min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Skomakarens barn?

Sista frågan på min frågestund var från Malin: “Jag undrar om du tog nyföddbilder på dina egna barn när de var små eller om du inte hade börjat då. Fotade du dem alls?”

Tack för en kul fråga Malin. Mina barn är födda 2008 och 2010. Jag startade som fotograf 2011. Första gången jag hörde talas om nyföddfotografering var när jag var gravid i 4e/5e månaden med min andre son. Det var en kompis som skickade en länk till en artikel med två amerikanska nyföddfotografer och skrev något i stil med: “Du som är intresserad av foto och snart ska ha barn – skulle inte det här vara något för dig?”. Jag blev helt såld på bebisbilderna. De liknade ingenting jag sett förut. Jag började söka på google och hittade ingen svensk fotograf som fotade nyfödda på det här poserade sättet. Jag hade tidigare funderat på att jag eventuellt skulle vilja bli fotograf, men trodde inte att jag skulle klara av att slå mig in i konkurrensen. Den här artikeln och bilderna på nyfödda vände på allt! Jag tänkte att om jag får möjlighet att jobba som nyföddfotograf – då vill jag bli fotograf.

Jag letade upp poserade bilder på nyfödda på internet och läste på om hur man skulle göra. Det fanns inte särskilt mycket att läsa eller se för 8-9 år sedan. Inga kurser online. Men jag bestämde mig för att jag skulle prova! Och bebisen i min mage skulle bli min första nyföddmodell.

Såklart var det inte så lätt som det såg ut att fota nyfödda. Och jag var trött efter förlossningen och hade både en ny liten bebis och en tvååring att lägga fokus på först och främst. Jag visste att jag borde fota min bebis under de allra första dagarna för att få störst chans till en sovande bebis. Oliver kom dessutom 15 dagar efter BF, vilket ofta innebär att bebisen snabbare blir mer vaken och lättstörd i sömnen.

Jag fotade Oliver när han var 10 dagar. Eller, jag försökte. Så fort jag lade ner honom eller försökte plocka bort filten runtomkring honom så vaknade han. Jag fick en bild på honom när han sov. Den bilden är såklart värd massor för mig.

Innan allt detta hade jag fotografi som stort intresse och en annan mycket viktig bild för mig är den första bilden jag tog med en usel kamera på min förstfödde son när vi fortfarande låg kvar på BB. Allt var så turbulent och att se den här bilden på min lille lille son i sjukhusets kläder det gör mig så tacksam för livet på något sätt.

Sedan barnen kom till världen har jag försökt fota dem i vardagen som skapar fotoalbum som visar hur de utvecklas, vad de haft för intressen och vad vi gjort som familj.

Här är ett litet, litet smakprov på några sådana vardagsbilder:

https://video214.com/play/1817I9x1MaMWaSKRmox3vg/s/dark

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto