min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Nyföddfotograf i Linköping som fortsätter satsa på sin dröm

I slutet av 2009 upptäckte jag nyföddfotografering för första gången i mitt liv. Jag var gravid med min andra son och hade en utgående postdoc-tjänst på Linköpings universitet. Min kompis frågade om inte nyföddfotografering skulle vara något för mig, men tanke på mitt intresse för foto och att jag snart skulle ha en egen liten.

I Sverige fanns inga fotografer som fotade nyfödda på detta sätt och som hade nyföddfoto som huvudsysselsättning. Så jag satt och googlade och studerade bilder som amerikanska och australiensiska fotografer tagit. Och jag bestämde mig för att detta var något jag ville satsa på efter min postdoc och efter att bebisen var förr och min mammaledighet var slut.

Jag visste att det skulle vara svårt och att jag skulle behöva öva en massa massa. Jag sa till mig själv att “räkna med att behöva fota 100 bebisar innan du känner att du kan det här”. Då fanns det inga online-kurser för nyföddfotografer och den enda workshopen för nyföddfotografer som jag hittade hölls i Alaska. Så mitt tillvägagångssätt för att lära mig nyföddfotografering var att googla bilder, studera bilder, läsa amerikanska fotografers bloggar och sedan testa och fota. Learn by doing.

Jag fotade några nyfödda innan jag den 1 september 2011 startade mitt eget företag som fotograf. Målet var redan från början att huvudsakligen vara nyföddfotograf, men också fota lite äldre bebisar och barn. 2011 visste nästan ingen i Sverige vad nyföddfoto var, så jag kämpade hårt med att marknadsföra och visa upp mina bilder.

Idag är nyföddfotografering stort även i Sverige. Det finns många duktiga fotografer runt om i landet och allmänheten har fått upp ögonen för det.

Och jag, jo, jag fortsätter satsa på min dröm – att vara en nyföddfotograf som föräldrar kan känna sig trygga med, som får bebisarna att trivas och sova gott under fotograferingen, och som levererar bilder i högsta kvalitet där bebisarna ser avslappnade ut.

2022 har jag vidareutvecklat mitt arbetsflöde, förfinat och förbättrat sättet jag poserar bebisar på ett säkert och tryggt sätt och byggt upp mitt rekvisitaförråd på ett unikt sätt.

2023 fortsätter jag såklart att satsa på nyföddfotografering. Och jag ser fram emot att få träffa alla nyblivna föräldrar med sina underbara bebisar. Varmt välkomna!

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto