min blogg

Om du är nyfiken på vad jag gör i min vardag som fotograf, mina bilder, hur det går när jag är ute i världen och tävlar eller är domare så följ mig gärna här på bloggen.

 

Är du intresserad av att veta mer, eller boka en fotografering? Kontakta mig genom att trycka på knappen nedan och fylla i kontaktformuläret. Varmt välkommen!

Hur väljer jag rätt fotograf?

Att gå till fotografen är något man inte gör varje dag och resultatet av fotograferingen är förhoppningsvis bilder som ni kommer att ha kvar i familjen i lång, lång tid framöver. Därför är det viktigt att tänka efter lite extra innan du väljer fotograf. Här kommer lite tips på punkter du bör fundera igenom vid ditt val.

KVALITET ELLER KVANTITET? VAD ÄR SYFTET MED DEN FOTOGRAFERINGEN DU PLANERAR?

Vad förväntar du dig som slutresultat efter fotograferingen? Är du ute efter att få hem många digitala filer till lågt pris mest för att dela på sociala medier? Eller är syftet mer långsiktigt – att bevara minnen från en av de viktigaste stunderna i livet och spara dessa i form av kvalitetsprodukter av högsta professionella kvalitet? Tänk på att digitala filer ofta blir bortglömda i en låda, medan tavlor och album kan vara på display i hemmet och glädja er varje dag i livet.

När du vet vad du är ute efter, kolla upp vad det är dina favoritfotografer erbjuder som slutprodukt.

ÄR FOTOGRAFEN EXPERT PÅ SITT OMRÅDE?

När du ändå investerar flera tusen på att gå till fotografen, så är det klart att du ska välja den fotografen som är bäst lämpad för jobbet. Kolla upp om fotografen har specialiserat sig på det område som du eftersöker. Om det är en nyföddfotograf du är ute efter är det inte så troligt att modefotografen tar de bilder du är ute efter. En nyföddfotograf med lång erfarenhet och som specialiserat sig är expert på just nyföddfotografering och kan förmodligen hantera de flesta situationer som kan uppstå med en alldeles ny liten människa.

TYCKER DU OM FOTOGRAFENS STIL?

Om du inte är en erfaren fotograf själv kan det vara svårt att sätta fingret på vad olika fotografer har för stil. Men om du har hittat ett par olika fotografer som levererar den slutprodukt som du är ute efter och som är experter på sitt område, kan det vara värt att sätta sig ner och jämföra bilderna från de olika fotograferna. Ger fotografens bilder dig en bra känsla i magen? Då är sannolikheten stor att du blir nöjd med bilderna från din egen fotografering också. Kom ihåg också att varje fotograf jobbar fram sin egen stil och att en fotograf kanske varken kan eller vill kopiera en annan fotografs arbete.

HÅLLER FOTOGRAFEN EN HÖG OCH JÄMN KVALITET?

“En fotograf är aldrig bättre än sin senaste bild.” Alla fotografer med en grundläggande kunskap i sin kamera och ljussättning kan få till en riktig höjdarbild då och då. Men hur jämn är kvaliteten över tid? Och hur ser man det? Ett tips är att kika på fotografens blogg och se om hen har publicerat inlägg med flera bilder från samma fotografering. Är kvaliteten på dessa bilder tillräckligt hög och håller de en jämn kvalitetsnivå?

VAD KOSTAR DET?

Kvalitet kostar. Det har man ju hört förut. Och så är det givetvis även inom fotografins värld. En erfaren fotograf med bra utrustning, anpassad lokal och kvalitetsprodukter kostar såklart mer än en ny fotograf som enbart säljer oredigerade digitala filer. Så vad är du beredd att betala? Och då kommer vi tillbaka till den första frågan i det här inlägget – vad är syftet med fotograferingen? Är det bilder som du vill ska leva vidare i familjen och bevaras så att barn, barnbarn och barnbarnsbarn kan få se och njuta av bilderna? Då är det värt att lägga en extra slant på kvalitet. Kom också ihåg att printade bilder (om de printas professionellt) garanterat har längre livslängd än digitala filer. Samtidigt kan digitala filer som tillval vara en bra säkerhet att ha för att printa fler bilder i framtiden.

ANNAT SOM KAN VARA VÄRT ATT KOLLA UPP

Hur länge sparar fotografen bilderna efter fotograferingen?

När och hur får ni se bilderna från fotograferingen?

Hjälper fotografen er med val av bilder och produkter som en extra tjänst?

Hur många bilder får ni se från fotograferingen – hjälper fotografen er med det första urvalet så att det blir ett rimligt antal bilder att välja bland, eller lämnar fotografen er med 100 bilder som blir omöjligt att välja bland?

Hur lång är leveranstiden? Tänk på att kvalitet tar längre tid. Känns det ok att vänta 10 veckor på bilder av hög kvalitet när ni vet att ni har glädje av dem resten av livet? I det perspektivet är 10 veckor inte så lång tid.

Går det att göra efterbeställningar?

Kan man dela upp betalningen av bildbeställningen?

Ingår syskon- och familjebilder i fotograferingen eller kostar det extra?

ÄR DU REDO ATT KONTAKTA DIN NYFÖDDFOTOGRAF?

Hoppas att det här inlägget gjorde det lite mer klart vad ni söker för typ av fotograf. Är du nyfiken på att veta mer om Fotograf Laila Villebeck, eller redo att boka, så ta kontakt via DENNA SIDA

fotograf laila villebeck

nationellt och internationellt prisbelönad fotograf

med inriktning mot nyfödd- baby- och barnfoto