Porträtt på Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Hej och varmt välkommen till min blogg! Det är jag som är Laila Villebeck, din fotograf i Linköping.

Om du är nyfiken på att veta mer om mig eller mina fotograferingar, klicka på knappen nedan. Eller scrolla vidare mot blogginläggen.

fotograf

laila villebeck

bloggar

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Populära blogginlägg

Read More

BF i december 2024?

Väntar du barn och har beräknad förlossning i december 2024? Då är det en bra tid att boka in din bebis för nyföddfotografering nu.
Varför så tidigt?

– Jo, jag tar bara ett begränsat antal nyföddfotograferingar per månad för att säkerställa att jag kan vara flexibel med tider för fotograferingen. Vi bokar inte in en faktisk tid, utan jag skriver upp er på min bokningslista och ser till att jag har ett luftigt schema kring ert BF så att vi kan anpassa tiden för fotograferingen utifrån när bebisen föds.

– Om jag märker att det är lite färre nyfödda bokade än vad jag har möjlighet att ta emot, så bokar jag istället in andra fotograferingar (företagsporträtt, sporträtt, familjefotograferingar osv) istället och i värsta fall måste jag tacka nej till de som hör av sig efter att bebisen är född. Det händer inte ofta, men jag har fått tacka nej ett par gånger i år redan till nyfödda och det är verkligen inte roligt att behöva göra.

– Vi behöver inte stressa med all info, utan du får ta till dig den i lugn och ro. Efter att bebisen är född kommer du ha fullt upp med det vardagliga. Så skönt för er att veta att ni har er tid och att ni bara kan komma till studion när vi hittat en tid som passar.

Så missa inte livets allra viktigaste och finaste fotografering – nyföddfotograferingen! Du kan skicka bokningsförfrågan via hemsidan HÄR eller direkt via mail till fotograf@lailavillebeck.se

Varmt välkommen!

Hur fungerar ett graviditetstest?

Graviditetstest från Clearblue med två blåa streck som indikerar positivt resultat, dvs hög halt av gravidhormonet hCG, och du är gravid

När ett ägg blir befruktat, startar det att dela sig och fastnar förhoppningsvis i livmoderväggen. I samband med detta börjar hormonet hCG att bildas. Mängden hCG ökar med tiden och när koncentrationen av hormonet är tillräckligt hög i urinet, så kan ett graviditetstest visa förekomsten av detta. Man plussar.

Graviditetstestet har en remsa som doppas i urin (som du samlat upp i en mugg, alternativt hålls remsan i urinstrålen när du kissar). I remsan finns en typ av antikroppar som binder till hCG om det förekommer i urinet. På en annan del av antikropparna sitter ett färgämne.

Vätskan (urinet) sugs upp av remsan med hjälp av kapillärkraften och “vandrar” längs med längden på graviditetstestet. Antikropparna följer med i vätskans vandring oavsett om de bundit till hCG (då du är gravid) eller inte har bundit till något hCG (du är inte gravid, eller det är fel på testet). Efter en kort stund passerar antikropparna det första fönstret på stickan. På remsan i detta fönster finns en linje med en andra typ av antikroppar, som binder till en annan del av hCG än de första, färgade antikropparna.

Om du är gravid och har hCG i ditt urin, fastnar nu hCG med de färgade antikropparna på denna linje tack vare denna andra typ av antikroppar. På så sätt färgas denna linje och visar att du är gravid.

Om du inte är gravid fortsätter de färgade antikropparna förbi den här linjen och fönstret med testlinjen förblir ofärgad.

2 graviditetstest från Clearblue, varav ett digitalt, med som indikerar negativt resultat, dvs ingen förekomst av gravidhormonet hCG. Du är inte gravid.

För att kontrollera att testet fungerar finns också en kontrollinje i det andra fönstret som vätskan passerar på sin väg längs med stickan. På kontrollinjen sitter en tredje typ av antikroppar som binder direkt till de färgade antikropparna. Ett blått streck ska på så sätt markera att urinet nått hela vägen upp och att testet fungerar korrekt. Om kontrollinjen förblir ofärgad så har testet inte fungerat och du får prova igen med ett nytt graviditetstest.

Om du testar tidigt så kan det vara en god idé att testa tidigt på morgonen och/eller att undvika att dricka mycket innan testet. Ett mer koncentrerat urin gör att mer hCG sugs upp av remsan i testet.

Olivia Klint Ipsa bröstsimsdrottningen på SM i Linköping 2024

Olivia Klint Ipsas startdyk på 200 m bröstsim på långbane SM i simning i Linköping 2024

Under sim-SM i Linköping 2024 (långbana) vann Olivia Klint Ipsa samtliga bröstimsgrenar för damer. 50 m bröstsim, 100 m bröstsim och 200 m bröstsim. Förutom att simma snabbt så simmar hon också väldigt snyggt måste jag säga.

Under SM i simning som anordnades på LASS hemma-arena Tinnerbäcksbadet, i den nya simhallen, så praktiserade jag sportfotograf. Det var så himla roligt att få göra något annorlunda mot vad jag brukar, så tack till LASS, bandomare, tävlingsledning m fl som gav mig tillåtelse att röra mig fritt vid bassängkanten.

Olivia var verkligen en av simmarna jag ville ha fokus på. En ung talang som just kommit hem med sina första EM-medaljer på seniormästerskapen. Så kul att få se henne simma IRL.

Olivia Klint Ipsa inför sitt 50 m bröstsim på långbane SM i simning i Linköping 2024
Olivia Klint Ipsa inför sitt 50 m bröstsim på långbane SM i simning i Linköping 2024
Olivia Klint Ipsa inför sitt 200 m bröstsim på långbane SM i simning i Linköping 2024
Olivia Klint Ipsa under sitt 200 m bröstsim på långbane SM i simning i Linköping 2024
Olivia Klint Ipsa under sitt 200 m bröstsim på långbane SM i simning i Linköping 2024
Olivia Klint Ipsa efter målgång på 50 m bröstsim på långbane SM i simning i Linköping 2024
Olivia Klint Ipsa efter målgång på 50 m bröstsim på långbane SM i simning i Linköping 2024

Hanna Rosvall tog SM-guld på 100 m ryggsim

Hanna Rosvalls start på 100 m ryggsim på SM i simning långbana i Linköping 2024

Under fredagens finalpass på SM i simning i Linköping tog Hanna Rosvall guld på 100 m ryggsim på en finfin tid som också var hennes säsongsbästa. Fin uppladdning inför OS i Paris. Stort lycka till Hanna! Vi håller tummarna för dig här hemma i TV-sofforna!

Vilken lyx för mig att kunna mixa mina två stora passioner i livet – fotografi och simning. Nu är ju jag ingen sportfotograf och jag hade inte den optimala utrustningen för detta uppdrag, men ändå kul att få träna “tänket” kring att fota sport. Jag kan ju säga att jag var den enda fotografen på arenan som låg på mage på den blöta, gröna mattan som ligger runt om bassängen. Totalt dedikerad att fånga bilder från lite andra vinklar.

Gissa om jag fick mersmak…. Nästa hemmatävling är Linköping Water Games i början av 2025. Vem vet, jag kanske plockar med mig någon kamera då också.

Hanna Rosvall inför start på 100 m ryggsim på SM i simning långbana i Linköping 2024
Hanna Rosvall simmar 100 m ryggsim på SM i simning långbana i Linköping 2024
Målgång för Hanna Rosvall på 100 m ryggsim på SM i simning långbana i Linköping 2024
Hanna Rosvall under en intervju på SM i simning långbana i Linköping 2024

Victor Johansson tog SM-guld på 1500 m frisim 2024

Victor Johansson efter målgång på 1500 m frisim i SM långbana 2024.

Victor Johansson är på riktigt inte klok! I lördags förmiddag simmade han (och vann) Vansbro-loppet på under 30 min, satte sig sedan i bilen till Linköping och simmade hem SM-guldet på 1500 m frisim. Inför loppet sa han i en intervju vid bassängkanten att han var “lite sliten” och hade ont i kroppen. Jo, ja, det kan man väl tänka sig.

Jag är ju normalt studiofotograf med specialitet mot nyfödda och barn upp till 1 år, men när SM i simning går av stapeln på hemmaplan, då var det en ynnest att få chansen att fota atleterna som simmade för pers, svenska rekord och SM-medaljer. Jag jobbade som vändningskontrollant på flera förmiddagspass, men på fredagen fick jag ett enormt sug efter att få fota sport igen, så jag hoppade in och fotade finalpassen på fredagen och lördagen.

Under 1500 m frisim för herrar var mitt fokus helt och fullt på Victor Johansson. Den stora fördelen med 1500 m är att man har ca 15 minuter på sig att fånga bilder från olika vinklar och positioner. Den fördelen försökte jag dra nytta av.

Victor Johansson inför starten av 1500 m frisimsloppet i SM långbana Linköping 2024
Victor Johansson i starten av 1500 m frisimsloppet i SM långbana Linköping 2024
Victor Johansson i starten av 1500 m frisimsloppet i SM långbana Linköping 2024
Victor Johansson under sitt 1500 m frisimslopp i SM långbana Linköping 2024
Victor Johansson under sitt 1500 m frisimslopp i SM långbana Linköping 2024
Victor Johansson under sitt 1500 m frisimslopp i SM långbana Linköping 2024
Victor Johansson efter målgång på 1500 m frisim i SM långbana 2024
Victor Johansson efter målgång på 1500 m frisim i SM långbana 2024

Jag vill passa på att önska Victor lycka till under OS i Paris 2024.

Smash the Cake med Lovelia från Norrköping

Smash the cake, ettårsfotografering, med Lovelia från Norrköping. Temafärgen var ljusrosa och det blev verkligen så bra! Lovelia visar hur roligt hon tyckte det var att få kladda med sin alldeles egna tårta.

Smash the Cake är en maxad ettårsfotografering där firandet av barnets första födelsedag i livet står i fokus. Fotograferingen innehåller vanliga ettårsporträtt, kladd med barnets första och alldeles egna tårta, samt ett bad för att avsluta fotograferingen på topp.

Bilderna klara innan ettårsdagen

För ett tag sedan var Lovelia från Norrköping på besök i min studio för en Smash the Cake-fotografering. Föräldrarna ville ha bilder klara lagom till Lovelias ettårsdag för att fira dagen lite extra och därför bokade vi in en tid ett par veckor innan födelsedagen för att hinna med bildurval, beställning, redigering av bilder och leverans.

Jag hinner aldrig redigera klart en hel bildbeställning på så kort tid, men ca 1-3 digitala bilder från en Smash the Cake brukar jag kunna ordna med expressfart, så att det går att lägga upp bilder från fotograferingen på sociala medier och kanske använda bilderna på ett kreativt sätt till ettårskalaset (tryck på tårta eller bakelser, trycksaker till dukningen osv).

Lovelias fotografering blev fantastiskt lyckad. Vi började med de vanliga ettårsbilderna, gick över på tårtan och avslutade med ett bad.

Ljusrosa färgtema på Smash the Cake

Ettåring från Norrköping på ettårsfotografering Smash the Cake. Nytt favoritfärgtema för smash the cake är ljusrosa.

Under en Smash the Cake får man välja ett färgtema. Genom att hålla sig till ett färgtema genom fotograferingen blir det sedan lätt att kombinera ihop favoritbilderna till ett fint album och/eller tavelgrupp.

För Lovelia körde vi på ljusrosa och det blev verkligen fräscha, somriga och fina bilder.

Egen blombukett med rosa rosor

Lovelias mamma älskar blommor och när vi bokade Smash the Cake-fotograferingen nämnde hon att de skulle ha med sig en liten bukett med blommor att ha som rekvisita i fotograferingen. Jag stylade därför bakgrunden med 3 eukalyptusringar där jag även stoppade in några rosa blommor för att matcha buketten. Det blev riktigt fint!

Lovelia från Norrköping hade med sig en liten bukett med blommor till första delen av sin ettårsfotografering Smash the Cake och vi matchade bakgrunden med blomkransar

De olika delarna i en Smash the Cake

Jag delar in en Smash the Cake i 3 olika delar.

 • Vanliga ettårsporträtt – så att vi inte går miste om de traditionella ettårsbilderna på barnet
 • Smash the cake – busiga bilder där barnet kladdar med tårta
 • Bad i badkar – nästan alla ettåringar gillar att plaska med vatten

På så sätt maximerar vi fotograferingen och får ut det bästa av allt samtidigt som vi har väldans roligt – både barn, föräldrar och fotograf.

Del 1: De vanliga porträtten

Lovelia under första delen av Smash the Cake-fotograferingen där vanliga ettårsporträtt tas.

Smash the Cake börjar alltid med de vanliga ettårsporträtten. Det kan vara fint att låta färgtemat gå igen även i dessa bilder. Antingen i färgerna på kläderna, eller i detaljer, som här i de rosa blommorna. Alternativt kan man hålla det helt neutralt – vitt, creme, eller beige. På så sätt passar bilderna från de olika delarna av fotograferingen ihop och kan mixas och matchas i bildprodukterna sedan så att slutresultatet blir riktigt bra.

Ettårsporträtt i studio på flicka från Norrköping med blombukett

Del 2: Smash the Cake

Ettårsfotografering Smash the Cake med tema ljusrosa. Lovelia från Norrköping älskade att kladda med tårtan och provsmakade ordentligt på tårtan.

Efter den “vanliga ettårsfotograferingen” börjar den del i Smash the Cake-fotograferingen som gett den sitt namn. Det är dags att duka fram ballonger och tårta och låta barnet gå loss på att kladda. Här matchas tårta, kläder, ballonger och eventuellt vimplar.

Låna kläder

För tjejer finns drömmiga tyllkjolar att låna i mina standard temafärger: gammelrosa, ljusrosa, vit, lila och grön. I lånegarderoben finns även hårband och hårklämmor som matchar tyllkjolarna perfekt.

För pojkar finns enkla bomullsbyxor i neutrala färger och hängslebyxor.

Självklart kan ni ta med egna kläder även till den här delen av fotograferingen, men håll det gärna enkelt. Bara armar och fötter är det gulligaste när det ska kladdas.

Del 3: Bad i miniatyrbadkar

Flicka från Norrköping som badar i miniatyrbadkar under sista delen av en Smash the Cake fotografering hos Fotograf Laila Villebeck

Efter tårtan blir det ett litet bad i mitt miniatyrbadkar. Ofta kan barnet vara trött så här i slutet på en intensiv fotografering. Men om man får bada och plaska så finns det alltid lite extra energi kvar ändå.

Smidigt att åka från Norrköping

Från Norrköping är det supersmidigt att ta sig till min studio både med bil och kommunalt. Studion ligger på Garnisonsområdet i Linköping, alldeles ovanför sjukhuset. Beroende på var man bor i Norrköping så tar det ca 45 min med bil. Ett tips är att låta bilturen bli en naturlig sovstund för ettåringen inför fotograferingen, och vi kan boka in tiden för Smash the Cake-fotograferingen så att det passar in i barnets rutiner.

Parkering utanför studion

Det finns stora parkeringsytor alldeles utanför studion. Om du inte redan har laddat hem parkeringsappen LinPark kan du med fördel göra det innan dagen för fotograferingen, så går det snabbt och smidigt att parkera.

Åka kommunalt

Om du åker kommunalt så är det tät tågtrafik från Norrköping. Från tågstationen går det sedan bussar till Garnisonen och busshållplatsen är bara ca 200 meter från studion.

Fotografens tips: Planera dagen smart

Ett förslag till planering är att barnet får äta en tidig lunch, eller ett rejält mellanmål innan ni åker från Norrköping. Sedan sover han eller hon förhoppningsvis i bilen. Om ditt barn brukar sova längre än de 45 min det tar att köra, så kan det vara en idé att ta en liten extra tur med bilen. Man kan t ex åka Norrköping-Mjölby, Mjölby-Linköping. Allt för att få de allra bästa förutsättningarna för ett piggt, glatt och nyfiket barn under fotograferingen.

Ettårsfotografering Smash the Cake med tema ljusrosa. Lovelia från Norrköpng älskade att kladda med tårtan och provsmakade ordentligt på tårtan.

Smash the Cake kan vara en ganska intensiv fotografering, men det blir alltid en naturlig paus efter de vanliga ettårsporträtten medan jag plockar fram tårtan och förbereder det sista inför cakesmash-delen av fotograferingen. Då kan det passa bra med ett litet mellis om det skulle behövas. Men bara något lätt, t ex en klämmis, så att tårtan fortfarande är intressant att smaka på.

Efter fotograferingen är barnet oftast trött igen och sover kanske en powernap till på vägen hem. Det brukar bli väldig bra tajming.

Varmt välkommen med din bokningsförfrågan

Hoppas att du blivit inspirerad till att boka in en Smash the Cake för ditt barn. Mer information hittar du på min HEMSIDA (klicka här) och där finns även ett kontaktformulär där du skickar in din bokningsförfrågan.

Varmt välkommen!

Gravid i vecka 20

gravidmage

Halvvägs i graviditeten

I graviditetsvecka 20 har du kommit halvvägs mot att få träffa bebisen. Din kropp har börjat öka blodmängden för att barnet ska kunna få den mängd syre och näring som det behöver. En ökad blodmängd är också en fördel sedan när det blir dags att föda barn. Då har du en reserv att ta av vid förlossningen. Det varierar såklart hur mycket blod man förlorar under en förlossning, men tack vare den här reserven, så blir det inte på något sätt farligt att förlora blod när barnet föds och moderkakan släpper taget i livmodern, så länge mängden håller sig inom normala mängder.

Det är vanligt att man får järnbrist, men järnvärdet mäts med jämna mellanrum på MVC och många äter järntillskott för att hålla järnnivåerna uppe. Järnbrist kan göra dig trött och kanske lite yr.

De första fosterrörelserna

Magen växer och kanske är det ungefär nu som du känner de första fosterrörelserna. Det kan kännas som fladder eller svepningar i magen. Din partner kan förmodligen inte känna rörelserna från utsidan än, men det kommer om ytterligare ett tag.

Fostrets storlek och utveckling

Fostret väger ungefär 280-350 gram och är ca 24-25 centimeter långt. Fostret har fått känsel och kan känna smärta. Huvudet har en diameter på drygt 4 cm. Hjärnan har en intensiv utveckling nu. Miljontals nervceller behövs för fostrets motorik och fostrets reflexer testas. Fostret griper, sparkar, vinkar, gör grimaser och suger kanske på tummen.

En medfödd reflex är sväljreflexen. Den tränas upp redan nu och det är en viktig reflex sedan när barnet ska börja äta på egen hand.

Kanske har fostret fått ögonfransar och lite hår på huvudet. Svettkörtlarna är färdigutvecklade, men fostret svettas inte i magen.

Runt barnet finns nu ungefär en halv liter fostervatten. För att skydda huden mot fostervattnet så är fostret täckt av fosterfett.

Under mjölktänderna, som bildats redan i graviditetsvecka 5-6, så börjar de permanenta tänderna bildas.

Fostrets hjärta slår med 110-160 slag per minut.

Nu är det dags att boka tid hos din nyföddfotograf

Har du bokat din för ditt barns nyföddfotografering än? Annars kan det vara en bra tid att göra det kring graviditetsvecka 20. Då har du fortfarande tid och ork och du hinner fundera ut både vilken typ av bilder du skulle vilja ta under bebisens allra första veckor i livet och kanske börja fundera på var du vill hänga bebisens tavlor. I barnrummet kanske? Över spjälsängen eller skötbordet? Eller ska de få hedersplatsen i vardagsrummet?

Läs mer om mina nyföddfotograferingar och skicka en bokningsförfrågan HÄR

Hur går en förlossning till?

Du vet att en normal graviditet är 9 månader lång, men vad händer sedan? Hur går det till när ett barn föds? Vad händer i kroppen då?

Att en kvinna är gravid i 9 månader känner alla till, men vad händer när de där 9 månaderna är över? Hur vet man att det är dags att föda barn och hur fort går det? Jag är varken barnmorska eller läkare, men jag har samlat lite kortfattad information här för dig som är nyfiken. Och om du vill veta mer rekommenderar jag dig att du pratar med din barnmorska på BVC, bokar in en förlossningskurs eller kanske bokar en doula som kan guida dig ännu djupare och hjälpa dig genom din förlossning.

Förlossningen delas in 4 olika faser; latensfasen, aktiva fasen, utdrivningsskedet och efterbördsskedet.

Inget facit

Kom alltid ihåg att det finns inget facit till hur en förlossning “ska” gå till, utan det varierar från förlossning till förlossning. Även om man själv föder flera barn kan varje förlossning vara helt olika.

Latensfasen

Latensfasen är den första delen av förlossningen och det är nu som kroppen börjar förbereda sig för att föda barn.

Latensfasen börjar oftast med värkar som kan komma med 5-30 minuters intervall. Mellan värkarna känner du ingenting särskilt, utan du är precis som vanligt. Latensfasen varar ofta i några timmar och upp till ett dygn, men det varierar såklart jättemycket från person till person.

Under latensfasen kan det vara skönt att dämpa smärta med paracetamol, värme, bad eller massage.

Förlossningspersonalen brukar alltid rekommendera att man stannar hemma så länge som möjligt. Hemma känner man sig trygg och trygghet är alltid en positiv känsla under förlossningsförloppet.

Den aktiva fasen

Under den aktiva fasen av förlossningen öppnar sig livmodertappen helt så att barnet kan komma ut. Under den aktiva fasen blir värkarna starkare, längre och mer regelbundna. Nu kan man åka in till förlossningen. Om du känner dig osäker på ifall du ska åka in så är det alltid bra att ringa in till förlossningen och prata med en barnmorska där. Klarar du inte av att ringa själv, så be din partner eller närstående att ringa, så kan hen hålla telefonen så att barnmorskan kan prata med dig. Ofta kan det höras på din röst och/eller andning var i förlossningen du befinner dig.

Värkarna under den aktiva fasen hjälper barnet att tryckas neråt och det varierar såklart hur lång tid den aktiva fasen pågår.

Utdrivningsskedet

Utdrivningsskedet är det sista steget innan barnet har kommit ut i världen. Här kommer krystvärkarna och ofta känns det som att kroppen vet precis vad den ska göra och det är bara att hänga med. Men lyssna också på barnmorskorna, de har stenkoll på både dig och ditt barn och ibland behöver man bromsa upp kroppen lite. Lita på personalen så är bebisen snart här.

Och så kommer barnet. Ofta skriker barnet direkt och du får upp barnet på ditt bröst. Ibland kan barnet behöva lite hjälp med att komma igång med andningen, men det där sköter personalen fint och de vet precis vad som behövs för att din bebis ska få en bra start i livet.

Efterbördsskedet

Något man inte pratar så mycket om, åtminstone inte förr i tiden, är att efter att barnet är fött så ska även moderkakan “födas fram”. Det här sker medan du har barnet i din famn och det sker ofta av sig självt. Barnmorskan kontrollerar att moderkakan är helt och att allt har kommit ut som det ska. Livmodern börjar nu också dra ihop sig igen, vilket kan kännas lite som en rejäl mensvärk.

När barnet föds översköljs man ofta av otroligt starka känslor. Äntligen är barnet här och allt har förhoppningsvis gått bra.

Nu är barnet här

Det är verkligen en omvälvande känsla att få upp sitt nyfödda barn på sitt bröst efter förlossningen. En obeskrivlig lycka och lättnad. Äntligen.

Om det är ditt första barn så förändras du för alltid. Du är inte längre bara en flickvän eller fru, utan nu är du också mamma. Ni har ansvaret för ett helt nytt liv och det är mycket som ni måste lära er.

Den första tiden med barnet går otroligt fort. Innan barnet är fött är man övertygad om att man ska hinna med så mycket under bebisperioden, men dagarna swischar verkligen bara förbi.

Min allra varmaste rekommendation är att du redan nu, under graviditeten, bokar en nyföddfotografering hos en professionell nyföddfotograf. En nyföddfotografering sker när bebisen är någonstans mellan 1-3 veckor och dessa bilder kommer, jag garanterar dig, att vara det finaste du har för all framtid. Du vill minnas exakt hur liten bebisen var som nyfödd, hur håret såg ut, eller om det inte fanns något hår. Bilderna gör att du nästan kan återuppleva den där första magiska tiden och känna den fantastiska bebislukten (alltså, ja, när navelstumpen äntligen har lossnat och naveln läkt ihop förstås).

Om du bor i Linköping, Norrköping eller Östergötland så finns jag här för dig och kan skriva in er på min bokningslista för nyföddfotografering så att allt är klart när er bebis föds.

Du kan läsa mer om mig och mina nyföddfotograferingar HÄR

Barnfotografering i fineart-stil

Fineartfotografering med fiol på mörkbrun bakgrund

För de lite större barnen (ca 8-12 år) är det såååå fint att göra en fineartfotografering. Här jobbar vi lite mer med styling, ljus och poser. Gärna med någon form av rekvisita i några av bilderna. Här har Kian tagit med sig sin fina fiol och vi färgmatchade bakgrund och kläder för ett harmoniskt slutresultat.

Läs mer om mina barnfotograferingar HÄR

Barnfotografering i Linköping: skolfoto

Under hösten kommer jag återigen ha några tider för skolfoto/minifotografering. Detta är för er som har barn på skolor eller förskolor som inte längre har skolfotograferingar. Eller för er som inte blev nöjda med årets skolfoton och vill ta nya foton.

Fotograferingen sker på plats i min studio och är begränsad till 15 min, en uppsättning kläder och en bakgrund. Standardbakgrund är vit, men det går även att önska annan bakgrund. Här har brun bakgrund önskats och det blev ju väldigt fint ihop med flickans kläder.

Bokningsavgiften är 500 kr och då ingår fotografering samt en högupplöst, digital bild. Det går givetvis att köpa till fler bilder. Kontakta mig för mer information.

Det går att boka en skolfotografering/minifotografering redan nu på följande datum:

7/8: Tider finns tillgängliga kl 13.00 och 14.00

14/8: Tider finns tillgängliga mellan kl 13-16

24/9: Tider finns tillgängliga mellan kl 11-16

Kontakta mig på mail: fotograf@lailavillebeck.se

Självklart är det helt ok att tipsa vänner och bekanta om detta erbjudande!

Varmt välkomna!

SM i Fotografi 2024

Så kom dagen. Den allra sista inlämningsdagen för SM i Fotografi 2024. I år har jag skickat in bilder i flera kategorier och det ska bli spännande att se hur det går.

Jureringen av SM är uppdelad i 3 delar. Först är det en digital jurering där samtliga inskickade (och godkända enligt reglerna) bedöms och poängsätts av domare spridda över hela världen. Varje kategori har 5 domare som har specialkunskap inom respektive kategori. Den digitala jureringen pågår under juli månad.

De 10 bästa bilderna (ibland fler beroende på nivån av de deltagande bilderna) i varje kategori går till en printfinal. Finalisterna publiceras på SM i Fotografi’s sociala medier under den 9 augusti 2024.

Finalbilderna ska därefter printas och skickas in till SM-arrangörerna. Bilderna sorteras och kontrolleras så att de följer reglerna och den första veckan i oktober hålls den stora jureringen av printfinalen. I år hålls SM i fotografi utanför Enköping.

Den öppna jureringen går att följa via livestreaming.

Efter den öppna jureringen hålls en sluten jurering där domarna går igenom de allra bästa bilderna en sista gång för att sätta den slutgiltiga rangordningen och utse de svenska mästarna i respektive kategori.

Hela processen är otroligt spännande. Håll tummarna för mig nu! Jag återkommer med mina resultat under hösten.

Charmig ettårsfotografering

Isabella och hennes gosedjursapa matchade fint med tyllkjol och hårrosett. Kolla in hennes underbara uttryck. Man ser att hon gillar sin apa väldigt mycket.

Smash the cake med tvillingar

Tvillingarna Noelia och Leonella var inne på en Smash the cake-fotografering och de var bara så charmiga båda två

Tvillingarna Noelia och Leonella på Smash the Cake.

Smash the Cake med tvillingar kan vara väldigt roliga att göra. Man kunde riktigt känna bandet mellan Noelia och Leonella. Det den ena gjorde ville såklart den andra göra också osv. Under tårtdelen av fotograferingen så kände de på varandras tårta, tog varandras skedar…. Ja, ni förstår….

Jag fotade tjejerna när de var nyfödda också. Kommer ni ihåg? Se sista bilden för att se hur de såg ut då. Tiden går verkligen helt otroligt fort!

Missa inte att boka in ett Smash the cake, eller en vanlig ettårsfotografering för den delen. Mer info hittar du HÄR

Tvillingarna Noelia och Leonella var inne på en Smash the cake-fotografering och de var bara så charmiga båda två

Ettåringar med stark personlighet

Little miss personality. Huuur rolig pose av den här lilla charmiga ettåringen?

Något av det jag gillar mest med ettårsfotograferingar är alla dessa personligheter! Det är kroppshållning, miner, skratt, envishet mm mm. Att så små människor redan kan ha så starka personligheter….

Glad midsommar

Jag önskar er alla en riktigt glad midsommar. Ta hand om varandra, njut av sommar, sol, värme och kanske en glass.

Ettårsfotografering

Nu har jag haft mycket fokus på ettårsfotograferingar med Smash & Splash det senaste. Men självklart går det bra att boka en “helt vanlig” ettårsfotografering också. Då rekommenderar jag helvit bakgrund för stora möjligheter till bus och härliga, personliga uttryck.

Ta gärna med ett gosedjur, en gåbil, en gunghäst eller annan leksak som betyder mycket för barnet och som ni gärna vill ha med på bild. En del ettåringar har lärt sig “krama” och “pussa” och det kan bli superfina bilder ihop med ett gosedjur.

Ja, ni ser nu på bilden här

Ettårsfotografering

Huuuur gullig var inte Elodie på sin Smash & Splash-fotografering?!?!

14 år sedan första nyföddbilden

Det 14 år sedan jag provade på nyföddfotografering för första gången. Det var min egna son, Oliver, som var modellen. 10 dagar gammal. Jag får väl säga att det var totalt omöjligt… Det var för dagen en liten mammig bebis jag hade och så fort jag lade ner honom på filten där han skulle porträtteras, så vaknade han och ville upp i famnen igen. Pust!

Jag hade något halvår tidigare läst en artikel om amerikanska nyföddfotografer och blev helt besatt av att lära mig allt som hade med nyföddfotografering att göra. Jag finkammade internet på tips och tricks och studerade bilder noga för att försöka förstå posering. Då fanns inga nyföddkurser online och sociala kanaler var ju inte riktigt vad de är idag. Så det var ett riktigt hästjobb att få information.

Trots ett misslyckat första försök, så gav jag inte upp. Jag hittade nyfödda små modeller att träna på och startade upp mitt företag i september 2011 och har sedan dess varit heltidsfotograf med nyföddfotografering som mitt specialområde.

Jag är såklart glad över min bild på Oliver – ett ovärderligt minne! Hans lilla svarta kalufs (han är mörkblond nu), den lite tilltryckta näsan och bestämda munnen – de unika nyföddragen som jag som mamma aldrig, aldrig vill glömma. Kan inte tro att han är 14 år nu.

Jag rekommenderar verkligen alla gravida att boka en nyföddfotografering (boka innan bebisen föds så att du vet att du är garanterad en tid), för du kommer för evigt hålla ditt barns nyföddbilder extra kära. Tiden går så fort och just de där första dagarna vill man ju bara behålla för alltid.

Jag tar emot nyföddbokningar för sommar, höst och vinter 2024 nu. Tipsa gärna dina vänner, familj och bekanta.

Mer info finns HÄR. På sidan som är länkad går det också att skicka en bokningsförfrågan.

Grattis på ettårsdagen Lilly

Idag är ingen vanlig dag, för idag är Lillys första födelsedag. Hurra hurra hurra!

Tänk att den här lilla tjejen fick jag fota redan som nyfödd och idag fyller hon ett år. Det låter som en kliché, men tiden går så otroligt fort och det där första året med barn bara swishar förbi.

Vill du också ha färdiga bilder till ditt barns ettårsdag? De kan användas i tryck till ettårskalaset, eller varför inte som bilder på bakverken ni bjuder på under kalaset? Då är det viktigt att du bokar in en tid 3-4 veckor innan ettårsdagen, samt att ni är snabba med att välja bilder och betala er bildbeställning. Då kan jag speedredigera 2-3 bilder och maila över dem digitalt så att ni kan använda dem för att fira ert barn lite extra.

Tänk också på att vara ute i god tid med er bokning, gärna 3-4 månader minst innan datumet ni önskar boka in smash the cake-fotograferingen.

Boka gör du på DENNA SIDA

Kladda med fötterna?!?!?

Jag dör så gulligt! Kan inte få nog av denna bilden på Elodie som prompt skulle ha upp sina fötter i tårtan. Hon kände liksom att det var tryggare att kladda med fötterna än med händerna.

BF i november 2024?

Nyföddfotograferingen designas för just dina önskemål.

Väntar du barn och har beräknad förlossning i november 2024? Då är det en bra tid att boka in din bebis för nyföddfotografering nu.
Varför så tidigt?

– Jo, jag tar bara ett begränsat antal nyföddfotograferingar per månad för att säkerställa att jag kan vara flexibel med tider för fotograferingen. Vi bokar inte in en faktisk tid, utan jag skriver upp er på min bokningslista och ser till att jag har ett luftigt schema kring ert BF så att vi kan anpassa tiden för fotograferingen utifrån när bebisen föds.

– Om jag märker att det är lite färre nyfödda bokade än vad jag har möjlighet att ta emot, så bokar jag istället in andra fotograferingar (företagsporträtt, sporträtt, familjefotograferingar osv) istället och i värsta fall måste jag tacka nej till de som hör av sig efter att bebisen är född. Det händer inte ofta, men jag har fått tacka nej ett par gånger i år redan till nyfödda och det är verkligen inte roligt att behöva göra.

– Vi behöver inte stressa med all info, utan du får ta till dig den i lugn och ro. Efter att bebisen är född kommer du ha fullt upp med det vardagliga. Så skönt för er att veta att ni har er tid och att ni bara kan komma till studion när vi hittat en tid som passar.

Så missa inte livets allra viktigaste och finaste fotografering – nyföddfotograferingen! Du kan skicka bokningsförfrågan via hemsidan HÄR eller direkt via mail till fotograf@lailavillebeck.se

Varmt välkommen!

Smash the cake, ettårsjubileum sedan nystarten

För några år sedan beslutade jag att officiellt sluta med smash the cake-fotograferingar. Jag har gjort några cake smash i smyg, men slutade att marknadsföra just Smash the Cake och fokuserade istället på nyföddfotograferingar, fine art, vanliga ettårsfotograferingar och babyfotograferingar. Anledningen? Jo, smash the cake kräver ganska mycket tid i förberedelser och städ efter fotograferingen och detsamma gäller nyfödd och fine art, så det fanns helt enkelt inte tid under den perioden i livet som jag befann mig då.

Men nu! Nu har jag glädjande nog tiden igen och för drygt ett år sedan återinförde jag Smash the Cake i mitt utbud igen. Jag kan inte direkt skryta med att jag marknadsfört det hårt under året, men det kommer det också. Jag har under året hittat hur jag vill jobba med Smash the Cake och landat i ett bra sätt. Så nu är jag fullt redo att ta emot extra många ettåringar under hösten 2024 och vintern 24/25.

Läs mer om mina Smash & Splash, som jag kallar dessa ettårsfotograferingar HÄR

Egen rekvisita på ettårsfotografering

Juni var inne för en smash the cake fotografering och vi startade fotograferingen med vanliga ettårsporträtt.

Juni hade med sig sin alldeles egna gåbil på sin ettårsfotografering. Det blir verkligen fint och personligt med egna leksaker i bilderna. Det kan vara en gåbil, en gunghäst, en nalle, en fin bok, en pall/stol som finns i barnets rum. Tänk sedan att kunna hänga upp en tavla som matchar något i barnrummets inredning! Så läckert.

Jag erbjuder färdiga tavlor med eller utan ram. Så smidigt att få hem något som är redo att hänga upp i ert hem utan att ni behöver leta runt i hela stan efter något som matchar och sedan gå till en separat ramverkstad för att få bilden professionellt inramad. Allt sånt fixar jag åt er.

Glöm nu inte bort att boka ditt barns ettårsfotografering. Jag tar emot bokningar för sommaren och hösten 2024 samt vintern 24/25.

Läs mer om mina ettårsfotograferingar och kontakta mig via kontaktformuläret längst ner på sidan HÄR

Junis ettårsfotografering

Juni var inne för en smash the cake fotografering och vi startade fotograferingen med vanliga ettårsporträtt.

Det här med personligheter hos ettåringar, finns det något sötare? En del är sprittande glada och supersociala, andra mer tillbakadragna. En del utforskar världen utan rädsla, andra är mer försiktiga och fundersamma.

Juni var nog lite eftertänksam under fotograferingen om jag minns rätt. Lugn och trygg. Men samtidigt busig och charmig. Jag älskar de här lite mer allvarligare minerna på dessa bilder. Så gulligt och de där gosiga ettårskinderna kommer fram så fint.

Juni var inne för en smash the cake fotografering och vi startade fotograferingen med vanliga ettårsporträtt.
Juni var inne för en smash the cake fotografering och vi startade fotograferingen med vanliga ettårsporträtt.

Nybörjarkamera – var börjar man?

Jag fick en fråga på instagram angående nybörjarkameror. Jag är absolut ingen tekniknörd och undviker gärna att lägga tekniktermer och teknikkunskap på hjärnan (trots att jag är filosofie dr inom molekylär bioteknik i grunden). Men jag skulle vilja säga att idag är alla systemkameror så pass bra att alla fungerar toppen som nybörjarkameror. Sedan är väl frågan om man tror att man vill växa och utvecklas vidare som fotograf och därmed satsa på en lite mer avancerad kamera, eller om man ska nöja sig med det billigaste alternativet.

Skulle jag köpa allt helt nytt idag, så skulle jag utan tvekan köpa en spegellös kamera med ett bra objektiv. Och då skulle jag gå till en butik och klämma och känna lite på den olika märkena för att se vilken som spontant känns bäst i handen. För köper man ett märke och sedan vill utvecklas, så är det mest ekonomiska att såklart vara kvar i samma märke. Börja med ett objektiv, förslagsvis ett zoomobjektiv inom “normalområdet”. Nästa steg kan vara att utöka med andra, kanske bättre objektiv. Och sedan kan man ha kvar dessa objektiv när man behöver förnya och/eller förbättra sitt kamerahus.

För vardagsbilder på barnen så kan faktiskt t o m dagens mobilkameror duga gott. Det viktiga här är att fånga minnen av vardagen och att man faktiskt gör något med bilderna sedan. När mina barn var små så bestämde jag vissa veckor på året då jag skulle fota (minst) en bild per dag för att illustrera vad barnen gillade att göra vid just den tidpunkten. Sedan var det bara att hålla sig till planen. Och att faktiskt se till att göra något med bilderna efteråt. Spara dem ordentligt på en hårddisk och i slutet på året samla alla bilder i en liten fotobok.

Fokusera inte så mycket på antal pixlar, utan hitta ljuset, låt barnen göra vad de brukar göra och fånga dem i leken, uppgiften eller vad de nu håller på med. Du behöver inte påkalla uppmärksamhet på bilderna, dvs de behöver inte titta in i kameran.

I det här inlägget ser ni några av de bilder som jag tog på mina barn för många år sedan (den enklaste kameran idag är bättre än den kameran jag hade då, jag lovar).

Badet efter smash the cake

Badet som avslutar mina smash & splash-fotograferingar är ytterst uppskattat hos i princip alla ettåringar.

Varje Smash and Splash avslutas med ett bad i mitt badkar i miniatyr. Det är väldigt uppskattat av barnet och ett bra sätt att avsluta ettårsfotograferingen på.

Den här delen av fotograferingen tar bara ett par minuter, men ger de allra sötaste bilderna. I badkaret häller jag lagom varmt badvatten. Sedan får ettåringen sätta sig och vad som händer sedan är upp till barnet. Det kan bli fokuserade miner när barnet försöker fånga vatten med händerna, stora leenden och skratt för vatten är det härligaste och roligaste som finns, eller plaskbilder där barnet plaskar febrilt med både armar och ben.

Läs mer om mina ettårsfotograferingar HÄR

Badet som avslutar mina smash & splash-fotograferingar är ytterst uppskattat hos i princip alla ettåringar.
Badet som avslutar mina smash & splash-fotograferingar är ytterst uppskattat hos i princip alla ettåringar.

Tips inför Smash the Cake

Om ditt barn inte gillar att kladda så är ett tips att stoppa ner små bitar av något som ettåringen gillar i tårtan så att tårtan blir lite mer intressant. Så glöm inte att ta med majskrokar, smörgåsrån eller något annat som just ditt barn tycker är helt oemotstånligt till fotograferingen.

Lille Hugo var inte det största fan-et av kladderi. Men med majskrokar nerstoppade i tårtan så blev det ändå lite mer ok.

Det är ett tips: Även om ni har övat på att kladda hemma inför er Smash the Cake-fotografering – ta med något som barnet är van vid att äta som majskrokar, smörgåsrån eller liknande. Det kan vara ett bra sätt att komma igång och göra tårtan lite mer intressant.

Läs mer och Smash the Cake HÄR

Om ditt barn inte gillar att kladda så är ett tips att stoppa ner små bitar av något som ettåringen gillar i tårtan så att tårtan blir lite mer intressant. Så glöm inte att ta med majskrokar, smörgåsrån eller något annat som just ditt barn tycker är helt oemotstånligt till fotograferingen.

Kladdigt på Smash the Cake

Smash the cake med grönt färgtema

Det kan bli kladdigt på en smash the cake.

Alla ettåringar gillar dock inte att kladda. Ibland är det ett personlighetsdrag, ibland är det för att vi som vuxna är alldeles för snabba med att torka bort kladd från barnens händer när de är kladdiga.

Ett tips inför en Smash-fotografering är att träna på att kladda varje dag i ett par veckor innan fotograferingen. Låt barnet kladda, känna och smaka. På så sätt ökar chanserna till riktigt härliga tårtbilder på Smash & Splash-fotograferingen.

Läs mer om mina ettårsfotograferingar på min hemsida, under Smash & Splash. Vill ni undvika kladd så går det självklart bra att boka en “vanlig” ettårsfotografering.

Kläder under smash the cake

När du bokar en Smash & Splash-fotografering hos mig, börjar vi med “vanliga” ettårsporträtt. Här kan ni med fördel ha med egna kläder till ettåringen. Till den kladdiga delen av fotograferingen finns kläder att låna om ni vill.

Tips:

 1. Ta hellre lite, lite för små kläder än en storlek för stora. Händer, armar, fötter och hals/haka försvinner gärna i allt tyg om kläderna är för stora.
 2. Om du valt en temafärg för fotograferingen, håll dig till den färgen på kläderna även under de vanliga porträtten. På så sätt passar alla bilder ihop och ni kan kombinera dem hursomhelst i en tavelgrupp på väggen, eller i ett album.

För att boka en ettårsfotografering eller smash the cake så klickar du HÄR

Smash the cake med bad

Efter tårta blir det bad. Det är sedan gammalt.

Jag kallar mina smash the cake-fotograferingar för Smash & Splash, för den här typen av ettårsfotografering avslutas med ett bad i mitt fina badkar i miniatyr. I princip alla ettåringar uppskattar att få sitta och leka lite med vatten efter en ganska intensiv och händelserik fotografering. Blir perfekt avrundning för er som familj också, för det är inte helt ovanligt att ettåringen somnar gott efter en smash the cake…

Ett tips är att ta med en liten badrock till barnet. Blir jättefint i bild.

Nyfiken på MER?

Smash the cake, rosa färgtema

Lycka är att få smaka på sin alldeles egna, första tårta i livet under en smash the cake

Smaka och känna. Två sätt att upptäcka världen på när man inte är så gammal 😍

Visste du att jag ordnar med ballonger, tårta, rekvisita och tyllkjol/enkla byxor till er smash the cake? Jag har flera färger att välja bland. Här har lilla Christelle en vit ballonggirlang (extra tillval) och rosa tårta.

Läs mer om mina ettårsfotograferingar (Smash & Splash) på hemsidan HÄR

Lycka är att få smaka på sin alldeles egna, första tårta i livet under en smash the cake

Babyfotografering, Ozzy

Jag rekommenderar varmt att fota ditt barn när han eller hon är 7 månader för riktigt fina bebisbilder.

Jag rekommenderar varmt att fota ditt barn när han eller hon är 7 månader. Enligt mig den absolut härligaste åldern mellan nyfödd och 1 år. Barnet kan sitta, är ofta social och ler massor, har ingen emot att ligga på mage och/eller rygg, håller ofta i fötterna osv. Det är givetvis individuellt och personlighetsberoende, men vid just 7 månader är det i de allra flesta fall lättast att fånga underbara bilder med stor variation.

Här är det Ozzy som sitter i en av mina härliga rekvisita för just bebisar.

HÄR kan du läsa mer om mina babyfotograferingar.

Varmt välkommen!

Smash the cake i Linköping

Charmigaste ettårsfotograferingen är Smash the Cake där ettåringen får sin alldeles egna tårta att kladda med och smaka på. Rosa är den mest populära färgen för tjejer.

Fira första födelsedagen med en alldeles egen tårta. Under en Smash the Cake-fotografering delas fotograferingen upp i 3 delar: vanliga porträtt, smash the cake och bad. Så rolig och charmig fotografering.

Ett tips är att boka in en tid för ettårsfotograferingen 3-4 veckor innan ettårsdagen så att du sedan hinner få ett par festliga bilder att lägga upp på sociala medier, eller trycka upp på olika sätt till ettårskalaset.

Var ute i god tid med er bokning. Gärna 3-4 månader innan, så att jag garanterat kan erbjuda er en tid som fungerar för er.

Du bokar och läser mer information om mina ettårsfotograferingar och Smash the Cake HÄR

Charmigaste ettårsfotograferingen är Smash the Cake där ettåringen får sin alldeles egna tårta att kladda med och smaka på. Rosa är den mest populära färgen för tjejer.

Ettårsfotografering 2024

Som en del i Smash & Splash tar vi några vanliga porträtt utan tårta

Fyller ditt barn 1 år under sommaren eller hösten 2024? Har du hunnit boka barnets ettårsfotografering än?

Varmt välkommen att boka ettårsfotografering! Välj mellan en traditionell ettårsfotografering på vit bakgrund, eller en Smash & Splash med tårta, bad och “vanliga porträtt” på exklusivare bakgrund.

Du kan läsa mer om mina ettårsfotograferingar HÄR och på samma sida kan du kontakta mig.

Som en del i Smash & Splash tar vi några vanliga porträtt utan tårta

Barnfotografering, fine art med Kian i Linköping

Barnporträtt i fineartstil av Kian med hans fiol. Härligt bruna toner som harmoniserar fint med varandra.

Jag har just haft en väldigt rolig barnfotografering i fineartstil med Kian. Han hade med sig sin fiol som vi naturligtvis hade med i några av bilderna.

Vissa instrument kan verkligen bli superfina i bild och det blir så personliga bilder när man använder det eller de instrument som barnet spelar som rekvisita.

BF i oktober 2024?

En nyföddfotografering bokas med fördel under graviditeten för att säkerställa att det finns en tid tillgänglig för nyföddfotograferingen när bebisen föds.

Väntar du barn och har beräknad förlossning i oktober 2024? Då är det en bra tid att boka in din bebis för nyföddfotografering nu.
Varför så tidigt?

– Jo, jag tar bara ett begränsat antal nyföddfotograferingar per månad för att säkerställa att jag kan vara flexibel med tider för fotograferingen. Vi bokar inte in en faktisk tid, utan jag skriver upp er på min bokningslista och ser till att jag har ett luftigt schema kring ert BF så att vi kan anpassa tiden för fotograferingen utifrån när bebisen föds.

– Om jag märker att det är lite färre nyfödda bokade än vad jag har möjlighet att ta emot, så bokar jag istället in andra fotograferingar (företagsporträtt, sporträtt, familjefotograferingar osv) istället och i värsta fall måste jag tacka nej till de som hör av sig efter att bebisen är född. Det händer inte ofta, men jag har fått tacka nej ett par gånger i år redan till nyfödda och det är verkligen inte roligt att behöva göra.

– Vi behöver inte stressa med all info, utan du får ta till dig den i lugn och ro. Efter att bebisen är född kommer du ha fullt upp med det vardagliga. Så skönt för er att veta att ni har er tid och att ni bara kan komma till studion när vi hittat en tid som passar.

Så missa inte livets allra viktigaste och finaste fotografering – nyföddfotograferingen! Du kan skicka bokningsförfrågan via hemsidan HÄR eller direkt via mail till fotograf@lailavillebeck.se

Varmt välkommen!

2024 är Drakens År – här får nyfödda låna drakrekvisita

Om du är gravid med BF 2024 så kommer ditt barn att födas i Drakens År enligt den kinesiska kalendern. Bilden visar en liten drake i rosa hårband med draköron och blommor samt en matchande leksaksdrake i handen.

2024 är Drakens År och i Fotograf Laila Villebecks studio får de nyfödda låna söt rekvisita i form av drakar för att visa att barnet är fött under just drakens år.

Drakarna finns i färgerna rosa och grönt. Drakbilderna kan kombineras med mer avskalade nyföddbilder i naturliga färgtoner, eller med bilder med genomgående färgtema – det väljer du som förälder själv. Eller så ger du mig som fotograf fria händer att matcha ihop en hel fotografering.

Läs mer om mina nyföddfotograferingar här: https://fotograflailavillebeck.se/nyfoddfotograf/

Porträttfotots Dag, 13 maj

2024 instiftade Svenska Porträttfotografers Förbund Porträttfotos Dag. Den firas idag, den 13 maj.

Så här skriver förbundet om den nationella dagen:

Upptäck Mervärdet av Professionella Porträtt på Porträttfotots Dag den 13 maj!

Vi är glada att meddela att Svenska Porträttfotografers Förbund har instiftat Porträttfotots Dag för att fira konsten och vikten av professionella porträtt. Den 13 maj är dagen då vi uppmanar dig att upptäcka skillnaden av att arbeta med en kvalificerad fotograf för dina porträttbehov.

Varför välja en professionell porträttfotograf?

Porträttfotografi handlar om att fånga ögonblicket och skapa minnen som varar livet ut. Genom att anlita en professionell fotograf får du:

Expertis och Erfarenhet: Våra fotografer har den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att skapa bilder av högsta kvalitet och estetik.

Kreativitet och Unikhet: Vi hjälper dig att utforska kreativa koncept och skapa porträtt som speglar din personlighet på ett unikt sätt.

Tekniskt Kunnande: Med avancerad utrustning och expertkunskap om belysning, komposition och bildredigering levererar vi enastående resultat.

Varaktiga Minnen: Våra porträtt blir värdefulla arvegods och varaktiga minnen för dig och dina nära och kära.

Så här kan du delta:

Boka en Porträttsession: Ta chansen att boka en porträttsession med en av våra kvalificerade fotografer och skapa minnen som varar livet ut.

Sprid Budskapet: Hjälp oss att sprida medvetenheten om Porträttfotots Dag genom att dela ditt stöd på sociala medier. Använd hashtaggen #PorträttfototsDag.

Besök Vår Hemsida: För mer information och för att hitta en professionell porträttfotograf i ditt område, besök vår hemsida [länk till hemsidan].

Låt oss tillsammans fira Porträttfotots Dag och skapa tidlösa porträtt som berättar din unika historia!

Varmt välkommen till en värld av professionellt porträttfotografi!

Porträttfototsdag 13 maj

Porträttfototdag är precis som det antyder en dag precis som kanelbullens dag osv.

Svenska Porträttfotografers Förbund arrangerar Porträttfotots dag den 13 maj.
Tanken är att alla i Sverige firar den dagen och tar extra många porträttbilder och delar då.

Syftet med Porträttfotots dag är att uppmuntra alla att ta fler porträttbilder och vara en del av bilden. Ditt fotografi är betydelsefullt för någon annan. Du är viktig.

Vi är medvetna om att det inte alltid är bekvämt att stå framför kameran för många.
Vi lägger ofta stor vikt vid vårt utseende och kan tveka inför att bli förevigade på bild.
Men kom ihåg, din bild är viktig för någon annan varje dag.

Inom familjen önskar nära och kära att se och minnas dig genom bilder. Livet går snabbt, och att bli porträtterad har varit en tradition i urminnes tider. Vi vill uppmuntra dig att ta chansen när du blir fotograferad, var med på bilden, ställ upp för porträttet. -Du är viktig!

Inom företagsvärlden strävar vi efter att sälja mer och skapa personliga kontakter. Genom att visa upp vem vi är, skapar vi en mänsklig dimension bakom företaget.
Se till att du är med på bild eller ta bilder för ditt företag.

Oavsett om du väljer att gå till en professionell fotograf som kan fånga det bästa ljuset och de mest fördelaktiga vinklarna eller om det är dina vänner och familj som tar bilden, så uppmanar vi dig att vara med! Ta plats här i världen. Du är viktig.

Många tycker det är obehagligt att vara med på bild. Genom att gå till en professionell fotograf får du hjälp att få det bästa ljuset till olika ansikten och kroppar och får även hjälp med de bästa poseringarna och hjälp att skapa den energi som behövs för att vi ska bli avslappnade och få så bra bilder som möjligt.

Låt Porträttfotots dag bli en dag där vi verkligen tar bilder av varandra och delar med oss till världen. Använd hashtag #porträttfototsdag #duärviktig.

Dagen infaller den 13 maj varje år. Låt oss lysa upp dagen tillsammans

Svea från Linköping på nyföddfotografering

Nyföddfotograferingen designas för just dina önskemål.

Jag får inte så ofta önskemål om lila som färgtema på nyföddfotograferingar. Det har varit så sällan som någon önskat lila att inköp av rekvisita i lila har varit låååångt ner på prioriteringslistan. Men när Svea var inne för sin nyföddfotografering fick jag fria händer på att matcha ihop vad jag ville för hennes bilder och då testade jag det här setet i lila och det blev ju bara sååååå snyggt! Så nu blir det till att komplettera studiogarderoben med lilla attiraljer. Kul!

Jag har verkligen ägnat många långa timmar på att hitta de rätta plaggen, mössorna, filtarna, stickade prylarna, hårbanden, nallarna osv för just nyföddfoto. Och jag har spenderat massor med pengar för att uppnå min dröm. Det finns såklart alltid mer saker man vill ha, men efter att jag hittat de sista lila prylarna så känns det bra. Jag är nöjd. Och jag hoppas att ni, mina kunder också kan känna er nöjda med vad jag har att erbjuda. Allt från avskalade bebisbilder till stylade konstverk i er favoritfärg.

Babyfotografering i Linköping – Athina 7 månader

Det är sååå roligt att få träffa växande familjer. Storebror Andrej fotade jag när han var drygt halvåret och nu var han tillbaka i studion tillsammans med lillasyster Athina som såklart också skulle få babybilder. Jag rekommenderar verkligen alla familjer att boka in en 7-månadersfotografering. Det är en helt underbar ålder och det blir väldigt söta och charmiga bilder i den här åldern.

Gravidfotografering, Linköping

Ett nytt liv växer inuti dig. Hur fantastiskt är inte det? Glöm inte bort att föreviga denna magiska perioden i livet med hjälp av en gravidfotografering. I min studio är vi inte beroende av väder, vind eller årstid utan där är det alltid varmt och skönt och ljuset kan jag styra precis som jag vill närsomhelst på dagen. Jag har några vackra klänningar till utlån, men det går självklart att ta med sig egna kläder om man hellre vill det.

Nyfiken på mer? Kika in på denna sidan: https://fotograflailavillebeck.se/gravidfotograf-linkoping/

Gravid med tvillingar?

Är du gravid med tvillingar och har funderat lite över det här med nyföddfotografering? Du vet väl att jag har stor erfarenhet av att fota just nyfödda tvillingar (jag har även fotat några trillingar som nyfödda). Jag måste säga att det är magiskt bara att få se de två nyfödda bredvid varandra. Tänk att de varit nära varandra ändå från starten. Inne i magen, bara de två. Och tänk att de kommer fortsätta att ha varandra, förmodligen resten av livet.

Bra saker att veta inför en tvillingfotografering:

 1. Boka fotograferingen i god tid. Gärna kring vecka 20 i graviditeten. Detta för att jag ska kunna komplettera eventuella filtar eller rekvisita för de små. Det tar tid att få hem vissa nyföddrekvisita, då jag beställer det mesta från hantverkare utomlands för att få det allra bästa, i den allra bästa kvaliteten. Att boka i god tid innebär också att du slipper oroa dig för att jag blir fullbokad kring datumet då dina små ska födas.
 2. Jag tar ingen extra kostnad för att det är två (eller fler bebisar). Det är samma fotograferingskostnad och samma bildkostnad som vid fotografering av en bebis.
 3. Jag är väl medveten om att tvillingar kommer tidigare än fullgångna 40 veckor. Om bebisarna på grund av detta behöver lite extra hjälp på BB/neonatal så anpassas självklart datumet för fotograferingen efter detta. Men om bebisarna föds starka och friska och allt ser bra ut, så är det alltid bra att fota dem vid 1-3 veckor efter födseln liksom för alla fullgångna bebisar för att få bästa chansen till underbara nyföddbilder. Det kanske till och med är ännu viktigare att fota tidigt när det är två små som ska sova samtidigt och vara nöjda samtidigt så att vi kan fota dem tillsammans.
 4. Som föräldrar får ni vara lite mer aktiva och hjälpa till under fotograferingen eftersom jag bara har två händer. Men oroa er inte – jag kommer att tala om exakt vad jag eventuellt behöver hjälp med. Det handlar oftast om att hålla en stöttande hand på en bebis medan jag placerar den andra bebisen bredvid.

Mer information om mina nyföddfotograferingar hittar du här: https://fotograflailavillebeck.se/nyfoddfotograf/

Varmt välkomna med er bokning!

Gravid med BF i augusti 2024?

Det är hög tid att boka nyföddfotografering

Är du gravid med BF i augusti 2024? Då är det nu hög tid att boka din nyföddfotografering för att vara garanterad en plats i min kalender.

Varför ska du boka så tidigt? Det finns flera anledningar:

 1. Jag tar endast ett begränsat antal nyfödda per månad för att kunna garantera alla som bokat en nyföddfotografering en tid. Bebisar kommer ju inte så ofta på sitt beräknade datum och därför måste jag kunna vara flexibel, men ändå kunna ta emot er inom bebisens första 1-3 veckor i livet.
 2. Du ska hinna få all information, ta del av prislistor osv utan någon stress.
 3. Ni som föräldrar ska hinna drömma om er nyföddfotografering, fundera över om det är några särskilda bilder ni är ute efter, om det är någon särskild färg ni gillar extra mycket. Ska bilderna matcha inredningen i hemmet? Kanske i barnets rum?

Du kan läsa mer om mina nyföddfotograferingar här: https://fotograflailavillebeck.se/nyfoddfotograf/

På sidan som är länkad ovan finns ett kontaktformulär där du skickar din bokningsförfrågan samt om du har några frågor kring fotografering och bokning.

Jag har många års erfarenhet av nyföddfotografering och det har varit min specialinriktning sedan 2011. Min studio ligger på Garnisonsområdet i Linköping. Hos mig finns det många härliga färger att välja bland för fotograferingen och rekvisitan är noggrant utvald för att passa din bebis perfekt.

I studion finns soffa och fåtöljer där ni som föräldrar kan sitta och ta det lugnt medan jag fotar ert lilla underverk. Ni har tillgång till kyl och micro om ni behöver. En nyföddfotografering tar normalt mellan 2 och 4 timmar – allt för att bebisen ska ha det bra och känna sig trygg. Det kan bli ett par matningar och blöjbyten under tiden ni är i studion – det är helt i sin ordning.

Jag hälsar er varmt välkomna till min studio.

Drakens År 2024

2024 är Drakens år och året till ära är nyföddgarderoben hos Fotograf Laila Villebeck uppdaterad med gullig rekvisita med draktema

Enligt den kinesiska kalendern är 2024 Drakens År. Självklart har jag sett till att utöka nyföddgarderoben med fantastiskt söta drak-outfits i allra högsta kvalitet för alla nyfödda som kommer på fotografering hos mig. Japp, bokar man nyföddfotografering så får man självklart låna kläder, rekvisita, filtar, mössor, hårband mm mm till den nyfödda.

Här är det Dante som gjort sin nyföddfotografering med färgtema grön. Och då passade mina gröna drak-grejer superfint. Jag har även drakrekvisita i rosa för flickor.

Man bokar sin nyföddfotografering redan under graviditeten. Jag vill att man ska ha passerat gravidvecka 12 innan man bokar och de flesta bokar någon gång kring graviditetsvecka 20 för att ha en garanterad plats i min kalender. Vi bokar inte in något datum för fotograferingen, utan datum bestämmer vi när bebisen är född. Läs gärna mer om mina nyföddfotograferingar på min hemsida: https://fotograflailavillebeck.se/nyfoddfotograf/

Varmt välkommen med din bokningsförfrågan.

2024 är Drakens år och året till ära är nyföddgarderoben hos Fotograf Laila Villebeck uppdaterad med gullig rekvisita med draktema

Fine Art Barnfotografering med Emina

Fine Art

Emina och hennes 3 äldre systrar var på fineart barnfotografering i studion för ett tag sedan. Så gulliga allihop och jätteduktiga framför kameran. Här kommer en hel kavalkad med Eminas bilder.

Fine Art

Nyföddfotografering, Raya i Linköping

Allra sötaste Raya var en liten stjärna under sin nyföddfotografering. Vi hann med många uppsättningar med varierande styling och Rayas föräldrar önskade olika färger under fotograferingen. Det blev bra och här kan jag hitta inspiration för Rayas efterföljande fotograferingar i Babyns första år.

I bilden ovan har jag inspirerats av den fantastiska ukrainska nyföddfotografen Viktoria Surzko. Jag lär mig allra bäst när jag kopierar någon annan. Så med jämna mellanrum försöker jag kopiera fotografer som jag ser upp till. Oftast blir dessa försök inte särskilt lika orginalet och ibland får jag inte till det alls.

Den här gången var det egentligen inget nytt i detaljerna som jag var ute efter. Jag har fotat med samma wrapping, samma färger osv. Det var mest den övergripande stylingen som jag var nyfiken på och jag har försökt styla liknande uppsättning förut, utan att få det riktigt tiptop. Så jag ville kopiera Viktoria för att se om jag kunde hitta vad det är som inte riktigt klickar när jag stylar själv.

Jag blev jättenöjd med resultatet och fick ett par aha-upplevelser.

Ytterligare 2 favoriter från Rayas fotografering är dessa:

Nyföddfotografering med Gustav i Linköping

Nyfödd i ljusgrön kaninoutfit på nyföddfotografering

Årets första nyföddfotografering var med sötaste Gustav. En av de sista bebisarna född under kaninens år enligt den kinesiska kalendern. Såklart att han fick låna min ljusgröna kaninoutfit och mina nya små kaningosedjur.

Visste du att när du bokar en nyföddfotografering hos mig så får du låna allt som behövs för fotograferingen. Filtar, fällar, kläder, mössor, hårband, rekvisita – du behöver inte tänka på något, utan bara välja en färg ni gillar. Så fixar jag resten.

Tack Robert och Therese för ert förtroende och vi ses igen för resterande fotograferingar under Gustavs första år.

Smash the Cake med Hugo från Norrköping

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN HUGO!

Idag fyller det här lilla charmtrollet 1 år. Jag träffade honom faktiskt första gången när han var nyfödd, men det var inte jag som fotade honom, utan det var under en kurs med Camilla Neve och hon hade den stora äran att ta hans nyföddbilder.

Sedan har jag haft nöjet att fota Hugos 7-månadersbilder, första julbilder och nu även ettårsbilder med Smash the Cake, eller Smash and Splash som jag kallar det. En fantastiskt rolig fotografering med ettårsporträtt, smash the cake och ett avslutande bad.

Hugo var inte jättepepp på att kladda med tårtan, men med lite majskrokar som muta och både en fotograf och mamma som lekte pajasar bakom kameran så fick vi ändå många fina bilder.

Ettårsfotografering med Astrid i Linköping

Härliga, härliga Astrid. Den här lilla tjejen fotade jag som nyfödd och hux flux så har hon blivit ett år. Astrid var inne för att ta lite egna porträttbilder, men även bilder med sin syster Harriet och även med mamma och pappa.

Nyföddfotograf i Linköping – Alba, 9 dagar

Ljuvliga rosa toner. Mitt nya stickade set för nyföddfotografering i ljusrosa fick komma fram när det var dags för lilla Alba, 9 dagar, att fotas. Det här setet ersätter mitt tidigare ljusrosa stickade set då det passar mina rosa filtar, fällar och annan rekvisita mycket bättre. Alba verkade trivas mycket bra i allt rosa fluff.

Smash and Splash, Juni i Linköping

Från en härlig ettårsfotografering med lilla Juni. Junis föräldrar bokade en Smash and Splash ettårsfotografering med tema rosa och vitt för att matcha nyföddbilderna som vi tog. Det blev hur bra som helst.

2022 SM-BRONS GRAVIDFOTOGRAFERING

“Starting a Family On My Own”

Inför SM i Fotografi 2022 ville jag skapa en gravidbild som berättar en historia. Det finns många kvinnor som väljer att skaffa barn utan att ha en partner. Den här bilden är tillägnad dessa starka kvinnor. I bilden symboliserar den omkullvälta schackpjäsen (kungen) donatorn som gjort graviditeten möjlig och mitt i bilden står hon, den stolta och starka blivande mamman.

Ett stort tack till modellen Kinda som lät mig testa denna bildidé. Du är så vacker och fantastisk!

Gott Nytt År

Fotograf Laila Villebeck i Linköping önskar Gott Nytt År

Till alla kunder och följare, stort tack för ett fantastiskt 2023. Jag värdesätter varenda en av er och är så glad att ni är med mig på min resa som fotograf. Jag önskar er ett riktigt Gott Nytt År och ser fram emot att höras och ses under 2024.

Lånegarderob för gravidfotografering

Min lånegarderob för gravidfotograferingar förändras lite över tid. Ibland säljer jag klänningar, ibland köper jag in något nytt. Då jag de senaste veckorna fått många frågor om min lånegarderob så lägger jag här upp bilder på de klänningar jag har till utlån i början av 2024.

Sobert svart

Svart med spetsbody och separat kjol

Lyxig creme tyllklänning – en dröm för alla gravida

Rosa sjöjungfrumodell med trumpetärm

Turkosblå elegans

Grå med tyll

Enkel beige med matchande barnklännig (ca 5-7 år)

Mixa låneklänning med tygdraperingar, naket eller egna kläder

GOD JUL

Jag vill önska er alla en riktigt God Jul! Hoppas att ni får fira den på det allra bästa sättet för just er. Själv firar jag tillsammans med min familj, min mor, min bror och brorsbarn. Så himla mysigt.

Smash and Splash, Christelle i Linköping

Grattis på födelsedagen sötaste lilla Christelle!

Idag fyller Christelle 1 år och det firar vi med att visa dessa underbara bilder från hennes Smash & Splash fotografering som vi gjorde för ett par veckor sedan.

Smash & Splash är fotograferingen som kombinerar den traditionella ettårsfotograferinen med Smash the Cake och ett avslutande bad i mitt lilla badkar i studion. Så uppskattad fotografering!

Här kommer en hel kavalkad med bilder från Christelles ettårsfotografering.

Nyföddfotografering, Vienna i Linköping

Jag har verkligen hamnat rätt. Det är fotografering jag ska jobba med och det är nyföddfotografering som jag brinner allra mest för. Det är inget lätt arbete som man gör på en kvart direkt, men allt se resultatet efter alla timmars slit gör det värt det många gånger om. Och att veta att de barn jag fotar har professionella bilder som de kan växa upp med och visa sina egna barn så småningom är så jäkla häftigt.

Nyföddfotografering med Matheo från Norrköping

Matheo från Norrköping kom för sin nyföddfotografering i min studio på Garnisonsområdet i Linköping.

Kolla in det leendet.

De absolut mest värdefulla bilderna att ha är de där nyföddbilderna. Det är så extrem kort tid bebisen är så här liten. Med allt nytt som händer och många nätters utan sömn, så är det ofta svårt att ens minnas hur bebisen såg ut de där första dagarna. Det är så värt att lägga några tusenlappar på att få riktigt fina minnen i form av bilder att kunna se tillbaka på. Låt mig göra jobbet. Ni som föräldrar kan under tiden sitta slappa i min soffgrupp. Ni behöver inte klä upp er, inget smink eller fancy frisyrer krävs. Jag tar hand om bebisen medan ni bara njuter. Om ni inte själva vill vara med på familjebild förstås. Då kanske ni ska dra en kam genom håret i alla fall 😉

Matheo från Norrköping kom för sin nyföddfotografering i min studio på Garnisonsområdet i Linköping.
Matheo från Norrköping kom för sin nyföddfotografering i min studio på Garnisonsområdet i Linköping.
Matheo från Norrköping kom för sin nyföddfotografering i min studio på Garnisonsområdet i Linköping.
Matheo från Norrköping kom för sin nyföddfotografering i min studio på Garnisonsområdet i Linköping.
Matheo från Norrköping kom för sin nyföddfotografering i min studio på Garnisonsområdet i Linköping.
Matheo från Norrköping kom för sin nyföddfotografering i min studio på Garnisonsområdet i Linköping.
Matheo från Norrköping kom för sin nyföddfotografering i min studio på Garnisonsområdet i Linköping.

Grattis på Fars Dag

Grattis alla pappor på fars dag. Tack för all support ni ger till era barn och er partner. Det är inte alltid lätt att få livspusslet att gå ihop, men att göra sitt bästa är gott nog. Fars Dag är er dag. En dag då ni ska få den uppskattning ni förtjänar. Se till att fira den stort eller smått. Kanske på restaurang, eller kanske bara med 10 minuters extra familjemys i soffan därhemma.

Till alla pappor därute! Stort grattis på er dag! Ni är värdefulla. Ni är uppskattade. Idag firar vi er.

Grattis alla pappor på fars dag. Tack för all support ni ger till era barn och er partner. Det är inte alltid lätt att få livspusslet att gå ihop, men att göra sitt bästa är gott nog. Fars Dag är er dag. En dag då ni ska få den uppskattning ni förtjänar. Se till att fira den stort eller smått. Kanske på restaurang, eller kanske bara med 10 minuters extra familjemys i soffan därhemma.

Fred, babyfotografering i Linköping

Gulliga och charmiga Fred har tagit sina 7-månadersporträtt i studion. Storebror Charlie fotades för ca 3 år sedan och vi arbetade med samma stuk av bilder för att familjen ska få en fin syskonmatchning hemma på väggarna. Bröderna är helt otroligt lika varandra.

Om du är intresserad av att boka en babyfotografering så hittar du mer information HÄR

Nyföddfotografering, Signe i Linköping

Just nu är det en hektisk period med många bildbeställningar som ska redigeras. En av beställningarna är bilder från söta lilla Signes nyföddfotografering. Färgtemat var mörkt gammelrosa som blir så himla fint.

Babyfotografering med Hugo från Norrköping

Tidigt i våras hade jag en kurs i nyföddfotografering i Norrköping och Hugo var en av modellerna som Camilla, min kursdeltagare, fick fota. Nu har jag haft nöjet att göra en babyfotografering med Hugo, i den mest underbara åldern 7 månader. Hugo charmade mig totalt då han log hela tiden. Gladare unge får man leta efter.

Som babyfotograf vill jag verkligen tipsa om att gå till fotografen när bebisen är 7 månader. I den åldern kan de flesta sitta stadigt, de är glada och har inte hunnit bli osäker på människor de inte känner. Generellt sett.

Syskonbilder på nyföddfotografering

Får vi ta syskonbilder på vår nyföddfotografering? är nog den allra vanligaste frågan jag får. Och svaret är: Ja, självklart! Och vet ni vad det bästa är? Jag tar inte extra betalt för syskon- eller familjebilder. Det ingår i fotograferingspriset.

Hur jag tar syskonbilder beror lite på vilken ålder syskonet har och även barnets personlighet och/eller dagsform. Säkerheten är alltid prio ett och därför anpassar jag syskonbilderna utifrån detta.

Syskon som är 1-3 år

Om barnet har kommit tätt och storasyskonet är litet så förstår syskonet inte riktigt att man behöver vara försiktig och lugn kring en nyföddbebis. Kroppskontrollen är inte riktigt utvecklad och riktigt små barn kan inte heller ta instruktioner som “Nu måste du vara lugn” och liknande. Armar och ben far omkring lite som de vill och barnet kan plötsligt tappa tålamodet och vilja springa bort från platsen där vi fotar.

Om syskonet är 1-2 år så fotar jag alltid bebisen separat i en rekvisita och sedan plockar jag bort bebisen och sätter syskonet bredvid rekvisitan och fotar syskonet separat. Sedan sätter jag ihop dessa bilder i mitt redigeringsarbete. Då kan det se ut så här:

När jag fotar syskonbilder med nyfödd och ett syskon som är under 3-4 år så fotar jag dem alltid separat och lägger ihop de båda bilderna i redigeringsarbetet. Den nyfödda fotas i någon form av rekvisita och syskonet får sitta bredvid samma rekvisita utan bebis i. Då brukar det gå ganska smidigt att sätta ihop de båda bilderna till en bild.

Ibland kan det vara äldre syskon som inte alls vill vara nära sitt nya syskon av olika anledningar och då jobbar jag på samma sätt. Jag fotar varje barn separat och lägger ihop bilderna i efterhand. Det kan ta tid att vänja sig vid ett syskon och det respekterar jag fullt ut, samtidigt som jag förstår hur mycket syskonbilder betyder för er föräldrar.

Syskon som är ca 3 år och uppåt

Beroende på personlighet och dagsform på storasyskonet så har jag ett par favoritposer för just syskon med nyfödd. Den första fungerar från ca 3 år och innebär att barnet lägger sig på rygg på en flokati (ullmatta) och därefter poserar jag den nyfödda vid sidan av syskonet med huvudet på syskonets bröstkorg. Jag talar noga om för barnet var han eller hon ska hålla sina händer och under tiden känner jag av så att det här verkligen är en uppgift som barnet klarar av. För de mindre barnen så får mamma eller pappa sitta nära, beredda att hålla i bebisen om syskonet plötsligt inte vill vara med längre. De större barnen brukar ha mer koll och mer tålamod och brukar dessutom verkligen ÄLSKA att få hålla bebisen på egen hand.

Jag fotar ovanifrån och har kameran säkrad med en rem runt nacken för säkerheten.

Den här posen fungerar såklart även om det bara är ett storasyskon.

Syskon från ca 5 år och uppåt

Utöver syskonposen ovan, så har jag en annan favorit för syskon som är ca 5 år och uppåt. Den kräver ännu mer av syskonet och dessutom behöver syskonet ha lite längd på benen. Här får syskonet sitta i skräddarsits och så poserar jag bebisen i knät på syskonet. Den här posen passar jättebra både när det bara är ett syskon och när det är flera syskon. Här kan även de lite mindre syskonen sitta bredvid medan ett äldre syskon håller i bebisen.

Läs mer om mina nyföddfotograferingar HÄR

Familjefotografering i Linköping

Finaste familjen som åkte från Örebro för Elodies ettårsfotografering. Vi passade även på att ta familjebilder och syskonbilder.

Grattis alla pappor på fars dag. Tack för all support ni ger till era barn och er partner. Det är inte alltid lätt att få livspusslet att gå ihop, men att göra sitt bästa är gott nog. Fars Dag är er dag. En dag då ni ska få den uppskattning ni förtjänar. Se till att fira den stort eller smått. Kanske på restaurang, eller kanske bara med 10 minuters extra familjemys i soffan därhemma.

Mommy and me

Under Christelles bebisfotografering passade vi på att ta några familjebilder. Här tillsammans med vackra mamma Lucia. Med svarta kläder på både mamma och barn blir svartvitt väldigt effektfullt och snyggt. Tänk vad värdefull den här bilden kommer vara för familjen om 10, 20, 30 år och framåt i tiden.

BF mars 2024

Idag öppnar bokningen av nyföddfotografering för dig med BF i mars 2024.

Den senaste tiden har jag haft många förfrågningar om bokning av nyföddfotografering av föräldrar som är väldigt tidigt i sin graviditet. Det gläder mig och att boka redan under graviditeten är bra för att jag ska kunna garantera en tid för er när bebisen föds. Jag vill dock att ni passerar vecka 12 innan vi bokar. Efter vecka 12 är det fritt fram.

Jag ser fram emot att få träffa och föreviga att nyfödda under hösten, vintern och under hela 2024.

Mer om mina nyföddfotograferingar kan du läsa HÄR

Ettårsfotografering, Linköping

Barnets allra första födelsedag ska givetvis firas med fina ettårsbilder hos fotografen. Elodies ettårsfotografering startade med traditionella ettårsporträtt och avslutades med Smash the Cake och bad - Smash and Splash

Självklart ska den allra första födelsedagen i livet firas lite extra med en lyxig ettårsfotografering i en proffsig studio anpassad för barn i den här åldern.

Ettårsfotograferingar har varit en del av min specialitet sedan starten av mitt företag som fotograf 2011.

Jag skulle ljuga om jag sade att alla ettårsfotograferingar är en harmonisk och lugn upplevelse för föräldrarna. Hahaha! Det brukar vara mycket egen vilja hos ettåringar och en stor lust att utforska och upptäcka, vilket innebär en hel del spring och svettiga förädrapannor. Men det är så värt det! För mig som fotograf räcker de där små korta ögonblicken emellan upptäcksfärderna i studion för att skapa bilderna. Målet är alltid att fånga barnets naturliga uttryck. Både leenden och skratt, men också fundersamma miner och kanske också ansiktsuttryck som är unika för barnet. I den här åldern kan det vara så att tungan åker ut titt som tätt (på grund av tänder som växer och kliar eller ömmar) och det är också en älskvärd egenhet som är unik för åldern och därför kommer bli ett kärt minne att bevara på bild.

Här är bilder från Elodies ettårsfotografering. Elodie var inne för en Smash and Splash fotografering, men vi tog även enskilda traditionella porträtt på henne samt syskon- och familjebilder. Bilderna från Smash and Splash finns HÄR.

Ettårsfotografering med Elodie från Örebro
Ettårsfotografering med Elodie från Örebro
Ettårsfotografering med Elodie från Örebro
Ettårsfotografering med Elodie från Örebro

Söker du en barnfotograf för ditt barns ettårsfotografering? Då finns jag här för dig. Du kan läsa mer HÄR

Smash the Cake med Elodie från Örebro

Lycka att få sin egen tårta att kladda med. Under en ettårsfotografering hos Fotograf Laila Villebeck pimpar vi studion med vimpel, ballonger, tårtfat och tårta. Smash the Cake är det gulligaste sättet att fira barnets allra första födelsedag.

Stort grattis på födelsedagen Elodie!

Idag fyller Elodie 1 år. Och vi har tagit bilderna för att annonsera bemärkelsedagen med pompa och ståt. För första födelsedagen är speciell och förtjänar att firas och uppmärksammas lite extra.

Ettårsfotografering är en tradition i Sverige sedan länge och jag fullkomligt älskar att träffa barn i den här åldern. De har en stark personlighet och varje individ är olika. Jag erbjuder “vanliga” ettårsfotograferingar men också Smash the Cake. Eller Smash and Splash som jag kallar det nu. En Smash and Splash börjar med de traditionella ettårsporträtten. Efter dessa dukas tårtan fram och fotograferingen avslutas med ett bad i mitt miniatyrbadkar.

För Elodies fotografering gjorde jag en ballonggirlang i två nyanser av gammelrosa. Tårtan var också rosa. Och Elodie fick låna en gammelrosa tyllkjol och matchande hårrosett.

Läs mer om ettårsfotograferingen Smash the Cake HÄR.

Elodie från Örebro var på sin ettårsfotografering med Smash the Cake i min studio. Vi firade stort med tårta, ballonggirlang, vimplar med mera.
Elodie har precis fått sin Cake Smash tårta framför sig och tittar frågande på fotografen. Vad är det här? Är det min Smash the Cake tårta? Vad ska jag göra nu?
Elodie är på ettårsfotografering med Smash the Cake. I bakgrunden är en ballonggirlang i ljus och mörk gammelrosa. Framför henne står ett vitt tårtfat med en rosa tårta på som hon nyfiket petar på. En stor bit tårta har trillat ner på hennes gammelrosa tyllkjol. Det är bara början på det charmiga kladdet som komma skall.
Cake Smash när den är som allra sötast. Den lilla foten som hittat upp på tårtfatets kant, en liten klick grädde på näsan och ett härligt leende bakom handen som just stoppar in en liten mumsbit i munnen. Här har vi lyxat till ettårsfotograferingen med en ballonggirlang i ljus och mörk gammelrosa.
Barnets allra första födelsedag ska givetvis firas med fina ettårsbilder hos fotografen. Elodies ettårsfotografering startade med traditionella ettårsporträtt och avslutades med Smash the Cake och bad - Smash and Splash
Elodie tar ett välförtjänt bad efter sin Smash the Cake-fotografering. Jag kallar mina ettårsfotograferingar Smash and Splash eftersom de först får kladda och plocka isär sin allra första alldeles egna tårta och sedan får de bada. Cake Smash är verkligen en ettårsfotografering där man får med sig en stor variation av unika bilder med många olika uttryck.
Elodie tar ett välförtjänt bad efter sin Smash the Cake-fotografering. Jag kallar mina ettårsfotograferingar Smash and Splash eftersom de först får kladda och plocka isär sin allra första alldeles egna tårta och sedan får de bada. Cake Smash är verkligen en ettårsfotografering där man får med sig en stor variation av unika bilder med många olika uttryck.

UNBOXING rekvisita för Smash the Cake

Här kan du titta när jag öppnar ett paket med ny rekvisita till mina ettårsfotograferingar och Smash the Cake/Smash and Splash-fotograferingar.

Domare i SM i Fotografi 2023

SM i fotografi 2023 är ett rekordår. Rekordmånga fotografer som deltar och rekordmånga bidrag inskickade. Fotograf Laila Villebeck har 2023 varit en av de domare som dömt de digitala bidragen och på så sätt varit med och bestämt vilka bilder som kvalificerar sig till den stora printfinalen i oktober 2023.

Då var mitt arbete som domare i SM i fotografi över för den här gången. Stort tack till kansliet för förtroendet och det ärofyllda uppdraget.

Jag fick döma lite över 500 bilder och fick chansen att ta del av andra domares olika syn på tävlingsbidragen.

Finalisterna annonserades under augusti och jag är riktigt spänd på att få se alla finalbilder under den stora printfinalen som går av stapeln i början av oktober i Alingsås.

I SM bedöms alla bilder anonymt, så jag har ingen aning om vilken fotograf som står bakom vilken bild. Det var några bilder som jag valde att avstå att döma, då jag antingen visste vem den porträtterade var, eller vem fotografen var och i vissa fall båda två. Men de allra flesta bilder kunde jag sätta poäng på och jag längtar verkligen till att få se skaparen till bilderna och att få se vilka som tar med sig medaljer och andra priser från årets största tillställning och fest som ju SM i fotografi är för oss fotografer.

Lycka till alla deltagare. Jag håller tummarna för er.

Smash and Splash

Smash and Splash är ett nytt koncept som innebär en ettårsfotografering som kombinerar Smash the Cake med ett avslutande bad.

Smash & Splash är ettårsfotograferingen som kombinerar Smash the Cake med ett avslutande bad i mitt söta miniatyrbadkar.

I fotograferingen ingår lån av rekvisita, ballonger, vimpel, tyllkjol för tjejerna och byxor/snickarbyxor för killarna. Det finns flera färgteman att välja på: rosa, blå, grön, vit, lila och brun.

BF februari 2024

Bokning för er med BF i februari 2024 är nu öppen.

Nu är bokningen av nyföddfotografering för er med BF i februari 2024 öppen. Jag tar ett starkt begränsat antal nyfödda per månad för att säkerställa att jag har möjlighet att erbjuda en tid för alla som bokat nyföddfotografering, oavsett om bebisen bestämmer sig för att komma på sitt beräknade datum, eller med ett par veckors förskjutning framåt eller bakåt.

Jag har varit professionell nyföddfotograf sedan 2011 och har min studio i Linköping. Jag har fyllt studion med den perfekta rekvisitan och har samlat på mig filtar, fällar och stickade plagg som matchar varandra perfekt och det finns en stor variation färger att välja bland.

Jag hälsar er varmt välkomna till just er nyföddfotografering 2024.

Dopfotograf i Linköping

Gistad kyrka på morgonen före en fantastiskt vacker dopfotografering.

I juli hade jag ett fantastisk vacker dopfotografering i Gistad kyrka.

Jag insåg hur mycket jag älskar att fota de där små ögonblicken under stora händelser i livet. Att finnas där och fånga era minnen. Och jag insåg också att jag har saknat det. Så framöver kommer jag att finnas tillgänglig för bokning av dopfotograferingar.

Så söker du en dopfotograf och har dop i Linköping med omnejd – kontakta mig!

Maila på: fotograf@lailavillebeck.se

Smash the Cake – Leo, Linköping

Grattis på födelsedagen Leo!

Busige Leo var inne för sin Smash the Cake-fotografering och temat var brunt och beige vilket blev väldigt fint! Leo kladdade på rejält med sin tårta och vi fick många härliga bilder att fira födelsedagen med.

När man väljer att ha sin ettårsfotografering och/eller Smash the Cake är lite olika. En del vill ha fotograferingen så nära födelsedagen som möjligt. Gärna på ettårsdagen. Medan andra vill ta ettårsbilderna ett par veckor innan, för att ha de fina bilderna färdiga att presentera på den stora dagen. Båda går såklart jättebra.

Vill du boka Smash the Cake för ditt barn? Jag tar emot bokningar för hösten 2023 nu och även början av 2024. Du kan läsa mer om mina ettårsfotograferingar HÄR

Väntar du barn 2023?

För dig som väntar barn under hösten eller vintern 2023 vill jag påminna om att nu är det hög tid att boka din tid för nyföddfotografering.

Jag har varit professionell nyföddfotograf sedan 2011 och jag har min studio i Linköping. I min specialanpassade studio har jag den perfekta rekvisitan med filtar, fällar och stickade plagg som matchar varandra perfekt och det finns en stor variation färger att välja bland.

Jag hälsar er varmt välkomna till just er nyföddfotografering 2023.

BF januari 2024

Nu är bokningen av nyföddfotografering för er med BF i januari 2024 öppen. Kontakta mig via kontaktformuläret på hemsidan, eller direkt via mail till fotograf@lailavillebeck.se

Har du BF i januari 2024?

Nu har bokningen av nyföddfotografering för dig med beräknad förlossning i januari 2024 öppnat. Eftersom jag endast tar ett begränsat antal nyfödda per månad, så är mitt varmaste tips att boka din nyföddfotografering redan under graviditeten. Jag vill att ni passerat vecka 12 innan ni bokar.

Kontakta mig via kontaktformuläret på hemsidan, eller maila direkt till fotograf@lailavillebeck.se

Jag ser fram emot att kunna hjälpa din familj med vackra bilder på er kommande nya familjemedlem. Varmt välkommen.

Nyföddfotograf i Linköping – Linnea, 25 dagar

Fotograf Laila Villebeck har ett stort utbud av färger på outfits och rekvisita till nyfödda bebisar. På Linneas fotografering användes ljus gammelrosa, en av de senaste tillskotten till nyföddgarderoben.

Jag har fått in en helt ny färg för nyföddfotografering i studion, nämligen ljust gammelrosa. Eller, jag har haft den några veckor, men har inte fotat en hel fotografering med detta färgtema. Så det var lite extra kul att verkligen få designa den här nyföddfotograferingen med lilla Linnea.

Av olika anledningar fick vi flytta fram Linneas fotografering två gånger, men tredje gången gillt, och hon skötte sig exemplariskt som modell trots att hon hunnit bli 25 dagar.

Läs mer om mina nyföddfotograferingar HÄR

Att posera en nyfödd i en diskret form av ett hjärta är ett vackert sätt att skapa minnesvärda bilder.

Bebisfotografering i Linköping – Siri, 6 månader

Fotograf Laila Villebeck är en erfaren bebisfotograf i Linköping. Företaget har drivits sedan 2011 och huvudfokus har alltid varit nyfödda och barn upp till och med 1 år.

Mitt jobb som bebisfotograf är verkligen heeeelt underbart. Variationen med nyfödda, halvåringar, ettåringar och äldre barn är så rolig och inspirerande. Varje ålder har verkligen sin charm. Här är det 6 månader gamla Siri som varit på fotografering i min studio.

Fotograf Laila Villebeck är en erfaren bebisfotograf i Linköping. Företaget har drivits sedan 2011 och huvudfokus har alltid varit nyfödda och barn upp till och med 1 år.
Fotograf Laila Villebeck är en erfaren bebisfotograf i Linköping. Företaget har drivits sedan 2011 och huvudfokus har alltid varit nyfödda och barn upp till och med 1 år.
Fotograf Laila Villebeck är en erfaren bebisfotograf i Linköping. Företaget har drivits sedan 2011 och huvudfokus har alltid varit nyfödda och barn upp till och med 1 år.
Fotograf Laila Villebeck är en erfaren bebisfotograf i Linköping. Företaget har drivits sedan 2011 och huvudfokus har alltid varit nyfödda och barn upp till och med 1 år.
Fotograf Laila Villebeck är en erfaren bebisfotograf i Linköping. Företaget har drivits sedan 2011 och huvudfokus har alltid varit nyfödda och barn upp till och med 1 år.

2022 MPI IIC, 1A PLATS NEWBORN

“Never Met My Mother In Life. Now She Is My Guardian Angel”

Efter en låååååång väntan var resultaten från Master Photographers International, International Image Challenge (MPI IIC) klara och jag är helt tagen av att ha fått ytterligare en första plats i denna tävling. Andra året i rad som jag vinner denna klass. Jag får nypa mig i armen.

Utöver vinsten så fick jag även en Judges Choice Award. Vilken ära att en domare valt ut just en av mina bilder som extra speciell och minnesvärd bland alla bilder han eller hon bedömt i tävlingen.

Bebisfotografering i Linköping

Noah från Ekängen passade så himla bra i mitt färgtema OCEAN och jag fick möjlighet att testa lite nya poser och sammansättningar av rekvisita. Som nyföddfotograf så jobbar jag in arbetsflöden hur jag fotar de nyfödda bebisarna och så kör jag ungefär likadant varje fotografering. Efter en tid kan jag tröttna lite och då är det alltid kul att förändra och förhoppningsvis även förbättra.

Nyföddfotografering med tvillingar

En vacker pose att göra under en nyföddfotografering med tvillingar är att låta bebisarna ligga nära varandra med armarna kring varandra. Den posen kan man variera genom att först låta båda bebisarna ha sina ansikten mot kameran och sedan vrida ansiktet så att den ena tvillingen lägger munnen mot kinden på sitt syskon. Det blir som en liten puss på kinden.

Otroligt söta tvillingtjejerna Noelia och Leonella har varit på nyföddfotografering hos mig. De sov så bra och gillade verkligen att ligga bredvid varandra. Det är något speciellt med tvillingar. Lite extra speciellt att göra en bebisfotografering och ha de där bebisbilderna från den allra första tiden i livet.

International Imaging Cup

MPI IIC Silver Award 2022

I slutet av 2022 skickade jag in 5 bilder till MPI International Imaging Competition. Nyligen kom resultaten och jag fick 3 guld och 2 silver. Jag har fått se några av de andra tävlingsbilderna och det finns många helt fantastiska bilder. Ännu har vinnare av respektive klass inte presenteras, men jag ser fram emot att få se alla vinnarbilder. Det brukar vara så inspirerande.

MPI IIC Silver Award 2022, maternity
MPI IIC Gold Award 2022, child portrait
MPI IIC Gold Award 2022, newborn
MPI IIC Gold Award 2022, pet photography

2022 SWPP Pet Photographer of the Year

Bilden A Rabbit in a Hat har fått en Gold Award på SWPP 2022

I London hålls varje år en konferens som avslutas med en stor prisutdelning där Årets fotografer i olika kategorier presenteras och får ta emot sina priser. Jag och min alldeles egna Snövit vann titeln Pet Photographer of the Year vilket är otroligt ärofyllt.

Juryns motivering var:

“A technically excellent image indeed, to produce contrast on white on white to such a high standard is very difficult indeed…. And a very cute subject with bags of personality!!”

Vi har ju tre kaniner här hemma. Snövit trivdes som fisken framför kameran där hon fick sitta i en hatt och äta godis. Hennes kille Peppar gillar absolut inte att vara framför kameran, men vår minsting Mini vill också vara modell har hon sagt. Särskilt nu när Snövit fick så mycket extra uppmärksamhet och firades med torkad banan och äpple. Så det är bara för matte fotografen att planera för nästa kaninfotografering här hemma.

Sporträtt Vattenpolo

Sportporträtt med Armita som spelar vattenpolo i LSF

Söta Armita var hos mig i studion för att fota till sitt sporträtt med tema Vattenpolo.

Förbereder för nyföddfotografering

En liten glimt behind the scenes när jag väljer ut outfits och rekvisita för nyföddfotografering. I videon visas även färdiga bilder på lilla Benjamin från Åby, Norrköping. För hans nyföddfotografering valde vi färgtemat Ocean. Det passade honom helt perfekt.

Nyföddfotograf Linköping – Louise

Under den här vintern är det inget snack – rosa och vitt har varit de mest efterfrågade färgerna på mina nyföddfotograferingarna. Och jag älskar ju rosa, så jag klagar inte.

Här är det lilla Louise som rockar både rosa och cremevitt.

Tips för babyshower och dop

Presentkort hos Fotograf Laila Villebeck är en uppskattad doppresent, gåva på en babyshower eller välkommen till världen-överraskning

Är du inbjuden till babyshower eller dop och vet inte vad du ska ge bort i present? Då har jag ett väldigt uppskattat tips, nämligen ett presentkort hos fotografen. Och bor du i Linköping med omnejd så har jag, Fotograf Laila Villebeck, presentkort som du kan ladda med valfri summa. Om presentkortet ges bort i gåva på en babyshower så kan kortet utnyttjas för nyföddfotografering, babyfotografering eller kanske ettårsfotografering. Jag ser till att utgångsdatumet sätts till 1 år efter bebisens beräknade födelsedatum, så blir valmöjligheten stor.

Samma sak för presentkort i doppresent. Där kan kortet utnyttjas till babyfotografering eller ettårsfotografering, kanske en Smash the Cake.

För att köpa ett presentkort, maila fotograf@lailavillebeck.se

Kortet kan hämtas i studion efter överenskommelse, eller skickas på posten.

Varmt välkommen!

Nyföddfotograf Norrköping – Juni, 10 dagar

Jag har världens bästa jobb. Jag får mysa med alldeles nyfödda små bebisar. Jag får se till att de känner sig trygga, varma och omhuldade. Jag får skapa deras alldeles första professionella porträtt i livet. Hur underbart?

BF september 2023

nyföddfotografering i Linköping

Nu är bokningen öppen för nyföddfotografering för alla er som är gravida med BF i september 2023. Mer information om mina nyföddfotograferingar finns HÄR. Varmt välkomna!

Smash the Cake i Linköping – Matteo, 1 år

Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema

Tänk att få en helt egen tårta att kladda med hur mycket man vill. Att under en liten, liten stund få gräva i sin tårta och smaka utan att mamma eller pappa sätter stopp. DET får man göra under en Smash the Cake-fotografering hos Fotograf Laila Villebeck i Linköping.

Smash the Cake är en ettårsfotografering där vi kombinerar de traditionella ettårsporträtten med tårtkalas och ett skönt, avslutande bad.

En kul och annorlunda fotografering för att fira barnets allra första födelsedag.

Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema
Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema
Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema
Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema
Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema

Smash the Cake i Linköping – Iris, 1 år

Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema

Smash the Cake är ettårsfotograferingen som avslutas med tårtkalas och eventuellt ett litet bad om barnet orkar efter allt bus och alla skratt.

Fotograferingen börjar med de vanliga traditionella ettårsbilderna. Önskar man familjebild och/eller syskonbild går det bra att ta i början av fotograferingen. Sedan dukar vi fram tårtan som barnet får peta i, kladda med och smaka på. Om det finns energi över efter tårtkalaset så går det att avsluta fotograferingen med ett kort litet bad i mitt lilla badkar i studion.

En fantastiskt rolig fotografering som blir ett minne för livet.

Lilla Iris var på Smash the Cake med färgtema rosa. Sötare tjej får man leta efter.

Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema
Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema
Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema
Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema
Ettårsfotografering i Linköping hos professionell fotograf med Smash the Cake som tema

Nyföddfotograf i Linköping – Christelle 13 dagar

nyföddfotografering Linköping

Vackra lilla Christelle fick med sig en hel massa fina nyföddbilder från sin nyföddfotografering. Lite extra kul att hon hade med sig en helt egen svan som vi kunde få in på en av bilderna. Det är alltid en utmaning att få en helt ny rekvisita i händerna och försöka anpassa bilden utifrån. Det ska ju bli en fin komposition och rekvisitan ska inte ta all uppmärksamhet från bebisen (som alltid ska vara stjärnan i bilden). Men här tyckte jag att vi löste det kanonbra.

nyföddfotografering Linköping
Nyföddfotografering Linköping
nyföddfotografering Linköping
nyföddfotografering Linköping
nyföddfotografering Linköping
Nyföddfotografering i Linköping
nyföddfotografering i Linköping
nyföddfotografering i Linköping
nyföddfotografering Linköping

Ettårsfotografering Linköping

Fina Alexander var hos mig för sin ettårsfotografering. Vi passade även på att ta syskonbilder och familjebilder.

Det är inte bara nyfödda och bebisar som fotas i studion hos Fotograf Laila Villebeck. Äldre barn kommer ofta för en barnfotografering eller syskonfotografering.
På en ettårsfotografering går det bra att ta syskonbilder och familjebilder

Smash the Cake i Linköping

Kombinera barnets ettårsfotografering med smash the cake - en riktig kalasfotografering

Nu är det inte långt kvar tills jag öppnar upp bokningarna för Smash the Cake i min studio i Linköping.

Smash the cake är fotograferingen som startar som en helt vanlig ettårsfotografering, men avslutas med att barnet blir serverad en tårta. Det blir ett riktigt kalas och superfina minnen för din familj.

I fotograferingen ingår tårta, lån av kläder, vimplar och eventuellt ballonger.

Let the party begin.

BF augusti 2023

En stor favorit under nyföddfotografering. Bebis på en filt med konturerna av ett hjärta omkring sig. Huuuur fint som helst och kan varieras på många sätt.

Nu är bokningen av nyföddfotografering för er med BF i augusti 2023 öppen. Jag tar ett starkt begränsat antal nyfödda per månad för att säkerställa att jag har möjlighet att erbjuda en tid för alla som bokat nyföddfotografering, oavsett om bebisen bestämmer sig för att komma på sitt beräknade datum, eller med ett par veckors förskjutning framåt eller bakåt.

Jag har varit professionell nyföddfotograf sedan 2011 och har min studio i Linköping. Jag har fyllt studion med den perfekta rekvisitan och har samlat på mig filtar, fällar och stickade plagg som matchar varandra perfekt och det finns en stor variation färger att välja bland.

Jag hälsar er varmt välkomna till just er nyföddfotografering 2023.

Nyföddfotograf – Elsa från Boxholm

Nyföddfotografering på flokati i mörkt lila, Eggplant. Elsa är inlindad i en stickad wrap och på huvudet har hon en mössa med vacker brodyr.

Lilla Elsa från Boxholm har varit inne på nyföddfotografering. Vi använde temafärg Eggplant för hennes bilder och det blev bara såååå fint. Allt stickat är från Dreaming Carita.

Nyföddfotografering med Elsa från Boxholm.
Nyföddfotografering med Elsa från Boxholm. Här har hon på sig en stickad outfit i lila från Dreaming Carita med en matchande mössa med brodyr.
Lilla Elsa från Boxholm kom in till min studio i Linköping för sin nyföddfotografering. Här ligger hon och sover gott i min lilla miniatyrsäng för just nyfödda och lite äldre bebisar.
Nyföddfotografering med Elsa från Boxholm.
Elsa från Boxholm rockar sin nyföddfotografering och sover sött i minifåtöljen iklädd en liten lila nallekostym.

Nyföddfotografering med Noelia från Nyköping

Noelia från Nyköping på nyföddfotografering i Linköping. Här är hon wrappad i en gammelrosa stickad wrap och har en matchande sleeping hat från Dreaming Carita på sig. Hon ligger tryggt i en korg på en mörkt, gammeldags brädgolv.

Noelia från Nyköping har varit på nyföddfotografering i min studio. Jag tycker alltid att det låter som att Nyköping ligger så långt bort, men det är bara lite drygt en timme med bild, så helt klart överkomligt för en nyföddfotografering med nyaste familjemedlemmen. Noelia fick vara modell för Dreaming Caritas superfina stickade produkter och för henne valde vi färgen Plum. Tyvärr är denna färgen helt slut hos Dreaming Carita, men jag vet att det finns liknande färger i utbudet.

Noelia hade också med sig sin storasyster Aliya som är 2 år och vi lyckades få med henne på en syskonbild också. Här är ett urval av Noelias nyföddbilder.

En vacker nyföddbild i motljus från studioblixten.
Nyfödd flicka från Nyköping ligger i ett hav av rosa ull, inlindad i matchande stickad wrap och med nallemössa och en liten nalle i händerna.
En stor favorit under nyföddfotografering. Bebis på en filt med konturerna av ett hjärta omkring sig. Huuuur fint som helst och kan varieras på många sätt.
Sykonbilder under barnets nyföddfotografering är guld värda! Bebisen är helt ny för familjen och de större syskonen har just börjat lära känna sin nya familjemedlem. Under Noelias nyföddfotografering var storasyster Aliya med. Bara 2 år gammal och vi lyckades fånga denna bild under de få minutrar som Aliya hade tålamod att ligga still. Den här posen gör jag oftast bara med äldre barn, men vi bestämde oss för att göra ett försök och det gick ju bra.
Nyföddfotografering med Noelia från Nyköping. Här sitter hon på en av mina små gungor som är specialdesignade för nyföddfotografering.
Noelia från Nyköping halvligger skönt i nyföddfotografens miniatyrfåtölj under nyföddfotograferingen i studion i Linköping. Nyköping låter så långt bort, men det är bara drygt en timmes bilfärd till Linköping. Väl värt den resan för barnens nyföddfotografering.
De perfekt designade stickade plaggen kommer från Dreaming Carita i Estland. Här i en gammelrosa färg som ingår i färgtemat Plum. De passade lilla Noelia från Nyköping perfekt under nyföddfotograferingen i min studio i Linköping.
Noelia åkte med sin familj från Nyköping för sin nyföddfotografering. Hon fick många fina nyföddbilder. Bland annat fotades hon i den här plommonlila hinken med matchande mössa, nalle och filt. En fantastiskt gullig pose som jag ofta plockar in i mitt arbetsflöde under nyföddfotograferingen.

Nyföddfotograf – Benjamin från Åby

Den vackraste nyblivna mamman med sin 31 dagar gamla son under nyföddfotografering i Linköping.

2023 har börjat väldigt bra med nya uppdrag, nya samarbeten och flera helt fantastiska nyföddfotograferingar bara under januari månad. Inför Benjamins nyföddfotografering var jag lite nervös över hur det skulle gå. Benjamin hade nämligen hunnit bli 31 dagar vid tiden för fotografering och det är en bit äldre än vad jag normalt rekommenderar då jag vill att bebisen sover gott under fotograferingen och inte blir störd när jag flyttar på armar, ben och fingrar. Benjamin skötte det strålande, sin ålder till trots, vilket kändes extra bra då familjen åkt från Åby för fotograferingen.

Under Benjamins fotografering använde vi färgtema Ocean. Den perfekta mixen av grönt och blått och en färg som passar väldigt bra till de flesta nyfödda.

Porträtt på nyfödd pojke under nyföddfotograferingen i Fotograf Laila Villebecks studio i Linköping
Många nyfödda bebisar åker långväga till min studio i Linköping för sin nyföddfotografering. Här är lille Benjamin från Åby.
Man blir ju helt besatt av den lilla nallekostymen stickad av Dreaming Carita. Jag har den i flera olika färger och här är den i färgtema Ocean.
En av mina mest populära rekvisita under en nyföddfotografering är den lilla fåtöljen. Man byter enkelt överdrag till den färg och eventuellt mönster man önskar under varje enskild fotografering. Här är det mörkgrått överdrag som matchar perfekt till golvet och sessionens färgtema Ocean.
Den klassiska nyföddbilden där bebis ligger med huvudet på sina armar över kanten på en hink.
De små nyfödda som kommer till min studio i Linköping får ofta använda några av mina stickade set från Dreaming Carita. Här är det en nallemössa och stickad wrap tillsammans med en liten gosedjursnalle. Allt i samma färg för en fin harmoni i bilden.
Unik rekvisita i studion för nyföddfotografering. Här i form av en liten gunga med sits i trä och makramélinor för bebisen att hålla sig i.
Nyföddfotografering där färgen Ocean användes som genomgående tema. Här är lille Benjamin poserad i en miniatyrsäng som är specialtillverkad för just nyföddfotografering.
I fotografens lilla fåtölj för nyföddfotografering sover de flesta bebisar jättegott.

Gold Award i SWPP

Bilden A Rabbit in a Hat har fått en Gold Award på SWPP 2022

Glädjande nyheter! Jag fick mail från kansliet hos SWPP (Society of Wedding & Portrait Photographers). De hade uppgraderad den här bilden på vår alldeles egna och älskade lilla Snövit. Lilla snuffelisan!

BF juli 2023

När storebror har fått en bild med en liten ekorre i handen, så måste såklart lillebror ha en liknande med samma ekorre.

Nu är bokningen av nyföddfotografering för er med BF i juli 2023 öppen. Jag tar ett starkt begränsat antal nyfödda per månad för att säkerställa att jag har möjlighet att erbjuda en tid för alla som bokat nyföddfotografering, oavsett om bebisen bestämmer sig för att komma på sitt beräknade datum, eller med ett par veckors förskjutning framåt eller bakåt.

Jag har varit professionell nyföddfotograf sedan 2011 och har min studio i Linköping. Jag har fyllt studion med den perfekta rekvisitan och har samlat på mig filtar, fällar och stickade plagg som matchar varandra perfekt och det finns en stor variation färger att välja bland.

Jag hälsar er varmt välkomna till just er nyföddfotografering 2023.

Nyföddfotografering med Noah från Boxholm

Lille Noah från Boxholm kom för en modellsession för att visa upp fantastiskt fina stickade plagg och rekvisita från Dreaming Carita. Här är det en nallemössa och en footie i färgen Dark Denim.

I fredags var lille Noah från Boxholm på plats i studion för en nyföddfotografering. Han tog sitt livs första modelljobb och hans uppdrag var att visa stickade produkter från Dreaming Carita i Estland, vilket han gjorde med bravur! Tack Lena med familj för att jag fick låna er stjärna.

Dreaming Carita gör fantastiskt fina stickade produkter i mjukt, härligt garn som de nyfödda verkar trivas väldigt bra med. Hon har många underbara färger att välja bland och för mig är färgerna helt perfekta för just nyföddfotografering.

Noah vill modella färgen Dark Denim och vi använde knit wrap, romper with cabled front, sleepy hat, bear bonnet, teddy toy och newborn footie som allt finns på hennes hemsida.

Lille Noah från Boxholm kom för en modellsession för att visa upp fantastiskt fina stickade plagg och rekvisita från Dreaming Carita. Här är det en sleepy hat och en footie i färgen Dark Denim.
Lille Noah från Boxholm kom för en modellsession för att visa upp fantastiskt fina stickade plagg och rekvisita från Dreaming Carita. Här är det en sleepy hat och en romper med kabelstickning i färgen Dark Denim.
Lille Noah från Boxholm kom för en modellsession för att visa upp fantastiskt fina stickade plagg och rekvisita från Dreaming Carita. Här är det en nallemössa, en nalle och en wrap i färgen Dark Denim.

Gravid med BF februari 2023

Nyföddfotografering i Norrköping med färgtema plum. Nyfödd poserad i ett hjärta

Jag skrev tidigare att jag lagt in extra tider för nyföddfotografering för er med BF i januari 2023, du kan läsa mer HÄR

Detta gäller även för februari och mars 2023. Så väntar ni barn och har beräknad förlossning i februari 2023 har jag nu 2 platser lediga och färdiga för just er att boka.

Om du vill läsa mer om mina nyföddfotograferingar så ligger min sida HÄR

På Nyföddsidan finns även ett kontaktformulär där du kan ta kontakt med mig för att ställa frågor eller är redo att boka en plats.

Nyföddfotograferingen bokas med fördel under graviditeten för att jag ska kunna garantera en tid för er och för att det inte ska bli stressigt med bokning eftersom bebisen fotas när han eller hon är runt en vecka gammal. Men är det så att du redan fått ditt barn och helt missat att boka din nyföddfotograf så hör av dig och kolla om jag har tid. Var redo för snabb kommunikation så att dagarna inte rinner iväg.

Stort grattis till graviditeten (eller din nyfödda bebis) och varmt välkommen till min studio.

Winter på nyföddfotografering, Linköping

Sötaste lille Winter har varit på sin nyföddfotografering hos mig. Med sig hade han (förutom mamma och pappa) sin storebror Elias. Vilken enorm lyx det är för mig som nyföddfotograf med lite större syskon som verkligen är peppade på syskonbilder och som både har tålamod och förstår vad det är jag vill ha ut av mina instruktioner. Det blir så mycket lättare då. Sedan är det såklart jättegulligt med små energifyllda 2-åringar också, men ni förstår nog hur jag menar.

Här kommer några av Winters nyföddbilder.

Bilder på nyfödda med sina storasyskon är så fantastiskt att få vara med och skapa. Här är det storebror Elias som tittar på och håller om lillebror Winter.

Visste ni förresten att jag gör en stor skillnad när jag använder orden nyföddfotografering och bebisfotografering? Som nyföddfotograf fotar jag barn som är 1-3 veckor gamla och som bebisfotograf fotar jag barn som är ca 2-11 månader. Sedan kommer ettårsfotograferingen runt 1 år och därefter barnfotografering.

En del kallar också nyföddfotografering för nyföddhetsfotografering eller nyföddsfotografering. Jag vet faktiskt inte riktigt var det kommer ifrån, men jag vet att det ordet dök upp från en av mina kunder innan nyföddfotografering blev stort i Sverige. Jag gissar att någon börjat kalla det så och så har det spridit sig i bekantskapskretsen. Själv föredrar jag dock att säga nyföddfotograf och nyföddfotografering.

Gott nytt år 2023

Gott nytt år 2023 önskar nyföddfotografen

Gott nytt år allihop. Jag hoppas att jag får träffa många av er under 2023. Både gamla som nya bekantskaper. Må riktigt bra och hoppas att det blir ett fantastiskt år. Själv är jag jättepepp på att få ta emot en massa nyfödda bebisar för nyföddfotografering och såklart barn och vuxna i alla åldrar för att hjälpa er skapa era bilder.

Vi ses!

Nyföddfotograf i Linköping som fortsätter satsa på sin dröm

I slutet av 2009 upptäckte jag nyföddfotografering för första gången i mitt liv. Jag var gravid med min andra son och hade en utgående postdoc-tjänst på Linköpings universitet. Min kompis frågade om inte nyföddfotografering skulle vara något för mig, men tanke på mitt intresse för foto och att jag snart skulle ha en egen liten.

I Sverige fanns inga fotografer som fotade nyfödda på detta sätt och som hade nyföddfoto som huvudsysselsättning. Så jag satt och googlade och studerade bilder som amerikanska och australiensiska fotografer tagit. Och jag bestämde mig för att detta var något jag ville satsa på efter min postdoc och efter att bebisen var förr och min mammaledighet var slut.

Jag visste att det skulle vara svårt och att jag skulle behöva öva en massa massa. Jag sa till mig själv att “räkna med att behöva fota 100 bebisar innan du känner att du kan det här”. Då fanns det inga online-kurser för nyföddfotografer och den enda workshopen för nyföddfotografer som jag hittade hölls i Alaska. Så mitt tillvägagångssätt för att lära mig nyföddfotografering var att googla bilder, studera bilder, läsa amerikanska fotografers bloggar och sedan testa och fota. Learn by doing.

Jag fotade några nyfödda innan jag den 1 september 2011 startade mitt eget företag som fotograf. Målet var redan från början att huvudsakligen vara nyföddfotograf, men också fota lite äldre bebisar och barn. 2011 visste nästan ingen i Sverige vad nyföddfoto var, så jag kämpade hårt med att marknadsföra och visa upp mina bilder.

Idag är nyföddfotografering stort även i Sverige. Det finns många duktiga fotografer runt om i landet och allmänheten har fått upp ögonen för det.

Och jag, jo, jag fortsätter satsa på min dröm – att vara en nyföddfotograf som föräldrar kan känna sig trygga med, som får bebisarna att trivas och sova gott under fotograferingen, och som levererar bilder i högsta kvalitet där bebisarna ser avslappnade ut.

2022 har jag vidareutvecklat mitt arbetsflöde, förfinat och förbättrat sättet jag poserar bebisar på ett säkert och tryggt sätt och byggt upp mitt rekvisitaförråd på ett unikt sätt.

2023 fortsätter jag såklart att satsa på nyföddfotografering. Och jag ser fram emot att få träffa alla nyblivna föräldrar med sina underbara bebisar. Varmt välkomna!

God jul önskar din nyföddfotograf

Om du bokar en nyföddfotografering hos fotograf Laila Villebeck så kan du alltid önska att fota bebisen i en fin juloutfit. Passar extra bra för de bebisar som föds i december.

Julafton är här! Finns det något bättre än att få fira julen tillsammans med barn? Att se allt förväntan bubbla i de små kropparna på de barn som blivit såpass gamla att de förstår vad julafton handlar om. Eller att få fira första julen tillsammans med ett barn som fötts under året och som tillsammans med er nu ska börja skapa just era jultraditioner.

För mig handlar julen om att komma nära de som man älskar mest. Att få ha några dagar där ingenting annat kommer i vägen. Gärna äta lite gott, kanske spela något familjespel och gå några friska vinterpromenader. Det är jul för mig. Och att äta anka. För mig med en mamma från Färöarna är ankan det allra viktigaste på julen. Utan anka ingen jul.

I vilket fall som helst så vill jag passa på att önska er allihop en riktigt God Jul!

Nytt youtube-klipp

Kan du gissa vad det är jag ska tillverka?

Populäraste produkten från familjefotografen 2022

Samla dina favoritbilder i en vacker box, både som digitala bilder på USB och printade och monterade i passepartout.

Något som är väldigt viktigt för mig som familjefotograf, bebisfotograf, nyföddfotograf och barnfotograf, är att lämna en färdig produkt i dina händer. Därför har jag valt att låta en bildbox ingå när du köper digitala bilder från mig och mina fotograferingar. De digitala bilderna lagras på ett USB och samma bilder som du köpt digitalt skickar jag med som lite enklare printar snyggt monterade i en vit passepartout. Och för att du ska få den största glädjen och nyttan med bildboxen så får du själv välja vilken färg du vill ha på boxen. De färger jag har som standard är rosa, ljusblå, beige, grå och mintgrön. Men det finns fler färger att välja på. Super, supersnyggt att matcha boxen med färgtemat på fotograferingen om du frågar mig.

BF juni 2023

Idag öppnar bokningen för er med BF i juni 2023 och vill göra en nyföddfotografering med er efterlängtade nya familjemedlem.

Graviditeten känns både lång och otroligt kort på en och samma gång. Man längtar efter sin bebis och tiden kan ibland kännas som att den står still, särskilt mot slutet av graviditeten när det känns tungt och kroppen kanske gör ont. Vissa veckor swishar istället förbi och man undrar vad som hände.

Mitt tips är att boka en nyföddfotografering så snart som möjligt. Annars är det lätt att det inte blir av och om man hör av sig till nyföddfotografen för sent så kanske det redan är fullbokat. Jag vill att ni har passerat vecka 12 innan ni bokar, men sedan skriver jag gärna in er på min berömda bokningslista. Jag bokar in ett starkt begränsat antal nyfödda varje månad för att vara säker på att jag har möjlighet att ta emot alla inom tidsintervallet 1-3 veckor efter födsel.

För mig är det viktigt att ni alla mår bra efter förlossningen och att bebisen har kommit igång att äta ordentligt innan ni kommer för fotografering. Fungerar allt bra, så är det optimalt om ni kommer när bebisen är kring 1 vecka. Skulle ni behöva mer tid hemma eller på BB av någon anledning så anpassar vi oss efter det. Jag har fotat nyfödda med framgång när de varit upp till 5 veckor. Då kanske det blir lite färre bilder, samt kanske några fler vakenbilder, men oavsett blir bilderna fantastiska.

Sedan en viktig sak som kanske många oroar sig över. Det är helt ok att ni kommer osminkade, i mjukisbyxor och med håret på ända. Min studio ligger på källarplan och det kommer bara att vara jag och ni på plats. Och jag bryr mig absolut inte om hur ni ser ut för dagen. Troligen kommer jag själv vara iklädd min arbets-t-shirt och ett par leggings eller träningstights. Jag värmer upp “mitt lilla hörn” av studion med en värmefläkt och jag kommer att ha det svettigt under fotograferingen. Jag jobbar på golvet och behöver kunna röra mig obehindrat, så därav min enkla klädsel. Mitt fokus är att bebisen ska trivas så att jag kan få fina bilder.

Läs mer om mig och mina nyföddfotograferingar på hemsidan: https://fotograflailavillebeck.se/nyfoddfotograf/

Du kan kontakta mig för frågor eller bokning via kontaktformuläret på hemsidan, eller maila mig direkt till fotograf@lailavillebeck.se

Varmt välkommen!

Nyföddfotografering med Ollie från Svärtinge

En nyhet hos Fotograf Laila Villebeck 2022 är den här fina gungan för nyföddfotografering. Jag har fått in den fint i mitt arbetsflöde och den finns även i creme.

En nyhet i rekvisitahyllan för 2022 när det gäller nyföddfotograferingar är den här gungan. Jag har den i creme också. Hur gulligt? När jag fotar nyfödda så har jag ett par olika arbetsflöden som jag följer för att få så stor variation på bilderna som möjligt utan att störa bebisen alltför mycket. Vilket arbetsflöde jag följer beror både på vad föräldrarna har för önskemål kring bilderna, men också till stor del vad bebisen är på för humör under dagen för fotografering.

Gungan ligger just nu sist i ett av mina arbetsflöden och där passar den så bra. Att den ligger sist innebär dock att det finns en risk för att bebisen hinner vakna innan vi hunnit fram till just gungan. Jag skulle önska att alla bebisar fick med sig en sådan här bild, men jag antar att man inte kan få allt. Hehehe

Nyföddfotograferingen med Ollie från Svärtinge var första gången jag använde gungen. Han sov riktigt bra och vi hann med en massa bilder, bland annat dessa:

När storebror har fått en bild med en liten ekorre i handen, så måste såklart lillebror ha en liknande med samma ekorre.
Mossgrönt i kombination med brunt blir väldigt fint på nyföddbilder. Här har bebisen en stickad mörkgrön outfit med en matchande stickad sovmössa. Min lilla fåtölj för nyfödda har fått ett brunt överdrag och underlaget är ett brunt trägolv. Naturnära känsla.
En absolut favorit bland mina kunder som kommer in för nyföddfotografering är bilderna med det här hjärtat. Det är ett hjärta i trä som jag spänner ett tyg över så att konturerna av hjärtat kommer fram när jag lägger bebisen inuti hjärtat. Hur fint som helst. Enkelt med effektfullt.

BF januari 2023

Väntar du barn i början av 2023? Stort grattis till graviditeten! Nu är det inte långt kvar tills din bebis är här och jag gissar att ni längtar mer än någonsin.

I januari har jag lagt in fler tider för nyföddfotografering, så om ni inte har bokat nyföddfotograf för er bebis än har jag möjlighet att ta emot ytterligare 3 januaribebisar. Det är först till kvarn som gäller.

En traditionell nyföddposering, side pose, på beanbagen med blå filt och matchande wrap och hårband.

Läs mer om mig och mina nyföddfotograferingar på hemsidan: https://fotograflailavillebeck.se/nyfoddfotograf/

Där finns ett kontaktformulär som du kan fylla i om du vill veta mer eller vill boka. Det går också att kontakta mig direkt genom att maila mig på fotograf@lailavillebeck.se

Jag lovar dig att bilderna från er nyföddfotografering kommer att bli de bilderna av ert barn som kommer att vara de allra mest värdefulla för er genom hela livet. De är små så otroligt kort tid och den tiden är så viktig att dokumentera och bevara för framtiden.

Varmt välkomna!

Nyföddfotograf i Linköping – Astrid

En av mina absoluta favoritbilder från mina nyföddfotograferingar 2022. Nyfödd i bucket pose där hinken står på en liten trästol med väldigt korta ben. Stolen gör att det blir lite mer djup i bilden.

Nejmen, alltså, den här bilden. Det här är absolut en av mina stora favoriter från mina nyföddfotograferingar 2022. Jag hade just fått hem ny rekvisita när Astrid kom till studion för sin nyföddfotografering. Föräldrarna hade valt färgtemat SKY som är en fin blandning av ljusare blå färger, vissa med en gnutta grönt i sig. Eftersom den här stolen är ljust blågrå, så var jag bara tvungen att ställa iordning den här uppsättningen för Astrid. Och det blev ju hur bra som helst.

Astrid har en storasyster som också var på nyföddfotografering som bebis. Harriet heter hon och självklart tog vi en syskonbild med tjejerna också.

När jag fotar syskonbilder med nyfödd och ett syskon som är under 3-4 år så fotar jag dem alltid separat och lägger ihop de båda bilderna i redigeringsarbetet. Den nyfödda fotas i någon form av rekvisita och syskonet får sitta bredvid samma rekvisita utan bebis i. Då brukar det gå ganska smidigt att sätta ihop de båda bilderna till en bild.
Som nyföddfotograf är det en stor fördel att behärska alla typer av poser då olika familjer föredrar olika stilar. Froggy pose är en sådan pose som man antingen fullkomligt älskar, eller som man inte alls tycker om. Den har fått lite oförtjänt dåligt rykte tycker jag. Det är aboslut en posering som man inte ska ge sig på om man inte vet vad man gör. Men vet man hur man poserar och hur man fotar två bilder av posen för att lägga ihop två bilder till en, då är det en pose som många bebisar faktiskt tycker om att ligga i. Inte alla dock och man ska självklart aldrig tvinga en bebis att ligga på något sätt oavsett om det är froggy pose eller en vanlig side pose.
En traditionell nyföddposering, side pose, på beanbagen med blå filt och matchande wrap och hårband.

Svenska Landslaget i Fotografi 2023

SM guld i fotografi i kategorin Baby 2022

Hallå, hur stort är inte det här? Jag är med i svenska landslaget i fotografi 2023! Helt fantastiskt och jag är så tacksam för att jag får förtroendet att tävla tillsammans med ett helt gäng grymma svenska fotografer i World Photographic Cup 2023. Tack till gruppen som tog ut de tävlande för att ni tror på mig och min bild “Never Met My Mother In Life. Now She Is My Guardian Angel”. Det betyder massor för mig.

Nu får vi hålla tummarna för att Sverige plockar hem en massa poäng och får en fin placering under början på året. Lycka till allihop!

Nyföddfotografering med Falke från Rimforsa

Nyföddfotograf i Linköping. Daydreamer pose i fåtölj med senapsgult som färgtema

Falke och hans föräldrar kom från Rimforsa till min studio för en nyföddfotografering. Färgtemat var MUSTARD och i några bilder även FOREST (mörkgrönt) med brunt som grundfärg. Lite höstig känsla var tanken och det blev så himla bra.

När jag skriver det här är det massor av snö här i Linköping. Så vi har gått från höst till vinter. Och då känns det lite extra mysigt att titta på Falkes bilder. Hösten är min favoritårstid.

Att posera en nyfödd i ett hjärta blir väldigt fint. Här syns konturerna av ett hjärta genom en filt.
En del i mitt naturliga arbetsflöde som nyföddfotograf 2022 är att inkludera en bild med bebisen i ett hjärta.
Nyföddfotograf i Linköping. Nyfödd poserad i magläge i miniatyrfåtölj. Färgerna går i höstiga senapsgult och brunt.
Nyföddfotograf i Linköping. Den lilla miniatyrsängen i studion är specialdesignad för nyföddfotografering. Den är perfekt i storlek för de nyfödda. Här har fotografen stylat sängen i senapsgult och brunt, med en liten grön kvist som dekor i huvudänden av sängen.

BF maj 2023

Är du gravid med beräknad förlossning i maj 2023? Du vet väl om att du redan nu kan boka in dig för nyföddfotografering när din bebis är född? Jag vill att du passerat vecka 12 i graviditeten innan du bokar. Sedan är det först till kvarn. Jag tar emot ett begränsat antal nyfödda varje månad för att kunna garantera en plats för fotografering. Bebisar håller ju sällan sitt schema och därför bokar vi inte in en dag och tid för fotograferingen, utan det tar vi när bebisen är född för att kunna anpassa tiden för fotografering till när det är optimalt för er. Jag fotar nyfödda när de är 1-3 veckor unga för att få största chans till de allra finaste nyföddbilderna för er lilla skatt.

Läs mer om mig och mina nyföddfotograferingar här på hemsidan, https://fotograflailavillebeck.se/nyfoddfotograf/

Du kan kontakta mig med frågor eller bokningsförfrågan via kontaktformuläret på hemsidan, eller maila direkt till fotograf@lailavillebeck.se så hjälper jag dig.

Varmt välkommen!

Billig nyföddfotograf?

En nyfödd bebis som håller i en leksakskamera under sin nyföddfotografering

Om du söker en billig nyföddfotograf som ger dig så många bilder som möjligt till så lågt pris som möjligt, då är jag inte rätt fotograf för dig. MEN. Om du är ute efter samma kvalitet som jag alltid erbjuder och ändå vill spendera så lite pengar som möjligt, då gäller mitt erbjudande på Nyfödd Mini fortfarande.

Nyfödd Mini är en kortare nyföddfotografering där jag fotar under ca 1 timme. För att kunna ge en stor variation på bilderna med en bebis som känner sig trygg och bekväm hela fotograferingen, så fotar jag endast bebisen inlindad, men varierar rekvisita, mössa, fällar, filtar o dyl. I paketet Nyfödd Mini ingår även 5 st digitala, högupplösta bilder som skickas till er via WeTransfer. För att kunna hålla priset nere har jag skapat detta paket där jag kan hålla nere min arbetstid.

För att boka vill jag att du passerat v 12 i graviditeten åtminstone. Men boka gärna under graviditeten så att jag kan garantera er en tid för just er nyföddfotografering.

Om du bokar senast 31 december 2022, så har jag specialpriset 3500 kr för fotografering plus 5 digitala bilder (ord pris Nyfödd Mini: 5000 kr).

Maila på fotograf@lailavillebeck.se för mer information om Nyfödd Mini. Eller en standard nyföddfotografering om det passar er familj bättre.

Varmt välkommen!

Gravid i Linköping

Siluettbild från en gravidfotografering i Linköping med blivanda mamma och pappa står mittemot varandra, i profil mot kameran

Går du och bär på det största miraklet i livet? Är du gravid och går och längtar efter er lilla bebis?

Det är verkligen en speciell tid i livet. En tid som aldrig kommer tillbaka.

Det är mycket som ska förberedas inför den lilles ankomst. Barnvagn ska köpas, kanske ska barnrummet inredas, man ska förbereda med spjälsäng, blöjor, babyskydd till bilen och det är bara mysigt och spännande att boa där hemma.

Glöm inte bort att skämma bort dig själv! Det kan vara med vattengympa för gravida, taktil massage, yoga, eller annat. Ett starkt tips är att kontakta Barnmorska Åsa Österberg. Hon är en fantastisk barnmorska och hon håller födslokurser både digitalt och fysiskt där hon möter er som par.

Och du. När bebisen äntligen kommer, så kommer tiden att gå så otroligt fort. Glöm inte att boka in en nyföddfotografering så att ni får vackra bilder på ert mirakel så att ni kan gå tillbaka och minnas den där första tiden i resten av ert liv. Där kommer såklart jag till er hjälp. Du kan läsa mer om mina nyföddfotograferingar här: https://fotograflailavillebeck.se/nyfoddfotograf/

På sidan finns även ett kontaktformulär, men det går också bra att maila direkt till fotograf@lailavillebeck.se om du vill boka eller om du har frågor kring mina nyföddfotograferingar. Varmt välkommen.

Svartvit bild på nyfödd bebis i mammas och pappas händer. Lion King pose.

Syskonbild med svartvita siluetter

Syskonbild med tre syskon i svartvitt där barnen står i profil i vackert ljus mot svart bakgrund.

På storasysters födelsedag fotade jag de här tre godingarna. Jag har fotat deras respektive gravidmage som de legat i och sedan följt dem genom nyföddfotograferingar, Babyns första år-fotograferingar och barnfotograferingar. En gång om året får de nya porträtt och det är så kul att se hur de växer och utvecklas.

Utmaningen för mig som fotograf är att hitta på något som är liiiite annorlunda för varje år. I år blev det ett sådant här svartvitt syskonporträtt med barnens profiler som fick bli det nya med årets fotografering. Sedan är det såklart kul att bilderna i övrigt är liknande från år till år, så att det blir lätt att jämföra barnens utseende och minspel från år till år.

Så glad för alla familjer jag får följa genom åren! TACK för att ni kommer tillbaka år efter år för nya bilder.

Workshop i Nyföddfotografering, mars 2023

Den 9-10 mars 2023 håller jag en workshop i nyföddfotografering i min studio på Garnisonen i Linköping.

Under 2 dagar går jag bl a igenom ljussättning, nyföddstudion, att skapa den perfekta miljön, säkerhet och hantering, att posera nyfödda samt effektiv session.

Jag tar emot 5-7 deltagare.

Reser man långväga så ligger ett hotell granne med studion där workshopen hålls, och en rabatt erbjuds för dem som bokar hotellrum på Livgrenadjärsmässen under datumen för workshopen.

Priset är 9600 kr exkl moms.

Halva avgiften betalas vid bokning och resterande summa i mitten av februari 2023.

Frukt, lunch och fika ingår.

Frågor och bokningsförfrågan på mail till fotograf@lailavillebeck.se

Varmt välkomna!

Nyföddfotografering med Stella från Uppsala

Nyföddfotografering med Stella ifrån Uppsala

När Charlie var nyfödd tog han och hans mamma och pappa en svängom till Linköping för en nyföddfotografering. Nu var det lillasyster Stellas tur att göra sin nyföddfotografering. Vi blandade lite syskonbilder, familjebilder och enskilda bilder på Stella.

Nyföddfotografering med Stella ifrån Uppsala
Nyföddfotografering med Stella ifrån Uppsala
Nyföddfotografering med Stella ifrån Uppsala
Nyföddfotografering med Stella ifrån Uppsala
Nyföddfotografering med Stella ifrån Uppsala

Årets bästa julklapp 2022 – presentkort hos fotografen

Presentkort hos fotograf laila villebeck

Svårt att komma på en bra julklapp till de närmsta i år? Lugn, jag har lösningen. Du vet väl om att du kan köpa presentkort hos mig? Det går att fylla med valfri summa och mottagaren kan nyttja kortet för nyföddfotografering, gravidfotografering, babyfotografering eller barnfotografering. För den som är lite extra givmild går det utmärkt att ge bort både en fotografering och ett bidrag till bildbeställningen.

Maila mig på fotograf@lailavillebeck.se så löser vi julklapparna för i år. Varmt välkomna.

2022 SM-guld barnfotografering

SM guld i fotografi i kategorin Barn 2022

Mitt svartvita porträtt på fina Ella var en av de två bilder jag hade med i printfinalen i SM i fotografi 2022. Ett vanligt svartvitt porträtt med lite extra tanke bakom ljussättningen och fina toner kan också vinna SM-guld. Svensk mästare i barnfotografering är verkligen en stor ära att få vara, med tanke på vilken otrolig konkurrens det är bland svenska fotografer. Det finns så sjukt duktiga fotografer i vårt land.

Tack till Ella. Tack till domare och SM-grupp. Och stort tack till alla familjer som väljer att boka mig för sina barnfotograferingar. Så tacksam.

SM guld i fotografi i kategorin Barn 2022
SM guld i fotografi i kategorin Barn 2022

2022 SM-guld nyföddfotografering

SM guld i fotografi i kategorin Baby 2022

“Never Met My Mother In Life. Now She Is My Guardian Angel”

När jag tävlar i fotografi så försöker jag ofta skapa storytelling bilder. Det är en utmaning att för det första hitta ett ämne som jag vill berätta om. Ibland så är det en nyfödd som kommer till mig som jag vet har en speciell historia, bakgrund, sjukdom eller familjesituation som jag tycker mår bra av att lyftas till omvärlden. Jag tycker att det är bra för oss alla att påminnas om att livet inte ser likadant ut för alla. Villa, vovve och Volvo är inte för alla familjer, utan vi är alla olika. Och det är fint! Ibland vill jag lyfta en historia som jag läst eller hört om och då tar jag hjälp av en liten modell för att få berätta storyn i en bild.

Nästa utmaning är att skissa fram sin idé på ritbordet. Sedan att skapa den rekvisita eller bakgrund jag vill använda. Hur ska den se ut och vad ska den byggas upp av?

I tävlingssammanhang är det bra om storyn i bilden kommer fram direkt när domarna tittar på bilden. De har inte många sekunder på sig att se och förstå bilden. Ibland hjälper en titel. Så var det verkligen för den här bilden. Titeln gör det tydligt vad bilden föreställer.

Så tacksam och glad över att ha vunnit SM-guld i nyföddfotografering i år igen. Att vara svensk mästare är stort.

Tack till lilla Liliana med familj för att jag fick påbörja er nyföddfotografering med att skapa denna bild.

Tack till alla domare i SM för ert hårda jobb att döma alla bilder, både i den digitala kvaltävlingen och i printfinalen. Tack till SM-gruppen för otroligt fint arbete att planera och utföra den bästa tillställningen på året.

SM guld i fotografi i kategorin Baby 2022
SM guld i fotografi i kategorin Baby 2022

Finalist i 5 kategorier i SM i fotografi 2022

Announcement av finalister i SM i fotografi 2022, Fotograf Laila Villebeck

Det är dags igen! SM i fotografi närmar sig med stormsteg och finalisterna i de olika kategorierna har offentliggjorts.

Jag kom till final i 5 olika kategorier: Baby, Gravid, Klassiskt Barnporträtt, Kreativt Barnporträtt och Tama Djur. Jag skickade “bara” in bilder i dessa fem kategorier, så det känns verkligen som en jackpot. Tyvärr är det inte tillåtet att visa vilka bilder man är med och tävlar med, eftersom bilderna presenteras helt anonymt under jureringen i printfinalen i Alingsås i början av oktober.

Men jag får återkomma och visa bilderna vid ett senare tillfälle.

Det som sker nu är att printar håller på att framställas av finalbilderna. De printas, kontrolleras, kanske printas på ett annat papper, kontrolleras igen, monteras i passepartout och sedan ska de lämnas in till tävlingsgruppen. Spännande!

Vill du läsa mer om SM i Fotografi så hittar du deras hemsida HÄR

Nyföddfotograf i Linköping, triss i tjejer

Nyföddfotograf Linköping, familjebild

Den här familjen träffade jag första gången när mellansystern var nyfödd. Då var de inne för hennes nyföddbilder. Nu var det dags för syster nummer tre att få sina nyföddbilder tagna. Vi fick så många fina bilder och färgtemat var Dark Mauve, med inslag av Vanilla.

Nyföddfotograf Linköping
Syskonfotografering under en nyföddfotografering
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping
Nyföddfotograf Linköping

Rankad 3a i världen

One Eyeland Portrait Photographer Rank 3

Varje år rankar One Eyeland världens fotografer inom olika genrer och de presenterar World’s Top 10 Photograpers i varje genre.

I år hamnade jag på listan World’s Top 10 Portrait Photographers och blev rankad som nummer 3. Hur stort är inte det!?!? Så oerhört tacksam att mina bilder ses och uppskattas av andra. Jag är också evinnerligt tacksam för alla kunder och modeller som jag fotat i dessa bilder. Utan er skulle ju bilderna inte existera, så ni är en stor del av denna rankingen också. På riktigt. TACK.

Här visar jag några av de bilderna som fick höga poäng i rankingen.

One Eyeland Portrait Photographer Rank 3
One Eyeland Portrait Photographer Rank 3
One Eyeland Portrait Photographer Rank 3
One Eyeland Portrait Photographer Rank 3
One Eyeland Portrait Photographer Rank 3

Nyföddfotograf Örebro – Lucas på besök

Nyföddfotograf Örebro, Lucas i en liten bytta

Jag hade den stora glädjen att få vara Lucas nyföddfotograf. Han och hans föräldrar åkte från Örebro till min studio i Linköping för att ta hans nyföddbilder.

Lucas fyllde faktiskt en månad på dagen för fotograferingen, vilket kan vara lite för “gammalt” för en nyföddfotografering, men ibland går det bra. Och för Lucas gick det strålande. Han var fortfarande liten och han sov riktigt bra genom fotograferingen.

Nyföddfotograf Örebro - nyföddfotografering med Lucas där han ligger i en miniatyrsäng med nallemössa och nalle i händerna
Nyföddfotograf Örebro - nyfödd i mammas och pappas händer
Nyföddfotograf Örebro, Lucas inlindad och ligger i ett hjärta
Nyföddfotograf Örebro
Nyföddfotograf Örebro - Lucas gör pussmun

Eir från Mjölby på nyföddfotografering

Nyföddfotografering med bebis från Mjölby. Temafärg FOREST. Lilla Eir håller i en nalle och ler ett litet leende.

Sötaste lilla Eir från Mjölby har jag fått äran att vara nyföddfotograf för.

Eir är lillasyster till Idun som jag fotade förra året, till mitt projekt med en serie bilder som ska visa att alla nyfödda inte alls föds likadana. Du kanske känner igen bilden på Idun? Den har jag tävlat med i både SM och ett par internationella tävlingar. Idun har Down’s och i bilden håller hon i sin extra kromosom, stolt och med ett härligt leende.

Nyföddfotografering med Idun som har Down's Syndrome. I handen håller hon en extra kromosom av filtad ull.

Nyföddfotograf i Linköping – Meja i färgen Plum

Nyföddfotografering i Norrköping med färgtema plum. Nyfödd poserad i ett hjärta

Jag är så glad att lilla Meja föddes här i Linköping så att jag hann göra hennes nyföddfotografering innan familjen flyttar “hem” till Stockholm igen. För oj, så många bra bilder vi fick. Det var verkligen en fröjd att få jobba med Meja.

Familjen valde färgtema Plum för Mejas nyföddbilder. Plum är en av mina nyaste färgteman och kombinerar lila och gammelrosa nyanser. Här får ni se några utvalda bilder från fotograferingen.

Nyföddfotografering i Linköping med färgtema plum
Nyföddfotografering i Norrköping med färgtema plum
Nyföddfotografering i Linköping med färgtema plum
Nyföddfotografering i Linköping med färgtema plum och chocolate
Nyföddfotografering i Norrköping med färgtema plum och chocolate
Nyföddfotografering i Linköping med färgtema plum och chocolate
Nyföddfotografering Motala med färgtema plum och chocolate

Gravidfotografering i Linköping

Vackra Kinda åkte från Norrköping för att fota sina gravidbilder hos mig i studion. Tänk att det ligger en liten bebis i den där magen på bilden. Och att den bebisen nu är född och ute i riktiga världen. Jag slutar på riktigt aldrig att förundras.

Foliobox – en favoritprodukt

För ett tag sedan gjorde jag ett inlägg med Milans fina nyföddbilder. Du hittar det inlägget HÄR.

Nu har Milans fina Foliobox med digitala bilder och små printar lämnats över till familjen. De valde en beige box och den passar superbra med bilderna.

NYHET! Nyfödd Mini

Nu är den här! Min nyhet inom nyföddfotografering, nämligen sessionstypen Nyfödd Mini.

https://youtube.com/watch?v=lNpo0gMvqcA

Nyfödd Mini är en kortare variant av mina ordinarie nyföddfotograferingar. Fotograferingen är ca 1 timme lång. Skulle bebisen vara orolig eller extra hungrig när ni kommer så är det dock ingen stress. Skulle fotograferingen ta längre tid på grund av detta så tar den längre tid helt enkelt. Bebisen bestämmer och jag tar inte extra betalt om det drar över tiden såklart.

Bebisen är inlindad genom hela fotograferingen. Bilderna blir en variation av foton där bebisen ligger på en fäll, en filt eller i någon rekvisita.

Under en Nyfödd Mini ingår inga syskon- eller familjebilder. Önskar man denna typ av bilder så är det en vanlig nyföddfotografering man får boka.

Nyfödd Mini är ett färdigt paket där fotografering och 5 st digitala bilder ingår. Fotograferingen betalas i en bokningsavgift. Efter fotograferingen väljer man ut de fem bilder man önskar och då betalar man också resterande del av fotopaketet. Självklart går det att köpa till bilder och man kan även köpa mina ordinarie fotoprodukter som tillval till grundpaketet.

Här kommer några av bilderna från Olles Nyfödd Mini-session:

2022 SWPP Newborn Photographer of the Year

SWPP 2022 Newborn Photographer of the Year

För mig är det här stort. Newborn Photographer of the Year 2022. Med fantastiskt duktiga fotografer från hela världen som deltog i tävlingen.

Det är ett tag sedan jag skickade in bilder till en internationell printtävling, men i år kände jag att det var dags igen och oj, vad jag är glad att jag gjorde det. Det gick så himla bra. Med den här bilden, “Son of Queens” vann jag nyföddkategorin.

Bilden hyllar samkönade par som vågar låta kärleken övervinna allt och bildar familj med barn. Det är ju en självklarhet att två personer som älskar varandra ska kunna leva ihop, gifta sig och skaffa barn om de önskar. Tyvärr finns det fortfarande många som inte har förstått detta. I många länder är det förbjudet med samkönade äktenskap. Fruktansvärt. Här i Sverige är vi generellt mer öppenhjärtliga, men tyvärr finns det individer som är fyrkantiga även i vårt fina land. Så konstigt. Det är ju kärlek. All form av kärlek borde lyftas, hyllas och firas. Fyll vår värld av kärlek, så lovar jag att vi alla kommer få det så mycket bättre.

Nyföddfotograf i Linköping – Milan

En otroligt vacker bild på en inlindad nyfödd på en blå filt med konturerna av ett hjärta.

För några veckor sedan var lille Milan hos mig för sin nyföddfotografering. Han var 10 dagar gammal. Han hade också med sig sina två storasystrar, Emily och Elina, så vi passade såklart på att även ta några syskonbilder.

Vacker avskalad bild av nyfödd på en ljusblå fäll, iklädd matchande mössa och inlindad i en stickad wrap.
En pojke under sin nyföddfotografering i Linköping. På en ljusblå fäll med matchande stickad nallemössa och teddy i sin hand.
Syskonbild på nyfödd kille med sina två storasystrar. De ligger på en cremefärgad fäll och håller om varandra.

Mysig studio för nyföddfotografering i Linköping

Bilden visar soffgruppsdelen av Fotograf Laila Villebecks studio som är anpassad för nyföddfoto

Under våren har det jobbats febrilt för att piffa upp studion. Jag har rensat bort rekvisita som jag inte använder, köpt in nya visningsprodukter, bytt ut matta och ökat mysfaktorn med filtar till soffgruppen. Jobbet är långt ifrån färdigt, men sakta, sakta börjar studion formas till det jag vill att den ska vara.

Jag har samlat på mig rekvisita och annat under mer än 10 år utan att göra någon större utrensning, så det var verkligen på tiden nu. Samtidigt som jag rensar ut gammalt, så kompletterar jag också mitt rekvisitaförråd. Främst för nyföddfotografering till att börja med. Sedan är det gravidklänningar och babyoutfits som ska kompletteras. Målet är att dessa tre delar, samt det övergripande utseendet av studion, ska vara helt klart i slutet av 2022. Då ska även nya informationsblad och prislistor vara klara och lite nya rutiner tas i bruk. Det är alltid kul att få uppdatera sitt arbetssätt och hela tiden försöka hitta bättre lösningar.

En av hyllorna hos nyföddfotograf Laila Villebeck i Linköping. Här ryms stora, härliga fällar i regnbågens alla färger. Även filtar och rekvisita får plats.
Ett urval av de ramar som går att välja bland hos nyföddfotograf Laila Villebeck i Linköping
Längs ena kortsidan hos nyföddfotograf Laila Villebeck i Linköping finns alla internationella priser och diplom på display. En svart vägg med tavelhyllor gör att glastrofeerna framträder tydligt.
En liten detalj med en bildbox och en bild i passepartout som visas upp på ett staffli, i nyföddfotograf Laila Villebecks studio i Linköping
En vacker inredningsdetalj hos nyföddfotograf Laila Villebeck i Linköping. En porslinskanin står bredvid produkter i härliga, pastelliga färger.

Ettårsfotografering med Lily från Mjölby

Söta Lily och hennes storebror Loke var på fotografering hos mig tidigare i år. Det var Lilys ettårsbilder som stod på agendan, men självklart smög vi in någon syskonbild också. Jag har fotat båda barnen både som nyfödda och vid 1 år och ettårsbilderna matchar med samma beige bakgrund. Jag packade upp de färdigprintade och inramade bilderna igår och oj, vad fint det blev.

De flesta väljer att köpa touchtavlor på sina barn, och just touchtavlor är min stora favorit. De passar i alla hem och i alla rum. Tidlösa. Men inramade bilder är allt bra fina de också. Själv har jag faktiskt en blandning av touchtavlor utan ram och tavlor med ram hemma. En härlig variation om jag får säga det själv.

Här kommer några fler av bilderna från Lilys fotografering.

Syskonbild i studio med två barn på beige bakgrund

Babyfotografering i Linköping – Algot

En liten kille som kryper mot fotografens kamera på helvit studiobakgrund

Sötaste lille Algot fotar sitt första år hos mig. Jag har fotat honom som nyfödd, 4 månader, 7 månader och om några veckor är det dags för hans ettårsfotografering. Hans två storasyskon har jag fotat vid samma åldrar och det är så roligt att se likheter och olikheter mellan syskonen.

Här bjuder jag på några av bilderna från Algots 7-månadersfotografering. En av mina absoluta favoritåldrar att fota.

En bild från studio på helvit bakgrund där en kille på 7 månader sitter och håller i ett trähjärta i nästan samma storlek som han själv.
Bebis Algot sitter i en miniatyrsäng och ler ett sammanbitet leende in i kameran.
En 7 månader gammal kille står upp och håller sig i en antik mjölkspann under fotografering på vit bakgrund
En bebis sitter på vit bakgrund och ler. Framför honom står en gunghäst i miniatyr.

Barnfotografering i Linköping

Jag måste säga att jag älskar variationen i mitt arbete. Allt från nyfödd till tonåringar, familjer och gravida. För några veckor sedan fotade jag ett porträtt på en mormor till barn jag fotat som nyfödda. Hur mysigt?

Jag får fota på allt från mina mjuka fällar och murriga träbakgrunder till busiga barnporträtt på kritvit bakgrund.

Här har jag fått fota en liten kille vid två tillfällen, som halvåring och sedan som ett och ett halvt år, för att matcha fina collage som hans syster tagit hos annan fotograf. Den här andre fotografen hade inte möjlighet att jobba under pandemin och då rycker jag självklart in och hjälper familjen att få bilder på lillebror i samma ålder som storasyster har. Och med collage som liknar de storasyster har. Jag tror det blev riktigt bra till slut. Även om jag inte har exakt samma ramar som ursprungsfotografen, så hade jag en ram som passade bra och det kanske t o m blev lite bra att systerns två collage har en sorts ram och lillebror har en annan ram. Men att det ändå matchar. Finemang liksom.

Att välja färg för nyföddfotografering

Hos Fotograf Laila Villebeck finns kompletta uppsättningar av stickade outfits, flokatis (fällar), mössor, hårband, filtar och annan rekvisita för nyföddfotografering i flera olika färger. Dessutom finns mindre uppsättningar av olika rekvisita i andra färger. Här presenteras de färger där uppsättningen är komplett och där samma färg därmed kan användas genom hela fotograferingen.

Om du vill välja färg själv för ditt barns nyföddfotografering så börja med att välja en grundfärg. Grundfärgerna är cremevitt, grått och brunt. Att de kallas grundfärger är för att i vissa av nyföddbilderna under fotograferingen fotas bebisen i rekvisita där en bakgrund används. Bakgrunden kan vara just cremevit, grå eller brun. En bra utgångspunkt är att välja grundfärg utifrån vad som passar bäst i ert hem. På så sätt kan ni efter fotograferingen beställa tavlor som blir en del av inredningen.

Det går bra att låta hela fotograferingen gå i grundfärgen. Det går också bra att välja en accentfärg som används på filtar, flokati (fäll) och annat som inte är bakgrund.

Tillgängliga och populära accentfärger är ljusrosa, gammelrosa, mellanblå, senapsgul, ljusblå, plommonlila och beige.

Fler färger som finns är grön, vinröd och dimgrön. Inlägget uppdateras allteftersom färgerna blir kompletta.

Ettårsfotografering med Isabella – Linköping

Alltså, dessa härliga bilder på lilla Isabella från hennes ettårsfotografering. Jag blir alldeles lycklig när jag ser dem. Och därför har jag bestämt mig för att beställa en grupp med visningstavlor med några av hennes bilder i studion. För man vill ju må bra och vara glad när man är på jobbet och hur kan man inte bli glad av dessa bilder.

Sporträtt – Milou och gymnastik

Sporträtt där Milou står i brygga med ett ben sträckt upp i luften. I bakgrunden ett porträtt i gymnastikdräkt.

Milou och hennes bror fick varsin sporträttfotografering i julklapp och för några veckor sedan var de på besök i studion för att ta sina bilder.

På en sporträttfotografering fotas barnet med fördel i tävlings-/uppvisningskläder i sin respektive sport. Har man ingen tävlingsdräkt eller motsvarande, så går det givetvis utmärkt att fota i träningskläder.

Jag tar två olika bilder, ett närmare porträtt som ligger i bakgrunden av det slutliga collaget, samt en helkropps- eller 3/4-bild som ligger i förgrunden. Förgrundsbilden har ofta en pose som har med sporten att göra, om möjligt. Bakgrundsporträttet är oftast en enklare porträtt.

Jag har olika teman för olika sporter och jag har fotat allt från gymnastik, dans, balett, fotboll, handboll, friidrott, ridsport, pingis, judo mm mm. Men det går att ta fram mallar/bakgrunder för i princip alla sporter. Det är bara att höra av sig på mail till fotograf@lailavillebeck.se och höra om jag kan ordna ett sporträtt för just ditt barns sport. Ett tips är att boka en tid på sportlov, påsklov, höstlov eller en studiedag.

Varmt välkomna.

2019 SWPP Children Photographer of the Year

Bilden på nyfödda enäggstrillingar som gav Laila Villebeck en seger och titeln 2019 SWPP Portrait Children Photographer of the Year

“We Have A Dream”

TACK alla tjejer med mammor som kom till min studio i Linköping för denna fotografering. Jag sökte modeller med olika utseenden och bakgrund och jag tycker att det blev riktigt bra. Lea (Stockholm), Pauline (Skåne), Alicia (Linköping), Malva (Dalarna) och Chanelle (Linköping) var såååå duktiga framför kameran och de gav mig EXAKT det jag ville ha.

Jag har tävlat mycket med den här bilden både i SM (där den fick SM-silver i barnkategorin) och internationellt där den fått fina poäng och placerat sig bra. Den placering som jag är allra mest stolt över är förstaplatsen i printtävlingen hos SWPP i London där jag tack vare denna bild blev utsedd till 2019 SWPP Children Photographer of the Year. En helt otroligt fin ära och något som jag kommer bära med mig i hjärtat för alltid.

Är du intresserad av att boka en barnfotografering för ditt/dina barn? Du kan läsa mer om mina barnfotograferingar samt fylla i ett kontaktformulär genom att KLICKA HÄR

2017 SM-guld barnfotografering

Bilden på en vacker tjej med fräknar som gav Laila Villebeck SM-guld i barnfotografering 2017

2017 startade jag upp ett projekt där jag fotade fräkniga barn i enkla, svartvita porträtt, men där jag utmanade mig själv med sättet jag använde ljuset. Jag ville ha lowkey (mörka) porträtt.

När jag öppnade upp just den här bilden på Zoe så drog jag efter andan. Wow, vilken kontakt med kameran. Jag kände att man nästan ser in i själen på henne. Och jag tyckte också att kontrollen på ljuset var väldigt bra med bra täckning i både högdagrar och lågdagrar, vilket kan vara en utmaning vid just lowkey-bilder.

Det blev ett ganska självklart val att skicka in den här bilden till SM i fotografi och det ångrar jag inte en sekund. Den vann barnklassen och tillsammans med poängen från mina andra bilder (bl a även en förstaplats i nyföddkategorin) så stod jag som totalsegrare och Svensk Mästare i Porträttfotografi 2017.

Härliga minnen.

Är du intresserad av att boka en barnfotografering för ditt/dina barn? Du kan läsa mer om mina barnfotograferingar samt fylla i ett kontaktformulär genom att KLICKA HÄR

Nyföddfotograf i Linköping – Vilgot

Nyföddfotografering med syskon

Här kommer en snabb liten kik på bilder från Vilgots nyföddfotografering. Vilgot hade lite trubbel med magen, stackaren, så vi fick kämpa lite extra för hans bilder och sänka kraven på vilka olika typer av bilder vi tog. Huvudmålet var att fixa en mysig syskonbild (vi fick flera) och någon bild som skulle matcha storasysters nyföddbild. Allt annat var bonus.

Om bebisen är orolig så är ett bra knep att linda in honom/henne. Det brukar lugna ner och bebisen känner sig trygg med händer och fötter tätt intill kroppen. Så som det var i livmodern för inte alls länge sedan. När man lindar in så förhindrar man också att bebisen råkar rycka till med armar och ben och väcker sig själv på så sätt.

Ytterligare en fördel med att linda in är att en del bebisar tycker att det är lite obehagligt att ligga med naken hud, även om luften är varm som det är när jag fotar nyfödda i min studio. Det är något jag märkt av mer på senare tid. Jag har haft ett par små knytten som varit oroliga som jag försökt lugna och söva, men inte riktigt lyckats få dem att falla i djupsömn. När jag ändå provat att klä på dessa någon av mina outfits, så har de blivit helt avslappnade och somnat gott. Jag ska tillägga att andra bebisar inte bryr sig det minsta om ifall de har kläder på kroppen eller inte.

Nyföddfotografering med färgtema grått
Nyföddfotografering med färgtema grått

2015 SM-guld nyföddfotografering

Intervju av Fotograf Laila Villebeck i TV4 Nyhetsmorgon. Jenny Strömstedt och Steffo Thörnqvist ställer frågor kring SM-guldet i nyföddfotografering 2015

2015 var mitt andra SM i fotografi som jag deltog i. Jag hade väl aldrig kunnat drömma om att det skulle gå så bra! Det blev SM-guld i nyföddfotografering, SM-guld i familjefotografering, SM-guld i fine art och SM-silver i barnfotografering. Tack vare höga poäng på så många bilder, så blev jag även utsedd till totalvinnare och korad till Svensk Mästare i Porträttfotografi 2015.

Extra roligt var det att TV4 Nyhetsmorgon ringde upp och jag fick prata en stund med Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist. Här kan ni se den intervjun:

Är du intresserad av att boka en nyföddfotografering för ditt barn som kanske ligger och gror i din gravidmage just nu? Läs mer om mina nyföddfotograferingar genom att KLICKA HÄR

2020 SM-guld nyföddfotografering

Nyföddbilden som gav fotograf Laila Villebeck SM-guld i nyföddfotografering 2020

“The End of Our Struggle Begins With You”

Ofrivillig barnlöshet är så mycket vanligare än man tror. Det finns så många par som kämpar och kämpar för att få barn. Ibland går det inte alls och man kanske skaffar barn genom adoption. Eller så väljer man att leva vidare utan barn. Men tack och lov lyckas många par till slut få sitt efterlängtade barn. Den här bilden skapade jag för att hylla alla dessa par och familjer. De vissna höstlöven representerar alla försök att bli gravida, kanske finns några IVF-försök med på vägen. Jag lämnade tomma ytor i bilder som representerar tomheten, sorgen och ångesten över att inte kunna klara av det mest naturliga i livet – att bli med barn. Och så i nedre, högra hörnet, barnet som man efter en tuff resa äntligen får möta. Placerat i ett hjärta för att visa den gränslösa kärlek som man känner till sitt efterlängtade barn.

Är du intresserad av att boka en nyföddfotografering för ditt barn som kanske ligger och gror i din gravidmage just nu? Läs mer om mina nyföddfotograferingar genom att KLICKA HÄR

2017 SM-guld nyföddfotografering

Bilden på nyfödda enäggstrillingar som gav Laila Villebeck SM-guld i nyföddfotografering 2017 och som även kom på en sjätte plats i VM-finalen för fotografer.

“Bundle of Love” är titeln på den här bilden som jag vann SM i nyföddfotografi med 2017. På bilden är enäggstrillingarna Leah, Livia och Lilly. Jag tror att just den här bilden (bara den här bilden) tog en timme att få till sådär perfekt som jag ville att den skulle vara. Först skulle alla tre tjejerna vara mätta och nöjda och somna ordentligt för att kunna posera dem. Sedan var det dags att lägga ner första tjejen i skålen som jag täckt med ett lager ull. När första tjejen var på plats fick en förälder hålla upp huvud och överkropp så att jag kunde sticka in ben och underkropp undertill. På så sätt kunde trilling 1 vila på trilling 2. När de två första tjejerna var på plats var det dags för trilling 3. Vi gjorde på samma sätt, en förälder fick hålla upp huvud och överkropp på trilling 2 medan jag stoppade ner trilling 3. Detta var lite mer trixigt eftersom jag ville att alla tre skulle ligga i samma vinkel, med lika mycket av överkroppen som stack upp och på samma avstånd från varandra. Dessutom ville jag att ansiktena skulle synas lika mycket på alla och att händerna skulle ligga i symmetri. Lägg därtill svårigheten att en bebis sällan ligger helt stilla, utan huvuden dras ofta ner mot kroppen och händer och fötter lever sina egna liv. Och nu var det tre huvuden och tre små kroppar att hålla koll på. När två låg perfekt så hade den tredje ändrat sin position osv.

När jag kände att jag fått till poseringen som jag ville, så var nästa utmaning att placera ljuset så bra som möjligt. Det är en större utmaning än man kanske först kan tro, men titta på bilden så ser ni att tjejernas ansikten riktas åt tre olika håll…

En annan utmaning var att hitta den perfekta vinkeln att fota ifrån. Jag höll på att få panik, för jag fick inte alls till det som jag ville med fotovinkeln. Jag tog ett par bilder ändå, sa högt att “det får bli bra så, jag kan nog inte få det bättre”. Lade ner kameran på golvet och tog ett litet steg åt höger. Jag tittade ner på trillingarna och där, DÄR, var den där magiska vinkeln jag letat efter. Såklart tog jag upp kameran igen, justerade ljuset, och tog bilden ovan. Ibland när man tycker att något är omöjligt, så behöver man bara ta ett steg tillbaka och så hittar man rätt väg. Så är det bara.

Är du intresserad av att boka en nyföddfotografering för ditt barn som kanske ligger och gror i din gravidmage just nu? Läs mer om mina nyföddfotograferingar genom att KLICKA HÄR

Barnfotograf i Linköping – syskonfotografering

Syskonfotografering med tre glada barn

Det är bara februari, men redan har jag hunnit göra flera barnfotograferingar med härliga syskon. Ofta när 1-2-åringar är med i bilden så är vit bakgrund att föredra i studion. Detta för att ljuset jag sätter upp för vit bakgrund är mycket mer förlåtande och täcker en större yta av studion, vilket kan behövas när man fotar ett barn med mycket egen vilja och mycket energi. Det blir så mycket lättare för mig att fånga de där härliga uttrycken och gesterna som hör till varje individ.

För den här syskonfotograferingen bestämde vi på förhand att vi skulle använda vit bakgrund. Vit är också en färg som aldrig går ur tiden, utan bilderna kommer att passa i hemmet i framtiden när möbler och inredning byts ut.

Syskonfotografering med tre glada barn
Syskonfotografering med tre glada barn
Barnporträtt
ettårsfotografering
Barnporträtt
Syskon som ligger på mage på en vit bakgrund och ler stort rakt in i kameran

Topp 100 bilder MPI IIC 2021

Om ni är intresserade av fantastiskt vackra bilder i fler kategorier än nyfödd, baby och barn (som är den typen av bilder jag oftast bjuder på), så kolla in den här länken till de 100 bilderna med högst poäng i tävlingen MPI IIC 2021, alla kategorier.

Det är allt från Natur, Fine art, Illustration, Porträtt mm mm med alla underkategorier. Jag känner mig otroligt hedrad som fått med 2 bilder i denna lista. En nyföddbild och en barnbild. Tacksam och stolt över att allt hårt arbete har gett resultat.

Söt tjej från Norrköping

Glad bebis som sitter i en liten miniatyrsäng. Hon har en tyllkjol, volangbody och hårrosett på sig. Allt matchar i cremevitt, medan bakgrunden är mörkt brun och får bebisen att poppa ut i bilden.

Ibland är livet som fotograf inte jättesvårt. Som när den här lilla tjejen besökte mig i studion här i Linköping för att få sina 7-månadersporträtt tagna. Supergullig, utvilad, mätt, belåten och glad. Då går det nästan lite som på räls.

Jag fotade henne som nyfödd också och familjen bygger upp en fantastiskt fin collagevägg med touchtavlor hemma med bilder från nyföddfotografering, 7-månadersfotografering och sedan kommer vi även att göra en ettårsfotografering för att toppa collaget. Storebror har ett likadant collage.

Här kommer några av alla fina bilder vi fick från denna fotografering:

Den här tjejen gjorde det inte svårt att vara fotograf. 7-månaders bebis som tittar rakt in i kameran med en blick som undrar vad fotografen håller på med.
En glad liten bebis som sitter i en byrålåda.
Från en bebisfotografering med en hjärtformad skål i bakgrunden.
Söt tjej från Norrköping som blivit fotad i min studio i Linköping

Och så här ser gruppen med touchtavlor ut so far. Hur fint?

Ett exempel på hur man kan sätta ihop bilder från olika fotograferingar under barnets första år. Här har tre bilder från nyföddfotografering och tre bilder från 7-månadersfotografering satts samman med 6 separata touchtavlor.

2021 Topp 50 bland fotografer i världen

1a plats wpe awards newborn 2021

I december kom resultatet från den sista deltävlingen i WPE Awards. Till min stora glädje kom jag på både 1a och 2a plats i kategorin Newborn. På 1a plats kom bilden ovan, som jag kallar Son of Queens. Och på 2a plats kom bilden nedan, Born With Congenital Adrenal Hyperplasia:

1a plats wpe awards newborn 2021

Båda dessa bilder ingår i ett projekt jag startat upp där jag vill visa det fina i att vi alla är olika, redan från den dagen vi föds. Det kan vara olika hur familjen man föds i ser ut, man kan födas med olika sjukdomar och ibland förloras en närstående i samband med förlossningen.

Jag hoppas kunna skapa några fler bilder i detta projekt under 2022.

Varje år gör WPE Awards en sammanställning över de 100 högst rankade fotograferna i världen. Det är en stor ära att få vara med på den listan, bland 9000 fotografer med alla möjliga olika fotoinriktningar, från över 160 länder i världen. Jag är också väldigt glad över att ha 4 vänner bland top 5: André, Antti, Therese och Martina. Patrizia, Hanna, Jenny, Anna och Miriam är fler vänner som är med i top 50 tillsammans med mig. Så otroligt häftigt att alla är så duktiga. Som ni förstår, då flera av dessa är svenskar, så är konkurrensen i SM stenhård.

Listan över topp 100 fotografer i världen 2021:

En lista på de 100 högst rankade fotograferna 2021 enligt wpe awards

Två bilder som jag tävlat med i en tidigare deltävling 2021 är dessa, som jag vann nyfödd- och barnkategorierna med, och som såklart bidragit till min placering på listan:

1a plats wpe awards newborn 2021
1a plats wpe awards children 2021

SWPP Gold Awards 2021

Digitalt manipulerat porträtt som illustrerar förlossningsdepression och som vunnit en gold award i SWPP monthly competition 2021

Nu kommer det väldigt många roliga besked i mailen. Idag fick jag veta att ytterligare två bilder har vunnit Gold Awards i SWPP monthly competition för 2021. Den ena är bilden ovan som jag döpt till “Postpartum Depression – when the last piece doesn’t fit”. Med den här bilden har jag försökt illustrera förlossningsdepression. Ni vet när man fått sitt barn och man borde vara lyckligast i världen och känna den största kärleken till barnet, men de känslorna inte infinner sig. Som när sista pusselbiten i familjelivet kommer, men den passar inte in – verkligheten matchar inte förväntningarna inför förlossningen.

Den andra bilden som fått en Gold Award är den nedan. En nyföddbild som heter “Born with Congenital Adrenal Hyperplasia”.

Nyföddporträtt som vunnit en gold award i SWPP monthly competition 2021

I förlängningen innebär en Gold Award i SWPP monthly competition att bilderna bedöms ytterligare en gång av domare som tar ut 3 bilder i varje kategori som nomineras till SWPP Photographer of the Year.

Under 2021 har jag också fått en tredje Gold Award i SWPP’s månatliga tävling och den kan ni se här:

https://fotograflailavillebeck.se/babyfotografering/swpp-gold-award-i-kategorin-newborn/

2021 MPI IIC, 1a plats Maternity and Newborn

Officiellt certifikat 1a plats nyföddkategorin MPI IIC 2021

Resultaten från Master Photographers International, International Image Challenge – MPI IIC – Annual 2021 är äntligen ute! Jag hoppade till av lycka när jag satt och tittade på slideshowen med alla vinnarbilder och såg att min nyföddbild “Sharing DNA” fanns med där. MPI IIC är en helt ny tävling för mig (den är dock inna på sitt 7e år som världsomspännande tävling) och det är alltid nervkittlande när man ser vilka fantastiska fotografer som är med och tävlar. Denna tävling är inget undantag. Jag hade verkligen inga förväntningar, men så mycket roligare då när jag fick äran att vinna klassen Maternity and Newborn.

Sharing DNA är absolut en av mina favoritbilder bland de nyföddbilder jag tävlat med. Jag har haft idén till bilden i flera år, men inte riktigt kunnat lista ut hur jag skulle skapa en DNA-sträng som var tillräckligt stor för att omsluta nyfödda tvillingar. Det skulle ju också vara tydligt att det var en DNA-sträng för en okänd betraktare som bara har några sekunder på sig att tyda och poängsätta bilden. Men till slut så trillade polletten ner för mig och jag satte samman frigolitkulor som sedan målades med sprayfärg.

I MPI IIC hade de i år även infört “Judges Choice Award” där varje domare fick välja en bild bland alla tävlande bidrag som de fallit extra för. Det här var inget som jag hade tänkt särskilt mycket på i förväg, men när jag fick se att två av domarna valt ut varsin av mina bilder för sin speciella Judges Choice Award så blev jag helt golvad. Mina bilder, av alla fantastiska bilder? Wow! Det betyder extremt mycket för mig eftersom när jag skapar tävlingsbilder så är min högsta önskan att bilderna ska göra intryck hos betraktaren. Jag vill att de ska väcka tankeverksamhet, eller känslor och vara bilder som tåls att tänka på även en tid efter man sett bilden/-erna. De ska vara minnesvärda. Så detta är ett så extremt fint pris och bevis för mig att jag jobbar åt rätt håll.

Bilderna som fick Judges Choice Awards var mina tävlingsbilder där Melissa Fröhlich stått modell:

Judges choice, Joseph Simones favoritbild under MPI IIC 2021
MPI IIC 2021 - MercuryMegaloudis utvalda favoritbild

Vilken liten maskot hon är, Melissa. Det är ju inte utan att man blir väldigt sugen på att skapa något nytt. Både med Melissa och med nyfödda.

Utöver dessa fantastiska utmärkelser fick jag flera Gold, Silver och Bronze Awards för mina bilder.

Här är de officiella certifikaten på mina tre prisbelönta bilder som jag visat ovan.

Officiellt certifikat, gold award i kategorin Maternity and Newborn i MPI IIC 2021 med bilden "Sharing DNA"
Officiellt certifikat, gold award i kategorin Digitally Created Fantasy i MPI IIC 2021 med bilden "Think inside the box"
Officiellt certifikat, gold award i kategorin Digital Illustrative Storytelling i MPI IIC 2021 med bilden "Puppet Master"

Är du intresserad av att boka en nyföddfotografering för ditt barn som kanske ligger och gror i din gravidmage just nu? Läs mer om mina nyföddfotograferingar genom att KLICKA HÄR

Nyföddfotograf i Linköping – höstens färger

Nyfödd liten flicka ligger över kanten på en brun hink. På huvudet har hon ett diadem med ekorröron och i ena handen håller hon en liten ekorre i miniatyr.

Ni som följer mig på mina olika kanaler vet hur mycket jag tycker om höstens färger och jag blev såklart överlycklig när mamman till den här vackra lilla flickan valde senapsgult och brunt som temafärger genom fotograferingen.

Jag försöker hålla mig till samma färg genom en hel fotografering och detta är av den enkla anledningen att alla bilder ska fungera ihop. Så att om man vill beställa en vacker tavelgrupp, antingen som touchtavlor eller inramade tavlor, så ska i princip alla bilderna i fotograferingen passa ihop och hålla en röd tråd. Ibland finns det särskilda önskemål om t ex en familjebild och då kan den sticka ut lite från de andra bilderna. Men hittills har de allra flesta valt att hänga familjebild separat och den nyföddas bilder (ev med syskonbilder) på ett annat ställe i rummet, eller i ett helt annat rum.

Just nu håller jag på att köpa in rekvisita, flokatis, stickade små outfits och så vidare i ett par helt nya färger. Lila och turkost är två färger som är jättesvåra att hitta matchande rekvisita i eftersom det finns en miljard olika nyanser av dessa färger. Men nu har jag en uppsättning i en ljusare lila på ingång, och jag har även två flokatis i mörklila och turkos på väg från Australien. Jag håller alla tummar och tår för att jag tolkat färgerna på bilderna online korrekt och att jag hittar matchande garn från någon av mina favoritleverantörer. Det dröjer ytterligare några veckor innan jag får hem de nya flokatimattorna. Så jobbigt att vänta.

Men åter till senapsgult. Här kommer några av bilderna från den här höstiga fotograferingen:

Nyföddfotografering med en inlindad bebis på en senapsgul flokati. Hon har en liten nallemössa på sig och i handen håller hon en nalle i miniatyr.
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult och brunt
Nyföddfotografering i senapsgult

Barnfotograf i Linköping – Smilla, 2 år

Supersöta lilla fröken Smilla var på 2-årsfotografering hos mig nu under hösten. Tänk att jag fick träffa henne när hon var nyfödd och ta hennes nyföddbilder. Och tänk att nu är hon så här stor. Om ni vill se hennes nyföddbilder kan ni titta HÄR.

Smillas 2-årsfotografering gick otroligt smidigt. En väldigt snäll, lugn och trygg tjej helt enkelt. Men så har hon också helt fantastiska föräldrar.

Vi fotade Smilla på min ljusbeigea bakgrund med trägolv. Jag tycker att den här bakgrunden ger en mjuk känsla och den passar i de flesta hem om man väljer att förstora upp och göra en vacker tavla eller tavelgrupp. Ett tips från fotografen.

Nyföddfotografering Linköping

En leende nyfödd bebis är inlindad i vit stickad linda med matchande mössa.

Då och då kommer det långväga små nyfödda för att bli fotade hos mig. Just den här lilla tjejen åkte ända från Värnamo och jag känner en stor tacksamhet för att föräldrarna valde mig till deras dotters nyföddfotograf.

Som färgtema körde vi cremevitt och ljusrosa. Det blev så himla fint.

Nyföddfotografering med liten tjej från Värnamo. Hon har en nallemössa på huvudet och håller i en liten miniatyrnalle i händerna
En nyfödd tjej håller ett vitt hjärta med sina händer under hakan. På huvudet har hon ett vitt hårband med rosetter på rad.
En bild från en nyföddfotografering där bebisen hänger över kanten på en hink med en kanin intill kinden och kaninöron på huvudet.

SWPP Gold Award i kategorin Newborn

Nyfödda tvillingar ligger ihopkurade som yin yang i en korg som är en del av en DNA-molekyl. Bakgrund och rekvisita går i en härligt blå ton.

Oj, wow. Vilken glad överraskning jag fick när jag fick se att jag fått en Gold Award för mitt nyföddporträtt “Sharing DNA” i SWPPs monthly image competition.

Själv betyder den här bilden så mycket för mig eftersom den på något sätt knyter samman mitt gamla jobb inom biokemi (med DNA-kedjan som jag knåpat ihop med hjälp av frigolitkulor) med mitt nuvarande jobb som nyföddfotograf.

Stort tack till de små flickorna Edele och Elenie och deras föräldrar för att ni tillät mig att testa denna idé med egenhändigt gjord rekvisita. Tack, tack, tack.

Barnfotograf i Linköping – Isabella, 3 år

En fundersam paus under en barnfotografering i studion i Linköping

Isabella var på sin 3-årsfotografering för några veckor sedan och vi fick så många fina och varierade bilder. Isabella hade bland annat med sig olika afrikanska traditionella klänningar och hon var så fin. Jag tror att hon själv kände sig väldigt fin för lite då och då poserade hon omedvetet och hon hade stenkoll på att hon skulle titta in i kameran och le. En liten supermodell helt enkelt.

Det som är så roligt med barnfotograferingar för mig som barnfotograf är just att de barnen som kommer till studion har så olika personlighet. En del hoppar och studsar och har väldig kort attention span, medan andra barn är lugna, lyssnar och verkar ha all tålmodighet i världen. Och så finns allt däremellan. Älskar att träffa alla olika personligheter och att få den stora äran att fånga deras personlighet på bild.

3-årig tjej står och poserar omedvetet i sin afrikanska klänning
En 3-årig flicka i afrikansk klänning på en barnfotografering i Linköping
En glad och busig tjej i afrikansk klänning sitter på en stol i studion under en barnfotografering
Flicka på 3-årsfotografering i studio i Linköping

Elias på nyföddfotografering i Linköping

Nyfödd i stickad outfit och nallemössa sitter och sover i en fåtölj i miniatyr.

Lille Elias kom till studion för sin nyföddfotografering tillsammans med sin mamma, pappa och storebror. Jag tycker att kombinationen av brunt och mellanblått passade honom väldigt bra. Mina favoritbilder från Elias session måste nog vara dem där han har nallekostymen på sig. Den passade verkligen honom som handen i handsken.

Sedan kan man ju inte låta bli att älska syskonbilden. Storebror Elmi är bara 2 år och vid tiden för nyföddfotograferingen var han lite osäker när bebisen var nära. Det är vanligt för de mindre syskonen att inte vara intresserade, vara osäkra, eller vara lite för hårdhänta utan att förstå, så när jag fotar syskonbilder med de minsta storasyskonen så fotar jag bebis separat och syskon separat och sedan sätter jag ihop bilderna i efterbearbetningen.

Lille storebror Elmi skrattar stort där han sitter bredvid en blå hink där hans lillebror Elias hänger över kanten, sovandes. Bilden är en kompositbild uppbyggd av två separata bilder för att hålla hög säkerhet under fotograferingen.

Tänk, vad roligt dessa två ska ha ihop när de blir lite äldre och Elias blir så stor att de kan leka.

Höstens färger i nyföddstudion

Nyfödd pojke invirad en en härligt murrigt grön stickad filt, placerad på en mörkgrön flokati. Två små hjärtan som går ton i ton med resten av det gröna i bilden pyntar bilden och är placerade i botten av bebisens stickade wrap.

Nu börjar löven där ute skifta färg. Det är så vackert med höstens färger och toner. Och sedan jag började marknadsföra nyföddbilder med höstfärger som tema, så väljer fler och fler mörkgrönt, vinrött eller senapsgult som temafärg för sin nyföddas fotografering.

Lille Vidar från Klockrike är en sommarbebis, men han fotades i en härligt murrig grön färg.

Håller tummarna för många fler fotograferingar i höstens toner. Men självklart kan höstbebisar fotas i mer neutrala färger, eller blått eller rosa – det är det ni som föräldrar som själva väljer. Såklart. Det är bara jag som tycker det är uppfriskande med variation i mitt arbete. Lite som att man uppskattar varje årstid, men tröttnar lite i slutet och välkomnar den följande årstiden när den kommer. Om ni förstår hur jag menar.

Finalplatser i SM i Fotografi 2021

Fyra listor med finalister i SM 2021. Listorna presenterar de fotografer som kommit till final i kategorierna Gravid, Baby, Familj/Grupp samt Klassiskt Barnporträtt

Nu är det klart. Vilka som gått till final i SM i fotografi 2021. I år är det rekordmånga kategorier att tävla i, men jag fokuserade på ett fåtal av dem. Och med stor glädje kan jag meddela att jag gick till final i fyra kategorier; Gravid, Baby, Familj/Grupp och Klassiskt barnporträtt.

Jag brukar ju även vara med i de lite mer kreativa kategorierna. Men i år har all min kreativitet gått åt till att gå all in på mina nyföddbilder. Och jag är jätteglad för att jag tagit mig tiden för det.

Det som händer nu är att alla finalister ska färdigställa tävlingsprintar och skicka in dessa till SM-gruppen i månadsskiftet september/oktober.

Tävlingsbilderna är fortfarande högst hemliga, så jag kan inte visa mina tävlingsbilder ännu. Men jag lovar att jag kommer att visa dem och berätta mer om dem så snart SM är avgjort. Finalbedömningarna sker den 7-8 oktober och den stora prisutdelningen sker den 9 oktober.

Finalen sker med en internationell jury på plats i Göteborg, men vi deltagare (och alla som vill se och höra jureringen) får även i år titta på den digitalt via en live streaming. Vi får hoppas på en traditionell festhelg 2022.

Vill du läsa mer om SM i fotografi så kika på deras hemsida här.

Stort grattis till alla fotografer som gått till final i SM. Det är stort. Konkurrensen är stenhård och det är bara positivt. Konkurrensen gör att vi alla lyfter varandra och fotografyrket till något större och bättre. År för år. Svenska fotografer håller en mycket hög kvalitet och det kan man se på alla tävlingsbilder i SM från år till år.

Jag längtar till finalhelgen och att få se alla tävlingsbilder. Så inspirerande och nervkittlande på samma gång.

Ettårsfotografering i Linköping – Söta Clara

Söta Clara ligger på mage på den vita bakgrunden i fotostudion. Hon har en mörkblå klänning på sig med ett matchande hårband. Hon ler och tittar rakt in i kameran.

Supersöta Clara är nummer fyra i syskonskaran och jag har haft det stora nöjet att få fota henne och hennes tre äldre bröder som ettåringar. Killarna har alla haft samma kläder på sig på sina ettårsfotograferingar, så jag var såklart väldigt nyfiken på vad Clara skulle ha på sig. Hon kom med en jättesöt mörkblå klänning, en kjol i samma tyg med en vit topp till, samt en rosa liten tyllkjol. Jättefint alltihop.

Här kommer ett litet axplock av hennes fina ettårsbilder:

Glad ettåring sitter och leker med klossar i trä.
Ett vackert och ärligt porträtt på ettåriga Clara där hon tittar in i kameran och ler vänligt.
Otroligt gullig bild på ettåring som sitter i en liten trälåda, med ena foten upp på kanten, ena handen över kanten och med andra handen pekar hon med pekfingret på pannan, över ögat. Ett stort busigt leende sprider sig över hennes ansikte.
Ett lycklig ettåring står upp på fotografens studiogolv. Hon har en kortbent mörkblå playsuit på sig och skrattar stort.

10-årsjubileum! Ett decennium som fotograf!

Fotograf Laila Villebeck står med sifferballoner nummer 10, glitterhatt och glitterboa. En glad bild för att fira 10 år som fotograf i Linköping

1 september 2021 fyllde Fotograf Laila Villebeck 10 år. Jag vill rikta ett stort tack till ALLA jag träffat under mina 10 år som fotograf i Linköping. Alla kunder, vänner, familj, leverantörer, modeller, samarbetspartners…. Utan ER vore jag ingenting. TACK! Låt oss ha lika roligt i många fler år framöver.

Personligt – Vi köper kaniner

Mina instagramföljare önskade att jag gjorde en video på när vi hämtade hem våra kaninungar och här är den. Lite personligt så här mitt i fotoflödet. Förbered er på en sötchock.

Ettårsfotografering i Linköping – Valter

Hur gullig är inte den här bilden där storasyster Ester hjälper Valter på hans ettårsfotografering och håller honom i händerna så att han kan stå tryggt.

Valter var så fin i sina hängslebyxor och han fick prova en massa olika saker i studion. Klättra på stege, bygga klossar med storasyster, klättra upp och ner från soffan, läsa bok, stå själv, krypa osv osv. Här kommer ett litet urval från fotograferingen.

Nyföddfotograf – Minou från Söderköping

Triss i systrar. Två stolta storasystrar ligger på en fäll och håller sin nyfödda lillasyster emellan sig.

Vilken glädje det var att få fota lilla Minou som nyfödd. Jag fotade mellansystern Lowa när hon var nyfödd i början av min karriär som nyföddfotograf. Det var på den tiden jag åkte hem till familjen för att ta nyföddbilder. Jag är så glad att jag numera har min studio så att jag har tillgång till all rekvisita jag behöver, en värmefläkt, ljuskällor med konstant effekt (blixtarna istället för ljuset från fönstrena i familjens hem).

För Minous syskonbilder hade storasystrarna så fina blå jumpsuits och vi matchade med en blå wrap i en lite mörkare ton i den här bilden. Så himla fint. En triss i tjejer.

Nyföddfotografering – Olle från Ljungsbro

Sötaste lille Olle sitter och sover i en liten brun fåtölj i miniatyr. Han håller ena handen kring snöret från mössa han har på sig. Mössan är brun med öron och matchar den stickade outfiten med fötter.

Sötaste lille Olle var 20 dagar när jag fotade hans nyföddbilder. Vi hade beige och bruna toner som tema genom hela fotograferingen. Tidlöst och lätt att matcha tavlor med inredningen i hemmet.

Olle, blott tre veckor, ligger på en liten kudde och sover. Benen är uppdragna och ligger på typiskt nyföddvis i kors över magen. I ena handen håller han ett hjärta. Allt i bilden går ton-i-ton i beige och brunt,
Ett nyföddporträtt där bebisen ligger i en korg. Han är inlindad och har mössa på huvudet. Han kramar om ett litet filtat gosedjur i formen av ett rådjur.
Här är Olle klarvaken trots att han var på nyföddfotografering och önskan var att han skulle sova. Han ligger på en liten miniatyrkudde och tittar med stora ögon in i kameran.
Nyföddporträtt
Nyfödda Olle ligger och sover i nyföddfotografens minifåtölj i studion i Linköping.
En klassisk nyföddpose där bebisen ligger på mage med ena armen under hakan och den andra handen under kinden.

Gravidfotografering – Sara från Norrköping

Ett helkroppsporträtt av en gravid kvinna. Hon bär en rosa klänning i sjöjungfrumodell. Klänningen har utsvängda ärmar med pälskant och nederdelen av klänningen är av rosa tyll. Hon står i profil och tittar ner på gravidmagen.

Supervackra Sara kom till min studio från Norrköping för sin gravidfotografering. Vi lekte loss med 3 olika gravidklänningar som alla finns till utlån i min studio. Hösten 2022 kommer gravidfotograferingar finnas i mitt utbud igen, efter att jag gjort ett längre uppehåll på just gravida till förmån för nyfödd-, baby- och barnfotograferingar. Nu när jag smyger igång med lite portfoliofotograferingar så inser jag hur roligt det faktiskt är att fota gravida.

Ett helkroppsporträtt av en gravid vacker kvinna med en rosa klänning i sjöjungfrumodell med utsvängda ärmar.
Gravidbild på Sara i studion med dramatiskt ljus mot mörkgrå bakgrund. Sara bär en rosa klänning med utsvängda ärmar och ett bälte i blingbling.
En gravid kvinna i profil. Hon bär en volymös tyllklänning i ljusbeige och har en blomkrans i håret.
Gravidporträtt på en vacker kvinna i en turkosblå klänning.

Nyföddfotografering – Henry från Stockholm på besök i studion

Tre syskon ligger på en cremefärgad fäll.

Alltså, hur fina är inte dessa tre… Henry var inne för sin nyföddfotografering och med sig hade han storasystrarna Saga och Leah, som jag också fotat när de var alldeles nyfödda. Jag blir alldeles rörd när jag tänker på att jag hållt i alla tre som pyttesmå bebisar och att tjejerna är så stora nu. Men en liten lillebror. Vi tog lite olika syskonbilder och avslutade fotograferingen med enskilda bilder på Henry.

Två söta systrar i likadana rosa tyllklänningar sitter med sin nyfödda lillebror i knät och ler in i kameran
Syskonkärlek när två storasystrar tittar ner på sin nyfödda lillebror
Lycka är att få en lillebror. Det syns i Sagas och Leahs ansikten när de ler stort med lillebror i knät.
Nyfödda Henry sitter i en poseringsfåtölj hos fotografen i Linköping

Maja på ettårsfotografering i Linköping

Allra sötaste Maja kom på besök i min studio för sin ettårsfotografering. Med sig hade hon sin storasyster som också fick vara med på bild och hon hade också med sig sin söta gosedjurskanin som hon mer än gärna kramade om. Så himla gulligt.

Maja, 1 år, läser en bok och tokskrattar. Bredvid henne sitter en hennes gosedjurskanin.
Ettåriga Maja står med ena handen på en soffkant och andra handen på sin fina, vita klänning. Fötterna står lite nätt i kors.

Gravidfotografering i Linköping

Gravidfotografering

Vackra Hanna väntar sitt tredje barn och jag fick äran att ta hennes gravidporträtt i min studio. Vi provade ett par nya gravidklänningar som jag har till utlån. Nu längtar jag tills bebis kommit till världen så att vi även får ta nyföddbilderna till den nya lilla människan som ligger där i magen.

Vacker gravid kvinna i profil med vackert ljus och mot svart bakgrund. Bildern är svartvit.

Barnfotografering med Viktor, Linköping

Viktor är glad och ler stort med sin kickbike över axlarna

Viktor var i studion på påsklovet för en minifotografering där vi fokuserade på att fånga hans personlighet på bild. Han hade med sig sin kickbike som vi tog några bilder med och han visade även upp sina färdigheter i break dance för mig. Här är några av bilderna vi hann ta under fotograferingen.

Viktor står med sin kickbike nonchalant uppslängd bakom nacken.
Viktor står med armarna i kors och har en svart keps på huvudet
Busig kille i svart t-shirt och keps som står med armarna i kors och tittar lite snett in i kameran med ett finurligt leende
Viktor sitter på golvet med handen i håret.

Nyföddfotograf – Ossian från Norrköping

Nyfödda Ossian ligger och sover i en hjärtformad skål. Han kramar om en liten miniatyrnalle och hela bilden går ton i ton i off white.

Lille Ossian åkte från Norrköping för att bli förevigad i min studio. Han var 9 dagar vid fotograferingen och sov som en liten prins. Vi höll oss till härliga, naturliga färger och ton i ton – några bilder i vitt och några bilder i en härligt ljus, grön färg.

Ossian är bara drygt en vecka gammal, men här halvsitter han i en specialdesignad fåtölj för nyföddfotografering. Han har en liten vit björndräkt på sig.
Tryggt inlindad i en vit wrap ligger Ossian och sover.
Ossian, 9 dagar, ligger och ler i en korg. Han har en vit mössa, är inlindad i en vit stickad filt och ligger på en chunky blanket i samma vita nyans.
Liten bebis ligger och sover tryggt på en grön filt.
Den klassiska nyföddposen bum up.

Lykke – ettårsfotografering i Linköping

En glad ettåring ler stort när hon sitter i en låda under sin ettårsfotografering.

Härlig Lykke var i studion för sin ettårsfotografering. Jag fotade henne även som nyfödd och det som är lite extra härligt att jag även fotat hennes storebröder, Caspian och Adrian, som nyfödda och bebisar. Tre syskon som är såååå lika.

Lykke var lite rädd när hon kom in i studion och började tok-gråta när hon såg mig. Men vi gav henne bara tid, lekte lite och sedan bjöd fröken på många glada leenden.

Lykke sitter i en liten docksäng av mörkt trä och sträcker upp två klossar i luften.
Lykke ler mot kameran och fotografen under sin ettårsfotografering.
Lykke sitter i en liten docksäng av mörkt trä och sträcker upp två klossar i luften.

2 segrar i WPE Awards 1st Half 2021

Men woooow! I helgen fick jag reda på att jag vunnit två kategorier i WPE Awards First Half 2021.

I kategorin Newborn/Maternity/Family vann jag med den här bilden på trillingarna Leah, Livia och Lilly:

Första plats och Gold Award i nyföddkategorin fick den här bilden på enäggstrillingarna Leah, Livia och Lilly

I kategorin Children vann jag med bilden på tvillingarna Saga och Märta. Deras mamma hjälpte till att fläta håret på dem och jag älskar att de är inlindade tillsammans i ull. Stort grattis också till min fina vän Miriam Skeide (NOR) som kom tvåa i barnkategorin.

De blonda tvillingarna Märta och Saga sitter ihop med en fläta. Bilden vann barnkategorin i WPE Awards Children First Half 2021

Stort tack till mina modeller för att jag får leka loss och att ni ställer upp på mina idéer.

Stort grattis också till mina andra vänner som tog emot fina priser i WPE Awards: Therese Asplund (SWE), Antti Karppinen (FIN), André Boto (PRT) och Patrizia Burro (ITA).

Postpartum Depression – förlossningsdepression

En följare på Instagram undrade om det hänt att det gått dåligt för mig i någon tävling, eller om det händer att jag inte håller med domare i deras kommentarer och poängsättning. Jag höll en omröstning på stories på Instagram och 94% av mina följare ville höra om detta ämne, så nu har jag gjort en storytime på min Youtube-kanal där jag berättar om en bild som jag tävlade med i SM 2020.

Bilden tar upp ämnet Förlossningsdepression och var min absoluta favoritbild inför SM (säkert för att jag kämpat i flera år med att få fram en bra bild med detta ämne), men det var den bilden som fick lägst poäng av alla mina bilder som kom vidare till final. Jag ska tillägga att den fick ändå många fina ord och höga poäng, men jag höll inte med om allt som domarna påpekade. I videon pratar jag om saker som gick fel inför tävlingen, vad jag oroade mig för, vad domarna hade för synpunkter och hur jag reagerar på deras kommentarer. Vissa tar jag åt mig och försöker förändra inför nästa tävling jag skickar bilden till, andra saker håller jag inte med om och berättar vad jag kan förändra för att min tanke ska komma fram tydligare till nästa gång.

Hösttema på nyföddfotografering

Rofyllt porträtt av en sovande nyfödd pojke iklädd en stickad senapsgul mössa och invirad i en matchande filt.

I november var söta Viggo i studion för sin nyföddfotografering. Han fick äran att inviga mycket nytt som jag precis fått in i senapsgult – en färg som passar perfekt till en liten höstbebis.

Kolla in Viggos fantastiska hår. Tänk att födas med en helt perfekt frisyr. Och de där små ögonfransarna som kikar fram redan. Så fint.

Viggo halvsitter sovandes i den specialanpassade fåtöljen som används specifikt för nyföddfotograferingar. Fåtöljens klädsel är utbytbar och här matchar klädseln den fina bodyn i semapsgult perfekt.
Nyfödda fotas för det mesta när de sover, men ibland är de såpass vakna så att man kan fånga en vaken och nyfiken blick.

Babyns första år med Alice

Porträtt av liten flicka som håller upp en kloss i trä

Den här lilla söta tjejen heter Alice och hon har varit och fotat sig under sitt första år hos mig. Vid 5 månader, 8 månader och 12 måndader tog vi porträtt av henne för att föreviga de olika milstolparna vid de olika åldrarna. Storasyster Alva var med på samtliga fotograferingar. Det som är lite extra roligt är att jag fotade Alva under hennes första år också. Och helt plötsligt är hon en jättestor tjej med en liten lillasyster.

Ossian på nyföddfotografering

Nyfödd pojke i grått sitter på en måne och håller i månen med höger hand över huvudet

Ossian kom hela vägen från Stockholm för att göra sin nyföddfotografering. Temafärgen blev grått och det blir alltid så fint med det neutrala gråa till en liten nyfödd.

Ny rekvisita för 2020 är månar i olika färger och de kommer med all sannolikhet användas massor under 2021.