min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Återblick 2018

Det är alltid lika spännande att se tillbaka på året som gått och jag tror att det är viktigt att man gör en tillbakablick och sammanfattar vad som hänt. Annars blir det nog lätt så att tiden bara går och man glömmer bort att uppskatta alla fina minnen.

Året har varit fyllt av möten med helt underbara familjer och jag har fått fotografera så många fina bebisar och barn. Här väljer jag dock att sammanfatta de upplevelser som varit lite utöver det vanliga och som skiljer sig från mitt vardagsliv som fotograf.

Norske Landskonkurransen, feb 2018
Mitt första uppdrag för året var som en del i domarjuryn för Norske Landskonkurransen 2018. Det var en stor ära att få frågan om att döma den största tävlingen i Norge för fotografer. Första delen i bedömningen gjordes digitalt, online. Sedan träffades vi 5 domare samt huvuddomaren i Fotografiens Hus i Oslo för att åter bedöma de bilder som fått 76 poäng eller mer och den här gången presenterades bilderna i print. Fantastiska bilder. Jag har under ett par år fascinerats över den höga kvaliteten på den norska bidragen till denna tävling.

WPPI 16×20 Annual Print Competition, feb 2018
Jag har tävlat i WPPI’s årliga printtävling sedan 2015, så det här var mitt 4e år. 2016 och 2017 var jag på plats och hörde jureringen och tog del av konferensen i Las Vegas. I år åkte jag dock inte, men min vän och kollega Martina Wärenfeldt fanns på plats och servade mig med poäng och lite kommentarer från domarna. TACK Martina. Jag är så tacksam. Martina var även med under Awards Ceremony och snacka om min lycka när hon skickade videon nedan till mig. Och strax därefter bilden under videon. Jag fick en andraplats i nyföddkategorin och en andraplats i barnkategorin. Helt otroligt.

Live iPhone bild från awards ceremony WPPI Las Vegas 2018, andra plats i kategorin Children
Foto: Martina Wärenfeldt, live från Las Vegas med mobiltelefonen

FEP European Professional Photographer of the Year 2018
I slutet av mars åkte jag till Dublin för att vara med på FEP’s prisutdelning för FEP European Professional Photographer of the Year. Jag reste ensam, men redan på flygplatsen mötte jag svenska kollegan Andreas Varro. Han skulle åka in till centrum och njuta av staden, medan jag tog bussen direkt till hotellet där FEP’s tillställning skulle hållas dagen efter. Det var också här, på flygplatsen, som jag fick ett sms från tävlingskommitén för SM i fotografi där de frågade om jag kunde tänka mig att vara domare i SM i oktober. Jag tackade ja på stående fot.

Hotellet vi bodde på i Dublin hade en gullig liten pool som jag tränade lite simning i på mornarna. Jag tror den var ca 12 m lång. Vid den här tiden på året hade jag problem med mina voltvändningar i frisimmet så en såpass kort bassäng var ju perfekt för att få in några vändningar.

Fin pool på hotellet

Prisceremonin var en spännande tillställning där topp 10 i varje kategori presenterades. Jag slutade på andra plats i kategorin Illustration, Digital Art and Fine Art samt på första plats i kategorin Porträtt.

Besök av Mastiff i studion
I april fick jag finbesök i studion då Mastiff spelade in realityserien “Oops, det blev trillingar” och familjen Hanna ville uppdatera sitt familjeporträtt. Avsnittet där familjen är i studion för fotografering hittar du HÄR
och de kommer till studion 10 min in i klippet.

Fotograf Laila Villebeck tar emot trillingarna Hanna i studion för en familjefotografering. Ur TV4's Oops det blev trillingar.

QEP and MQEP judging session, FEP Tampere juni 2018
I juni hade jag äran att ingå i domarpanelen som bedömde inskickade bildserier från fotografer som ville kvalificera sig som Qualified European Photographer (QEP) eller Master Qualified European Photographer (MQEP). Den här gången träffades vi i Tampere, Finland, och vi fick njuta av många fantastiskt fina bildserier, fint värdskap, vackert väder och underbar finländsk natur.

Solnedgång i Tampere med fotografer som fotar fåglar vid strandkanten

Undervattensfotografering med Olympus
Eftersom jag simmar mycket själv har jag länge funderat på att prova på undervattensfotografering. I juli fick jag möjligheten då Olympus så snällt lånade ut en undervattenshus och ett lämpligt objektiv till mig.

Olympus undervattenhus med olympuskamera och objektiv

RISE International Photography Awards
Så till den där knäppa upplevelsen då jag stod som totalsegrare av RISE Internationa Photography Awards 2018. Mer om det kan ni läsa HÄR

Domarutbildning och SM i fotografi
Så är vi framme i oktober och SM-helgen i Sollentuna. För min del började det med att jag tillsammans med ett gäng andra svenska fotografer gick en domarutbildning där vi drillades i konsten att bedöma andras bilder. Lärare var danske Jörgen Brandt.

Danske fotografen Jörgen Brandt omgiven av åtta svenska fotografer vid domarutbildningen i Stockholm 2018

Dagen efter var det så dags att bedöma alla finalbilder i SM i fotografi. Juryn bestod av fotografer från Danmark, Norge, Finland, Belgien, Portugal och så jag från Sverige. En fantastisk kompetent jury. Och väääääldigt många fenomenala bilder i årets SM. Som vinnare stod Andreas Varro från Örebro.

Stort tack till alla er, mina följare. Jag har haft ett fantastiskt år tillsammans med er och det är med glädje jag blickar fram emot ett nytt år 2019. Låt oss göra 2019 till något riktigt bra. 

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto