecklat. Vid födseln består den nyföddas skelett av 300 ben (som vuxen har man 206 ben). I samband med att barnet växer så fogas vissa ben ihop genom att brosk ersätts av skelett. Det här bidrar till att bebisen är mer rörlig som nyfödd än bara några veckor senare och jag kan posera bebisen i de klassiska nyföddposerna. De klassiska nyföddposerna är skapade utifrån den nyföddas anatomi och hur nyfödda brukar uppskatta att ligga och sova. Poserna bidrar också till att nyföddbilderna utstrålar lugn och harmoni.

Bebisens tillväxt

Den nyfödda växer otroligt snabbt den första tiden. Här ser man att den nyfödd fot är ungefär lika stor som pappas tumme.

Bebisen växer otroligt snabbt under sina första veckor och månader i livet. Redan efter 5 månader har barnet fördubblat sin vikt. Vid ett år är vikten ungefär 3 gånger så stor som vid födseln. Varje månad växer barnet ca 1-1,5 cm. Som förälder hänger man inte riktigt med och ett år efter att bebisen fötts är det svårt att ens kunna föreställa sig hur liten bebisen var den där första tiden. Därför är det en sådan otrolig lyx att kunna ha de där professionella nyföddbilderna att kunna plocka fram för att minnas. Bilderna lockar inte bara fram minnena av bebisens litenhet, utan man kan även komma ihåg känslorna och dofterna från den här tiden. Det finns väl inget mysigare än bebisdoft?

Du bokar din nyföddfotografering redan under din graviditet

Som du kanske redan förstår är det bra om du bokar din nyföddfotografering redan under graviditeten för att jag ska kunna garantera en tid för er när bebisen är 1-3 veckor. Om du hör av dig efter att bebisen är född så finns det en stor risk att jag är fullbokad.

LÄS MER OCH BOKA NYFÖDDFOTOGRAFERING HÄR (klicka)

Vem är Fotograf Laila Villebeck?

Porträtt på Fotograf Laila Villebeck i Linköping
  • Professionell fotograf sedan 2011
  • Först i Sverige med att vara specialinriktad mot poserad nyföddfotografering
  • Studio i Linköping anpassad för nyfödd, baby och ettåringar
  • Internationellt prisbelönt fotograf
  • Har gått många kurser för några av världens mest framstående nyföddfotografer
  • Utbildad på säkerhet under nyföddfotografering

läs mer om din fotografering:

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto