Porträtt på Fotograf Laila Villebeck i Linköping

Hej och varmt välkommen till min blogg! Det är jag som är Laila Villebeck, din fotograf i Linköping.

Om du är nyfiken på att veta mer om mig eller mina fotograferingar, klicka på knappen nedan. Eller scrolla vidare mot blogginläggen.

fotograf

laila villebeck

bloggar

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Populära blogginlägg

Read More

13 fantastiska fakta om nyfödda

1. Nyfödda föds med dykreflex

Dykreflexen gör att barnet automatiskt håller andan om det hamnar under vatten. Dykreflexen innebär också att bebisens hjärta slår långsammare och blodet omfördelas i kroppen för att spara på energi och syre.

2. Nyfödda har 300 ben i kroppen

Vid födseln har den nyfödda 300 ben i kroppen. I vuxen ålder har man 206 ben. Allteftersom barnet växer så fogas vissa ben ihop genom att brosk ersätts av skelett.

3. Nyfödda har inga knäskålar

Istället bestär bebisens knän av brosk och knäskålarna är inte utveckalde förrän vid ett halvårsålder, men det dröjer ändå tills barnet är 3-5 år innan knäskålarna utvecklats fullt ut till hårt ben.

4. En genomsnittsbebis gör av med ca 3000 blöjor under sitt första år

Japp. Förbered er på att halva kundvagnen kommer att fyllas med blöjor och våtservetter när ni åker och storhandlar. Och packningen inför semesterresan kommer att få lite större volym. Tur att kläderna inte tar så stor plats i alla fall de första månaderna.

5. Bebisar växer otroligt fort

Under de första 5 månaderna i livet fördubblar barnet sin vikt och vid ett års ålder är vikten ungefär 3 gånger så stor som vid födseln. Varje månad växer barnet ca 1-1,5 cm per månad. Om de skulle fortsätta växa i denna takt skulle de i vuxen ålder vara över 8 m långa.

6. Nyfödda gråter utan tårar

Vi vet ju alla att nyfödda kommunicerar sina behov genom att gråta/skrika. Men tårarna börjar inte produceras förrän efter ca 3 veckor, ibland kan det dröja tills de är 4-5 månader. Tårar innehåller stresshormoner och att gråta är ett sätt att hantera stress på. Människan är det enda djuret som gör detta. Som nyförlöst mamma med hormoner i omlopp så vägs väl bebisens brist på tårar upp ändå – haha!

7. Deras magsäck är ungefär lika stor som en valnöt

Inte konstigt att de vill äta hela tiden.

8. Bebisar håller sina föräldrar vakna

Under första året sover bebisen ungefär 5400 timmar. Detta varierar såklart oerhört mycket mellan olika individer. En del sover mer, en del sover mycket mindre. Men det kluriga i det hela är att samtidigt gör bebisen att dess föräldrar sover 44 dagar mindre under det första året jämfört med innan graviditet och barn.

9. Oproportionerliga kroppar

Huvudet på ett nyfött barn utgör ungefär 1/4 av kroppslängden, medan hos en vuxen är proportionen 1:7.

Ögonen på en nyfödd är redan ca 75% av storleken hos en vuxen.

10. En nyfödd bebis är närsynt

Under de första tre månaderna kan bebisen inte fokusera på föremål som är längre bort än 20-30 centimeter. Det här är det perfekta avståndet för att kunna få och hålla ögonkontakt med mamma under amningen och är säkert något som vuxit fram genom evolutionen för att det totalberoende människobarnet ska knyta an till sin mamma. Om man matar med flaska så faller det sig nog naturligt att man håller barnets ansikte på just detta avstånd och likaså när man bara myser och pratar med barnet. Avståndet är också lagom för bebisen att utforska sin egen kropp och sina händer.

12. Bebisens hjärna växer snabbt

Under första levnadsåret fördubblas storleken på hjärnan. Under resten av tillväxtåren kommer den sedan bara fördubblas i storlek innan den är färdigväxt vilket ju dröjer många år.

13. Det föds flest bebisar på onsdagar

På söndagar föds minst antal bebisar.

läs mer om din fotografering:

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto