min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Att jobba som fotograf på heltid

Häromdagen hade jag en liten frågestund på min facebooksida och en av frågorna som kom upp var: “Vad tycker du är mest utmanande med att ha fotografyrket som ditt heltidsjobb? Och på vilket sätt löser du det?” Och här tänkte jag försöka svara på detta.

Jag startade mitt företag på hösten 2011. (Om tre månader firar jag 7 år som fotograf – det är helt otroligt.) Redan när jag började förbereda för att starta så var jag bestämd på att driva företaget på heltid redan från dag 1. Jag hade två små barn och insåg att jag aldrig skulle ha tid att ha två jobb och vara småbarnsmor samtidigt. Att kunna lägga all energi på företaget vid sidan av familjen var enda vägen jag såg som möjlig. Allt inom företaget kräver så mycket tid. Marknadsföring, kundkontakt, fotograferingar, bildredigering, bokföring, vidareutbildning, jakt på rekvisita osv osv osv. Och det är just tiden, inkomsten och balansen med allt övrigt i livet som är det stora utmaningen för att kunna driva företaget framåt.

De första 2-3 åren jobbade jag 80 timmar i veckan för att få ihop allt. Det var alldeles för mycket tid. Man orkar inte i längden. Jag var dock väldigt noga med redan från början att inte kompromissa med tiden tillsammans med barnen. Klockan 16-20 varje dag var, och är, vigd till barnen. Jag jobbade hela dagarna, spenderade eftermiddagarna med barnen och jobbade ytterligare några timmar på kvällar/nätter. På helgerna jobbade jag också kvällar/nätter för att få några extra timmar att jobba undan på.

Det blev ingen bra balans i livet. Jag hann inte med mig själv eller att träna. Så jag bestämde mig för att skifta balansen så att jag fick mer tid för mig själv och mina intressen. Mitt optimala mål är att kunna jobba 40 timmar per vecka, men att ändå kunna plocka ut en hygglig lön, se till att det sätts undan till min pension, se till att jag kan ta lika många betalda semesterdagar som anställda och allt det där. Men det är inte lätt som egen företagare inom fotografyrket. Så jag experimenterar vidare med balansen i livet och jobbet. Men något som jag aldrig kommer offra är mina timmar med barnen på eftermiddagarna/kvällarna. De är heliga! Det kommer att komma en tid då ungarna inte har någon lust att tillbringa all ledig tid med mamma och pappa och när den tiden kommer vill jag känna att jag fått den här tiden med dem nu.

Barnen och att få träna några gånger i veckan är mina krav på egentid. Sedan kommer jag få experimentera med tid, balans och pengar så länge jag driver mitt företag. Jag accepterar att det hela tiden kommer att förändras och ser det som en spännande del av livet och tidens gång. Jag trivs så himla bra med mitt jobb som fotograf. Att få skapa minnen till mina kunder, att möta deras önskemål samtidigt som jag själv får skapa något jag älskar – jag kan inte tänka mig något bättre och mer givande.

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto