Porträtt på Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Hej och varmt välkommen till min blogg! Det är jag som är Laila Villebeck, din fotograf i Linköping.

Om du är nyfiken på att veta mer om mig eller mina fotograferingar, klicka på knappen nedan. Eller scrolla vidare mot blogginläggen.

fotograf

laila villebeck

bloggar

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Populära blogginlägg

Read More

MQEP – Master Qualified European Photographer

Våren 2016 fick jag titeln “Master Qualified European Photographer” – den högsta titeln man kan få inom organisationen FEP (Federation of European Photographers). Vilken ära! Men vad innebär detta och hur får man titeln?

FEP beskriver MQEP på hemsidan: “The Master Qualified European Photographer (MQEP) Certificate is reserved for the more accomplished QEP holders and is awarded to photographers who have demonstrated an outstanding command of their craft. To reach MQEP level the photograper must demonstrate flawless technical skills as well as strong vision.”

7 domare sitter framför min MQEP-panel, redo att bedöma bilderna. Polen.
Foto: Tiina Haring

Hur visar man då att man besitter dessa egenskaper som fotograf? Först måste man få en godkänd QEP-panel. Att bli QEP (Qualified European Photographer) går till på ungefär samma sätt, fast med lägre krav, men jag börjar direkt att beskriva en MQEP-panel.

Som sökande fotograf skickar man in en panel med 20 bilder för att få dem granskade av en jury bestående av 7 st erfarna domare från olika delar av Europa. Bilderna ska hålla hög kvalitet och visa höga tekniska kunskaper. Dessutom ska bilderna i panelen på något sätt ha en röd tråd.

Jag skickade in en panel med 10 nyfödda bebisar fotade på olika sätt och 10 bilder på samma bebisar ca 7 månader senare. Jag såg till att bilderna på varje bebis hörde ihop. Att de var fotade t ex med samma bakgrund, med samma rekvisita, samma färgtoner osv. För mig var det också viktigt att varitationen mellan de olika barnen var stor.

De 7 domarna börjar med att gå in i rummet där hela panelen är uppställd så att de får en överblick. De sätter sig i tysthet och tittar på helheten i panelen. Passar bilderna ihop? Har de en wow-faktor när man ser alla bilder tillsammans? Sedan går de, fortfarande utan att prata med varandra, fram för att granska varje bild i detalj. De kontrollerar skärpa, teknik osv i varje bild. Var och en av domarna röstar ja eller nej utan att ha pratat med någon av de andra domarna.

Om minst 5 av de 7 domarna röstar ja är panelen automatiskt godkänd och fotografen får nu mottaga sitt MQEP-diplom. Och tvärtom, om 5 eller fler röstar nej är man automatiskt icke-godkänd. Är det 3 mot 4 håller domarna en diskussion för att lyfta vad som är bra och vad som är mindre bra. Sedan röstar alla anonymt en gång till. Vid andra omröstningen måste minst 5 domare röstat ja, annars godkänns panelen ej.

Lyckligtvis var domarna på min sida och röstade ja. Jag fick min titel MQEP.

Tack till Tiina Haring för bilderna från jureringen i Polen!

Det här var min MQEP-panel:

läs mer om din fotografering:

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto