min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Syskonbilder på nyföddfotografering

Får vi ta syskonbilder på vår nyföddfotografering? är nog den allra vanligaste frågan jag får. Och svaret är: Ja, självklart! Och vet ni vad det bästa är? Jag tar inte extra betalt för syskon- eller familjebilder. Det ingår i fotograferingspriset.

Hur jag tar syskonbilder beror lite på vilken ålder syskonet har och även barnets personlighet och/eller dagsform. Säkerheten är alltid prio ett och därför anpassar jag syskonbilderna utifrån detta.

Syskon som är 1-3 år

Om barnet har kommit tätt och storasyskonet är litet så förstår syskonet inte riktigt att man behöver vara försiktig och lugn kring en nyföddbebis. Kroppskontrollen är inte riktigt utvecklad och riktigt små barn kan inte heller ta instruktioner som “Nu måste du vara lugn” och liknande. Armar och ben far omkring lite som de vill och barnet kan plötsligt tappa tålamodet och vilja springa bort från platsen där vi fotar.

Om syskonet är 1-2 år så fotar jag alltid bebisen separat i en rekvisita och sedan plockar jag bort bebisen och sätter syskonet bredvid rekvisitan och fotar syskonet separat. Sedan sätter jag ihop dessa bilder i mitt redigeringsarbete. Då kan det se ut så här:

När jag fotar syskonbilder med nyfödd och ett syskon som är under 3-4 år så fotar jag dem alltid separat och lägger ihop de båda bilderna i redigeringsarbetet. Den nyfödda fotas i någon form av rekvisita och syskonet får sitta bredvid samma rekvisita utan bebis i. Då brukar det gå ganska smidigt att sätta ihop de båda bilderna till en bild.

Ibland kan det vara äldre syskon som inte alls vill vara nära sitt nya syskon av olika anledningar och då jobbar jag på samma sätt. Jag fotar varje barn separat och lägger ihop bilderna i efterhand. Det kan ta tid att vänja sig vid ett syskon och det respekterar jag fullt ut, samtidigt som jag förstår hur mycket syskonbilder betyder för er föräldrar.

Syskon som är ca 3 år och uppåt

Beroende på personlighet och dagsform på storasyskonet så har jag ett par favoritposer för just syskon med nyfödd. Den första fungerar från ca 3 år och innebär att barnet lägger sig på rygg på en flokati (ullmatta) och därefter poserar jag den nyfödda vid sidan av syskonet med huvudet på syskonets bröstkorg. Jag talar noga om för barnet var han eller hon ska hålla sina händer och under tiden känner jag av så att det här verkligen är en uppgift som barnet klarar av. För de mindre barnen så får mamma eller pappa sitta nära, beredda att hålla i bebisen om syskonet plötsligt inte vill vara med längre. De större barnen brukar ha mer koll och mer tålamod och brukar dessutom verkligen ÄLSKA att få hålla bebisen på egen hand.

Jag fotar ovanifrån och har kameran säkrad med en rem runt nacken för säkerheten.

Den här posen fungerar såklart även om det bara är ett storasyskon.

Syskon från ca 5 år och uppåt

Utöver syskonposen ovan, så har jag en annan favorit för syskon som är ca 5 år och uppåt. Den kräver ännu mer av syskonet och dessutom behöver syskonet ha lite längd på benen. Här får syskonet sitta i skräddarsits och så poserar jag bebisen i knät på syskonet. Den här posen passar jättebra både när det bara är ett syskon och när det är flera syskon. Här kan även de lite mindre syskonen sitta bredvid medan ett äldre syskon håller i bebisen.

Läs mer om mina nyföddfotograferingar HÄR

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto