och utvecklas som fotografatt tävla med sina bilderArticle by Mary Falken
är otroligt utvecklande
och roligt
toppfotograferAtt få sina allra bästa porträtt bedömda av

Kan man tävla i fotografi? Javisst kan man det.

Jag startade mitt företag i september 2011 och tre år senare gjorde jag debut i tävlingar för professionella fotografer. Det var till SM i porträttfotografi (som anordnades av Svenska Fotogruppen) jag skickade in bilder. Jag kom hem med 3 stycken hedersomnämnanden och med blodad tand. Jag ville ha mer och jag ville lyckas bättre.

Genom att tävla med mina bilder ser jag till att alltid hålla mig ajour med vad som händer i fotobranchen. Utvecklingen går riktigt snabbt framåt och förutom en egoboost så ger tävlingarna mig också ett kvitto på var jag står i konkurrensen bland alla fotografer i Sverige, i Europa, eller i världen.

Att få sina bilder granskade in i minsta detalj av världsledande fotografer är otroligt nervöst men också väldigt utvecklande. Man kan inte lura domarna som studerar tävlingsbilderna. Så det gäller att göra sitt allra yttersta när man skapar sina bilder, ända från planering av bilden till fotografering, redigering och print.

Ibland går det mindre bra och man känner sig nedstämd ett litet tag. Men det är bara att rycka upp sig och ta till sig det domarjuryn haft synpunkter på och göra bättre nästa gång.

Ibland går det strålande bra och man kommer hem med priser i bagaget.

Oavsett vilket, så är fototävlingar för mig en av de saker som gör att jag hela tiden försöker tänka nytt och att utveckla hur jag jobbar. Det blir lätt att man hamnar i vardagslunket och fotar likadant dag efter dag, barn efter barn. Till slut är risken att man tappar glädjen och kärleken till sin fotografi. Det är uppfriskande när det händer något utöver det vanliga, när man får utmaningar, eller skapar sina egna utmaningar och upptäcker att man faktiskt klarar av mer än man trodde från början.

Top Awards
We Have A Dream
201916x20" Print Competition2019 SWPP Portrait
Children Photographer
of the Year
2018 & 2019FEP European Photographer of the Year AwardsFEP Golden Camera
Portrait
2018Overall Winner2018 RISE International
Photographer
of the Year
2015 & 2017Med kategorisegrar i Baby, Barn, Nyfödd, Familj, Fineart mmSvensk mästare
porträttfoto
Featured on

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto