Porträtt på Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Hej och varmt välkommen till min blogg! Det är jag som är Laila Villebeck, din fotograf i Linköping.

Om du är nyfiken på att veta mer om mig eller mina fotograferingar, klicka på knappen nedan. Eller scrolla vidare mot blogginläggen.

Hur går en förlossning till?

Du vet att en normal graviditet är 9 månader lång, men vad händer sedan? Hur går det till när ett barn föds? Vad händer i kroppen då?

Att en kvinna är gravid i 9 månader känner alla till, men vad händer när de där 9 månaderna är över? Hur vet man att det är dags att föda barn och hur fort går det? Jag är varken barnmorska eller läkare, men jag har samlat lite kortfattad information här för dig som är nyfiken. Och om du vill veta mer rekommenderar jag dig att du pratar med din barnmorska på BVC, bokar in en förlossningskurs eller kanske bokar en doula som kan guida dig ännu djupare och hjälpa dig genom din förlossning.

Förlossningen delas in 4 olika faser; latensfasen, aktiva fasen, utdrivningsskedet och efterbördsskedet.

Inget facit

Kom alltid ihåg att det finns inget facit till hur en förlossning “ska” gå till, utan det varierar från förlossning till förlossning. Även om man själv föder flera barn kan varje förlossning vara helt olika.

Latensfasen

Latensfasen är den första delen av förlossningen och det är nu som kroppen börjar förbereda sig för att föda barn.

Latensfasen börjar oftast med värkar som kan komma med 5-30 minuters intervall. Mellan värkarna känner du ingenting särskilt, utan du är precis som vanligt. Latensfasen varar ofta i några timmar och upp till ett dygn, men det varierar såklart jättemycket från person till person.

Under latensfasen kan det vara skönt att dämpa smärta med paracetamol, värme, bad eller massage.

Förlossningspersonalen brukar alltid rekommendera att man stannar hemma så länge som möjligt. Hemma känner man sig trygg och trygghet är alltid en positiv känsla under förlossningsförloppet.

Den aktiva fasen

Under den aktiva fasen av förlossningen öppnar sig livmodertappen helt så att barnet kan komma ut. Under den aktiva fasen blir värkarna starkare, längre och mer regelbundna. Nu kan man åka in till förlossningen. Om du känner dig osäker på ifall du ska åka in så är det alltid bra att ringa in till förlossningen och prata med en barnmorska där. Klarar du inte av att ringa själv, så be din partner eller närstående att ringa, så kan hen hålla telefonen så att barnmorskan kan prata med dig. Ofta kan det höras på din röst och/eller andning var i förlossningen du befinner dig.

Värkarna under den aktiva fasen hjälper barnet att tryckas neråt och det varierar såklart hur lång tid den aktiva fasen pågår.

Utdrivningsskedet

Utdrivningsskedet är det sista steget innan barnet har kommit ut i världen. Här kommer krystvärkarna och ofta känns det som att kroppen vet precis vad den ska göra och det är bara att hänga med. Men lyssna också på barnmorskorna, de har stenkoll på både dig och ditt barn och ibland behöver man bromsa upp kroppen lite. Lita på personalen så är bebisen snart här.

Och så kommer barnet. Ofta skriker barnet direkt och du får upp barnet på ditt bröst. Ibland kan barnet behöva lite hjälp med att komma igång med andningen, men det där sköter personalen fint och de vet precis vad som behövs för att din bebis ska få en bra start i livet.

Efterbördsskedet

Något man inte pratar så mycket om, åtminstone inte förr i tiden, är att efter att barnet är fött så ska även moderkakan “födas fram”. Det här sker medan du har barnet i din famn och det sker ofta av sig självt. Barnmorskan kontrollerar att moderkakan är helt och att allt har kommit ut som det ska. Livmodern börjar nu också dra ihop sig igen, vilket kan kännas lite som en rejäl mensvärk.

När barnet föds översköljs man ofta av otroligt starka känslor. Äntligen är barnet här och allt har förhoppningsvis gått bra.

Nu är barnet här

Det är verkligen en omvälvande känsla att få upp sitt nyfödda barn på sitt bröst efter förlossningen. En obeskrivlig lycka och lättnad. Äntligen.

Om det är ditt första barn så förändras du för alltid. Du är inte längre bara en flickvän eller fru, utan nu är du också mamma. Ni har ansvaret för ett helt nytt liv och det är mycket som ni måste lära er.

Den första tiden med barnet går otroligt fort. Innan barnet är fött är man övertygad om att man ska hinna med så mycket under bebisperioden, men dagarna swischar verkligen bara förbi.

Min allra varmaste rekommendation är att du redan nu, under graviditeten, bokar en nyföddfotografering hos en professionell nyföddfotograf. En nyföddfotografering sker när bebisen är någonstans mellan 1-3 veckor och dessa bilder kommer, jag garanterar dig, att vara det finaste du har för all framtid. Du vill minnas exakt hur liten bebisen var som nyfödd, hur håret såg ut, eller om det inte fanns något hår. Bilderna gör att du nästan kan återuppleva den där första magiska tiden och känna den fantastiska bebislukten (alltså, ja, när navelstumpen äntligen har lossnat och naveln läkt ihop förstås).

Om du bor i Linköping, Norrköping eller Östergötland så finns jag här för dig och kan skriva in er på min bokningslista för nyföddfotografering så att allt är klart när er bebis föds.

Du kan läsa mer om mig och mina nyföddfotograferingar HÄR

läs mer om din fotografering:

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto