min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Nyttigt att göra något annorlunda – inför Gesällbrev

Vinglas med spegelbild på vit bakgrund

Hösten 2017 blev det möjligt igen för fotografer att ta emot Gesäll- och Mästarbrev i Sverige (efter ett uppehåll sedan 1980-talet). För att kunna söka om ett Gesällbrev måste man varit yrkesverksam i 3 år, göra ett teoretiskt prov med godkänt resultat, samt lämna in arbetsproverna. Arbetsproverna består av några bilder i kategorierna produktfoto, porträttfoto, arkitekturfoto, reportage och ljussättning.

Jag har just tagit kontakt med de ansvariga för att börja min resa mot Gesällbrev. Jag har mina porträtt-, reportage- och ljussättningsbilder i princip klara. I förra veckan åkte jag till studion för att ta två produktbilder som ni ser i det här inlägget och även om jag har två i arkivet som jag tänkt använda, så fick jag blodad tand att göra två nya för att få ihop de 4 bilder som krävs i den kategorin. Sedan har jag arkitekturbilderna kvar och jag planerar att göra dessa inom kort.

Förhoppningsvis får jag snart möjlighet att betala in avgiften för att få tillgång till det teoretiska provet. Sedan är det bara att vänta på resultat. I april sammanträder yrkesnämnden för att bedöma inlämnat material.

Gesällbrev och Mästarbrev delas varje år ut i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm. När jag var liten var min plan att ta Nobelpriset, och att ta emot Gesällbrev i Blå Hallen får väl vara ett högtidligt tillfälle som ersättning för att Nobelpris-drömmen aldrig blev sann. Hahaha!

 

Produktfoto av ingefärashot på spegel med gult mönster i bakgrunden

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto