1. SKÖNA KLÄDER TILL DIG
En morgonrock kan vara praktisk att ha med sig för att kunna ligga mycket hud mot hud med bebis, men snabbt kunna vara “klädd” vid toalettbesök mm.
Sköna och mjuka kläder till dig själv. Mjukisbyxor eller leggings, gärna av gravidmodell då det dröjer ett tag innan magen försvinner efter en förlossning. Ett amningslinne och en mjuk, skön kofta. Amnings-bh. Mjuka trosor.
2. TOFFLOR
3. VATTENFLASKA
Det är viktigt att dricka ordentligt under förlossningsarbetet. Och om du ligger ner kan det vara svårt att dricka ur ett glas.
4. SNACKS
En del kan känna att de vill äta hela tiden under förlossningen, medan andra inte äter allt. Men se till att packa med ditt favoritsnacks. Om inte annat så kan det vara gott att ha efteråt, på BB. Se till att partnern har något att äta för att hålla energinivån uppe också.
5. MJUKA KLÄDER TILL BEBIS
Packa inte med för mycket kläder. Troligen kommer ni mest att ligga hud mot hud under tiden på BB. Men för hemfärden behöver bebis kläder och kanske ett extra ombyte, ifall blöjan skulle läcka innan ni hinner hem. 2 st bodies (jag rekommenderar varmt omlottbodies för smidiga klädbyten utan att behöva dra kläder över huvudet på bebis) och 2 st tunna byxor, alternativs 2 st pyjamasar, en tunn mössa, ev vantar, ett par strumpor (tips är långa strumpor som sitter kvar längre på foten), ev en overall eller åkpåse om det är kallt ute.
Se till att alla bebiskläder är tvättade med ett milt och parfymfritt tvättmedel innan de packas.
Ett babyskydd kan ni ha installerat i bilen när ni åker in till förlossningen, men lämna den i bilen och så kan partnern hämta det när det är dags för hemfärd.
6. FILT TILL BEBIS
En tunn och mjuk filt till bebis är guld att ha med sig. Ha den gärna i sängen några dagar innan den packas i BB-väskan så att den luktar “hemma”.
7. NECESSÄR
Bröstvårtskräm, tandkräm, tandborste, deo, duschtvål, schampoo och ev balsam, hårsnoddar, amningsinlägg, läppcerat (toppen om man använder lustgas under värkarbetet), borste, intimtvätt, bindor av största storlek, öronproppar ev torrschampo och en mild ansiktskräm.
8. KLÄDER TILL PARTNER
9. MOBIL OCH LADDARE
10. KAMERA
Glöm inte laddat batteri och ett tomt minneskort!
BONUSTIPS!
(Men ta inte med allt, utan välj det som du tycker verkligen passar just dig och din partner.) TENS-apparat, mjukt toapapper (BB’s papper kan kännas lite som sandpapper och det är extra oskönt efter att man fött barn), blöjor till hemfärden, ID-kort, förlossningsbrev, betalkort, ev mynt till parkering och/eller kaffeautomat, present till syskon som kommer och hälsar på, bok/tidning/surfplatta, värktablett till partner, vetekudde, musik, hörlurar, ev napp.
HAR DU BOKAT DIN NYFÖDDFOTOGRAFERING?
Kom ihåg att den där allra första dagarna och veckorna med bebisen går otoligt fort. Du kommer att vilja ha bilder att se tillbaka på och är det viktigt för dig med riktigt fina och professionella bilder, så glöm inte att boka din nyföddfotograf. Har du inte gjort det än, så kan det vara hög tid att kontakta en specialiserad nyföddfotograf nu, för att ni ska fått den där första kontakten och ni ska vara väl förtrogna med hur allt går till. Nyfödda fotas redan när de är ca 4-10 dagar, så planera och dröm om din nyföddfotografering redan under graviditeten. Du kan läsa mer om du klicka HÄR
saxat från rullavagn.nu, mamma.nu, viforaldrar.se, barnnet.se, libero.se